Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    328. அனநுஸோசியஜாதகங் (4-3-8)

    328. Ananusociyajātakaṃ (4-3-8)

    109.

    109.

    ப³ஹூனங் விஜ்ஜதீ போ⁴தீ, தேஹி மே கிங் ப⁴விஸ்ஸதி;

    Bahūnaṃ vijjatī bhotī, tehi me kiṃ bhavissati;

    தஸ்மா ஏதங் ந ஸோசாமி, பியங் ஸம்மில்லஹாஸினிங்.

    Tasmā etaṃ na socāmi, piyaṃ sammillahāsiniṃ.

    110.

    110.

    தங் தங் சே அனுஸோசெய்ய, யங் யங் தஸ்ஸ ந விஜ்ஜதி;

    Taṃ taṃ ce anusoceyya, yaṃ yaṃ tassa na vijjati;

    அத்தானமனுஸோசெய்ய, ஸதா³ மச்சுவஸங் பதங்.

    Attānamanusoceyya, sadā maccuvasaṃ pataṃ.

    111.

    111.

    ந ஹேவ டி²தங் நாஸீனங், ந ஸயானங் ந பத்³த⁴கு³ங் 1;

    Na heva ṭhitaṃ nāsīnaṃ, na sayānaṃ na paddhaguṃ 2;

    யாவ ப்³யாதி நிமிஸதி, தத்ராபி ரஸதீ 3 வயோ.

    Yāva byāti nimisati, tatrāpi rasatī 4 vayo.

    112.

    112.

    தத்த²த்தனி வதப்பத்³தே⁴ 5, வினாபா⁴வே அஸங்ஸயே;

    Tatthattani vatappaddhe 6, vinābhāve asaṃsaye;

    பூ⁴தங் ஸேஸங் த³யிதப்³ப³ங், வீதங் அனநுஸோசியந்தி 7.

    Bhūtaṃ sesaṃ dayitabbaṃ, vītaṃ ananusociyanti 8.

    அனநுஸோசியஜாதகங் அட்ட²மங்.

    Ananusociyajātakaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. பத்த²கு³ங் (ஸ்யா॰)
    2. patthaguṃ (syā.)
    3. ஸரதீ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    4. saratī (sī. syā. pī.)
    5. வத பந்தே² (ஸ்யா॰), வத ப³ந்தே⁴ (க॰) வத + ப-அத்³தே⁴ = வதப்பத்³தே⁴
    6. vata panthe (syā.), vata bandhe (ka.) vata + pa-addhe = vatappaddhe
    7. சவிதங் நானுஸோசியந்தி (ஸ்யா॰), மதந்தங் நானுஸோசியங் (க॰)
    8. cavitaṃ nānusociyanti (syā.), matantaṃ nānusociyaṃ (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [328] 8. அனநுஸோசியஜாதகவண்ணனா • [328] 8. Ananusociyajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact