Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૧૮૫] ૫. અનભિરતિજાતકવણ્ણના
[185] 5. Anabhiratijātakavaṇṇanā
યથોદકે આવિલે અપ્પસન્નેતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો અઞ્ઞતરં બ્રાહ્મણકુમારં આરબ્ભ કથેસિ. સાવત્થિયં કિર એકો બ્રાહ્મણકુમારો તિણ્ણં વેદાનં પારગૂ બહૂ ખત્તિયકુમારે ચ બ્રાહ્મણકુમારે ચ મન્તે વાચેસિ. સો અપરભાગે ઘરાવાસં સણ્ઠપેત્વા વત્થાલઙ્કારદાસદાસિખેત્તવત્થુગોમહિંસપુત્તદારાદીનં અત્થાય ચિન્તયમાનો રાગદોસમોહવસિકો હુત્વા આવિલચિત્તો અહોસિ, મન્તે પટિપાટિયા પરિવત્તેતું નાસક્ખિ, ઇતો ચિતો ચ મન્તા ન પટિભંસુ. સો એકદિવસં બહું ગન્ધમાલાદિં ગહેત્વા જેતવનં ગન્ત્વા સત્થારં પૂજેત્વા વન્દિત્વા એકમન્તં નિસીદિ . સત્થા તેન સદ્ધિં પટિસન્થારં કત્વા ‘‘કિં, માણવ, મન્તે વાચેસિ, પગુણા તે મન્તા’’તિ પુચ્છિ. ‘‘પુબ્બે મે, ભન્તે, મન્તા પગુણા અહેસું, ઘરાવાસસ્સ પન ગહિતકાલતો પટ્ઠાય ચિત્તં મે આવિલં જાતં, તેન મે મન્તા ન પગુણા’’તિ. અથ નં સત્થા ‘‘ન ખો, માણવ, ઇદાનેવ, પુબ્બેપિ તે ચિત્તસ્સ અનાવિલકાલે તવ મન્તા પગુણા અહેસું, રાગાદીહિ પન આવિલકાલે તવ મન્તા ન પટિભંસૂ’’તિ વત્વા તેન યાચિતો અતીતં આહરિ.
Yathodake āvile appasanneti idaṃ satthā jetavane viharanto aññataraṃ brāhmaṇakumāraṃ ārabbha kathesi. Sāvatthiyaṃ kira eko brāhmaṇakumāro tiṇṇaṃ vedānaṃ pāragū bahū khattiyakumāre ca brāhmaṇakumāre ca mante vācesi. So aparabhāge gharāvāsaṃ saṇṭhapetvā vatthālaṅkāradāsadāsikhettavatthugomahiṃsaputtadārādīnaṃ atthāya cintayamāno rāgadosamohavasiko hutvā āvilacitto ahosi, mante paṭipāṭiyā parivattetuṃ nāsakkhi, ito cito ca mantā na paṭibhaṃsu. So ekadivasaṃ bahuṃ gandhamālādiṃ gahetvā jetavanaṃ gantvā satthāraṃ pūjetvā vanditvā ekamantaṃ nisīdi . Satthā tena saddhiṃ paṭisanthāraṃ katvā ‘‘kiṃ, māṇava, mante vācesi, paguṇā te mantā’’ti pucchi. ‘‘Pubbe me, bhante, mantā paguṇā ahesuṃ, gharāvāsassa pana gahitakālato paṭṭhāya cittaṃ me āvilaṃ jātaṃ, tena me mantā na paguṇā’’ti. Atha naṃ satthā ‘‘na kho, māṇava, idāneva, pubbepi te cittassa anāvilakāle tava mantā paguṇā ahesuṃ, rāgādīhi pana āvilakāle tava mantā na paṭibhaṃsū’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો બ્રાહ્મણમહાસાલકુલે નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો તક્કસિલાયં મન્તે ઉગ્ગણ્હિત્વા દિસાપામોક્ખો આચરિયો હુત્વા બારાણસિયં બહૂ ખત્તિયકુમારે ચ બ્રાહ્મણકુમારે ચ મન્તે વાચેસિ. તસ્સ સન્તિકે એકો બ્રાહ્મણમાણવો તયો વેદે પગુણે અકાસિ, એકપદેપિ નિક્કઙ્ખો પિટ્ઠિઆચરિયો હુત્વા મન્તે વાચેસિ. સો અપરેન સમયેન ઘરાવાસં ગહેત્વા ઘરાવાસચિન્તાય આવિલચિત્તો મન્તે પરિવત્તેતું નાસક્ખિ. અથ નં આચરિયો અત્તનો સન્તિકં આગતં ‘‘કિં, માણવ, પગુણા તે મન્તા’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઘરાવાસગહિતકાલતો પટ્ઠાય મે ચિત્તં આવિલં જાતં, મન્તે પરિવત્તેતું ન સક્કોમી’’તિ વુત્તે ‘‘તાત, આવિલે ચિત્તમ્હિ પગુણાપિ મન્તા ન પટિભન્તિ, અનાવિલે પન ચિત્તે અપ્પટિભાણં નામ નત્થી’’તિ વત્વા ઇમા ગાથા આહ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto brāhmaṇamahāsālakule nibbattitvā vayappatto takkasilāyaṃ mante uggaṇhitvā disāpāmokkho ācariyo hutvā bārāṇasiyaṃ bahū khattiyakumāre ca brāhmaṇakumāre ca mante vācesi. Tassa santike eko brāhmaṇamāṇavo tayo vede paguṇe akāsi, ekapadepi nikkaṅkho piṭṭhiācariyo hutvā mante vācesi. So aparena samayena gharāvāsaṃ gahetvā gharāvāsacintāya āvilacitto mante parivattetuṃ nāsakkhi. Atha naṃ ācariyo attano santikaṃ āgataṃ ‘‘kiṃ, māṇava, paguṇā te mantā’’ti pucchitvā ‘‘gharāvāsagahitakālato paṭṭhāya me cittaṃ āvilaṃ jātaṃ, mante parivattetuṃ na sakkomī’’ti vutte ‘‘tāta, āvile cittamhi paguṇāpi mantā na paṭibhanti, anāvile pana citte appaṭibhāṇaṃ nāma natthī’’ti vatvā imā gāthā āha –
૬૯.
69.
‘‘યથોદકે આવિલે અપ્પસન્ને, ન પસ્સતિ સિપ્પિકસમ્બુકઞ્ચ;
‘‘Yathodake āvile appasanne, na passati sippikasambukañca;
સક્ખરં વાલુકં મચ્છગુમ્બં, એવં આવિલમ્હિ ચિત્તે;
Sakkharaṃ vālukaṃ macchagumbaṃ, evaṃ āvilamhi citte;
ન સો પસ્સતિ અત્તદત્થં પરત્થં.
Na so passati attadatthaṃ paratthaṃ.
૭૦.
70.
‘‘યથોદકે અચ્છે વિપ્પસન્ને, સો પસ્સતિ સિપ્પિકસમ્બુકઞ્ચ;
‘‘Yathodake acche vippasanne, so passati sippikasambukañca;
સક્ખરં વાલુકં મચ્છગુમ્બં, એવં અનાવિલમ્હિ ચિત્તે;
Sakkharaṃ vālukaṃ macchagumbaṃ, evaṃ anāvilamhi citte;
સો પસ્સતિ અત્થદત્થં પરત્થ’’ન્તિ.
So passati atthadatthaṃ parattha’’nti.
તત્થ આવિલેતિ કદ્દમાલુળિતે. અપ્પસન્નેતિ તાયેવ આવિલતાય અવિપ્પસન્ને. સિપ્પિકસમ્બુકઞ્ચાતિ સિપ્પિકઞ્ચ સમ્બુકઞ્ચ. મચ્છગુમ્બન્તિ મચ્છઘટં. એવં આવિલમ્હીતિ એવમેવ રાગાદીહિ આવિલે ચિત્તે. અત્તદત્થં પરત્થન્તિ નેવ અત્તદત્થં ન પરત્થં પસ્સતીતિ અત્થો. સો પસ્સતીતિ એવમેવ અનાવિલે ચિત્તે સો પુરિસો અત્તદત્થં પરત્થઞ્ચ પસ્સતીતિ.
Tattha āvileti kaddamāluḷite. Appasanneti tāyeva āvilatāya avippasanne. Sippikasambukañcāti sippikañca sambukañca. Macchagumbanti macchaghaṭaṃ. Evaṃ āvilamhīti evameva rāgādīhi āvile citte. Attadatthaṃ paratthanti neva attadatthaṃ na paratthaṃ passatīti attho. So passatīti evameva anāvile citte so puriso attadatthaṃ paratthañca passatīti.
સત્થા ઇમં અતીતં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ, સચ્ચપરિયોસાને બ્રાહ્મણકુમારો સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠહિ. ‘‘તદા માણવો અયમેવ માણવો અહોસિ, આચરિયો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā imaṃ atītaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne brāhmaṇakumāro sotāpattiphale patiṭṭhahi. ‘‘Tadā māṇavo ayameva māṇavo ahosi, ācariyo pana ahameva ahosi’’nti.
અનભિરતિજાતકવણ્ણના પઞ્ચમા.
Anabhiratijātakavaṇṇanā pañcamā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૧૮૫. અનભિરતિજાતકં • 185. Anabhiratijātakaṃ