Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    2. ஆனந்த³ஸுத்தங்

    2. Ānandasuttaṃ

    32. அத² கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச –

    32. Atha kho āyasmā ānando yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho āyasmā ānando bhagavantaṃ etadavoca –

    ‘‘ஸியா நு கோ², ப⁴ந்தே, பி⁴க்கு²னோ ததா²ரூபோ ஸமாதி⁴படிலாபோ⁴ யதா² இமஸ்மிஞ்ச ஸவிஞ்ஞாணகே காயே அஹங்காரமமங்காரமானானுஸயா நாஸ்ஸு, ப³ஹித்³தா⁴ ச ஸப்³ப³னிமித்தேஸு அஹங்காரமமங்காரமானானுஸயா நாஸ்ஸு; யஞ்ச சேதோவிமுத்திங் பஞ்ஞாவிமுத்திங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதோ அஹங்காரமமங்காரமானானுஸயா ந ஹொந்தி தஞ்ச சேதோவிமுத்திங் பஞ்ஞாவிமுத்திங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரெய்யா’’தி? ‘‘ஸியா, ஆனந்த³, பி⁴க்கு²னோ ததா²ரூபோ ஸமாதி⁴படிலாபோ⁴ யதா² இமஸ்மிஞ்ச ஸவிஞ்ஞாணகே காயே அஹங்காரமமங்காரமானானுஸயா நாஸ்ஸு, ப³ஹித்³தா⁴ ச ஸப்³ப³னிமித்தேஸு அஹங்காரமமங்காரமானானுஸயா நாஸ்ஸு; யஞ்ச சேதோவிமுத்திங் பஞ்ஞாவிமுத்திங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதோ அஹங்காரமமங்காரமானானுஸயா ந ஹொந்தி தஞ்ச சேதோவிமுத்திங் பஞ்ஞாவிமுத்திங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரெய்யா’’தி.

    ‘‘Siyā nu kho, bhante, bhikkhuno tathārūpo samādhipaṭilābho yathā imasmiñca saviññāṇake kāye ahaṅkāramamaṅkāramānānusayā nāssu, bahiddhā ca sabbanimittesu ahaṅkāramamaṅkāramānānusayā nāssu; yañca cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ upasampajja viharato ahaṅkāramamaṅkāramānānusayā na honti tañca cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ upasampajja vihareyyā’’ti? ‘‘Siyā, ānanda, bhikkhuno tathārūpo samādhipaṭilābho yathā imasmiñca saviññāṇake kāye ahaṅkāramamaṅkāramānānusayā nāssu, bahiddhā ca sabbanimittesu ahaṅkāramamaṅkāramānānusayā nāssu; yañca cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ upasampajja viharato ahaṅkāramamaṅkāramānānusayā na honti tañca cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ upasampajja vihareyyā’’ti.

    ‘‘யதா² கத²ங் பன, ப⁴ந்தே, ஸியா பி⁴க்கு²னோ ததா²ரூபோ ஸமாதி⁴படிலாபோ⁴ யதா² இமஸ்மிஞ்ச ஸவிஞ்ஞாணகே காயே அஹங்காரமமங்காரமானானுஸயா நாஸ்ஸு, ப³ஹித்³தா⁴ ச ஸப்³ப³னிமித்தேஸு அஹங்காரமமங்காரமானானுஸயா நாஸ்ஸு; யஞ்ச சேதோவிமுத்திங் பஞ்ஞாவிமுத்திங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதோ அஹங்காரமமங்காரமானானுஸயா ந ஹொந்தி தஞ்ச சேதோவிமுத்திங் பஞ்ஞாவிமுத்திங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரெய்யா’’தி?

    ‘‘Yathā kathaṃ pana, bhante, siyā bhikkhuno tathārūpo samādhipaṭilābho yathā imasmiñca saviññāṇake kāye ahaṅkāramamaṅkāramānānusayā nāssu, bahiddhā ca sabbanimittesu ahaṅkāramamaṅkāramānānusayā nāssu; yañca cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ upasampajja viharato ahaṅkāramamaṅkāramānānusayā na honti tañca cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ upasampajja vihareyyā’’ti?

    ‘‘இதா⁴னந்த³ , பி⁴க்கு²னோ ஏவங் ஹோதி – ‘ஏதங் ஸந்தங் ஏதங் பணீதங் யதி³த³ங் ஸப்³ப³ஸங்கா²ரஸமதோ² ஸப்³பூ³பதி⁴படினிஸ்ஸக்³கோ³ தண்ஹாக்க²யோ விராகோ³ நிரோதோ⁴ நிப்³பா³ன’ந்தி. ஏவங் கோ², ஆனந்த³, ஸியா பி⁴க்கு²னோ ததா²ரூபோ ஸமாதி⁴படிலாபோ⁴ யதா² இமஸ்மிஞ்ச ஸவிஞ்ஞாணகே காயே அஹங்காரமமங்காரமானானுஸயா நாஸ்ஸு, ப³ஹித்³தா⁴ ச ஸப்³ப³னிமித்தேஸு அஹங்காரமமங்காரமானானுஸயா நாஸ்ஸு; யஞ்ச சேதோவிமுத்திங் பஞ்ஞாவிமுத்திங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதோ அஹங்காரமமங்காரமானானுஸயா ந ஹொந்தி தஞ்ச சேதோவிமுத்திங் பஞ்ஞாவிமுத்திங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரெய்யா’’தி.

    ‘‘Idhānanda , bhikkhuno evaṃ hoti – ‘etaṃ santaṃ etaṃ paṇītaṃ yadidaṃ sabbasaṅkhārasamatho sabbūpadhipaṭinissaggo taṇhākkhayo virāgo nirodho nibbāna’nti. Evaṃ kho, ānanda, siyā bhikkhuno tathārūpo samādhipaṭilābho yathā imasmiñca saviññāṇake kāye ahaṅkāramamaṅkāramānānusayā nāssu, bahiddhā ca sabbanimittesu ahaṅkāramamaṅkāramānānusayā nāssu; yañca cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ upasampajja viharato ahaṅkāramamaṅkāramānānusayā na honti tañca cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ upasampajja vihareyyā’’ti.

    ‘‘இத³ஞ்ச பன மேதங், ஆனந்த³, ஸந்தா⁴ய பா⁴ஸிதங் பாராயனே புண்ணகபஞ்ஹே –

    ‘‘Idañca pana metaṃ, ānanda, sandhāya bhāsitaṃ pārāyane puṇṇakapañhe –

    ‘‘ஸங்கா²ய லோகஸ்மிங் பரோபரானி 1,

    ‘‘Saṅkhāya lokasmiṃ paroparāni 2,

    யஸ்ஸிஞ்ஜிதங் நத்தி² குஹிஞ்சி லோகே;

    Yassiñjitaṃ natthi kuhiñci loke;

    ஸந்தோ விதூ⁴மோ அனீகோ⁴ 3 நிராஸோ,

    Santo vidhūmo anīgho 4 nirāso,

    அதாரி ஸோ ஜாதிஜரந்தி ப்³ரூமீ’’தி. து³தியங்;

    Atāri so jātijaranti brūmī’’ti. dutiyaṃ;







    Footnotes:
    1. பரோவரானி (ஸீ॰ பீ॰) ஸு॰ நி॰ 1054; சூளனி॰ புண்ணகமாணவபுச்சா² 73
    2. parovarāni (sī. pī.) su. ni. 1054; cūḷani. puṇṇakamāṇavapucchā 73
    3. அனிகோ⁴ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰), அனகோ⁴ (?)
    4. anigho (sī. syā. kaṃ. pī.), anagho (?)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 2. ஆனந்த³ஸுத்தவண்ணனா • 2. Ānandasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 2. ஆனந்த³ஸுத்தவண்ணனா • 2. Ānandasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact