Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    ૪. અનાદરિયસિક્ખાપદવણ્ણના

    4. Anādariyasikkhāpadavaṇṇanā

    ૩૪૪. ‘‘લોકવજ્જં અતિક્કમિત્વા ‘ઇદં અમ્હાકં આચરિયુગ્ગહો’તિ વદન્તસ્સ ન વટ્ટતી’’તિ લિખિતં. યં સંકિલિટ્ઠેનેવ ચિત્તેન આપજ્જતિ, યં વા અરિયપુગ્ગલો અપઞ્ઞત્તે સિક્ખાપદે અજ્ઝાચરતિ, ઇદં લોકવજ્જન્તિ સબ્બત્થિકવાદીઆદીનિ આચરિયકુલાનિ. તત્થ દુતિયતતિયવિકપ્પો ઇધ ન અધિપ્પેતો સેખિયાનં લોકવજ્જત્તા.

    344. ‘‘Lokavajjaṃ atikkamitvā ‘idaṃ amhākaṃ ācariyuggaho’ti vadantassa na vaṭṭatī’’ti likhitaṃ. Yaṃ saṃkiliṭṭheneva cittena āpajjati, yaṃ vā ariyapuggalo apaññatte sikkhāpade ajjhācarati, idaṃ lokavajjanti sabbatthikavādīādīni ācariyakulāni. Tattha dutiyatatiyavikappo idha na adhippeto sekhiyānaṃ lokavajjattā.

    ગારય્હો આચરિયુગ્ગહોતિ એત્થ ‘‘યસ્મા ઉચ્છુરસો સત્તાહકાલિકો, તસ્સ કસટો યાવજીવિકો, દ્વિન્નંયેવ સમવાયો ઉચ્છુયટ્ઠિ, તસ્મા વિકાલે ઉચ્છુયટ્ઠિં ખાદિતું વટ્ટતિ ગુળહરીટકં વિયા’તિ એવમાદિકો સમ્પતિ નિબ્બત્તો ગારય્હાચરિયવાદો ન ગહેતબ્બો’’તિ ચ, પણ્ણત્તિવજ્જે પન વટ્ટતીતિ ‘‘ન પત્તહત્થેન કવાટો પણામેતબ્બો’તિ ઇમસ્સ ‘યેન હત્થેન પત્તો ગહિતો, તેન હત્થેન ન પણામેતબ્બો, ઇતરેન પણામેતબ્બો’તિ અત્થં ગહેત્વા તથા આચરન્તો ન આપત્તિયા કારેતબ્બો. ‘તથા બુદ્ધબોધિચેતિયાનં પુપ્ફં ગણ્હિતું વટ્ટતીતિ તથા આચરન્તો’’તિ ચ. તથા આચરતિ અભયગિરિવાસિકો. મહાવિહારવાસિનો ચે એવં વદન્તિ, ‘‘મા એવં વદા’’તિ અપસાદેતબ્બો. તેન વુત્તં ‘‘સુત્તં સુત્તાનુલોમઞ્ચ ઉગ્ગહિતકાનંયેવા’’તિઆદિ. ‘‘ઇદં સબ્બં ઉપતિસ્સત્થેરો આહા’’તિ ચ વુત્તં. ‘‘સુત્તાનુલોમં અટ્ઠકથા’’તિ લિખિતં.

    Gārayho ācariyuggahoti ettha ‘‘yasmā ucchuraso sattāhakāliko, tassa kasaṭo yāvajīviko, dvinnaṃyeva samavāyo ucchuyaṭṭhi, tasmā vikāle ucchuyaṭṭhiṃ khādituṃ vaṭṭati guḷaharīṭakaṃ viyā’ti evamādiko sampati nibbatto gārayhācariyavādo na gahetabbo’’ti ca, paṇṇattivajje pana vaṭṭatīti ‘‘na pattahatthena kavāṭo paṇāmetabbo’ti imassa ‘yena hatthena patto gahito, tena hatthena na paṇāmetabbo, itarena paṇāmetabbo’ti atthaṃ gahetvā tathā ācaranto na āpattiyā kāretabbo. ‘Tathā buddhabodhicetiyānaṃ pupphaṃ gaṇhituṃ vaṭṭatīti tathā ācaranto’’ti ca. Tathā ācarati abhayagirivāsiko. Mahāvihāravāsino ce evaṃ vadanti, ‘‘mā evaṃ vadā’’ti apasādetabbo. Tena vuttaṃ ‘‘suttaṃ suttānulomañca uggahitakānaṃyevā’’tiādi. ‘‘Idaṃ sabbaṃ upatissatthero āhā’’ti ca vuttaṃ. ‘‘Suttānulomaṃ aṭṭhakathā’’ti likhitaṃ.

    અનાદરિયસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Anādariyasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૬. સુરાપાનવગ્ગો • 6. Surāpānavaggo

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૪. અનાદરિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 4. Anādariyasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૪. અનાદરિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 4. Anādariyasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૪. અનાદરિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 4. Anādariyasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૪. અનાદરિયસિક્ખાપદં • 4. Anādariyasikkhāpadaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact