Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૯. થેરવગ્ગો
9. Theravaggo
૧. આનન્દસુત્તવણ્ણના
1. Ānandasuttavaṇṇanā
૮૩. થેરવગ્ગસ્સ પઠમે મન્તાણિપુત્તોતિ, મન્તાણિયા નામ બ્રાહ્મણિયા પુત્તો. ઉપાદાયાતિ આગમ્મ આરબ્ભ સન્ધાય પટિચ્ચ. અસ્મીતિ હોતીતિ અસ્મીતિ એવં પવત્તં તણ્હામાનદિટ્ઠિપપઞ્ચત્તયં હોતિ. દહરોતિ તરુણો. યુવાતિ યોબ્બનેન સમન્નાગતો. મણ્ડનકજાતિકોતિ મણ્ડનકસભાવો મણ્ડનકસીલો. મુખનિમિત્તન્તિ મુખપટિબિમ્બં. તઞ્હિ પરિસુદ્ધં આદાસમણ્ડલં પટિચ્ચ પઞ્ઞાયતિ. કિં પન તં ઓલોકયતો સકમુખં પઞ્ઞાયતિ, પરમુખન્તિ? યદિ સકં ભવેય્ય, પરમ્મુખં હુત્વા પઞ્ઞાયેય્ય, અથ પરસ્સ ભવેય્ય, વણ્ણાદીહિ અસદિસં હુત્વા પઞ્ઞાયેય્ય. તસ્મા ન તં અત્તનો, ન પરસ્સ, આદાસં પન નિસ્સાય નિભાસરૂપં નામ તં પઞ્ઞાયતીતિ વદન્તિ. અથ યં ઉદકે પઞ્ઞાયતિ, તં કેન કારણેનાતિ ? મહાભૂતાનં વિસુદ્ધતાય. ધમ્મો મે અભિસમિતોતિ મયા ઞાણેન ચતુસચ્ચધમ્મો અભિસમાગતો, સોતાપન્નોસ્મિ જાતોતિ કથેસિ. પઠમં.
83. Theravaggassa paṭhame mantāṇiputtoti, mantāṇiyā nāma brāhmaṇiyā putto. Upādāyāti āgamma ārabbha sandhāya paṭicca. Asmīti hotīti asmīti evaṃ pavattaṃ taṇhāmānadiṭṭhipapañcattayaṃ hoti. Daharoti taruṇo. Yuvāti yobbanena samannāgato. Maṇḍanakajātikoti maṇḍanakasabhāvo maṇḍanakasīlo. Mukhanimittanti mukhapaṭibimbaṃ. Tañhi parisuddhaṃ ādāsamaṇḍalaṃ paṭicca paññāyati. Kiṃ pana taṃ olokayato sakamukhaṃ paññāyati, paramukhanti? Yadi sakaṃ bhaveyya, parammukhaṃ hutvā paññāyeyya, atha parassa bhaveyya, vaṇṇādīhi asadisaṃ hutvā paññāyeyya. Tasmā na taṃ attano, na parassa, ādāsaṃ pana nissāya nibhāsarūpaṃ nāma taṃ paññāyatīti vadanti. Atha yaṃ udake paññāyati, taṃ kena kāraṇenāti ? Mahābhūtānaṃ visuddhatāya. Dhammo me abhisamitoti mayā ñāṇena catusaccadhammo abhisamāgato, sotāpannosmi jātoti kathesi. Paṭhamaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧. આનન્દસુત્તં • 1. Ānandasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧. આનન્દસુત્તવણ્ણના • 1. Ānandasuttavaṇṇanā