Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૯. થેરવગ્ગો

    9. Theravaggo

    ૧. આનન્દસુત્તવણ્ણના

    1. Ānandasuttavaṇṇanā

    ૮૩. પટિચ્ચાતિ નિસ્સયં કત્વા. ‘‘એસોહમસ્મી’’તિ દિટ્ઠિગ્ગાહો, ‘‘સેય્યોહમસ્મી’’તિ માનગ્ગાહો ચ તણ્હાવસેનેવ હોન્તીતિ તણ્હાપિ તથાપવત્તિયા પચ્ચયભૂતા તથાપવત્તિ એવાતિ વુત્તં ‘‘અસ્મીતિ એવં પવત્તં તણ્હામાનદિટ્ઠિપપઞ્ચત્તયં હોતી’’તિ. દહરસદ્દો બાલદારકેપિ પવત્તતીતિ તતો વિસેસનત્થં ‘‘યુવા’’તિ વુત્તં. યુવાપિ એકો અમણ્ડનસીલોતિ તતો વિસેસનત્થં ‘‘મણ્ડનકજાતિકો’’તિ વુત્તં. તેન મુખનિમિત્તપચ્ચવેક્ખણસ્સ સબ્ભાવં દસ્સેતિ. ન્તિ આદાસમણ્ડલં ઓલોકયતો. પરમ્મુખં હુત્વા પઞ્ઞાયેય્યાતિ યદિ પુરત્થિમદિસાભિમુખં હુત્વા ઠિતં, મુખનિમિત્તમ્પિ પુરત્થિમદિસાભિમુખમેવ હુત્વા પઞ્ઞાયેય્યાતિ અત્થો. યદિપિ પરસ્સ સદિસસ્સ મુખં ભવેય્ય, તથાપિ કાચિ અસદિસતા ભવેય્યાતિ વુત્તં ‘‘વણ્ણાદીહિ અસદિસં હુત્વા પઞ્ઞાયેય્યા’’તિ. નિભાસરૂપન્તિ પટિભાસરૂપં. નિભાસરૂપં તાવ કંસાદિમયે પભસ્સરે મણ્ડલે પઞ્ઞાયતુ, ઉદકે પન કથન્તિ ‘‘કેન કારણેના’’તિ પુચ્છતિ. ઇતરો ‘‘મહાભૂતાનં વિસુદ્ધતાયા’’તિ વદન્તો તત્થાપિ યથાલદ્ધપભસ્સરભાવેનેવાતિ દસ્સેતિ. એત્થ ચ મણ્ડનજાતિકો પુરિસો વિય પુથુજ્જનો, આદાસતલાદયો વિય પઞ્ચક્ખન્ધા, મુખનિમિત્તં વિય ‘‘અસ્મી’’તિ ગહણં, મુખનિમિત્તં ઉપાદાય દિસ્સમાનરૂપાદિ વિય ‘‘અસ્મી’’તિ સતિ ‘‘અહમસ્મી’’તિ ‘‘પરોસ્મી’’તિઆદયો ગાહવિસેસા. અભિસમેતોતિ અભિસમિતો, અયમેવ વા પાઠો.

    83.Paṭiccāti nissayaṃ katvā. ‘‘Esohamasmī’’ti diṭṭhiggāho, ‘‘seyyohamasmī’’ti mānaggāho ca taṇhāvaseneva hontīti taṇhāpi tathāpavattiyā paccayabhūtā tathāpavatti evāti vuttaṃ ‘‘asmīti evaṃ pavattaṃ taṇhāmānadiṭṭhipapañcattayaṃ hotī’’ti. Daharasaddo bāladārakepi pavattatīti tato visesanatthaṃ ‘‘yuvā’’ti vuttaṃ. Yuvāpi eko amaṇḍanasīloti tato visesanatthaṃ ‘‘maṇḍanakajātiko’’ti vuttaṃ. Tena mukhanimittapaccavekkhaṇassa sabbhāvaṃ dasseti. Tanti ādāsamaṇḍalaṃ olokayato. Parammukhaṃ hutvā paññāyeyyāti yadi puratthimadisābhimukhaṃ hutvā ṭhitaṃ, mukhanimittampi puratthimadisābhimukhameva hutvā paññāyeyyāti attho. Yadipi parassa sadisassa mukhaṃ bhaveyya, tathāpi kāci asadisatā bhaveyyāti vuttaṃ ‘‘vaṇṇādīhi asadisaṃ hutvā paññāyeyyā’’ti. Nibhāsarūpanti paṭibhāsarūpaṃ. Nibhāsarūpaṃ tāva kaṃsādimaye pabhassare maṇḍale paññāyatu, udake pana kathanti ‘‘kena kāraṇenā’’ti pucchati. Itaro ‘‘mahābhūtānaṃ visuddhatāyā’’ti vadanto tatthāpi yathāladdhapabhassarabhāvenevāti dasseti. Ettha ca maṇḍanajātiko puriso viya puthujjano, ādāsatalādayo viya pañcakkhandhā, mukhanimittaṃ viya ‘‘asmī’’ti gahaṇaṃ, mukhanimittaṃ upādāya dissamānarūpādi viya ‘‘asmī’’ti sati ‘‘ahamasmī’’ti ‘‘parosmī’’tiādayo gāhavisesā. Abhisametoti abhisamito, ayameva vā pāṭho.

    આનન્દસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Ānandasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧. આનન્દસુત્તં • 1. Ānandasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧. આનન્દસુત્તવણ્ણના • 1. Ānandasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact