Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૯. થેરવગ્ગો

    9. Theravaggo

    ૧. આનન્દસુત્તં

    1. Ānandasuttaṃ

    ૮૩. સાવત્થિનિદાનં . તત્ર ખો આયસ્મા આનન્દો ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘આવુસો, ભિક્ખવે’’તિ. ‘‘આવુસો’’તિ ખો તે ભિક્ખૂ આયસ્મતો આનન્દસ્સ પચ્ચસ્સોસું. આયસ્મા આનન્દો એતદવોચ –

    83. Sāvatthinidānaṃ . Tatra kho āyasmā ānando bhikkhū āmantesi – ‘‘āvuso, bhikkhave’’ti. ‘‘Āvuso’’ti kho te bhikkhū āyasmato ānandassa paccassosuṃ. Āyasmā ānando etadavoca –

    ‘‘પુણ્ણો નામ, આવુસો, આયસ્મા મન્તાણિપુત્તો 1 અમ્હાકં નવકાનં સતં બહૂપકારો હોતિ. સો અમ્હે ઇમિના ઓવાદેન ઓવદતિ – ‘ઉપાદાય, આવુસો આનન્દ, અસ્મીતિ હોતિ, નો અનુપાદાય. કિઞ્ચ ઉપાદાય અસ્મીતિ હોતિ, નો અનુપાદાય? રૂપં ઉપાદાય અસ્મીતિ હોતિ, નો અનુપાદાય. વેદનં… સઞ્ઞં… સઙ્ખારે… વિઞ્ઞાણં ઉપાદાય અસ્મીતિ હોતિ, નો અનુપાદાય’’’.

    ‘‘Puṇṇo nāma, āvuso, āyasmā mantāṇiputto 2 amhākaṃ navakānaṃ sataṃ bahūpakāro hoti. So amhe iminā ovādena ovadati – ‘upādāya, āvuso ānanda, asmīti hoti, no anupādāya. Kiñca upādāya asmīti hoti, no anupādāya? Rūpaṃ upādāya asmīti hoti, no anupādāya. Vedanaṃ… saññaṃ… saṅkhāre… viññāṇaṃ upādāya asmīti hoti, no anupādāya’’’.

    ‘‘સેય્યથાપિ, આવુસો આનન્દ, ઇત્થી વા પુરિસો વા દહરો યુવા મણ્ડનકજાતિકો આદાસે વા પરિસુદ્ધે પરિયોદાતે અચ્છે વા ઉદકપત્તે સકં મુખનિમિત્તં પચ્ચવેક્ખમાનો ઉપાદાય પસ્સેય્ય, નો અનુપાદાય; એવમેવ ખો, આવુસો આનન્દ, રૂપં ઉપાદાય અસ્મીતિ હોતિ, નો અનુપાદાય. વેદનં… સઞ્ઞં… સઙ્ખારે… વિઞ્ઞાણં ઉપાદાય અસ્મીતિ હોતિ, નો અનુપાદાય.

    ‘‘Seyyathāpi, āvuso ānanda, itthī vā puriso vā daharo yuvā maṇḍanakajātiko ādāse vā parisuddhe pariyodāte acche vā udakapatte sakaṃ mukhanimittaṃ paccavekkhamāno upādāya passeyya, no anupādāya; evameva kho, āvuso ānanda, rūpaṃ upādāya asmīti hoti, no anupādāya. Vedanaṃ… saññaṃ… saṅkhāre… viññāṇaṃ upādāya asmīti hoti, no anupādāya.

    ‘‘તં કિં મઞ્ઞસિ, આવુસો આનન્દ, ‘રૂપં નિચ્ચં વા અનિચ્ચં વા’’’તિ? ‘અનિચ્ચં, આવુસો’. વેદના… સઞ્ઞા … સઙ્ખારા… વિઞ્ઞાણં નિચ્ચં વા અનિચ્ચં વા’તિ? ‘અનિચ્ચં, આવુસો’. તસ્માતિહ…પે॰… એવં પસ્સં…પે॰… નાપરં ઇત્થત્તાયાતિ પજાનાતીતિ. પુણ્ણો નામ આવુસો આયસ્મા મન્તાણિપુત્તો અમ્હાકં નવકાનં સતં બહૂપકારો હોતિ. સો અમ્હે ઇમિના ઓવાદેન ઓવદતિ. ઇદઞ્ચ પન મે આયસ્મતો પુણ્ણસ્સ મન્તાણિપુત્તસ્સ ધમ્મદેસનં સુત્વા ધમ્મો અભિસમિતોતિ. પઠમં.

    ‘‘Taṃ kiṃ maññasi, āvuso ānanda, ‘rūpaṃ niccaṃ vā aniccaṃ vā’’’ti? ‘Aniccaṃ, āvuso’. Vedanā… saññā … saṅkhārā… viññāṇaṃ niccaṃ vā aniccaṃ vā’ti? ‘Aniccaṃ, āvuso’. Tasmātiha…pe… evaṃ passaṃ…pe… nāparaṃ itthattāyāti pajānātīti. Puṇṇo nāma āvuso āyasmā mantāṇiputto amhākaṃ navakānaṃ sataṃ bahūpakāro hoti. So amhe iminā ovādena ovadati. Idañca pana me āyasmato puṇṇassa mantāṇiputtassa dhammadesanaṃ sutvā dhammo abhisamitoti. Paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. મન્તાનિપુત્તો (ક॰ સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰ ક॰)
    2. mantāniputto (ka. sī. syā. kaṃ. pī. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧. આનન્દસુત્તવણ્ણના • 1. Ānandasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧. આનન્દસુત્તવણ્ણના • 1. Ānandasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact