Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) |
5. அனங்க³ணஸுத்தவண்ணனா
5. Anaṅgaṇasuttavaṇṇanā
57. ஏவங் மே ஸுதங்…பே॰… ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோதி அனங்க³ணஸுத்தங். தத்ராயங் அனுத்தானபத³வண்ணனா – யதா² செத்த², ஏவங் ஸப்³ப³ஸுத்தேஸு. தஸ்மா இதோ பரங் எத்தகம்பி அவத்வா அபுப்³ப³பத³வண்ணனங்யேவ கரிஸ்ஸாம.
57.Evaṃme sutaṃ…pe… āyasmā sāriputtoti anaṅgaṇasuttaṃ. Tatrāyaṃ anuttānapadavaṇṇanā – yathā cettha, evaṃ sabbasuttesu. Tasmā ito paraṃ ettakampi avatvā apubbapadavaṇṇanaṃyeva karissāma.
சத்தாரோதி க³ணனபரிச்சே²தோ³. புக்³க³லாதி ஸத்தா நரா போஸா. எத்தாவதா ச புக்³க³லவாதீ³ மஹாதே²ரோதி ந க³ஹேதப்³ப³ங், அயஞ்ஹி ஆயஸ்மா பு³த்³த⁴புத்தானங் ஸெட்டோ², ஸோ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ தே³ஸனங் அவிலோமெந்தோயேவ தே³ஸேதி.
Cattāroti gaṇanaparicchedo. Puggalāti sattā narā posā. Ettāvatā ca puggalavādī mahātheroti na gahetabbaṃ, ayañhi āyasmā buddhaputtānaṃ seṭṭho, so buddhassa bhagavato desanaṃ avilomentoyeva deseti.
ஸம்முதிபரமத்த²தே³ஸனாகதா²வண்ணனா
Sammutiparamatthadesanākathāvaṇṇanā
பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ து³விதா⁴ தே³ஸனா ஸம்முதிதே³ஸனா, பரமத்த²தே³ஸனா சாதி. தத்த² புக்³க³லோ ஸத்தோ இத்தீ² புரிஸோ க²த்தியோ ப்³ராஹ்மணோ தே³வோ மாரோதி ஏவரூபா ஸம்முதிதே³ஸனா. அனிச்சங் து³க்க²ங் அனத்தா, க²ந்தா⁴ தா⁴தூ ஆயதனானி ஸதிபட்டா²னாதி ஏவரூபா பரமத்த²தே³ஸனா.
Buddhassa bhagavato duvidhā desanā sammutidesanā, paramatthadesanā cāti. Tattha puggalo satto itthī puriso khattiyo brāhmaṇo devo māroti evarūpā sammutidesanā. Aniccaṃ dukkhaṃ anattā, khandhā dhātū āyatanāni satipaṭṭhānāti evarūpā paramatthadesanā.
தத்த² ப⁴க³வா யே ஸம்முதிவஸேன தே³ஸனங் ஸுத்வா அத்த²ங் படிவிஜ்ஜி²த்வா மோஹங் பஹாய விஸேஸங் அதி⁴க³ந்துங் ஸமத்தா², தேஸங் ஸம்முதிதே³ஸனங் தே³ஸேதி. யே பன பரமத்த²வஸேன தே³ஸனங் ஸுத்வா அத்த²ங் படிவிஜ்ஜி²த்வா மோஹங் பஹாய விஸேஸமதி⁴க³ந்துங் ஸமத்தா², தேஸங் பரமத்த²தே³ஸனங் தே³ஸேதி. தத்தா²யங் உபமா, யதா² ஹி தே³ஸபா⁴ஸாகுஸலோ திண்ணங் வேதா³னங் அத்த²ஸங்வண்ணனகோ ஆசரியோ யே த³மிளபா⁴ஸாய வுத்தே அத்த²ங் ஜானந்தி, தேஸங் த³மிளபா⁴ஸாய ஆசிக்க²தி. யே அந்த⁴கபா⁴ஸாதீ³ஸு அஞ்ஞதராய, தேஸங் தாய தாய பா⁴ஸாய. ஏவங் தே மாணவகா சே²கங் ப்³யத்தங் ஆசரியமாக³ம்ம கி²ப்பமேவ ஸிப்பங் உக்³க³ண்ஹந்தி. தத்த² ஆசரியோ விய பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா. தயோ வேதா³ விய கதே²தப்³ப³பா⁴வேன டி²தானி தீணி பிடகானி. தே³ஸபா⁴ஸாகோஸல்லமிவ ஸம்முதிபரமத்த²கோஸல்லங். நானாதே³ஸபா⁴ஸா மாணவகா விய ஸம்முதிபரமத்த²தே³ஸனாபடிவிஜ்ஜ²னஸமத்தா² வேனெய்யஸத்தா. ஆசரியஸ்ஸ த³மிளபா⁴ஸாதி³ஆசிக்க²னங் விய ப⁴க³வதோ ஸம்முதிபரமத்த²வஸேன தே³ஸனா வேதி³தப்³பா³. ஆஹ செத்த² –
Tattha bhagavā ye sammutivasena desanaṃ sutvā atthaṃ paṭivijjhitvā mohaṃ pahāya visesaṃ adhigantuṃ samatthā, tesaṃ sammutidesanaṃ deseti. Ye pana paramatthavasena desanaṃ sutvā atthaṃ paṭivijjhitvā mohaṃ pahāya visesamadhigantuṃ samatthā, tesaṃ paramatthadesanaṃ deseti. Tatthāyaṃ upamā, yathā hi desabhāsākusalo tiṇṇaṃ vedānaṃ atthasaṃvaṇṇanako ācariyo ye damiḷabhāsāya vutte atthaṃ jānanti, tesaṃ damiḷabhāsāya ācikkhati. Ye andhakabhāsādīsu aññatarāya, tesaṃ tāya tāya bhāsāya. Evaṃ te māṇavakā chekaṃ byattaṃ ācariyamāgamma khippameva sippaṃ uggaṇhanti. Tattha ācariyo viya buddho bhagavā. Tayo vedā viya kathetabbabhāvena ṭhitāni tīṇi piṭakāni. Desabhāsākosallamiva sammutiparamatthakosallaṃ. Nānādesabhāsā māṇavakā viya sammutiparamatthadesanāpaṭivijjhanasamatthā veneyyasattā. Ācariyassa damiḷabhāsādiācikkhanaṃ viya bhagavato sammutiparamatthavasena desanā veditabbā. Āha cettha –
‘‘து³வே ஸச்சானி அக்கா²ஸி, ஸம்பு³த்³தோ⁴ வத³தங் வரோ;
‘‘Duve saccāni akkhāsi, sambuddho vadataṃ varo;
ஸம்முதிங் பரமத்த²ஞ்ச, ததியங் நூபலப்³ப⁴தி.
Sammutiṃ paramatthañca, tatiyaṃ nūpalabbhati.
ஸங்கேதவசனங் ஸச்சங், லோகஸம்முதிகாரணா;
Saṅketavacanaṃ saccaṃ, lokasammutikāraṇā;
பரமத்த²வசனங் ஸச்சங், த⁴ம்மானங் பூ⁴தகாரணா.
Paramatthavacanaṃ saccaṃ, dhammānaṃ bhūtakāraṇā.
தஸ்மா வோஹாரகுஸலஸ்ஸ, லோகனாத²ஸ்ஸ ஸத்து²னோ;
Tasmā vohārakusalassa, lokanāthassa satthuno;
ஸம்முதிங் வோஹரந்தஸ்ஸ, முஸாவாதோ³ ந ஜாயதீ’’தி.
Sammutiṃ voharantassa, musāvādo na jāyatī’’ti.
அபிச அட்ட²ஹி காரணேஹி ப⁴க³வா புக்³க³லகத²ங் கதே²தி – ஹிரொத்தப்பதீ³பனத்த²ங், கம்மஸ்ஸகதாதீ³பனத்த²ங், பச்சத்தபுரிஸகாரதீ³பனத்த²ங், ஆனந்தரியதீ³பனத்த²ங், ப்³ரஹ்மவிஹாரதீ³பனத்த²ங், புப்³பே³னிவாஸதீ³பனத்த²ங், த³க்கி²ணாவிஸுத்³தி⁴தீ³பனத்த²ங், லோகஸம்முதியா அப்பஹானத்த²ஞ்சாதி. ‘‘க²ந்த⁴தா⁴துஆயதனானி ஹிரீயந்தி ஒத்தப்பந்தீ’’தி ஹி வுத்தே மஹாஜனோ ந ஜானாதி, ஸம்மோஹமாபஜ்ஜதி, படிஸத்து ஹோதி ‘‘கிமித³ங் க²ந்த⁴தா⁴துஆயதனானி ஹிரீயந்தி ஒத்தப்பந்தி நாமா’’தி. ‘‘இத்தீ² ஹிரீயதி ஒத்தப்பதி புரிஸோ க²த்தியோ ப்³ராஹ்மணோ தே³வோ மாரோ’’தி வுத்தே பன ஜானாதி, ந ஸம்மோஹமாபஜ்ஜதி, ந படிஸத்து ஹோதி. தஸ்மா ப⁴க³வா ஹிரொத்தப்பதீ³பனத்த²ங் புக்³க³லகத²ங் கதே²தி.
Apica aṭṭhahi kāraṇehi bhagavā puggalakathaṃ katheti – hirottappadīpanatthaṃ, kammassakatādīpanatthaṃ, paccattapurisakāradīpanatthaṃ, ānantariyadīpanatthaṃ, brahmavihāradīpanatthaṃ, pubbenivāsadīpanatthaṃ, dakkhiṇāvisuddhidīpanatthaṃ, lokasammutiyā appahānatthañcāti. ‘‘Khandhadhātuāyatanāni hirīyanti ottappantī’’ti hi vutte mahājano na jānāti, sammohamāpajjati, paṭisattu hoti ‘‘kimidaṃ khandhadhātuāyatanāni hirīyanti ottappanti nāmā’’ti. ‘‘Itthī hirīyati ottappati puriso khattiyo brāhmaṇo devo māro’’ti vutte pana jānāti, na sammohamāpajjati, na paṭisattu hoti. Tasmā bhagavā hirottappadīpanatthaṃ puggalakathaṃ katheti.
‘‘க²ந்தா⁴ கம்மஸ்ஸகா தா⁴துயோ ஆயதனானீ’’தி வுத்தேபி ஏஸேவ நயோ. தஸ்மா ப⁴க³வா கம்மஸ்ஸகதாதீ³பனத்த²ங் புக்³க³லகத²ங் கதே²தி.
‘‘Khandhā kammassakā dhātuyo āyatanānī’’ti vuttepi eseva nayo. Tasmā bhagavā kammassakatādīpanatthaṃ puggalakathaṃ katheti.
‘‘வேளுவனாத³யோ மஹாவிஹாரா க²ந்தே⁴ஹி காராபிதா தா⁴தூஹி ஆயதனேஹீ’’தி வுத்தேபி ஏஸேவ நயோ. தஸ்மா ப⁴க³வா பச்சத்தபுரிஸகாரதீ³பனத்த²ங் புக்³க³லகத²ங் கதே²தி.
‘‘Veḷuvanādayo mahāvihārā khandhehi kārāpitā dhātūhi āyatanehī’’ti vuttepi eseva nayo. Tasmā bhagavā paccattapurisakāradīpanatthaṃ puggalakathaṃ katheti.
‘‘க²ந்தா⁴ மாதரங் ஜீவிதா வோரோபெந்தி பிதரங் அரஹந்தங் ருஹிருப்பாத³கம்மங் கரொந்தி, ஸங்க⁴பே⁴த³கம்மங் கரொந்தி, தா⁴துயோ ஆயதனானீ’’தி வுத்தேபி ஏஸேவ நயோ. தஸ்மா ப⁴க³வா ஆனந்தரியதீ³பனத்த²ங் புக்³க³லகத²ங் கதே²தி. ‘‘க²ந்தா⁴ மெத்தாயந்தி தா⁴துயோ ஆயதனானீ’’தி வுத்தேபி ஏஸேவ நயோ. தஸ்மா ப⁴க³வா ப்³ரஹ்மவிஹாரதீ³பனத்த²ங் புக்³க³லகத²ங் கதே²தி.
‘‘Khandhā mātaraṃ jīvitā voropenti pitaraṃ arahantaṃ ruhiruppādakammaṃ karonti, saṅghabhedakammaṃ karonti, dhātuyo āyatanānī’’ti vuttepi eseva nayo. Tasmā bhagavā ānantariyadīpanatthaṃ puggalakathaṃ katheti. ‘‘Khandhā mettāyanti dhātuyo āyatanānī’’ti vuttepi eseva nayo. Tasmā bhagavā brahmavihāradīpanatthaṃ puggalakathaṃ katheti.
‘‘க²ந்தா⁴ புப்³பே³னிவாஸமனுஸ்ஸரந்தி தா⁴துயோ ஆயதனானீ’’தி வுத்தேபி ஏஸேவ நயோ. தஸ்மா ப⁴க³வா புப்³பே³னிவாஸதீ³பனத்த²ங் புக்³க³லகத²ங் கதே²தி. ‘‘க²ந்தா⁴ தா³னங் படிக்³க³ண்ஹந்தி தா⁴துயோ ஆயதனானீ’’தி வுத்தேபி மஹாஜனோ ந ஜானாதி, ஸம்மோஹமாபஜ்ஜதி, படிஸத்து ஹோதி ‘‘கிமித³ங் க²ந்த⁴தா⁴துஆயதனானி படிக்³க³ண்ஹந்தி நாமா’’தி. ‘‘புக்³க³லா படிக்³க³ண்ஹந்தி ஸீலவந்தோ கல்யாணத⁴ம்மா’’தி வுத்தே பன ஜானாதி, ந ஸம்மோஹமாபஜ்ஜதி, ந படிஸத்து ஹோதி. தஸ்மா ப⁴க³வா த³க்கி²ணாவிஸுத்³தி⁴தீ³பனத்த²ங் புக்³க³லகத²ங் கதே²தி.
‘‘Khandhā pubbenivāsamanussaranti dhātuyo āyatanānī’’ti vuttepi eseva nayo. Tasmā bhagavā pubbenivāsadīpanatthaṃ puggalakathaṃ katheti. ‘‘Khandhā dānaṃ paṭiggaṇhanti dhātuyo āyatanānī’’ti vuttepi mahājano na jānāti, sammohamāpajjati, paṭisattu hoti ‘‘kimidaṃ khandhadhātuāyatanāni paṭiggaṇhanti nāmā’’ti. ‘‘Puggalā paṭiggaṇhanti sīlavanto kalyāṇadhammā’’ti vutte pana jānāti, na sammohamāpajjati, na paṭisattu hoti. Tasmā bhagavā dakkhiṇāvisuddhidīpanatthaṃ puggalakathaṃ katheti.
லோகஸம்முதிஞ்ச பு³த்³தா⁴ ப⁴க³வந்தோ நப்பஜஹந்தி, லோகஸமஞ்ஞாய லோகனிருத்தியங் லோகாபி⁴லாபே டி²தாயேவ த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தி. தஸ்மா ப⁴க³வா லோகஸம்முதியா அப்பஹானத்த²ம்பி புக்³க³லகத²ங் கதே²தி. தஸ்மா அயம்பி ஆயஸ்மா லோகவோஹாரகுஸலதாய பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ தே³ஸனங் அவிலோமெந்தோ லோகஸம்முதியங் ட²த்வாவ சத்தாரோமே, ஆவுஸோ, புக்³க³லாதி ஆஹ. தஸ்மா எத்த² பரமத்த²வஸேன அக்³க³ஹெத்வா ஸம்முதிவஸேனேவ புக்³க³லோ வேதி³தப்³போ³.
Lokasammutiñca buddhā bhagavanto nappajahanti, lokasamaññāya lokaniruttiyaṃ lokābhilāpe ṭhitāyeva dhammaṃ desenti. Tasmā bhagavā lokasammutiyā appahānatthampi puggalakathaṃ katheti. Tasmā ayampi āyasmā lokavohārakusalatāya buddhassa bhagavato desanaṃ avilomento lokasammutiyaṃ ṭhatvāva cattārome, āvuso, puggalāti āha. Tasmā ettha paramatthavasena aggahetvā sammutivaseneva puggalo veditabbo.
ஸந்தோ ஸங்விஜ்ஜமானாதி லோகஸங்கேதவஸேன அத்தி² உபலப்³ப⁴மானா. லோகஸ்மிந்தி ஸத்தலோகே. ஸாங்க³ணோவ ஸமானோதிஆதீ³ஸு பன அங்க³ணந்தி கத்த²சி கிலேஸா வுச்சந்தி. யதா²ஹ ‘‘தத்த² கதமானி தீணி அங்க³ணானி? ராகோ³ அங்க³ணங், தோ³ஸோ அங்க³ணங், மோஹோ அங்க³ண’’ந்தி (விப⁴॰ 924). கத்த²சி யங்கிஞ்சி மலங் வா பங்கோ வா, யதா²ஹ ‘‘தஸ்ஸேவ ரஜஸ்ஸ வா அங்க³ணஸ்ஸ வா பஹானாய வாயமதீ’’தி. கத்த²சி ததா²ரூபோ பூ⁴மிபா⁴கோ³, ஸோ போ³தி⁴யங்க³ணங் சேதியங்க³ணந்திஆதீ³னங் வஸேன வேதி³தப்³போ³. இத⁴ பன நானப்பகாரா திப்³ப³கிலேஸா ‘‘அங்க³ண’’ந்தி அதி⁴ப்பேதா. ததா² ஹி வக்க²தி ‘‘பாபகானங் கோ² ஏதங், ஆவுஸோ, அகுஸலானங் இச்சா²வசரானங் அதி⁴வசனங், யதி³த³ங் அங்க³ண’’ந்தி (ம॰ நி॰ 1.60). ஸஹ அங்க³ணேன ஸாங்க³ணோ.
Santo saṃvijjamānāti lokasaṅketavasena atthi upalabbhamānā. Lokasminti sattaloke. Sāṅgaṇova samānotiādīsu pana aṅgaṇanti katthaci kilesā vuccanti. Yathāha ‘‘tattha katamāni tīṇi aṅgaṇāni? Rāgo aṅgaṇaṃ, doso aṅgaṇaṃ, moho aṅgaṇa’’nti (vibha. 924). Katthaci yaṃkiñci malaṃ vā paṅko vā, yathāha ‘‘tasseva rajassa vā aṅgaṇassa vā pahānāya vāyamatī’’ti. Katthaci tathārūpo bhūmibhāgo, so bodhiyaṅgaṇaṃ cetiyaṅgaṇantiādīnaṃ vasena veditabbo. Idha pana nānappakārā tibbakilesā ‘‘aṅgaṇa’’nti adhippetā. Tathā hi vakkhati ‘‘pāpakānaṃ kho etaṃ, āvuso, akusalānaṃ icchāvacarānaṃ adhivacanaṃ, yadidaṃ aṅgaṇa’’nti (ma. ni. 1.60). Saha aṅgaṇena sāṅgaṇo.
ஸாங்க³ணோவ ஸமானோதி ஸகிலேஸோயேவ ஸந்தோ . அத்தி² மே அஜ்ஜ²த்தங் அங்க³ணந்தி யதா²பூ⁴தங் நப்பஜானாதீதி மய்ஹங் அத்தனோ சித்தஸந்தானே கிலேஸோ அத்தீ²திபி ந ஜானாதி. ‘‘இமே கிலேஸா நாம கக்க²ளா வாளா ஜஹிதப்³பா³ ந க³ஹிதப்³பா³ விஸது³ட்ட²ஸல்லஸதி³ஸா’’தி ஏவங் யாதா²வஸரஸதோபி ந ஜானாதி. யோ அத்தீ²தி ச ஜானாதி, ஏவஞ்ச ஜானாதி. ஸோ ‘‘அத்தி² மே அஜ்ஜ²த்தங் அங்க³ணந்தி யதா²பூ⁴தங் பஜானாதீ’’தி வுச்சதி. யஸ்ஸ பன ந ச மக்³கே³ன ஸமூஹதா கிலேஸா, ந ச உப்பஜ்ஜந்தி யேன வா தேன வா வாரிதத்தா, அயமித⁴ அனங்க³ணோதி அதி⁴ப்பேதோ. நத்தி² மே அஜ்ஜ²த்தங் அங்க³ணந்தி யதா²பூ⁴தங் நப்பஜானாதீதி ‘‘மய்ஹங் கிலேஸா யேன வா தேன வா வாரிதத்தா நத்தி², ந மக்³கே³ன ஸமூஹதத்தா’’தி ந ஜானாதி, ‘‘தே உப்பஜ்ஜமானா மஹாஅனத்த²ங் கரிஸ்ஸந்தி கக்க²ளா வாளா விஸது³ட்ட²ஸல்லஸதி³ஸா’’தி ஏவங் யாதா²வஸரஸதோபி ந ஜானாதி. யோ பன ‘‘இமினா காரணேன நத்தீ²’’தி ச ஜானாதி, ஏவஞ்ச ஜானாதி, ஸோ ‘‘நத்தி² மே அஜ்ஜ²த்தங் அங்க³ணந்தி யதா²பூ⁴தங் பஜானாதீ’’தி வுச்சதி . தத்ராதி தேஸு சதூஸு புக்³க³லேஸு, தேஸு வா த்³வீஸு ஸாங்க³ணேஸு, ய்வாயந்தி யோ அயங், யாயந்திபி பாடோ².
Sāṅgaṇovasamānoti sakilesoyeva santo . Atthi me ajjhattaṃ aṅgaṇanti yathābhūtaṃ nappajānātīti mayhaṃ attano cittasantāne kileso atthītipi na jānāti. ‘‘Ime kilesā nāma kakkhaḷā vāḷā jahitabbā na gahitabbā visaduṭṭhasallasadisā’’ti evaṃ yāthāvasarasatopi na jānāti. Yo atthīti ca jānāti, evañca jānāti. So ‘‘atthi me ajjhattaṃ aṅgaṇanti yathābhūtaṃ pajānātī’’ti vuccati. Yassa pana na ca maggena samūhatā kilesā, na ca uppajjanti yena vā tena vā vāritattā, ayamidha anaṅgaṇoti adhippeto. Natthi me ajjhattaṃ aṅgaṇanti yathābhūtaṃ nappajānātīti ‘‘mayhaṃ kilesā yena vā tena vā vāritattā natthi, na maggena samūhatattā’’ti na jānāti, ‘‘te uppajjamānā mahāanatthaṃ karissanti kakkhaḷā vāḷā visaduṭṭhasallasadisā’’ti evaṃ yāthāvasarasatopi na jānāti. Yo pana ‘‘iminā kāraṇena natthī’’ti ca jānāti, evañca jānāti, so ‘‘natthi me ajjhattaṃ aṅgaṇanti yathābhūtaṃ pajānātī’’ti vuccati . Tatrāti tesu catūsu puggalesu, tesu vā dvīsu sāṅgaṇesu, yvāyanti yo ayaṃ, yāyantipi pāṭho.
58. கோ நு கோ², ஆவுஸோ, ஸாரிபுத்த, ஹேது கோ பச்சயோதி உப⁴யேனாபி காரணமேவ புச்ச²தி. யேனிமேஸந்தி யேன ஹேதுனா யேன பச்சயேன இமேஸங் த்³வின்னங் ஏகோ ஸெட்ட²புரிஸோ ஏகோ ஹீனபுரிஸோதி அக்கா²யதி, ஸோ கோ ஹேது கோ பச்சயோதி ஏவமெத்த² ஸம்ப³ந்தோ⁴ வேதி³தப்³போ³. தத்த² கிஞ்சாபி ‘‘நப்பஜானாதி பஜானாதீ’’தி ஏவங் வுத்தங், பஜானநா நப்பஜானநாதி இத³மேவ உப⁴யங் ஹேது சேவ பச்சயோ ச.
58.Ko nu kho, āvuso, sāriputta, hetu ko paccayoti ubhayenāpi kāraṇameva pucchati. Yenimesanti yena hetunā yena paccayena imesaṃ dvinnaṃ eko seṭṭhapuriso eko hīnapurisoti akkhāyati, so ko hetu ko paccayoti evamettha sambandho veditabbo. Tattha kiñcāpi ‘‘nappajānāti pajānātī’’ti evaṃ vuttaṃ, pajānanā nappajānanāti idameva ubhayaṃ hetu ceva paccayo ca.
59. தே²ரோ பன அத்தனோ விசித்ரபடிபா⁴னதாய தங் பாகடதரங் கத்வா த³ஸ்ஸேதுங் புன தத்ராவுஸோதிஆதி³மாஹ. தத்த² தஸ்ஸேதங் பாடிகங்க²ந்தி தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ ஏதங் பாடிகங்கி²தப்³ப³ங். இத³மேவ ஏஸ பாபுணிஸ்ஸதி, ந அஞ்ஞந்தி இச்சி²தப்³ப³ங், அவஸ்ஸங் பா⁴வீதி வுத்தங் ஹோதி. ‘‘ந ச²ந்த³ங் ஜனெஸ்ஸதீ’’திஆதி³னா நயேன வுத்தங் அச²ந்த³ஜனநாதி³ங் ஸந்தா⁴யாஹ.
59. Thero pana attano vicitrapaṭibhānatāya taṃ pākaṭataraṃ katvā dassetuṃ puna tatrāvusotiādimāha. Tattha tassetaṃ pāṭikaṅkhanti tassa puggalassa etaṃ pāṭikaṅkhitabbaṃ. Idameva esa pāpuṇissati, na aññanti icchitabbaṃ, avassaṃ bhāvīti vuttaṃ hoti. ‘‘Na chandaṃ janessatī’’tiādinā nayena vuttaṃ achandajananādiṃ sandhāyāha.
தத்த² ச ந ச²ந்த³ங் ஜனெஸ்ஸதீதி அப்பஜானந்தோ தஸ்ஸ அங்க³ணஸ்ஸ பஹானத்த²ங் கத்துகம்யதாச²ந்த³ங் ந ஜனெஸ்ஸதி. ந வாயமிஸ்ஸதீதி ததோ ப³லவதரங் வாயாமங் ந கரிஸ்ஸதி, ந வீரியங் ஆரபி⁴ஸ்ஸதீதி தா²மக³தவீரியங் பன நேவ ஆரபி⁴ஸ்ஸதி, ந பவத்தெஸ்ஸதீதி வுத்தங் ஹோதி. ஸாங்க³ணோதி இமேஹி ராகா³தீ³ஹி அங்க³ணேஹி ஸாங்க³ணோ. ஸங்கிலிட்ட²சித்தோதி தேஹியேவ ஸுட்டு²தரங் கிலிட்ட²சித்தோ மலீனசித்தோ விபா³தி⁴தசித்தோ உபதாபிதசித்தோ ச ஹுத்வா. காலங் கரிஸ்ஸதீதி மரிஸ்ஸதி.
Tattha ca na chandaṃ janessatīti appajānanto tassa aṅgaṇassa pahānatthaṃ kattukamyatāchandaṃ na janessati. Na vāyamissatīti tato balavataraṃ vāyāmaṃ na karissati, na vīriyaṃ ārabhissatīti thāmagatavīriyaṃ pana neva ārabhissati, na pavattessatīti vuttaṃ hoti. Sāṅgaṇoti imehi rāgādīhi aṅgaṇehi sāṅgaṇo. Saṃkiliṭṭhacittoti tehiyeva suṭṭhutaraṃ kiliṭṭhacitto malīnacitto vibādhitacitto upatāpitacitto ca hutvā. Kālaṃ karissatīti marissati.
ஸெய்யதா²பீதி யதா² நாம. கங்ஸபாதீதி கங்ஸலோஹபா⁴ஜனங். ஆப⁴தாதி ஆனீதா. ஆபணா வா கம்மாரகுலா வாதி ஆபணதோ வா கங்ஸபாதிகாரகானங் கம்மாரானங் க⁴ரதோ வா. ரஜேனாதி ஆக³ந்துகரஜேன பங்ஸுஆதி³னா. மலேனாதி தத்தே²வ உட்டி²தேன லோஹமலேன. பரியோனத்³தா⁴தி ஸஞ்ச²ன்னா. ந சேவ பரிபு⁴ஞ்ஜெய்யுந்தி உத³ககா²த³னீயபக்கி²பனாதீ³ஹி பரிபோ⁴க³ங் ந கரெய்யுங். ந ச பரியோத³பெய்யுந்தி தோ⁴வனக⁴ங்ஸனாதீ³ஹி ந பரிஸுத்³த⁴ங் காராபெய்யுங். ரஜாபதே²தி ரஜபதே². அயமேவ வா பாடோ², ரஜஸ்ஸ ஆக³மனட்டா²னே வா வுட்டா²னுட்டா²னே வா ஹெட்டா²மஞ்சே வா து²ஸகொட்ட²கே வா பா⁴ஜனந்தரே வா, யத்த² ரஜேன ஓகிரீயதீதி அத்தோ². ஸங்கிலிட்ட²தரா அஸ்ஸ மலக்³க³ஹிதாதி எத்த² ரஜாபதே² நிக்கி²பனேன ஸங்கிலிட்ட²தரா, அபரிபோ⁴கா³பரியோத³பனேஹி மலக்³க³ஹிததராதி வுத்தங் ஹோதி, படிபுச்சா²வசனஞ்சேதங். தேனஸ்ஸ ஏவமத்தோ² வேதி³தப்³போ³, ஆவுஸோ, ஸா கங்ஸபாதி ஏவங் கரீயமானா அபரேன காலேன ஸங்கிலிட்ட²தரா ச மலக்³க³ஹிததரா ச மத்திகபாதீதி வா கங்ஸபாதீதி வா இதிபி து³ஜ்ஜானா ப⁴வெய்ய நு கோ² நோதி, தே²ரோ தங் படிஜானந்தோ ஆஹ ‘‘ஏவமாவுஸோ’’தி. புன த⁴ம்மஸேனாபதி ஓபம்மங் ஸம்படிபாதெ³ந்தோ, ஏவமேவ கோ²திஆதி³மாஹ. தத்தே²வங் ஓபம்மஸங்ஸந்த³னா வேதி³தப்³பா³ – கிலிட்ட²கங்ஸபாதிஸதி³ஸோ ஸாங்க³ணோ புக்³க³லோ. ஸங்கிலிட்ட²கங்ஸபாதியா நபரிபு⁴ஞ்ஜனமாதி³ங் கத்வா ரஜாபத²னிக்கே²போ விய தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ பப்³ப³ஜ்ஜங் லப⁴மானஸ்ஸ வேஜ்ஜகம்மாதீ³ஸு பஸுதபுக்³க³லஸந்திகே பப்³ப³ஜ்ஜாபடிலாபோ⁴. ஸங்கிலிட்ட²கங்ஸபாதியா புன ஸங்கிலிட்ட²தரபா⁴வோ விய தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ அனுக்கமேன ஆசரியுபஜ்ஜா²யானங் அனுஸிக்க²தோ வேஜ்ஜகம்மாதி³கரணங், எத்த² டி²தஸ்ஸ ஸாங்க³ணகாலகிரியா. அத² வா அனுக்கமேன து³க்கடது³ப்³பா⁴ஸிதவீதிக்கமனங், எத்த² டி²தஸ்ஸ ஸாங்க³ணகாலகிரியா. அத² வா அனுக்கமேன பாசித்தியது²ல்லச்சயவீதிக்கமனங், ஸங்கா⁴தி³ஸேஸவீதிக்கமனங், பாராஜிகவீதிக்கமனங், மாதுகா⁴தாதி³ஆனந்தரியகரணங், எத்த² டி²தஸ்ஸ ஸாங்க³ணகாலகிரியாதி.
Seyyathāpīti yathā nāma. Kaṃsapātīti kaṃsalohabhājanaṃ. Ābhatāti ānītā. Āpaṇā vā kammārakulā vāti āpaṇato vā kaṃsapātikārakānaṃ kammārānaṃ gharato vā. Rajenāti āgantukarajena paṃsuādinā. Malenāti tattheva uṭṭhitena lohamalena. Pariyonaddhāti sañchannā. Na ceva paribhuñjeyyunti udakakhādanīyapakkhipanādīhi paribhogaṃ na kareyyuṃ. Na ca pariyodapeyyunti dhovanaghaṃsanādīhi na parisuddhaṃ kārāpeyyuṃ. Rajāpatheti rajapathe. Ayameva vā pāṭho, rajassa āgamanaṭṭhāne vā vuṭṭhānuṭṭhāne vā heṭṭhāmañce vā thusakoṭṭhake vā bhājanantare vā, yattha rajena okirīyatīti attho. Saṃkiliṭṭhatarā assa malaggahitāti ettha rajāpathe nikkhipanena saṃkiliṭṭhatarā, aparibhogāpariyodapanehi malaggahitatarāti vuttaṃ hoti, paṭipucchāvacanañcetaṃ. Tenassa evamattho veditabbo, āvuso, sā kaṃsapāti evaṃ karīyamānā aparena kālena saṃkiliṭṭhatarā ca malaggahitatarā ca mattikapātīti vā kaṃsapātīti vā itipi dujjānā bhaveyya nu kho noti, thero taṃ paṭijānanto āha ‘‘evamāvuso’’ti. Puna dhammasenāpati opammaṃ sampaṭipādento, evameva khotiādimāha. Tatthevaṃ opammasaṃsandanā veditabbā – kiliṭṭhakaṃsapātisadiso sāṅgaṇo puggalo. Saṃkiliṭṭhakaṃsapātiyā naparibhuñjanamādiṃ katvā rajāpathanikkhepo viya tassa puggalassa pabbajjaṃ labhamānassa vejjakammādīsu pasutapuggalasantike pabbajjāpaṭilābho. Saṃkiliṭṭhakaṃsapātiyā puna saṃkiliṭṭhatarabhāvo viya tassa puggalassa anukkamena ācariyupajjhāyānaṃ anusikkhato vejjakammādikaraṇaṃ, ettha ṭhitassa sāṅgaṇakālakiriyā. Atha vā anukkamena dukkaṭadubbhāsitavītikkamanaṃ, ettha ṭhitassa sāṅgaṇakālakiriyā. Atha vā anukkamena pācittiyathullaccayavītikkamanaṃ, saṅghādisesavītikkamanaṃ, pārājikavītikkamanaṃ, mātughātādiānantariyakaraṇaṃ, ettha ṭhitassa sāṅgaṇakālakiriyāti.
ஸங்கிலிட்ட²சித்தோ காலங் கரிஸ்ஸதீதி எத்த² ச அகுஸலசித்தேன காலங் கரிஸ்ஸதீதி ந ஏவமத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. ஸப்³ப³ஸத்தா ஹி பகதிசித்தேன ப⁴வங்க³சித்தேனேவ காலங் கரொந்தி. அயங் பன அவிஸோதெ⁴த்வா சித்தஸந்தானங் காலங் கரிஸ்ஸதீதி ஏதமத்த²ங் ஸந்தா⁴ய ஏவங் வுத்தோதி வேதி³தப்³போ³.
Saṃkiliṭṭhacitto kālaṃ karissatīti ettha ca akusalacittena kālaṃ karissatīti na evamattho daṭṭhabbo. Sabbasattā hi pakaticittena bhavaṅgacitteneva kālaṃ karonti. Ayaṃ pana avisodhetvā cittasantānaṃ kālaṃ karissatīti etamatthaṃ sandhāya evaṃ vuttoti veditabbo.
து³தியவாரே பரியோத³பெய்யுந்தி தோ⁴வனக⁴ங்ஸனஸண்ஹசா²ரிகாபரிமஜ்ஜனாதீ³ஹி பரிஸுத்³த⁴ங் ஆதா³ஸமண்ட³லஸதி³ஸங் கரெய்யுங். ந ச நங் ரஜாபதே²தி புப்³பே³ வுத்தப்பகாரே டா²னே அனிக்கி²பித்வா கரண்ட³மஞ்ஜூஸாதீ³ஸு வா ட²பெய்யுங், பலிவேடெ²த்வா வா நாக³த³ந்தே லகெ³ய்யுங். ஸேஸங் வுத்தனயானுஸாரேனேவ க³ஹேதப்³ப³ங்.
Dutiyavāre pariyodapeyyunti dhovanaghaṃsanasaṇhachārikāparimajjanādīhi parisuddhaṃ ādāsamaṇḍalasadisaṃ kareyyuṃ. Na ca naṃ rajāpatheti pubbe vuttappakāre ṭhāne anikkhipitvā karaṇḍamañjūsādīsu vā ṭhapeyyuṃ, paliveṭhetvā vā nāgadante lageyyuṃ. Sesaṃ vuttanayānusāreneva gahetabbaṃ.
உபமாஸங்ஸந்த³னா செத்த² ஏவங் வேதி³தப்³பா³ – கிலிட்ட²கங்ஸபாதிஸதி³ஸோ ஸாங்க³ணோ ப⁴ப்³ப³புக்³க³லோ. கிலிட்ட²கங்ஸபாதியா பரிபு⁴ஞ்ஜனமாதி³ங் கத்வா ஸுத்³த⁴ட்டா²னே ட²பனங் விய தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ பப்³ப³ஜ்ஜங் லப⁴மானஸ்ஸ பேஸலபி⁴க்கூ²னங் ஸந்திகே பப்³ப³ஜ்ஜாபடிலாபோ⁴. யே ஓவத³ந்தி அனுஸாஸந்தி அப்பமத்தகம்பி பமாத³ங் தி³ஸ்வா த³ண்ட³கம்மங் கத்வா புனப்புனங் ஸிக்கா²பெந்தி, ஸங்கிலிட்ட²கங்ஸபாதியா அபரகாலே பரிஸுத்³த⁴பரியோதா³தபா⁴வோ விய தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ ஆசரியுபஜ்ஜா²யானங் அனுஸிக்க²தோ அனுக்கமேன ஸம்மாவத்தபடிபத்தி, எத்த² டி²தஸ்ஸ அனங்க³ணகாலகிரியா. அத² வா அனுக்கமேன பரிஸுத்³தே⁴ ஸீலே பதிட்டா²ய அத்தனோ அனுரூபங் பு³த்³த⁴வசனங் உக்³க³ண்ஹித்வா து⁴தங்கா³னி ஸமாதா³ய அத்தனோ அனுகூலகம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா கா³மந்தஸேனாஸனவாஸங் முஞ்சித்வா பந்தஸேனாஸனவாஸோ, எத்த² டி²தஸ்ஸ அனங்க³ணகாலகிரியா. அத² வா அனுக்கமேன கஸிணபரிகம்மங் கத்வா அட்ட²ஸமாபத்தினிப்³ப³த்தனேன கிலேஸவிக்க²ம்ப⁴னங், விபஸ்ஸனாபாத³கஜ்ஜா²னா வுட்டா²ய விபஸ்ஸனாய கிலேஸானங் தத³ங்க³னிவாரணங், ஸோதாபத்திப²லாதி⁴க³மோ…பே॰… அரஹத்தஸச்சி²கிரியாதி எத்த² டி²தஸ்ஸ அச்சந்தங் அனங்க³ணகாலகிரியா ஏவ.
Upamāsaṃsandanā cettha evaṃ veditabbā – kiliṭṭhakaṃsapātisadiso sāṅgaṇo bhabbapuggalo. Kiliṭṭhakaṃsapātiyā paribhuñjanamādiṃ katvā suddhaṭṭhāne ṭhapanaṃ viya tassa puggalassa pabbajjaṃ labhamānassa pesalabhikkhūnaṃ santike pabbajjāpaṭilābho. Ye ovadanti anusāsanti appamattakampi pamādaṃ disvā daṇḍakammaṃ katvā punappunaṃ sikkhāpenti, saṃkiliṭṭhakaṃsapātiyā aparakāle parisuddhapariyodātabhāvo viya tassa puggalassa ācariyupajjhāyānaṃ anusikkhato anukkamena sammāvattapaṭipatti, ettha ṭhitassa anaṅgaṇakālakiriyā. Atha vā anukkamena parisuddhe sīle patiṭṭhāya attano anurūpaṃ buddhavacanaṃ uggaṇhitvā dhutaṅgāni samādāya attano anukūlakammaṭṭhānaṃ gahetvā gāmantasenāsanavāsaṃ muñcitvā pantasenāsanavāso, ettha ṭhitassa anaṅgaṇakālakiriyā. Atha vā anukkamena kasiṇaparikammaṃ katvā aṭṭhasamāpattinibbattanena kilesavikkhambhanaṃ, vipassanāpādakajjhānā vuṭṭhāya vipassanāya kilesānaṃ tadaṅganivāraṇaṃ, sotāpattiphalādhigamo…pe… arahattasacchikiriyāti ettha ṭhitassa accantaṃ anaṅgaṇakālakiriyā eva.
ததியவாரே ஸுப⁴னிமித்தந்தி ராக³ட்டா²னியங் இட்டா²ரம்மணங். மனஸி கரிஸ்ஸதீதி தஸ்மிங் விபன்னஸ்ஸதி தங் நிமித்தங் ஆவஜ்ஜிஸ்ஸதி. தஸ்ஸ ஸுப⁴னிமித்தஸ்ஸ மனஸிகாராதி தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ ஸுப⁴னிமித்தமனஸிகாரகாரணா. அனுத்³த⁴ங்ஸெஸ்ஸதீதி ஹிங்ஸிஸ்ஸதி அதி⁴ப⁴விஸ்ஸதி. ராகோ³ ஹி உப்பஜ்ஜந்தோ குஸலவாரங் பச்சி²ந்தி³த்வா ஸயமேவ அகுஸலஜவனங் ஹுத்வா திட்ட²ந்தோ குஸலசித்தங் அனுத்³த⁴ங்ஸேதீதி வேதி³தப்³போ³. ஸேஸங் வுத்தனயானுஸாரேனேவ க³ஹேதப்³ப³ங்.
Tatiyavāre subhanimittanti rāgaṭṭhāniyaṃ iṭṭhārammaṇaṃ. Manasi karissatīti tasmiṃ vipannassati taṃ nimittaṃ āvajjissati. Tassa subhanimittassa manasikārāti tassa puggalassa subhanimittamanasikārakāraṇā. Anuddhaṃsessatīti hiṃsissati adhibhavissati. Rāgo hi uppajjanto kusalavāraṃ pacchinditvā sayameva akusalajavanaṃ hutvā tiṭṭhanto kusalacittaṃ anuddhaṃsetīti veditabbo. Sesaṃ vuttanayānusāreneva gahetabbaṃ.
ஓபம்மஸங்ஸந்த³னா பனெத்த² ஏவங் வேதி³தப்³பா³ – பரிஸுத்³த⁴கங்ஸபாதிஸதி³ஸோ பகதியா அப்பகிலேஸோ அனங்க³ணபுக்³க³லோ. பரிஸுத்³த⁴கங்ஸபாதியா நபரிபு⁴ஞ்ஜனங் ஆதி³ங் கத்வா ரஜாபதே² நிக்கே²போ விய தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ பப்³ப³ஜ்ஜங் லப⁴மானஸ்ஸாதி இதோ பரங் ஸப்³ப³ங் பட²மவாரஸதி³ஸமேவ.
Opammasaṃsandanā panettha evaṃ veditabbā – parisuddhakaṃsapātisadiso pakatiyā appakileso anaṅgaṇapuggalo. Parisuddhakaṃsapātiyā naparibhuñjanaṃ ādiṃ katvā rajāpathe nikkhepo viya tassa puggalassa pabbajjaṃ labhamānassāti ito paraṃ sabbaṃ paṭhamavārasadisameva.
சதுத்த²வாரே ஸுப⁴னிமித்தங் ந மனஸி கரிஸ்ஸதீதி தஸ்மிங் ஸதிவிரஹாபா⁴வதோ தங் நிமித்தங் நாவஜ்ஜிஸ்ஸதி, ஸேஸங் து³தியவாரானுஸாரேன வேதி³தப்³ப³ங். ‘‘அயங் கோ², ஆவுஸோ’’திஆதி³ ‘‘கோ நு கோ², ஆவுஸோ’’திஆதி³ம்ஹி வுத்தனயமேவ.
Catutthavāre subhanimittaṃ na manasi karissatīti tasmiṃ sativirahābhāvato taṃ nimittaṃ nāvajjissati, sesaṃ dutiyavārānusārena veditabbaṃ. ‘‘Ayaṃ kho, āvuso’’tiādi ‘‘ko nu kho, āvuso’’tiādimhi vuttanayameva.
60. இதா³னி தங் அங்க³ணங் நானப்பகாரதோ பாகடங் காராபேதுகாமேனாயஸ்மதா மஹாமொக்³க³ல்லானேன ‘‘அங்க³ணங் அங்க³ண’’ந்திஆதி³னா நயேன புட்டோ² தங் ப்³யாகரொந்தோ பாபகானங் கோ² ஏதங், ஆவுஸோதிஆதி³மாஹ. தத்த² இச்சா²வசரானந்தி இச்சா²ய அவசரானங், இச்சா²வஸேன ஓதிண்ணானங் பவத்தானங் நானப்பகாரானங் கோபஅப்பச்சயானந்தி அத்தோ². யங் இதே⁴கச்சஸ்ஸாதி யேன இதே⁴கச்சஸ்ஸ ஏவங் இச்சா² உப்பஜ்ஜெய்ய, தங் டா²னங் தங் காரணங் விஜ்ஜதி அத்தி², உபலப்³ப⁴தீதி வுத்தங் ஹோதி. ஆபன்னோ அஸ்ஸந்தி ஆபன்னோ ப⁴வெய்யங். ந ச மங் பி⁴க்கூ² ஜானெய்யுந்தி பி⁴க்கூ² ச மங் ந ஜானெய்யுங். கிங் பனெத்த² டா²னங், லாப⁴த்தி²கதா. லாப⁴த்தி²கோ ஹி பி⁴க்கு² பகதியாபி ச கதபுஞ்ஞோ மனுஸ்ஸேஹி ஸக்கதோ க³ருகதோ ஏவங் சிந்தேதி ‘‘ஆபத்திங் ஆபன்னங் பி⁴க்கு²ங் தே²ரா ஞத்வா மஜ்ஜி²மானங் ஆரோசெந்தி, தே நவகானங், நவகா விஹாரே விகா⁴ஸாதா³தீ³னங், தே ஓவாத³ங் ஆக³தானங் பி⁴க்கு²னீனங், ஏவங் கமேன சதஸ்ஸோ பரிஸா ஜானந்தி. ஏவமஸ்ஸ லாப⁴ந்தராயோ ஹோதி. அஹோ வதாஹங் ஆபத்திஞ்ச வத ஆபன்னோ அஸ்ஸங், ந ச மங் பி⁴க்கூ² ஜானெய்யு’’ந்தி.
60. Idāni taṃ aṅgaṇaṃ nānappakārato pākaṭaṃ kārāpetukāmenāyasmatā mahāmoggallānena ‘‘aṅgaṇaṃ aṅgaṇa’’ntiādinā nayena puṭṭho taṃ byākaronto pāpakānaṃ kho etaṃ, āvusotiādimāha. Tattha icchāvacarānanti icchāya avacarānaṃ, icchāvasena otiṇṇānaṃ pavattānaṃ nānappakārānaṃ kopaappaccayānanti attho. Yaṃ idhekaccassāti yena idhekaccassa evaṃ icchā uppajjeyya, taṃ ṭhānaṃ taṃ kāraṇaṃ vijjati atthi, upalabbhatīti vuttaṃ hoti. Āpanno assanti āpanno bhaveyyaṃ. Na ca maṃ bhikkhū jāneyyunti bhikkhū ca maṃ na jāneyyuṃ. Kiṃ panettha ṭhānaṃ, lābhatthikatā. Lābhatthiko hi bhikkhu pakatiyāpi ca katapuñño manussehi sakkato garukato evaṃ cinteti ‘‘āpattiṃ āpannaṃ bhikkhuṃ therā ñatvā majjhimānaṃ ārocenti, te navakānaṃ, navakā vihāre vighāsādādīnaṃ, te ovādaṃ āgatānaṃ bhikkhunīnaṃ, evaṃ kamena catasso parisā jānanti. Evamassa lābhantarāyo hoti. Aho vatāhaṃ āpattiñca vata āpanno assaṃ, na ca maṃ bhikkhū jāneyyu’’nti.
யங் தங் பி⁴க்கு²ங் பி⁴க்கூ² ஜானெய்யுந்தி யேன காரணேன தங் பி⁴க்கு²ங் அஞ்ஞே பி⁴க்கூ² ஜானெய்யுங், தங் காரணங் விஜ்ஜதி கோ² பன அத்தி²யேவ, நோ நத்தி². தே²ரா ஹி ஞத்வா மஜ்ஜி²மானங் ஆரோசெந்தி. ஏவங் ஸோ புப்³பே³ வுத்தனயேன சதூஸு பரிஸாஸு பாகடோ ஹோதி. ஏவங் பாகடோ ச அயஸாபி⁴பூ⁴தோ கா³மஸதம்பி பவிஸித்வா உம்மாரஸதேஸு டா²னேஸு உஞ்சி²த்வா யதா²தோ⁴தேன பத்தேன நிக்க²மதி. ததோ ஜானந்தி மங் பி⁴க்கூ² ஆபத்திங் ஆபன்னோதி தேஹி சம்ஹி ஏவங் நாஸிதோதி சிந்தெத்வா, இதி ஸோ குபிதோ ஹோதி அப்பதீதோ ஸோ இமினா காரணேன குபிதோ சேவ ஹோதி கோதா⁴பி⁴பூ⁴தோ அப்பதீதோ ச தோ³மனஸ்ஸாபி⁴பூ⁴தோ.
Yaṃ taṃ bhikkhuṃ bhikkhū jāneyyunti yena kāraṇena taṃ bhikkhuṃ aññe bhikkhū jāneyyuṃ, taṃ kāraṇaṃ vijjati kho pana atthiyeva, no natthi. Therā hi ñatvā majjhimānaṃ ārocenti. Evaṃ so pubbe vuttanayena catūsu parisāsu pākaṭo hoti. Evaṃ pākaṭo ca ayasābhibhūto gāmasatampi pavisitvā ummārasatesu ṭhānesu uñchitvā yathādhotena pattena nikkhamati. Tato jānanti maṃ bhikkhū āpattiṃ āpannoti tehi camhi evaṃ nāsitoti cintetvā, iti so kupito hoti appatīto so iminā kāraṇena kupito ceva hoti kodhābhibhūto appatīto ca domanassābhibhūto.
யோ சேவ கோ² , ஆவுஸோ, கோபோ யோ ச அப்பச்சயோ உப⁴யமேதங் அங்க³ணந்தி, ஆவுஸோ, யோ சாயங் ஸங்கா²ரக்க²ந்த⁴ஸங்க³ஹிதோ கோபோ, யோ ச வேத³னாக்க²ந்த⁴ஸங்க³ஹிதோ அப்பச்சயோ, ஏதங் உப⁴யங் அங்க³ணந்தி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. இத³ஞ்ச தாதி³ஸானங் புக்³க³லானங் வஸேன வுத்தங். லோபோ⁴ பன இமஸ்ஸ அங்க³ணஸ்ஸ புப்³ப³பா⁴க³வஸேன, மோஹோ ஸம்பயோக³வஸேனாபி க³ஹிதோயேவ ஹோதி.
Yo ceva kho , āvuso, kopo yo ca appaccayo ubhayametaṃ aṅgaṇanti, āvuso, yo cāyaṃ saṅkhārakkhandhasaṅgahito kopo, yo ca vedanākkhandhasaṅgahito appaccayo, etaṃ ubhayaṃ aṅgaṇanti evamettha attho daṭṭhabbo. Idañca tādisānaṃ puggalānaṃ vasena vuttaṃ. Lobho pana imassa aṅgaṇassa pubbabhāgavasena, moho sampayogavasenāpi gahitoyeva hoti.
அனுரஹோ மந்தி புரிமஸதி³ஸமேவ பி⁴க்கு²ங் க³ஹெத்வா விஹாரபச்சந்தே ஸேனாஸனங் பவேஸெத்வா த்³வாரங் த²கெத்வா சோதெ³ந்தே இச்ச²தி. டா²னங் கோ² பனேதந்தி ஏதங் காரணங் விஜ்ஜதி, யங் தங் பி⁴க்கு²ங் சதுபரிஸமஜ்ஜே² ஆனெத்வா ப்³யத்தா வினீதா ‘‘தயா அஸுகம்ஹி நாம டா²னே வேஜ்ஜகம்மங் கத’’ந்திஆதி³னா நயேன சோதெ³ய்யுங். ஸோ சதூஸு பரிஸாஸு பாகடோ ஹோதி. ஏவங் பாகடோ ச அயஸாபி⁴பூ⁴தோதி ஸப்³ப³ங் புரிமஸதி³ஸமேவ.
Anurahomanti purimasadisameva bhikkhuṃ gahetvā vihārapaccante senāsanaṃ pavesetvā dvāraṃ thaketvā codente icchati. Ṭhānaṃ kho panetanti etaṃ kāraṇaṃ vijjati, yaṃ taṃ bhikkhuṃ catuparisamajjhe ānetvā byattā vinītā ‘‘tayā asukamhi nāma ṭhāne vejjakammaṃ kata’’ntiādinā nayena codeyyuṃ. So catūsu parisāsu pākaṭo hoti. Evaṃ pākaṭo ca ayasābhibhūtoti sabbaṃ purimasadisameva.
ஸப்படிபுக்³க³லோதி ஸமானோ புக்³க³லோ. ஸமானோதி ஸாபத்திகோ. படிபுக்³க³லோதி சோத³கோ. அயங் ஸாபத்திகேனேவ சோத³னங் இச்ச²தி, த்வம்பி இமஞ்சிமஞ்ச ஆபத்திங் ஆபன்னோ, தங் தாவ படிகரோஹி பச்சா² மங் சோதெ³ஸ்ஸஸீதி வத்துங் ஸக்காதி மஞ்ஞமானோ. அபிச ஜாதிஆதீ³ஹிபி ஸமானோ புக்³க³லோ ஸப்படிபுக்³க³லோ. அயஞ்ஹி அத்தனோ ஜாதியா குலேன பா³ஹுஸச்சேன ப்³யத்ததாய து⁴தங்கே³னாதி ஏவமாதீ³ஹிபி ஸமானேனேவ சோத³னங் இச்ச²தி, தாதி³ஸேன வுத்தங் நாதிது³க்க²ங் ஹோதீதி மஞ்ஞமானோ. அப்படிபுக்³க³லோதி எத்த² அயுத்தோ படிபுக்³க³லோ அப்படிபுக்³க³லோ. இமேஹி ஆபத்தாதீ³ஹி அஸதி³ஸத்தா படிஸத்து படிஸல்லோ சோத³கோ ப⁴விதுங் அயுத்தோதி வுத்தங் ஹோதி. இதி ஸோ குபிதோதி இதி ஸோ இமாய அப்படிபுக்³க³லசோத³னாய ஏவங் குபிதோ ஹோதி.
Sappaṭipuggaloti samāno puggalo. Samānoti sāpattiko. Paṭipuggaloti codako. Ayaṃ sāpattikeneva codanaṃ icchati, tvampi imañcimañca āpattiṃ āpanno, taṃ tāva paṭikarohi pacchā maṃ codessasīti vattuṃ sakkāti maññamāno. Apica jātiādīhipi samāno puggalo sappaṭipuggalo. Ayañhi attano jātiyā kulena bāhusaccena byattatāya dhutaṅgenāti evamādīhipi samāneneva codanaṃ icchati, tādisena vuttaṃ nātidukkhaṃ hotīti maññamāno. Appaṭipuggaloti ettha ayutto paṭipuggalo appaṭipuggalo. Imehi āpattādīhi asadisattā paṭisattu paṭisallo codako bhavituṃ ayuttoti vuttaṃ hoti. Iti so kupitoti iti so imāya appaṭipuggalacodanāya evaṃ kupito hoti.
சதுத்த²வாரே அஹோ வதாதி ‘‘அஹோ வத ரே அம்ஹாகங் பண்டி³தகா, அஹோ வத ரே அம்ஹாகங் ப³ஹுஸ்ஸுதகா தேவிஜ்ஜகா’’தி (தீ³॰ நி॰ 1.291) க³ரஹாயங் தி³ஸ்ஸதி. ‘‘அஹோ வத மங் த³ஹரங்யேவ ஸமானங் ரஜ்ஜே அபி⁴ஸிஞ்செய்யு’’ந்தி (மஹாவ॰ 57) பத்த²னாயங். இத⁴ பத்த²னாயமேவ. படிபுச்சி²த்வா படிபுச்சி²த்வாதி புனப்புனங் புச்சி²த்வா. அயங் பி⁴க்கு² லாப⁴த்தி²கோ ப⁴க³வதோ அத்தானங் படிபுச்சி²தப்³ப³ங் இச்ச²தி, தஞ்ச கோ² அனுமதிபுச்சா²ய, நோ மக்³க³ங் வா ப²லங் வா விபஸ்ஸனங் வா அந்தரங் கத்வா. அயஞ்ஹி பஸ்ஸதி ப⁴க³வந்தங் ஸாரிபுத்தாத³யோ மஹாதே²ரே ‘‘தங் கிங் மஞ்ஞஸி, ஸாரிபுத்த, மொக்³க³ல்லான, கஸ்ஸப , ராஹுல சக்கு²ங் நிச்சங் வா அனிச்சங் வா’’தி ஏவங் பரிஸமஜ்ஜே² படிபுச்சி²த்வா படிபுச்சி²த்வா த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தங், மனுஸ்ஸே ச ‘‘தேஸ பண்டி³தா தே²ரா ஸத்து² சித்தங் ஆராதெ⁴ந்தீ’’தி வண்ணங் ப⁴ணந்தே, லாப⁴ஸக்காரஞ்ச உபஹரந்தே. தஸ்மா தங் லாப⁴ஸக்காரங் இச்ச²ந்தோ ஏவங் சிந்தெத்வா நிக²ணித்வா ட²பிதகா²ணு விய ப⁴க³வதோ புரதோவ ஹோதி.
Catutthavāre aho vatāti ‘‘aho vata re amhākaṃ paṇḍitakā, aho vata re amhākaṃ bahussutakā tevijjakā’’ti (dī. ni. 1.291) garahāyaṃ dissati. ‘‘Aho vata maṃ daharaṃyeva samānaṃ rajje abhisiñceyyu’’nti (mahāva. 57) patthanāyaṃ. Idha patthanāyameva. Paṭipucchitvā paṭipucchitvāti punappunaṃ pucchitvā. Ayaṃ bhikkhu lābhatthiko bhagavato attānaṃ paṭipucchitabbaṃ icchati, tañca kho anumatipucchāya, no maggaṃ vā phalaṃ vā vipassanaṃ vā antaraṃ katvā. Ayañhi passati bhagavantaṃ sāriputtādayo mahāthere ‘‘taṃ kiṃ maññasi, sāriputta, moggallāna, kassapa , rāhula cakkhuṃ niccaṃ vā aniccaṃ vā’’ti evaṃ parisamajjhe paṭipucchitvā paṭipucchitvā dhammaṃ desentaṃ, manusse ca ‘‘tesa paṇḍitā therā satthu cittaṃ ārādhentī’’ti vaṇṇaṃ bhaṇante, lābhasakkārañca upaharante. Tasmā taṃ lābhasakkāraṃ icchanto evaṃ cintetvā nikhaṇitvā ṭhapitakhāṇu viya bhagavato puratova hoti.
இதி ஸோ குபிதோதி அத² ப⁴க³வா தங் அமனஸிகரித்வாவ அஞ்ஞங் தே²ரங் படிபுச்சி²த்வா த⁴ம்மங் தே³ஸேதி , தேன ஸோ குபிதோ ஹோதி ப⁴க³வதோ ச தே²ரஸ்ஸ ச. கத²ங் ப⁴க³வதோ குப்பதி? ‘‘அஹங் பப்³ப³ஜிதகாலதோ பபு⁴தி க³ந்த⁴குடிபரிவேணதோ ப³ஹினிக்க²மனங் ந ஜானாமி, ஸப்³ப³காலங் சா²யாவ ந விஜஹாமி, மங் நாம புச்சி²த்வா த⁴ம்மதே³ஸனாமத்தம்பி நத்தி². தங்முஹுத்தங் தி³ட்ட²மத்தகமேவ தே²ரங் புச்சி²த்வா த⁴ம்மங் தே³ஸேதீ’’தி ஏவங் ப⁴க³வதோ குப்பதி. கத²ங் தே²ரஸ்ஸ குப்பதி? ‘‘அயங் மஹல்லகத்தே²ரோ ப⁴க³வதோ புரதோ கா²ணு விய நிஸீத³தி, கதா³ நு கோ² இமங் த⁴ம்மகம்மிகா அப⁴ப்³ப³ட்டா²னங் பாபெத்வா நீஹரிஸ்ஸந்தி, அயஞ்ஹி யதி³ இமஸ்மிங் விஹாரே ந ப⁴வெய்ய, அவஸ்ஸங் ப⁴க³வா மயா ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபெய்யா’’தி ஏவங் தே²ரஸ்ஸ குப்பதி.
Iti so kupitoti atha bhagavā taṃ amanasikaritvāva aññaṃ theraṃ paṭipucchitvā dhammaṃ deseti , tena so kupito hoti bhagavato ca therassa ca. Kathaṃ bhagavato kuppati? ‘‘Ahaṃ pabbajitakālato pabhuti gandhakuṭipariveṇato bahinikkhamanaṃ na jānāmi, sabbakālaṃ chāyāva na vijahāmi, maṃ nāma pucchitvā dhammadesanāmattampi natthi. Taṃmuhuttaṃ diṭṭhamattakameva theraṃ pucchitvā dhammaṃ desetī’’ti evaṃ bhagavato kuppati. Kathaṃ therassa kuppati? ‘‘Ayaṃ mahallakatthero bhagavato purato khāṇu viya nisīdati, kadā nu kho imaṃ dhammakammikā abhabbaṭṭhānaṃ pāpetvā nīharissanti, ayañhi yadi imasmiṃ vihāre na bhaveyya, avassaṃ bhagavā mayā saddhiṃ sallapeyyā’’ti evaṃ therassa kuppati.