Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā

    ૩. અનન્તરપચ્ચયકથાવણ્ણના

    3. Anantarapaccayakathāvaṇṇanā

    ૬૯૩-૬૯૭. અનન્તરુપ્પત્તિં સલ્લક્ખેન્તોતિ ચક્ખુવિઞ્ઞાણાનન્તરં સોતવિઞ્ઞાણુપ્પત્તિં મઞ્ઞમાનો. સોતવિઞ્ઞાણન્તિ વચનેનેવ તસ્સ ચક્ખુસન્નિસ્સયતા રૂપારમ્મણતા ચ પટિક્ખિત્તા, પટિઞ્ઞાતા ચ સોતસન્નિસ્સયતા સદ્દારમ્મણતા ચાતિ આહ ‘‘ન સો ચક્ખુમ્હિ સદ્દારમ્મણ’’ન્તિ. તત્થ સદ્દારમ્મણન્તિ ‘‘સોતવિઞ્ઞાણં ઇચ્છતી’’તિ આનેત્વા સમ્બન્ધિતબ્બં. તયિદં ચક્ખુવિઞ્ઞાણસ્સ અનન્તરં સોતવિઞ્ઞાણં ઉપ્પજ્જતીતિ લદ્ધિયા એવં ઞાયતીતિ આહ ‘‘અનન્તરૂપલદ્ધિવસેન આપન્નત્તા’’તિ.

    693-697. Anantaruppattiṃ sallakkhentoti cakkhuviññāṇānantaraṃ sotaviññāṇuppattiṃ maññamāno. Sotaviññāṇanti vacaneneva tassa cakkhusannissayatā rūpārammaṇatā ca paṭikkhittā, paṭiññātā ca sotasannissayatā saddārammaṇatā cāti āha ‘‘na so cakkhumhi saddārammaṇa’’nti. Tattha saddārammaṇanti ‘‘sotaviññāṇaṃ icchatī’’ti ānetvā sambandhitabbaṃ. Tayidaṃ cakkhuviññāṇassa anantaraṃ sotaviññāṇaṃ uppajjatīti laddhiyā evaṃ ñāyatīti āha ‘‘anantarūpaladdhivasena āpannattā’’ti.

    અનન્તરપચ્ચયકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Anantarapaccayakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૩૮) ૩. અનન્તરપચ્ચયકથા • (138) 3. Anantarapaccayakathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૩. અનન્તરપચ્ચયકથાવણ્ણના • 3. Anantarapaccayakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૩. અનન્તરપચ્ચયકથાવણ્ણના • 3. Anantarapaccayakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact