Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૩૨૮] ૮. અનનુસોચિયજાતકવણ્ણના

    [328] 8. Ananusociyajātakavaṇṇanā

    બહૂનં વિજ્જતી ભોતીતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં મતભરિયં કુટુમ્બિકં આરબ્ભ કથેસિ. સો કિર ભરિયાય મતાય ન ન્હાયિ ન પિવિ ન લિમ્પિ ન ભુઞ્જિ, ન કમ્મન્તે પયોજેસિ, અઞ્ઞદત્થુ સોકાભિભૂતો આળાહનં ગન્ત્વા પરિદેવમાનો વિચરિ. અબ્ભન્તરે પનસ્સ કુટે પદીપો વિય સોતાપત્તિમગ્ગસ્સ ઉપનિસ્સયો જલતિ. સત્થા પચ્ચૂસસમયે લોકં ઓલોકેન્તો તં દિસ્વા ‘‘ઇમસ્સ મં ઠપેત્વા અઞ્ઞો કોચિ સોકં નીહરિત્વા સોતાપત્તિમગ્ગસ્સ દાયકો નત્થિ, ભવિસ્સામિસ્સ અવસ્સયો’’તિ પચ્છાભત્તં પિણ્ડપાતપટિક્કન્તો પચ્છાસમણં આદાય તસ્સ ગેહદ્વારં ગન્ત્વા કુટુમ્બિકેન સુતાગમનો કતપચ્ચુગ્ગમનાદિસક્કારો પઞ્ઞત્તાસને નિસિન્નો કુટુમ્બિકં આગન્ત્વા વન્દિત્વા એકમન્તં નિસિન્નં ‘‘કિં, ઉપાસક, ચિન્તેસી’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘આમ, ભન્તે, ભરિયા મે કાલકતા, તમહં અનુસોચન્તો ચિન્તેમી’’તિ વુત્તે ‘‘ઉપાસક, ભિજ્જનધમ્મં નામ ભિજ્જતિ, તસ્મિં ભિન્ને ન યુત્તં ચિન્તેતું, પોરાણકપણ્ડિતાપિ ભરિયાય મતાય ‘ભિજ્જનધમ્મં ભિજ્જતી’તિ ન ચિન્તયિંસૂ’’તિ વત્વા તેન યાચિતો અતીતં આહરિ. અતીતવત્થુ દસકનિપાતે ચૂળબોધિજાતકે (જા॰ ૧.૧૦.૪૯ આદયો) આવિ ભવિસ્સતિ, અયં પનેત્થ સઙ્ખેપો.

    Bahūnaṃ vijjatī bhotīti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ matabhariyaṃ kuṭumbikaṃ ārabbha kathesi. So kira bhariyāya matāya na nhāyi na pivi na limpi na bhuñji, na kammante payojesi, aññadatthu sokābhibhūto āḷāhanaṃ gantvā paridevamāno vicari. Abbhantare panassa kuṭe padīpo viya sotāpattimaggassa upanissayo jalati. Satthā paccūsasamaye lokaṃ olokento taṃ disvā ‘‘imassa maṃ ṭhapetvā añño koci sokaṃ nīharitvā sotāpattimaggassa dāyako natthi, bhavissāmissa avassayo’’ti pacchābhattaṃ piṇḍapātapaṭikkanto pacchāsamaṇaṃ ādāya tassa gehadvāraṃ gantvā kuṭumbikena sutāgamano katapaccuggamanādisakkāro paññattāsane nisinno kuṭumbikaṃ āgantvā vanditvā ekamantaṃ nisinnaṃ ‘‘kiṃ, upāsaka, cintesī’’ti pucchitvā ‘‘āma, bhante, bhariyā me kālakatā, tamahaṃ anusocanto cintemī’’ti vutte ‘‘upāsaka, bhijjanadhammaṃ nāma bhijjati, tasmiṃ bhinne na yuttaṃ cintetuṃ, porāṇakapaṇḍitāpi bhariyāya matāya ‘bhijjanadhammaṃ bhijjatī’ti na cintayiṃsū’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari. Atītavatthu dasakanipāte cūḷabodhijātake (jā. 1.10.49 ādayo) āvi bhavissati, ayaṃ panettha saṅkhepo.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો બ્રાહ્મણકુલે નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો તક્કસિલાયં સબ્બસિપ્પાનિ ઉગ્ગણ્હિત્વા માતાપિતૂનં સન્તિકં અગમાસિ. ઇમસ્મિં જાતકે બોધિસત્તો કોમારબ્રહ્મચારી અહોસિ. અથસ્સ માતાપિતરો ‘‘તવ દારિકપરિયેસનં કરોમા’’તિ આરોચયિંસુ. બોધિસત્તો ‘‘ન મય્હં ઘરાવાસેનત્થો, અહં તુમ્હાકં અચ્ચયેન પબ્બજિસ્સામી’’તિ વત્વા તેહિ પુનપ્પુનં યાચિતો એકં કઞ્ચનરૂપકં કારેત્વા ‘‘એવરૂપં કુમારિકં લભમાનો ગણ્હિસ્સામી’’તિ આહ. તસ્સ માતાપિતરો તં કઞ્ચનરૂપકં પટિચ્છન્નયાને આરોપેત્વા ‘‘ગચ્છથ જમ્બુદીપતલં વિચરન્તા યત્થ એવરૂપં બ્રાહ્મણકુમારિકં પસ્સથ, તત્થ ઇમં કઞ્ચનરૂપકં દત્વા તં આનેથા’’તિ મહન્તેન પરિવારેન મનુસ્સે પેસેસું.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto brāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto takkasilāyaṃ sabbasippāni uggaṇhitvā mātāpitūnaṃ santikaṃ agamāsi. Imasmiṃ jātake bodhisatto komārabrahmacārī ahosi. Athassa mātāpitaro ‘‘tava dārikapariyesanaṃ karomā’’ti ārocayiṃsu. Bodhisatto ‘‘na mayhaṃ gharāvāsenattho, ahaṃ tumhākaṃ accayena pabbajissāmī’’ti vatvā tehi punappunaṃ yācito ekaṃ kañcanarūpakaṃ kāretvā ‘‘evarūpaṃ kumārikaṃ labhamāno gaṇhissāmī’’ti āha. Tassa mātāpitaro taṃ kañcanarūpakaṃ paṭicchannayāne āropetvā ‘‘gacchatha jambudīpatalaṃ vicarantā yattha evarūpaṃ brāhmaṇakumārikaṃ passatha, tattha imaṃ kañcanarūpakaṃ datvā taṃ ānethā’’ti mahantena parivārena manusse pesesuṃ.

    તસ્મિં પન કાલે એકો પુઞ્ઞવા સત્તો બ્રહ્મલોકતો ચવિત્વા કાસિરટ્ઠેયેવ નિગમગામે અસીતિકોટિવિભવસ્સ બ્રાહ્મણસ્સ ગેહે કુમારિકા હુત્વા નિબ્બત્તિ, ‘‘સમ્મિલ્લહાસિની’’તિસ્સા નામં અકંસુ. સા સોળસવસ્સકાલે અભિરૂપા અહોસિ પાસાદિકા દેવચ્છરપ્પટિભાગા સબ્બઙ્ગસમ્પન્ના. તસ્સાપિ કિલેસવસેન ચિત્તં નામ ન ઉપ્પન્નપુબ્બં, અચ્ચન્તબ્રહ્મચારિની અહોસિ. કઞ્ચનરૂપકં આદાય વિચરન્તા મનુસ્સા તં ગામં પાપુણિંસુ. તત્થ મનુસ્સા તં દિસ્વા ‘‘અસુકબ્રાહ્મણસ્સ ધીતા સમ્મિલ્લહાસિની કિંકારણા ઇધ ઠિતા’’તિ આહંસુ. મનુસ્સા તં સુત્વા બ્રાહ્મણકુલં ગન્ત્વા સમ્મિલ્લહાસિનિં વારેસું. સા ‘‘અહં તુમ્હાકં અચ્ચયેન પબ્બજિસ્સામિ, ન મે ઘરાવાસેનત્થો’’તિ માતાપિતૂનં સાસનં પેસેસિ. તે ‘‘કિં કરોસિ કુમારિકે’’તિ વત્વા કઞ્ચનરૂપકં ગહેત્વા તં મહન્તેન પરિવારેન પેસયિંસુ. બોધિસત્તસ્સ ચ સમ્મિલ્લહાસિનિયા ચ ઉભિન્નમ્પિ અનિચ્છન્તાનઞ્ઞેવ મઙ્ગલં કરિંસુ. તે એકગબ્ભે વસમાના એકસ્મિં સયને સયન્તાપિ ન અઞ્ઞમઞ્ઞં કિલેસવસેન ઓલોકયિંસુ, દ્વે ભિક્ખૂ દ્વે બ્રાહ્માનો વિય ચ એકસ્મિં ઠાને વસિંસુ.

    Tasmiṃ pana kāle eko puññavā satto brahmalokato cavitvā kāsiraṭṭheyeva nigamagāme asītikoṭivibhavassa brāhmaṇassa gehe kumārikā hutvā nibbatti, ‘‘sammillahāsinī’’tissā nāmaṃ akaṃsu. Sā soḷasavassakāle abhirūpā ahosi pāsādikā devaccharappaṭibhāgā sabbaṅgasampannā. Tassāpi kilesavasena cittaṃ nāma na uppannapubbaṃ, accantabrahmacārinī ahosi. Kañcanarūpakaṃ ādāya vicarantā manussā taṃ gāmaṃ pāpuṇiṃsu. Tattha manussā taṃ disvā ‘‘asukabrāhmaṇassa dhītā sammillahāsinī kiṃkāraṇā idha ṭhitā’’ti āhaṃsu. Manussā taṃ sutvā brāhmaṇakulaṃ gantvā sammillahāsiniṃ vāresuṃ. Sā ‘‘ahaṃ tumhākaṃ accayena pabbajissāmi, na me gharāvāsenattho’’ti mātāpitūnaṃ sāsanaṃ pesesi. Te ‘‘kiṃ karosi kumārike’’ti vatvā kañcanarūpakaṃ gahetvā taṃ mahantena parivārena pesayiṃsu. Bodhisattassa ca sammillahāsiniyā ca ubhinnampi anicchantānaññeva maṅgalaṃ kariṃsu. Te ekagabbhe vasamānā ekasmiṃ sayane sayantāpi na aññamaññaṃ kilesavasena olokayiṃsu, dve bhikkhū dve brāhmāno viya ca ekasmiṃ ṭhāne vasiṃsu.

    અપરભાગે બોધિસત્તસ્સ માતાપિતરો કાલમકંસુ. સો તેસં સરીરકિચ્ચં કત્વા સમ્મિલ્લહાસિનિં પક્કોસાપેત્વા ‘‘ભદ્દે, મમ કુલસન્તકા અસીતિકોટિયો, તવ કુલસન્તકા અસીતિકોટિયોતિ ઇમં એત્તકં ધનં ગહેત્વા ઇમં કુટુમ્બં પટિપજ્જાહિ, અહં પબ્બજિસ્સામી’’તિ આહ. ‘‘અય્યપુત્ત, તયિ પબ્બજન્તે અહમ્પિ પબ્બજિસ્સામિ, ન સક્કોમિ તં જહિતુ’’ન્તિ . ‘‘તેન હિ એહી’’તિ સબ્બં ધનં દાનમુખે વિસ્સજ્જેત્વા ખેળપિણ્ડં વિય સમ્પત્તિં પહાય હિમવન્તં પવિસિત્વા ઉભોપિ તાપસપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા વનમૂલફલાહારા તત્થ ચિરં વસિત્વા લોણમ્બિલસેવનત્થાય હિમવન્તા ઓતરિત્વા અનુપુબ્બેન બારાણસિં પત્વા રાજુય્યાને વસિંસુ.

    Aparabhāge bodhisattassa mātāpitaro kālamakaṃsu. So tesaṃ sarīrakiccaṃ katvā sammillahāsiniṃ pakkosāpetvā ‘‘bhadde, mama kulasantakā asītikoṭiyo, tava kulasantakā asītikoṭiyoti imaṃ ettakaṃ dhanaṃ gahetvā imaṃ kuṭumbaṃ paṭipajjāhi, ahaṃ pabbajissāmī’’ti āha. ‘‘Ayyaputta, tayi pabbajante ahampi pabbajissāmi, na sakkomi taṃ jahitu’’nti . ‘‘Tena hi ehī’’ti sabbaṃ dhanaṃ dānamukhe vissajjetvā kheḷapiṇḍaṃ viya sampattiṃ pahāya himavantaṃ pavisitvā ubhopi tāpasapabbajjaṃ pabbajitvā vanamūlaphalāhārā tattha ciraṃ vasitvā loṇambilasevanatthāya himavantā otaritvā anupubbena bārāṇasiṃ patvā rājuyyāne vasiṃsu.

    તેસં તત્થ વસન્તાનં સુખુમાલાય પરિબ્બાજિકાય નિરોજં મિસ્સકભત્તં પરિભુઞ્જન્તિયા લોહિતપક્ખન્દિકાબાધો ઉપ્પજ્જિ. સા સપ્પાયભેસજ્જં અલભમાના દુબ્બલા અહોસિ. બોધિસત્તો ભિક્ખાચારવેલાય તં પરિગ્ગહેત્વા નગરદ્વારં નેત્વા એકિસ્સા સાલાય ફલકે નિપજ્જાપેત્વા સયં ભિક્ખાય પાવિસિ. સા તસ્મિં અનિક્ખન્તેયેવ કાલમકાસિ. મહાજનો પરિબ્બાજિકાય રૂપસમ્પત્તિં દિસ્વા પરિવારેત્વા રોદતિ પરિદેવતિ. બોધિસત્તો ભિક્ખં ચરિત્વા આગતો તસ્સા મતભાવં ઞત્વા ‘‘ભિજ્જનધમ્મં ભિજ્જતિ, સબ્બે સઙ્ખારા અનિચ્ચા એવંગતિકાયેવા’’તિ વત્વા તાય નિપન્નફલકેયેવ નિસીદિત્વા મિસ્સકભોજનં ભુઞ્જિત્વા મુખં વિક્ખાલેસિ. પરિવારેત્વા ઠિતમહાજનો ‘‘અયં તે, ભન્તે, પરિબ્બાજિકા કિં હોતી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘ગિહિકાલે મે પાદપરિચારિકા અહોસી’’તિ. ‘‘ભન્તે, મયં તાવ ન સણ્ઠામ રોદામ પરિદેવામ, તુમ્હે કસ્મા ન રોદથા’’તિ? બોધિસત્તો ‘‘જીવમાના તાવ એસા મમ કિઞ્ચિ હોતિ, ઇદાનિ પરલોકસમઙ્ગિતાય ન કિઞ્ચિ હોતિ, મરણવસં ગતા, અહં કિસ્સ રોદામી’’તિ મહાજનસ્સ ધમ્મં દેસેન્તો ઇમા ગાથા અભાસિ –

    Tesaṃ tattha vasantānaṃ sukhumālāya paribbājikāya nirojaṃ missakabhattaṃ paribhuñjantiyā lohitapakkhandikābādho uppajji. Sā sappāyabhesajjaṃ alabhamānā dubbalā ahosi. Bodhisatto bhikkhācāravelāya taṃ pariggahetvā nagaradvāraṃ netvā ekissā sālāya phalake nipajjāpetvā sayaṃ bhikkhāya pāvisi. Sā tasmiṃ anikkhanteyeva kālamakāsi. Mahājano paribbājikāya rūpasampattiṃ disvā parivāretvā rodati paridevati. Bodhisatto bhikkhaṃ caritvā āgato tassā matabhāvaṃ ñatvā ‘‘bhijjanadhammaṃ bhijjati, sabbe saṅkhārā aniccā evaṃgatikāyevā’’ti vatvā tāya nipannaphalakeyeva nisīditvā missakabhojanaṃ bhuñjitvā mukhaṃ vikkhālesi. Parivāretvā ṭhitamahājano ‘‘ayaṃ te, bhante, paribbājikā kiṃ hotī’’ti pucchi. ‘‘Gihikāle me pādaparicārikā ahosī’’ti. ‘‘Bhante, mayaṃ tāva na saṇṭhāma rodāma paridevāma, tumhe kasmā na rodathā’’ti? Bodhisatto ‘‘jīvamānā tāva esā mama kiñci hoti, idāni paralokasamaṅgitāya na kiñci hoti, maraṇavasaṃ gatā, ahaṃ kissa rodāmī’’ti mahājanassa dhammaṃ desento imā gāthā abhāsi –

    ૧૦૯.

    109.

    ‘‘બહૂનં વિજ્જતી ભોતી, તેહિ મે કિં ભવિસ્સતિ;

    ‘‘Bahūnaṃ vijjatī bhotī, tehi me kiṃ bhavissati;

    તસ્મા એતં ન સોચામિ, પિયં સમ્મિલ્લહાસિનિં.

    Tasmā etaṃ na socāmi, piyaṃ sammillahāsiniṃ.

    ૧૧૦.

    110.

    ‘‘તં તં ચે અનુસોચેય્ય, યં યં તસ્સ ન વિજ્જતિ;

    ‘‘Taṃ taṃ ce anusoceyya, yaṃ yaṃ tassa na vijjati;

    અત્તાનમનુસોચેય્ય, સદા મચ્ચુવસં પતં.

    Attānamanusoceyya, sadā maccuvasaṃ pataṃ.

    ૧૧૧.

    111.

    ‘‘ન હેવ ઠિતં નાસીનં, ન સયાનં ન પદ્ધગું;

    ‘‘Na heva ṭhitaṃ nāsīnaṃ, na sayānaṃ na paddhaguṃ;

    યાવ બ્યાતિ નિમિસતિ, તત્રાપિ રસતી વયો.

    Yāva byāti nimisati, tatrāpi rasatī vayo.

    ૧૧૨.

    112.

    ‘‘તત્થત્તનિ વતપ્પદ્ધે, વિનાભાવે અસંસયે;

    ‘‘Tatthattani vatappaddhe, vinābhāve asaṃsaye;

    ભૂતં સેસં દયિતબ્બં, વીતં અનનુસોચિય’’ન્તિ.

    Bhūtaṃ sesaṃ dayitabbaṃ, vītaṃ ananusociya’’nti.

    તત્થ બહૂનં વિજ્જતી ભોતીતિ અયં ભોતી અમ્હે છડ્ડેત્વા ઇદાનિ અઞ્ઞેસં બહૂનં મતકસત્તાનં અન્તરે વિજ્જતિ અત્થિ ઉપલબ્ભતિ. તેહિ મે કિં ભવિસ્સતીતિ તેહિ મતકસત્તેહિ સદ્ધિં વત્તમાના ઇદાનેવેસા મય્હં કિં ભવિસ્સતિ , તેહિ વા મતકસત્તેહિ અતિરેકસમ્બન્ધવસેનેસા મય્હં કિં ભવિસ્સતિ, કા નામ ભવિસ્સતિ, કિં ભરિયા, ઉદાહુ ભગિનીતિ? ‘‘તેહિ મેક’’ન્તિપિ પાઠો, તેહિ મતકેહિ સદ્ધિં ઇદમ્પિ મે કળેવરં એકં ભવિસ્સતીતિ અત્થો. તસ્માતિ યસ્મા એસા મતકેસુ સઙ્ખં ગતા, મય્હં સા ન કિઞ્ચિ હોતિ, તસ્મા એતં ન સોચામિ.

    Tattha bahūnaṃ vijjatī bhotīti ayaṃ bhotī amhe chaḍḍetvā idāni aññesaṃ bahūnaṃ matakasattānaṃ antare vijjati atthi upalabbhati. Tehi me kiṃ bhavissatīti tehi matakasattehi saddhiṃ vattamānā idānevesā mayhaṃ kiṃ bhavissati , tehi vā matakasattehi atirekasambandhavasenesā mayhaṃ kiṃ bhavissati, kā nāma bhavissati, kiṃ bhariyā, udāhu bhaginīti? ‘‘Tehi meka’’ntipi pāṭho, tehi matakehi saddhiṃ idampi me kaḷevaraṃ ekaṃ bhavissatīti attho. Tasmāti yasmā esā matakesu saṅkhaṃ gatā, mayhaṃ sā na kiñci hoti, tasmā etaṃ na socāmi.

    યં યં તસ્સાતિ યં યં તસ્સ અનુસોચનકસ્સ સત્તસ્સ ન વિજ્જતિ નત્થિ, મતં નિરુદ્ધં, તં તં સચે અનુસોચેય્યાતિ અત્થો. ‘‘યસ્સા’’તિપિ પાઠો, યં યં યસ્સ ન વિજ્જતિ, તં તં સો અનુસોચેય્યાતિ અત્થો. મચ્ચુવસં પતન્તિ એવં સન્તે નિચ્ચં મચ્ચુવસં પતન્તં ગચ્છન્તં અત્તાનમેવ અનુસોચેય્ય, તેનસ્સ અસોચનકાલોયેવ ન ભવેય્યાતિ અત્થો.

    Yaṃ yaṃ tassāti yaṃ yaṃ tassa anusocanakassa sattassa na vijjati natthi, mataṃ niruddhaṃ, taṃ taṃ sace anusoceyyāti attho. ‘‘Yassā’’tipi pāṭho, yaṃ yaṃ yassa na vijjati, taṃ taṃ so anusoceyyāti attho. Maccuvasaṃ patanti evaṃ sante niccaṃ maccuvasaṃ patantaṃ gacchantaṃ attānameva anusoceyya, tenassa asocanakāloyeva na bhaveyyāti attho.

    તતિયગાથાય ન હેવ ઠિતં નાસીનં, ન સયાનં ન પદ્ધગુન્તિ કઞ્ચિ સત્તં આયુસઙ્ખારો અનુગચ્છતીતિ પાઠસેસો. તત્થ પદ્ધગુન્તિ પરિવત્તેત્વા ચરમાનં. ઇદં વુત્તં હોતિ – ઇમે સત્તા ચતૂસુપિ ઇરિયાપથેસુ પમત્તા વિહરન્તિ, આયુસઙ્ખારા પન રત્તિઞ્ચ દિવા ચ સબ્બિરિયાપથેસુ અપ્પમત્તા અત્તનો ખયગમનકમ્મમેવ કરોન્તીતિ. યાવ બ્યાતીતિ યાવ ઉમ્મિસતિ. અયઞ્હિ તસ્મિં કાલે વોહારો. ઇદં વુત્તં હોતિ – યાવ ઉમ્મિસતિ ચ નિમિસતિ ચ, તત્રાપિ એવં અપ્પમત્તકે કાલે ઇમેસં સત્તાનં રસતી વયો, તીસુ વયેસુ સો સો વયો હાયતેવ ન વડ્ઢતીતિ.

    Tatiyagāthāya na heva ṭhitaṃ nāsīnaṃ, na sayānaṃ na paddhagunti kañci sattaṃ āyusaṅkhāro anugacchatīti pāṭhaseso. Tattha paddhagunti parivattetvā caramānaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – ime sattā catūsupi iriyāpathesu pamattā viharanti, āyusaṅkhārā pana rattiñca divā ca sabbiriyāpathesu appamattā attano khayagamanakammameva karontīti. Yāva byātīti yāva ummisati. Ayañhi tasmiṃ kāle vohāro. Idaṃ vuttaṃ hoti – yāva ummisati ca nimisati ca, tatrāpi evaṃ appamattake kāle imesaṃ sattānaṃ rasatī vayo, tīsu vayesu so so vayo hāyateva na vaḍḍhatīti.

