Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૫. આનન્દસુત્તવણ્ણના
5. Ānandasuttavaṇṇanā
૨૨૫. અતિવેલન્તિ અતિબહુકાલં. ભિક્ખુના નામ ઉપગતાનં ઉપનિસિન્નકથામત્તં વત્વા ગન્થધુરેહિ વાસધુરેહિ વા યુત્તપયુત્તચિત્તેન ભવિતબ્બં, નાતિવેલં તેસં સઞ્ઞત્તિબહુલેન. થેરો પન તદા કેનચિ કારણેન બહુવેલં ગિહિસઞ્ઞત્તિબહુલો અહોસિ, તં સન્ધાય વુત્તં ‘‘અતિવેલ’’ન્તિઆદિ. ઇદાનિ તમત્થં વિભાવેતું ‘‘ભગવતી’’તિઆદિ વુત્તં. તન્તિ તં તાદિસં સઞ્ઞાપનં સન્ધાય એતં ‘‘અતિવેલં ગિહિસઞ્ઞત્તિબહુલો’’તિ વચનં વુત્તં. ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ કથં સુત્વાતિ સઙ્ઘસ્સ મજ્ઝે નિસીદિત્વા થેરેન કથિતત્તા વુત્તં. સત્થુસાસનન્તિ પિટકત્તયં વદતિ.
225.Ativelanti atibahukālaṃ. Bhikkhunā nāma upagatānaṃ upanisinnakathāmattaṃ vatvā ganthadhurehi vāsadhurehi vā yuttapayuttacittena bhavitabbaṃ, nātivelaṃ tesaṃ saññattibahulena. Thero pana tadā kenaci kāraṇena bahuvelaṃ gihisaññattibahulo ahosi, taṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘ativela’’ntiādi. Idāni tamatthaṃ vibhāvetuṃ ‘‘bhagavatī’’tiādi vuttaṃ. Tanti taṃ tādisaṃ saññāpanaṃ sandhāya etaṃ ‘‘ativelaṃ gihisaññattibahulo’’ti vacanaṃ vuttaṃ. Bhikkhusaṅghassa kathaṃ sutvāti saṅghassa majjhe nisīditvā therena kathitattā vuttaṃ. Satthusāsananti piṭakattayaṃ vadati.
પસક્કિયાતિ ઉપસક્કિત્વા ગન્ત્વા. તં પન તત્થ અજ્ઝોગાહનં હોતીતિ આહ ‘‘પવિસિત્વા’’તિ. સઙ્ખારદુક્ખતો નિબ્બિન્નહદયસ્સ સબ્બસઙ્ખારવિનિસ્સટં નિબ્બાનં યાથાવતો પચ્ચવેક્ખન્તસ્સ સમ્મદેવ સમસ્સાસકરં હુત્વા ઉપટ્ઠહન્તં તં ઉપરિ અધિગમાય ઉસ્સુક્કં કરોન્તો નિબ્બાનં હદયે નિક્ખિપતિ નામાતિ આહ – ‘‘નિબ્બાનં…પે॰… ઓપેતિ નામા’’તિ. નિબ્બાનં…પે॰… આરમ્મણતો ઓપેતિ નામાતિ આનેત્વા સમ્બન્ધો. અત્થવિરહિતા ‘‘બિળિબિળી’’તિ પવત્તકિરિયા બિળિકા, અયં પન ગિહિસઞ્ઞત્તિકથા થેરસ્સ અત્તનો સામઞ્ઞત્થઅસાધનતો દેવતાય બિળિકા વિયાતિ બિળિબિળિકાતિ વુત્તા.
Pasakkiyāti upasakkitvā gantvā. Taṃ pana tattha ajjhogāhanaṃ hotīti āha ‘‘pavisitvā’’ti. Saṅkhāradukkhato nibbinnahadayassa sabbasaṅkhāravinissaṭaṃ nibbānaṃ yāthāvato paccavekkhantassa sammadeva samassāsakaraṃ hutvā upaṭṭhahantaṃ taṃ upari adhigamāya ussukkaṃ karonto nibbānaṃ hadaye nikkhipati nāmāti āha – ‘‘nibbānaṃ…pe… opeti nāmā’’ti. Nibbānaṃ…pe… ārammaṇato opeti nāmāti ānetvā sambandho. Atthavirahitā ‘‘biḷibiḷī’’ti pavattakiriyā biḷikā, ayaṃ pana gihisaññattikathā therassa attano sāmaññatthaasādhanato devatāya biḷikā viyāti biḷibiḷikāti vuttā.
આનન્દસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Ānandasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૫. આનન્દસુત્તં • 5. Ānandasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૫. આનન્દસુત્તવણ્ણના • 5. Ānandasuttavaṇṇanā