    તત્થત્તનિ વતપ્પદ્ધેતિ તત્થ વત અત્તનિ પદ્ધે. ઇદં વુત્તં હોતિ તસ્મિં વત એવં રસમાને વયે અયં ‘‘અત્તા’’તિ સઙ્ખ્યં ગતો અત્તભાવો પદ્ધો હોતિ, વયેન અડ્ઢો ઉપડ્ઢો અપરિપુણ્ણોવ હોતિ . એવં તત્થ ઇમસ્મિં અત્તનિ પદ્ધે યો ચેસ તત્થ તત્થ નિબ્બત્તાનં સત્તાનં વિનાભાવો અસંસયો, તસ્મિં વિનાભાવેપિ અસંસયે નિસ્સંસયે યં ભૂતં સેસં અમતં જીવમાનં, તં જીવમાનમેવ દયિતબ્બં પિયાયિતબ્બં મેત્તાયિતબ્બં, ‘‘અયં સત્તો અરોગો હોતુ અબ્યાપજ્જો’’તિ એવં તસ્મિં મેત્તાભાવના કાતબ્બા. યં પનેતં વીતં વિગતં મતં, તં અનનુસોચિયં ન અનુસોચિતબ્બન્તિ.

    Tatthattani vatappaddheti tattha vata attani paddhe. Idaṃ vuttaṃ hoti tasmiṃ vata evaṃ rasamāne vaye ayaṃ ‘‘attā’’ti saṅkhyaṃ gato attabhāvo paddho hoti, vayena aḍḍho upaḍḍho aparipuṇṇova hoti . Evaṃ tattha imasmiṃ attani paddhe yo cesa tattha tattha nibbattānaṃ sattānaṃ vinābhāvo asaṃsayo, tasmiṃ vinābhāvepi asaṃsaye nissaṃsaye yaṃ bhūtaṃ sesaṃ amataṃ jīvamānaṃ, taṃ jīvamānameva dayitabbaṃ piyāyitabbaṃ mettāyitabbaṃ, ‘‘ayaṃ satto arogo hotu abyāpajjo’’ti evaṃ tasmiṃ mettābhāvanā kātabbā. Yaṃ panetaṃ vītaṃ vigataṃ mataṃ, taṃ ananusociyaṃ na anusocitabbanti.

    એવં મહાસત્તો ચતૂહિ ગાથાહિ અનિચ્ચાકારં દીપેન્તો ધમ્મં દેસેસિ. મહાજનો પરિબ્બાજિકાય સરીરકિચ્ચં અકાસિ. બોધિસત્તો હિમવન્તમેવ પવિસિત્વા ઝાનાભિઞ્ઞાસમાપત્તિયો નિબ્બત્તેત્વા બ્રહ્મલોકપરાયણો અહોસિ.

    Evaṃ mahāsatto catūhi gāthāhi aniccākāraṃ dīpento dhammaṃ desesi. Mahājano paribbājikāya sarīrakiccaṃ akāsi. Bodhisatto himavantameva pavisitvā jhānābhiññāsamāpattiyo nibbattetvā brahmalokaparāyaṇo ahosi.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ, સચ્ચપરિયોસાને કુટુમ્બિકો સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠહિ. તદા સમ્મિલ્લહાસિની રાહુલમાતા અહોસિ, તાપસો પન અહમેવ અહોસિન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne kuṭumbiko sotāpattiphale patiṭṭhahi. Tadā sammillahāsinī rāhulamātā ahosi, tāpaso pana ahameva ahosinti.

    અનનુસોચિયજાતકવણ્ણના અટ્ઠમા.

    Ananusociyajātakavaṇṇanā aṭṭhamā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૩૨૮. અનનુસોચિયજાતકં • 328. Ananusociyajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact