Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā |
આનાપાનસ્સતિસમાધિકથાવણ્ણના
Ānāpānassatisamādhikathāvaṇṇanā
૧૬૫. અયમ્પિ ખો, ભિક્ખવેતિ ઇમિના કિં દસ્સેતિ? યેસં એવમસ્સ ‘‘ભગવતા આચિક્ખિતકમ્મટ્ઠાનાનુયોગપચ્ચયા તેસં ભિક્ખૂનં જીવિતક્ખયો આસી’’તિ, તેસં તં મિચ્છાગાહં નિસેધેતિ. કેવલં તેસં ભિક્ખૂનં પુબ્બે કતકમ્મપચ્ચયાવ જીવિતક્ખયો આસિ, ઇદં પન કમ્મટ્ઠાનં તેસં કેસઞ્ચિ અરહત્તપ્પત્તિયા, કેસઞ્ચિ અનાગામિસકદાગામિસોતાપત્તિફલપ્પત્તિયા , કેસઞ્ચિ પઠમજ્ઝાનાધિગમાય, કેસઞ્ચિ વિક્ખમ્ભનતદઙ્ગપ્પહાનેન અત્તસિનેહપઅયાદાનાય ઉપનિસ્સયો હુત્વા, કેસઞ્ચિ સુગતિયં ઉપ્પત્તિયા ઉપનિસ્સયો અહોસીતિ સાત્થિકાવ મે અસુભકથા, કિન્તુ ‘‘સાધુ, ભન્તે ભગવા, અઞ્ઞં પરિયાયં આચિક્ખતૂ’’તિ આનન્દેન યાચિતત્તા અઞ્ઞં પરિયાયં આચિક્ખામિ, યથા વો પુબ્બે આચિક્ખિતઅસુભકમ્મટ્ઠાનાનુયોગા, એવં અયમ્પિ ખો ભિક્ખવેતિ યોજના વેદિતબ્બા. ‘‘અસ્સાસવસેન ઉપટ્ઠાનં સતી’’તિ વુત્તં. સા હિ તં અસ્સાસં, પસ્સાસં વા આરમ્મણં કત્વા પુબ્બભાગે, અપરભાગે પન અસ્સાસપસ્સાસપભવનિમિત્તં આરમ્મણં કત્વા ઉપટ્ઠાતીતિ ચ તથા વુત્તા.
165.Ayampi kho, bhikkhaveti iminā kiṃ dasseti? Yesaṃ evamassa ‘‘bhagavatā ācikkhitakammaṭṭhānānuyogapaccayā tesaṃ bhikkhūnaṃ jīvitakkhayo āsī’’ti, tesaṃ taṃ micchāgāhaṃ nisedheti. Kevalaṃ tesaṃ bhikkhūnaṃ pubbe katakammapaccayāva jīvitakkhayo āsi, idaṃ pana kammaṭṭhānaṃ tesaṃ kesañci arahattappattiyā, kesañci anāgāmisakadāgāmisotāpattiphalappattiyā , kesañci paṭhamajjhānādhigamāya, kesañci vikkhambhanatadaṅgappahānena attasinehapaayādānāya upanissayo hutvā, kesañci sugatiyaṃ uppattiyā upanissayo ahosīti sātthikāva me asubhakathā, kintu ‘‘sādhu, bhante bhagavā, aññaṃ pariyāyaṃ ācikkhatū’’ti ānandena yācitattā aññaṃ pariyāyaṃ ācikkhāmi, yathā vo pubbe ācikkhitaasubhakammaṭṭhānānuyogā, evaṃ ayampi kho bhikkhaveti yojanā veditabbā. ‘‘Assāsavasena upaṭṭhānaṃ satī’’ti vuttaṃ. Sā hi taṃ assāsaṃ, passāsaṃ vā ārammaṇaṃ katvā pubbabhāge, aparabhāge pana assāsapassāsapabhavanimittaṃ ārammaṇaṃ katvā upaṭṭhātīti ca tathā vuttā.
અસુભે પવત્તં અસુભન્તિ વા પવત્તં ભાવનાકમ્મં અસુભકમ્મં, તદેવ અઞ્ઞસ્સ પુનપ્પુનં ઉપ્પજ્જનકસ્સ કારણટ્ઠેન ઠાનત્તા અસુભકમ્મટ્ઠાનં, આરમ્મણં વા અસુભકમ્મસ્સ પદટ્ઠાનટ્ઠેન ઠાનન્તિ અસુભકમ્મટ્ઠાનન્તિ ઇધ અસુભજ્ઝાનં, તેનેવ ‘‘ઓળારિકારમ્મણત્તા’’તિ વુત્તં. પટિવેધવસેનાતિ વિતક્કાદિઅઙ્ગપટિલાભવસેન. આરમ્મણસન્તતાયાતિ અનુક્કમેન સન્તકાલં ઉપાદાય વુત્તકાયદરથપ્પટિપસ્સદ્ધિવસેન નિબ્બુતો. પરિકમ્મં વાતિ કસિણપરિકમ્મં કિર નિમિત્તુપ્પાદપરિયોસાનં. તદા હિ નિરસ્સાદત્તા અસન્તં, અપ્પણિહિતઞ્ચ. યથા ઉપચારે નીવરણવિગમેન, અઙ્ગપાતુભાવેન ચ સન્તતા હોતિ, ન તથા ઇધ, ઇદં પન ‘‘આદિસમન્નાહારતો’’તિ વુત્તં. દુતિયવિકપ્પે અસેચનકોતિ અતિત્તિકરો, તેન વુત્તં ‘‘ઓજવન્તો’’તિ. ચેતસિકસુખં ઝાનક્ખણેપિ અત્થિ, એવં સન્તેપિ ‘‘ઉભોપિ ઝાના વુટ્ઠિતસ્સેવ ગહેતબ્બા’’તિ વુત્તં. સમથેન સકસન્તાને અવિક્ખમ્ભિતે. ઇતરથા પાપકાનં ઝાનેન સહુપ્પત્તિ સિયા. ખન્ધાદીનં લોકુત્તરપાદકત્તા નિબ્બેધભાગિયં, વિસેસેન યસ્સ નિબ્બેધભાગિયં હોતિ, તં સન્ધાય વા. ‘‘અનિચ્ચાનુપસ્સીતિઆદિચતુક્કવસેન અનુપુબ્બેન અરિયમગ્ગવુડ્ઢિપ્પત્તો સમુચ્છિન્દતિ, સેસાનમેતં નત્થી’’તિ લિખિતં.
Asubhe pavattaṃ asubhanti vā pavattaṃ bhāvanākammaṃ asubhakammaṃ, tadeva aññassa punappunaṃ uppajjanakassa kāraṇaṭṭhena ṭhānattā asubhakammaṭṭhānaṃ, ārammaṇaṃ vā asubhakammassa padaṭṭhānaṭṭhena ṭhānanti asubhakammaṭṭhānanti idha asubhajjhānaṃ, teneva ‘‘oḷārikārammaṇattā’’ti vuttaṃ. Paṭivedhavasenāti vitakkādiaṅgapaṭilābhavasena. Ārammaṇasantatāyāti anukkamena santakālaṃ upādāya vuttakāyadarathappaṭipassaddhivasena nibbuto. Parikammaṃ vāti kasiṇaparikammaṃ kira nimittuppādapariyosānaṃ. Tadā hi nirassādattā asantaṃ, appaṇihitañca. Yathā upacāre nīvaraṇavigamena, aṅgapātubhāvena ca santatā hoti, na tathā idha, idaṃ pana ‘‘ādisamannāhārato’’ti vuttaṃ. Dutiyavikappe asecanakoti atittikaro, tena vuttaṃ ‘‘ojavanto’’ti. Cetasikasukhaṃ jhānakkhaṇepi atthi, evaṃ santepi ‘‘ubhopi jhānā vuṭṭhitasseva gahetabbā’’ti vuttaṃ. Samathena sakasantāne avikkhambhite. Itarathā pāpakānaṃ jhānena sahuppatti siyā. Khandhādīnaṃ lokuttarapādakattā nibbedhabhāgiyaṃ, visesena yassa nibbedhabhāgiyaṃ hoti, taṃ sandhāya vā. ‘‘Aniccānupassītiādicatukkavasena anupubbena ariyamaggavuḍḍhippatto samucchindati, sesānametaṃ natthī’’ti likhitaṃ.
તથાભાવપટિસેધનો ચાતિ સોળસવત્થુકસ્સ તિત્થિયાનં નત્થિતાય વુત્તં. સબ્બપઠમાનં પન ચતુન્નં પદાનં વસેન લોકિયજ્ઝાનમેવ તેસં અત્થિ, તસ્મિં લોકુત્તરપદટ્ઠાનં નત્થિ એવ. ‘‘ફલમુત્તમન્તિ ફલે ઉત્તમ’’ન્તિ વુત્તં. ઉતુત્તયાનુકૂલન્તિ ગિમ્હે અરઞ્ઞે, હેમન્તે રુક્ખમૂલે, વસન્તકાલે સુઞ્ઞાગારે ગતો. સેમ્હધાતુકસ્સ અરઞ્ઞં, પિત્તધાતુકસ્સ રુક્ખમૂલં, વાતધાતુકસ્સ સુઞ્ઞાગારં અનુકૂલં. મોહચરિતસ્સ અરઞ્ઞં અનુકૂલં મહાઅરઞ્ઞે ચિત્તં ન સઙ્કુટતિ, દોસચરિતસ્સ રુક્ખમૂલં, રાગચરિતસ્સ સુઞ્ઞાગારં. ઠાનચઙ્કમાનિ ઉદ્ધચ્ચપક્ખિકાનિ, સયનં લીનપક્ખિકં, પલ્લઙ્કાભુજનેન નિસજ્જાય દળ્હભાવં, ઉજુકાયં પણિધાનેન અસ્સાસપસ્સાસાનં પવત્તનસુખં ‘‘પરિમુખં સતિ’’ન્તિ ઇમિના આરમ્મણપરિગ્ગહૂપાયં દસ્સેતિ. કારીતિ કરણસીલો . એતસ્સ વિભઙ્ગે ‘‘અસ્સસતિ પસ્સસતી’’તિ અવત્વા ‘‘સતો કારી’’તિ વુત્તં. તસ્મા ‘‘અસ્સસતિ પસ્સસતી’’તિ વુત્તે ‘‘પઠમચતુક્કં એવ લબ્ભતિ, ન સેસાની’’તિ ચ ‘‘દીઘંઅસ્સાસવસેનાતિ અલોપસમાસં કત્વા’’ઇતિ ચ ‘‘એકત્થતાય અવિક્ખેપ’’ન્તિ ચ ‘‘અસમ્ભોગવસેન પજાનતો’’તિ ચ ‘‘તેન ઞાણેના’’તિ ચ ‘‘પજાનતોતિ વુત્તઞાણેના’’તિ ચ ‘‘સતોકારીતિ સતિસમ્પજઞ્ઞાહિકારી’’તિ ચ ‘‘પટિનિસ્સગ્ગાનુપસ્સિનો અસ્સાસાવ પટિનિસ્સગ્ગાનુપસ્સિઅસ્સાસા’’તિ ચ લિખિતં. ઉપ્પટિપાટિયા આગતમ્પિ યુજ્જતેવ, તેન ઠાનેન પટિસિદ્ધં. તાલું આહચ્ચ નિબ્બાયનતો કિર પોતકો સમ્પતિજાતોવ ખિપિતસદ્દં કરોતિ, છન્દપામોજ્જવસેન છ પુરિમા તયોતિ નવ. એકેનાકારેનાતિ અસ્સાસવસેન વા પસ્સાસવસેન વા એવં આનાપાનસ્સતિં ભાવયતો કાયે કાયાનુપસ્સનાસતિકમ્મટ્ઠાનભાવના સમ્પજ્જતિ.
Tathābhāvapaṭisedhano cāti soḷasavatthukassa titthiyānaṃ natthitāya vuttaṃ. Sabbapaṭhamānaṃ pana catunnaṃ padānaṃ vasena lokiyajjhānameva tesaṃ atthi, tasmiṃ lokuttarapadaṭṭhānaṃ natthi eva. ‘‘Phalamuttamanti phale uttama’’nti vuttaṃ. Ututtayānukūlanti gimhe araññe, hemante rukkhamūle, vasantakāle suññāgāre gato. Semhadhātukassa araññaṃ, pittadhātukassa rukkhamūlaṃ, vātadhātukassa suññāgāraṃ anukūlaṃ. Mohacaritassa araññaṃ anukūlaṃ mahāaraññe cittaṃ na saṅkuṭati, dosacaritassa rukkhamūlaṃ, rāgacaritassa suññāgāraṃ. Ṭhānacaṅkamāni uddhaccapakkhikāni, sayanaṃ līnapakkhikaṃ, pallaṅkābhujanena nisajjāya daḷhabhāvaṃ, ujukāyaṃ paṇidhānena assāsapassāsānaṃ pavattanasukhaṃ ‘‘parimukhaṃ sati’’nti iminā ārammaṇapariggahūpāyaṃ dasseti. Kārīti karaṇasīlo . Etassa vibhaṅge ‘‘assasati passasatī’’ti avatvā ‘‘sato kārī’’ti vuttaṃ. Tasmā ‘‘assasati passasatī’’ti vutte ‘‘paṭhamacatukkaṃ eva labbhati, na sesānī’’ti ca ‘‘dīghaṃassāsavasenāti alopasamāsaṃ katvā’’iti ca ‘‘ekatthatāya avikkhepa’’nti ca ‘‘asambhogavasena pajānato’’ti ca ‘‘tena ñāṇenā’’ti ca ‘‘pajānatoti vuttañāṇenā’’ti ca ‘‘satokārīti satisampajaññāhikārī’’ti ca ‘‘paṭinissaggānupassino assāsāva paṭinissaggānupassiassāsā’’ti ca likhitaṃ. Uppaṭipāṭiyā āgatampi yujjateva, tena ṭhānena paṭisiddhaṃ. Tāluṃ āhacca nibbāyanato kira potako sampatijātova khipitasaddaṃ karoti, chandapāmojjavasena cha purimā tayoti nava. Ekenākārenāti assāsavasena vā passāsavasena vā evaṃ ānāpānassatiṃ bhāvayato kāye kāyānupassanāsatikammaṭṭhānabhāvanā sampajjati.
કાયોતિ અસ્સાસપસ્સાસા. ઉપટ્ઠાનં સતિ. દીઘન્તિ સીઘં ગતં અસ્સાસપસ્સાસં. અદ્ધાનસઙ્ખાતેતિ કાલસઙ્ખાતે વિય કાલકોટ્ઠાસેતિ અત્થો, દીઘકાલે વાતિ અત્થો. એકો હિ અસ્સાસમેવૂપલક્ખેતિ, એકો પસ્સાસં, એકો ઉભયં, તસ્મા ‘‘વિભાગં અકત્વા’’તિ વા વુત્તં, છન્દોતિ એવં અસ્સાસતો, પસ્સાસતો ચ અસ્સાદો ઉપ્પજ્જતિ, તસ્સ વસેન કત્તુકમ્યતાછન્દો ઉપ્પજ્જતિ. તતો પામોજ્જન્તિ. અસ્સાસપસ્સાસાનં દુવિઞ્ઞેય્યવિસયત્તા ચિત્તં વિવત્તતિ, ગણનં પહાય ફુટ્ઠટ્ઠાનમેવ મનસિ કરોન્તસ્સ કેવલં ઉપેક્ખાવ સણ્ઠાતિ. ચત્તારો વણ્ણાતિ ‘‘પત્તસ્સ તયો વણ્ણા’’તિઆદીસુ વિય ચત્તારો સણ્ઠાનાતિ અત્થો.
Kāyoti assāsapassāsā. Upaṭṭhānaṃ sati. Dīghanti sīghaṃ gataṃ assāsapassāsaṃ. Addhānasaṅkhāteti kālasaṅkhāte viya kālakoṭṭhāseti attho, dīghakāle vāti attho. Eko hi assāsamevūpalakkheti, eko passāsaṃ, eko ubhayaṃ, tasmā ‘‘vibhāgaṃ akatvā’’ti vā vuttaṃ, chandoti evaṃ assāsato, passāsato ca assādo uppajjati, tassa vasena kattukamyatāchando uppajjati. Tato pāmojjanti. Assāsapassāsānaṃ duviññeyyavisayattā cittaṃ vivattati, gaṇanaṃ pahāya phuṭṭhaṭṭhānameva manasi karontassa kevalaṃ upekkhāva saṇṭhāti. Cattāro vaṇṇāti ‘‘pattassa tayo vaṇṇā’’tiādīsu viya cattāro saṇṭhānāti attho.
તથાભૂતસ્સાતિ આનાપાનસ્સતિં ભાવયતો. સંવરોતિ સતિસંવરો. અથ વા પઠમેન ઝાનેન નીવરણાનં, દુતિયેન વિતક્કવિચારાનં, તતિયેન પીતિયા, ચતુત્થેન સુખદુક્ખાનં, આકાસાનઞ્ચાયતનસમાપત્તિયા રૂપસઞ્ઞાય, પટિઘસઞ્ઞાય, નાનત્તસઞ્ઞાય વા પહાનં. ‘‘સીલન્તિ વેરમણિ સીલં, ચેતના સીલં, સંવરો સીલં, અવીતિક્કમો સીલ’’ન્તિ (પટિ॰ મ॰ ૧.૩૯ થોકં વિસદિસં) વુત્તવિધિનાપેત્થ અત્થો દટ્ઠબ્બો. ‘‘અત્થતો તથા તથા પવત્તધમ્મા ઉપધારણસમાધાનસઙ્ખાતેન સીલનટ્ઠેન સીલન્તિ વુચ્ચન્તી’’તિ વુત્તં. તથા ‘‘અયં ઇમસ્મિં અત્થે અધિપ્પેતા સિક્ખા’’તિ એત્થાપિ ચેતનાસીલમેવ, કત્થચિ વિરતિસીલમ્પીતિ અત્થો દટ્ઠબ્બો. અઞ્ઞથા પણ્ણત્તિવજ્જેસુપિ સિક્ખાપદેસુ વિરતિપ્પસઙ્ગો અહોસિ , પાતિમોક્ખસંવરસંવુતો વિહરતીતિ કત્વા તસ્સાપિ વિરતિપ્પસઙ્ગો. તસ્મિં આરમ્મણેતિ આનાપાનારમ્મણે. તાય સતિયાતિ તત્થ ઉપ્પન્નસતિયા. ‘‘તેન મનસિકારેનાતિ આવજ્જનેના’’તિ લિખિતં. એતેન નાનાવજ્જનપ્પવત્તિદીપનતો નાનાજવનવારેહિપિ સિક્ખતિ નામાતિ દીપિતં હોતિ, યેન પન મનસિકારેન વા. ઞાણુપ્પાદનાદીસૂતિ એત્થ આદિસદ્દેન યાવ પરિયોસાનં વેદિતબ્બં. ‘‘તત્રાતિ તસ્મિં આનાપાનારમ્મણે. એવન્તિ ઇદાનિ વત્તબ્બનયેના’’તિ લિખિતં. તત્રાતિ તેસં અસ્સાસપસ્સાસાનં વા. તઞ્હિ ‘‘પુબ્બે અપરિગ્ગહિતકાલે’’તિ ઇમિના સુટ્ઠુ સમેતિ. ‘‘પઠમવાદો દીઘભાણકાનં. તે હિ ‘પઠમજ્ઝાનં લભિત્વા નાનાસને નિસીદિત્વા દુતિયત્થાય વાયામતો ઉપચારે વિતક્કવિચારવસેન ઓળારિકચિત્તપ્પવત્તિકાલે પવત્તઅસ્સાસપસ્સાસવસેન ઓળારિકા’તિ વદન્તિ. ‘મજ્ઝિમભાણકા ઝાનલાભિસ્સ સમાપજ્જનકાલે, એકાસનપટિલાભે ચ ઉપરૂપરિ ચિત્તપ્પવત્તિયા સન્તભાવતો પઠમતો દુતિયસ્સુપચારે સુખુમતં વદન્તી’’’તિ લિખિતં.
Tathābhūtassāti ānāpānassatiṃ bhāvayato. Saṃvaroti satisaṃvaro. Atha vā paṭhamena jhānena nīvaraṇānaṃ, dutiyena vitakkavicārānaṃ, tatiyena pītiyā, catutthena sukhadukkhānaṃ, ākāsānañcāyatanasamāpattiyā rūpasaññāya, paṭighasaññāya, nānattasaññāya vā pahānaṃ. ‘‘Sīlanti veramaṇi sīlaṃ, cetanā sīlaṃ, saṃvaro sīlaṃ, avītikkamo sīla’’nti (paṭi. ma. 1.39 thokaṃ visadisaṃ) vuttavidhināpettha attho daṭṭhabbo. ‘‘Atthato tathā tathā pavattadhammā upadhāraṇasamādhānasaṅkhātena sīlanaṭṭhena sīlanti vuccantī’’ti vuttaṃ. Tathā ‘‘ayaṃ imasmiṃ atthe adhippetā sikkhā’’ti etthāpi cetanāsīlameva, katthaci viratisīlampīti attho daṭṭhabbo. Aññathā paṇṇattivajjesupi sikkhāpadesu viratippasaṅgo ahosi , pātimokkhasaṃvarasaṃvuto viharatīti katvā tassāpi viratippasaṅgo. Tasmiṃ ārammaṇeti ānāpānārammaṇe. Tāya satiyāti tattha uppannasatiyā. ‘‘Tena manasikārenāti āvajjanenā’’ti likhitaṃ. Etena nānāvajjanappavattidīpanato nānājavanavārehipi sikkhati nāmāti dīpitaṃ hoti, yena pana manasikārena vā. Ñāṇuppādanādīsūti ettha ādisaddena yāva pariyosānaṃ veditabbaṃ. ‘‘Tatrāti tasmiṃ ānāpānārammaṇe. Evanti idāni vattabbanayenā’’ti likhitaṃ. Tatrāti tesaṃ assāsapassāsānaṃ vā. Tañhi ‘‘pubbe apariggahitakāle’’ti iminā suṭṭhu sameti. ‘‘Paṭhamavādo dīghabhāṇakānaṃ. Te hi ‘paṭhamajjhānaṃ labhitvā nānāsane nisīditvā dutiyatthāya vāyāmato upacāre vitakkavicāravasena oḷārikacittappavattikāle pavattaassāsapassāsavasena oḷārikā’ti vadanti. ‘Majjhimabhāṇakā jhānalābhissa samāpajjanakāle, ekāsanapaṭilābhe ca uparūpari cittappavattiyā santabhāvato paṭhamato dutiyassupacāre sukhumataṃ vadantī’’’ti likhitaṃ.
વિપસ્સનાયં પનાતિ ચતુધાતુવવત્થાનમુખેન અભિનિવિટ્ઠસ્સ અયં કમો, અઞ્ઞસ્સ ચાતિ વેદિતબ્બં. એત્તકં રૂપં, ન ઇતો અઞ્ઞન્તિ દસ્સનં સન્ધાય ‘‘સકલરૂપપરિગ્ગહે’’તિ વુત્તં. રૂપારૂપપરિગ્ગહેતિ એત્થ અનિચ્ચતાદિલક્ખણારમ્મણિકભઙ્ગાનુપસ્સનતો પભુતિ બલવતી વિપસ્સના. પુબ્બે વુત્તનયેનાતિ સબ્બેસંયેવ પન મતેન અપરિગ્ગહિતકાલેતિઆદિના. સોધના નામ વિસ્સજ્જનં. અસ્સાતિ ‘‘પસ્સમ્ભયં કાયસઙ્ખાર’’ન્તિ પદસ્સ.
Vipassanāyaṃ panāti catudhātuvavatthānamukhena abhiniviṭṭhassa ayaṃ kamo, aññassa cāti veditabbaṃ. Ettakaṃ rūpaṃ, na ito aññanti dassanaṃ sandhāya ‘‘sakalarūpapariggahe’’ti vuttaṃ. Rūpārūpapariggaheti ettha aniccatādilakkhaṇārammaṇikabhaṅgānupassanato pabhuti balavatī vipassanā. Pubbe vuttanayenāti sabbesaṃyeva pana matena apariggahitakāletiādinā. Sodhanā nāma vissajjanaṃ. Assāti ‘‘passambhayaṃ kāyasaṅkhāra’’nti padassa.
પુરતો નમના આનમના. તિરિયં નમના વિનમના. સુટ્ઠુ નમના સન્નમના. પચ્છા નમના પણમના. જાણુકે ગહેત્વા ઠાનં વિય ઇઞ્જનાતિ આનમનાદીનં આવિભાવત્થમુત્તન્તિ વેદિતબ્બં. યથારૂપેહિ આનમનાદિ વા કમ્પનાદિ વા હોતિ, તથારૂપે પસ્સમ્ભયન્તિ સમ્બન્ધો. ઇતિ કિરાતિ ઇતિ ચે. એવં સન્તેતિ સન્તસુખુમમ્પિ ચે પસ્સમ્ભતિ. પભાવનાતિ ઉપ્પાદનં. અસ્સાસપસ્સાસાનં વૂપસન્તત્તા આનાપાનસ્સતિસમાધિસ્સ ભાવના ન હોતિ. યસ્મા તં નત્થિ, તસ્મા ન સમાપજ્જતિ, સમાપત્તિયા અભાવેન ન વુટ્ઠહન્તિ. ઇતિ કિરાતિ એવમેતં તાવ વચનન્તિ તદેતં . સદ્દોવ સદ્દનિમિત્તં, ‘‘સતો અસ્સસતિ સતો પસ્સસતી’’તિ પદાનિ પતિટ્ઠપેત્વા દ્વત્તિંસપદાનિ ચત્તારિ ચતુક્કાનિ વેદિતબ્બાનિ.
Purato namanā ānamanā. Tiriyaṃ namanā vinamanā. Suṭṭhu namanā sannamanā. Pacchā namanā paṇamanā. Jāṇuke gahetvā ṭhānaṃ viya iñjanāti ānamanādīnaṃ āvibhāvatthamuttanti veditabbaṃ. Yathārūpehi ānamanādi vā kampanādi vā hoti, tathārūpe passambhayanti sambandho. Iti kirāti iti ce. Evaṃ santeti santasukhumampi ce passambhati. Pabhāvanāti uppādanaṃ. Assāsapassāsānaṃ vūpasantattā ānāpānassatisamādhissa bhāvanā na hoti. Yasmā taṃ natthi, tasmā na samāpajjati, samāpattiyā abhāvena na vuṭṭhahanti. Iti kirāti evametaṃ tāva vacananti tadetaṃ . Saddova saddanimittaṃ, ‘‘sato assasati sato passasatī’’ti padāni patiṭṭhapetvā dvattiṃsapadāni cattāri catukkāni veditabbāni.
અપ્પટિપીળનન્તિ તેસં કિલેસાનં અનુપ્પાદનં કિઞ્ચાપિ ચેતિયઙ્ગણવત્તાદીનિપિ અત્થતો પાતિમોક્ખસંવરસીલે સઙ્ગહં ગચ્છન્તિ ‘‘યસ્સ સિયા આપત્તી’’તિ (મહાવ॰ ૧૩૪) વચનતો. તથાપિ ‘‘ન તાવ, સારિપુત્ત, સત્થા સાવકાનં સિક્ખાપદં પઞ્ઞપેતિ ઉદ્દિસતિ પાતિમોક્ખં, યાવ ન ઇધેકચ્ચે આસવટ્ઠાનીયા ધમ્મા સઙ્ઘે પાતુભવન્તી’’તિ એત્થ અનધિપ્પેતત્તા ‘‘આભિસમાચારિક’’ન્તિ વુત્તં. ‘‘યં પનેત્થ આપત્તિટ્ઠાનિયં ન હોતિ, તં અમિસ્સમેવા’’તિ વુત્તં.
Appaṭipīḷananti tesaṃ kilesānaṃ anuppādanaṃ kiñcāpi cetiyaṅgaṇavattādīnipi atthato pātimokkhasaṃvarasīle saṅgahaṃ gacchanti ‘‘yassa siyā āpattī’’ti (mahāva. 134) vacanato. Tathāpi ‘‘na tāva, sāriputta, satthā sāvakānaṃ sikkhāpadaṃ paññapeti uddisati pātimokkhaṃ, yāva na idhekacce āsavaṭṭhānīyā dhammā saṅghe pātubhavantī’’ti ettha anadhippetattā ‘‘ābhisamācārika’’nti vuttaṃ. ‘‘Yaṃ panettha āpattiṭṭhāniyaṃ na hoti, taṃ amissamevā’’ti vuttaṃ.
યથાવુત્તેનાતિ યોગાનુયોગકમ્મસ્સ પદટ્ઠાનત્તા. સલ્લહુકવુત્તિ અટ્ઠપરિક્ખારિકો. પઞ્ચસન્ધિકં કમ્મટ્ઠાનન્તિ એત્થ ઝાનમ્પિ નિમિત્તમ્પિ તદત્થજોતિકાપિ પરિયત્તિ ઇધ કમ્મટ્ઠાનં નામ. ગમનાગમનસમ્પન્નતાદિ સેનાસનં. સંકિલિટ્ઠચીવરધોવનાદયો ખુદ્દકપલિબોધા. ‘‘અન્તરા પતિતં નુ ખો’’તિ વિકમ્પતિ.
Yathāvuttenāti yogānuyogakammassa padaṭṭhānattā. Sallahukavutti aṭṭhaparikkhāriko. Pañcasandhikaṃ kammaṭṭhānanti ettha jhānampi nimittampi tadatthajotikāpi pariyatti idha kammaṭṭhānaṃ nāma. Gamanāgamanasampannatādi senāsanaṃ. Saṃkiliṭṭhacīvaradhovanādayo khuddakapalibodhā. ‘‘Antarā patitaṃ nu kho’’ti vikampati.
અજ્ઝત્તં વિક્ખેપગતેનાતિ નિયકજ્ઝત્તે વિક્ખેપગતેન. સારદ્ધા અસમાહિતત્તા. ઉપનિબન્ધનથમ્ભમૂલં નામ નાસિકગ્ગં, મુખનિમિત્તં વા. તત્થેવાતિ નાસિકગ્ગાદિનિમિત્તે. ‘‘દોલાફલકસ્સ એકપસ્સે એવ ઉભો કોટિયો મજ્ઝઞ્ચ પસ્સતી’’તિ વદન્તિ.
Ajjhattaṃ vikkhepagatenāti niyakajjhatte vikkhepagatena. Sāraddhā asamāhitattā. Upanibandhanathambhamūlaṃ nāma nāsikaggaṃ, mukhanimittaṃ vā. Tatthevāti nāsikaggādinimitte. ‘‘Dolāphalakassa ekapasse eva ubho koṭiyo majjhañca passatī’’ti vadanti.
ઇધ પનાતિ કકચૂપમે. દેસતોતિ ફુસનકટ્ઠાનતો. ‘‘નિમિત્તં પટ્ઠપેતબ્બન્તિ નિમિત્તે સતિ પટ્ઠપેતબ્બા’’તિ વુત્તં. ગરૂહિ ભાવેતબ્બત્તા ગરુકભાવનં. એકચ્ચે આહૂતિ એકચ્ચે ઝાયિનો આહુ.
Idha panāti kakacūpame. Desatoti phusanakaṭṭhānato. ‘‘Nimittaṃ paṭṭhapetabbanti nimitte sati paṭṭhapetabbā’’ti vuttaṃ. Garūhi bhāvetabbattā garukabhāvanaṃ. Ekacce āhūti ekacce jhāyino āhu.
‘‘સઞ્ઞાનાનતાયા’’તિ વચનતો એકચ્ચેહિ વુત્તમ્પિ પમાણમેવ, સઙ્ગીતિતો પટ્ઠાય અટ્ઠકથાય અનાગતત્તા તથા વુત્તં. ‘‘મય્હં તારકરૂપં નુ ખો ઉપટ્ઠાતી’’તિઆદિપરિકપ્પે અસતિપિ ધાતુનાનત્તેન એતાસં ધાતૂનં ઉપ્પત્તિ વિય કેવલં ભાવયતો તથા તથા ઉપટ્ઠાતિ. ‘‘ન નિમિત્ત’ન્તિ વત્તું ન વટ્ટતિ સમ્પજાનમુસાવાદત્તા’’તિ વુત્તં. કમ્મટ્ઠાનન્તિ ઇધ વુત્તપટિભાગનિમિત્તમેવ.
‘‘Saññānānatāyā’’ti vacanato ekaccehi vuttampi pamāṇameva, saṅgītito paṭṭhāya aṭṭhakathāya anāgatattā tathā vuttaṃ. ‘‘Mayhaṃ tārakarūpaṃ nu kho upaṭṭhātī’’tiādiparikappe asatipi dhātunānattena etāsaṃ dhātūnaṃ uppatti viya kevalaṃ bhāvayato tathā tathā upaṭṭhāti. ‘‘Na nimitta’nti vattuṃ na vaṭṭati sampajānamusāvādattā’’ti vuttaṃ. Kammaṭṭhānanti idha vuttapaṭibhāganimittameva.
નિમિત્તે પટિભાગે. નાનાકારન્તિ ‘‘ચત્તારો વણ્ણા વત્તન્તી’’તિ વુત્તનાનાવિધતં. વિભાવયન્તિ જાનં પકાસયં. અસ્સાસપસ્સાસેતિ તતો સમ્ભૂતે નિમિત્તે, અસ્સાસપસ્સાસે વા નાનાકારં. નિમિત્તે હિ ચિત્તં ઠપેન્તોવ નાનાકારતઞ્ચ વિભાવેતિ, અસ્સાસપસ્સાસે વા સકં ચિત્તં નિબન્ધતીતિ વુચ્ચતિ. તારકરૂપાદિવણ્ણતો. કક્ખળત્તાદિલક્ખણતો.
Nimitte paṭibhāge. Nānākāranti ‘‘cattāro vaṇṇā vattantī’’ti vuttanānāvidhataṃ. Vibhāvayanti jānaṃ pakāsayaṃ. Assāsapassāseti tato sambhūte nimitte, assāsapassāse vā nānākāraṃ. Nimitte hi cittaṃ ṭhapentova nānākāratañca vibhāveti, assāsapassāse vā sakaṃ cittaṃ nibandhatīti vuccati. Tārakarūpādivaṇṇato. Kakkhaḷattādilakkhaṇato.
અટ્ઠકથાસુ પટિક્ખિત્તન્તિ આસન્નભવઙ્ગત્તાતિ કારણં વત્વા સીહળટ્ઠકથાસુ પટિક્ખિત્તં. કસ્મા? યસ્મા છટ્ઠે, સત્તમે વા અપ્પનાય સતિ મગ્ગવીથિયં ફલસ્સ ઓકાસો ન હોતિ, તસ્મા. ઇધ હોતૂતિ ચે? ન, લોકિયપ્પનાપિ હિ અપ્પનાવીથિમ્હિ લોકુત્તરેન સમાનગતિકાવાતિ પટિલદ્ધજ્ઝાનોપિ ભિક્ખુ દિટ્ઠધમ્મસુખવિહારત્થાય ઝાનં સમાપજ્જિત્વા સત્તાહં નિસીદિતુકામો ચતુત્થે, પઞ્ચમે વા અપ્પેત્વા નિસીદતિ, ન છટ્ઠે, સત્તમે વા. તત્થ હિ અપ્પના. તતો પરં અપ્પનાય આધારભાવં ન ગચ્છતિ. આસન્નભવઙ્ગત્તા ચતુત્થં, પઞ્ચમં વા ગચ્છતિ થલે ઠિતઘટો વિય જવનાનમન્તરે ઠિતત્તાતિ કિર આચરિયો.
Aṭṭhakathāsu paṭikkhittanti āsannabhavaṅgattāti kāraṇaṃ vatvā sīhaḷaṭṭhakathāsu paṭikkhittaṃ. Kasmā? Yasmā chaṭṭhe, sattame vā appanāya sati maggavīthiyaṃ phalassa okāso na hoti, tasmā. Idha hotūti ce? Na, lokiyappanāpi hi appanāvīthimhi lokuttarena samānagatikāvāti paṭiladdhajjhānopi bhikkhu diṭṭhadhammasukhavihāratthāya jhānaṃ samāpajjitvā sattāhaṃ nisīditukāmo catutthe, pañcame vā appetvā nisīdati, na chaṭṭhe, sattame vā. Tattha hi appanā. Tato paraṃ appanāya ādhārabhāvaṃ na gacchati. Āsannabhavaṅgattā catutthaṃ, pañcamaṃ vā gacchati thale ṭhitaghaṭo viya javanānamantare ṭhitattāti kira ācariyo.
પુથુત્તારમ્મણાનિ અનાવજ્જિત્વા ઝાનઙ્ગાનેવ આવજ્જનં આવજ્જનવસી નામ. તતો પરં ચતુન્નં, પઞ્ચન્નં વા પચ્ચવેક્ખણચિત્તાનં ઉપ્પજ્જનં, તં પચ્ચવેક્ખણવસી નામ. તેનેવ ‘‘પચ્ચવેક્ખણવસી પન આવજ્જનવસિયા એવ વુત્તા’’તિ વુત્તં. સમાપજ્જનવસી નામ યત્તકં કાલં ઇચ્છતિ તત્તકં સમાપજ્જનં, તં પન ઇચ્છિતકાલપરિચ્છેદં પતિટ્ઠાપેતું સમત્થતાતિ. ‘‘અધિટ્ઠાનવસિયા વુટ્ઠાનવસિનો અયં નાનત્તં અધિટ્ઠાનાનુભાવેન જવનં જવતિ, વુટ્ઠાનાનુભાવેન પન અધિપ્પેતતો અધિકં જવતી’’તિપિ વદન્તિ. અપિચ પથવીકસિણાદિઆરમ્મણં આવજ્જિત્વા જવનઞ્ચ જવિત્વા પુન આવજ્જિત્વા તતો પઞ્ચમં ઝાનં ચિત્તં હોતિ, અયં કિર ઉક્કટ્ઠપરિચ્છેદો. ભગવતો પન આવજ્જનસમનન્તરમેવ ઝાનં હોતીતિ સબ્બં અનુગણ્ઠિપદે વુત્તં.
Puthuttārammaṇāni anāvajjitvā jhānaṅgāneva āvajjanaṃ āvajjanavasī nāma. Tato paraṃ catunnaṃ, pañcannaṃ vā paccavekkhaṇacittānaṃ uppajjanaṃ, taṃ paccavekkhaṇavasī nāma. Teneva ‘‘paccavekkhaṇavasī pana āvajjanavasiyā eva vuttā’’ti vuttaṃ. Samāpajjanavasī nāma yattakaṃ kālaṃ icchati tattakaṃ samāpajjanaṃ, taṃ pana icchitakālaparicchedaṃ patiṭṭhāpetuṃ samatthatāti. ‘‘Adhiṭṭhānavasiyā vuṭṭhānavasino ayaṃ nānattaṃ adhiṭṭhānānubhāvena javanaṃ javati, vuṭṭhānānubhāvena pana adhippetato adhikaṃ javatī’’tipi vadanti. Apica pathavīkasiṇādiārammaṇaṃ āvajjitvā javanañca javitvā puna āvajjitvā tato pañcamaṃ jhānaṃ cittaṃ hoti, ayaṃ kira ukkaṭṭhaparicchedo. Bhagavato pana āvajjanasamanantarameva jhānaṃ hotīti sabbaṃ anugaṇṭhipade vuttaṃ.
‘‘વત્થુન્તિ હદયવત્થું. દ્વારન્તિ ચક્ખાદિ. આરમ્મણન્તિ રૂપાદી’’તિ લિખિતં. યથાપરિગ્ગહિતરૂપારમ્મણં વા વિઞ્ઞાણં પસ્સતિ, અઞ્ઞથાપિ પસ્સતિ. કથં? ‘‘યથાપરિગ્ગહિતરૂપવત્થુદ્વારારમ્મણં વા’’તિ વુત્તં. યથાપરિગ્ગહિતરૂપેસુ વત્થુદ્વારારમ્મણાનિ યસ્સ વિઞ્ઞાણસ્સ, તં વિઞ્ઞાણં યથાપરિગ્ગહિતરૂપવત્થુદ્વારારમ્મણં તમ્પિ પસ્સતિ, એકસ્સ વા આરમ્મણસદ્દસ્સ લોપો દટ્ઠબ્બોતિ ચ મમ તક્કો વિચારેત્વાવ ગહેતબ્બો.
‘‘Vatthunti hadayavatthuṃ. Dvāranti cakkhādi. Ārammaṇanti rūpādī’’ti likhitaṃ. Yathāpariggahitarūpārammaṇaṃ vā viññāṇaṃ passati, aññathāpi passati. Kathaṃ? ‘‘Yathāpariggahitarūpavatthudvārārammaṇaṃ vā’’ti vuttaṃ. Yathāpariggahitarūpesu vatthudvārārammaṇāni yassa viññāṇassa, taṃ viññāṇaṃ yathāpariggahitarūpavatthudvārārammaṇaṃ tampi passati, ekassa vā ārammaṇasaddassa lopo daṭṭhabboti ca mama takko vicāretvāva gahetabbo.
તતો પરં તીસુ ચતુક્કેસુ દ્વે દ્વે પદાનિ એકમેકં કત્વા ગણેતબ્બં. સમથેન આરમ્મણતો વિપસ્સનાવસેન અસમ્મોહતો પીતિપટિસંવેદનમેત્થ વેદિતબ્બં. ‘‘દુક્ખમેતં ઞાણ’’ન્તિઆદીસુ પન ‘‘આરમ્મણતો અસમ્મોહતો’’તિ યં વુત્તં, ઇધ તતો વુત્તનયતો ઉપ્પટિપાટિયા વુત્તં. તત્થ હિ યેન મોહેન તં દુક્ખં પટિચ્છન્નં, ન ઉપટ્ઠાતિ, તસ્સ વિહતત્તા વા એવં પવત્તે ઞાણે યથારુચિ પચ્ચવેક્ખિતું ઇચ્છિતિચ્છિતકાલે સમત્થભાવતો વા દુક્ખાદીસુ તીસુ અસમ્મોહતો ઞાણં વુત્તં. નિરોધે આરમ્મણતો તંસમ્પયુત્તા પીતિપટિસંવેદના અસમ્મોહતો ન સમ્ભવતિ મોહપ્પહાનાભાવા, પટિસમ્ભિદાપાળિવિરોધતો ચ. તત્થ ‘‘દીઘં અસ્સાસવસેના’’તિઆદિ આરમ્મણતો દસ્સેતું વુત્તં. તાય સતિયા તેન ઞાણેન સા પીતિ પટિસંવિદિતા હોતિ તદારમ્મણસ્સ પટિસંવિદિતત્તાતિ એત્થ અધિપ્પાયો. ‘‘આવજ્જતો’’તિઆદિ અસમ્મોહતો પીતિપટિસંવેદનં દસ્સેતું વુત્તં. અનિચ્ચાદિવસેન જાનતો, પસ્સતો, પચ્ચવેક્ખતો ચ. તદધિમુત્તતાવસેન અધિટ્ઠહતો, અધિમુચ્ચતો, તથા વીરિયાદિં સમાદહતો ખણિકસમાધિના.
Tato paraṃ tīsu catukkesu dve dve padāni ekamekaṃ katvā gaṇetabbaṃ. Samathena ārammaṇato vipassanāvasena asammohato pītipaṭisaṃvedanamettha veditabbaṃ. ‘‘Dukkhametaṃ ñāṇa’’ntiādīsu pana ‘‘ārammaṇato asammohato’’ti yaṃ vuttaṃ, idha tato vuttanayato uppaṭipāṭiyā vuttaṃ. Tattha hi yena mohena taṃ dukkhaṃ paṭicchannaṃ, na upaṭṭhāti, tassa vihatattā vā evaṃ pavatte ñāṇe yathāruci paccavekkhituṃ icchiticchitakāle samatthabhāvato vā dukkhādīsu tīsu asammohato ñāṇaṃ vuttaṃ. Nirodhe ārammaṇato taṃsampayuttā pītipaṭisaṃvedanā asammohato na sambhavati mohappahānābhāvā, paṭisambhidāpāḷivirodhato ca. Tattha ‘‘dīghaṃ assāsavasenā’’tiādi ārammaṇato dassetuṃ vuttaṃ. Tāya satiyā tena ñāṇena sā pīti paṭisaṃviditā hoti tadārammaṇassa paṭisaṃviditattāti ettha adhippāyo. ‘‘Āvajjato’’tiādi asammohato pītipaṭisaṃvedanaṃ dassetuṃ vuttaṃ. Aniccādivasena jānato, passato, paccavekkhato ca. Tadadhimuttatāvasena adhiṭṭhahato, adhimuccato, tathā vīriyādiṃ samādahato khaṇikasamādhinā.
અભિઞ્ઞેય્યન્તિ ઞાતપરિઞ્ઞાય. પરિઞ્ઞેય્યન્તિ તીરણપરિઞ્ઞાય. સબ્બઞ્હિ દુક્ખસચ્ચં અભિઞ્ઞેય્યં, પરિઞ્ઞેય્યઞ્ચ. તત્ર ચાયં પીતીતિ લિખિતં. અભિઞ્ઞેય્યન્તિઆદિ મગ્ગક્ખણં સન્ધાયાહાતિ વુત્તં. મગ્ગેન અસમ્મોહસઙ્ખાતવિપસ્સનાકિચ્ચનિપ્ફત્તિતો મગ્ગોપિ અભિઞ્ઞેય્યાદિઆરમ્મણં કરોન્તો વિય વુત્તો. વિપસ્સનાભૂમિદસ્સનત્થન્તિ સમથે કાયિકસુખાભાવા વુત્તં. દ્વીસુ ચિત્તસઙ્ખારપદેસૂતિ ચિત્તસઙ્ખારપટિસંવેદી…પે॰… સિક્ખતિ પસ્સમ્ભયં ચિત્તસઙ્ખારપટિસંવેદી…પે॰… સિક્ખતીતિ એતેસુ. મોદનાદિ સબ્બં પીતિવેવચનં. અનિચ્ચાનુપસ્સનાદિ કિલેસે, તમ્મૂલકે ખન્ધાભિસઙ્ખારે. એવં ભાવિતોતિ ન ચતુક્કપઞ્ચકજ્ઝાનનિબ્બત્તનેન ભાવિતો. એવં સબ્બાકારપરિપુણ્ણં કત્વા ભાવિતો. વિપસ્સનામગ્ગપચ્ચવેક્ખણકાલેસુપિ પવત્તઅસ્સાસમુખેનેવ સબ્બં દસ્સિતં ઉપાયકુસલેન ભગવતા.
Abhiññeyyanti ñātapariññāya. Pariññeyyanti tīraṇapariññāya. Sabbañhi dukkhasaccaṃ abhiññeyyaṃ, pariññeyyañca. Tatra cāyaṃ pītīti likhitaṃ. Abhiññeyyantiādi maggakkhaṇaṃ sandhāyāhāti vuttaṃ. Maggena asammohasaṅkhātavipassanākiccanipphattito maggopi abhiññeyyādiārammaṇaṃ karonto viya vutto. Vipassanābhūmidassanatthanti samathe kāyikasukhābhāvā vuttaṃ. Dvīsu cittasaṅkhārapadesūti cittasaṅkhārapaṭisaṃvedī…pe… sikkhati passambhayaṃ cittasaṅkhārapaṭisaṃvedī…pe… sikkhatīti etesu. Modanādi sabbaṃ pītivevacanaṃ. Aniccānupassanādi kilese, tammūlake khandhābhisaṅkhāre. Evaṃ bhāvitoti na catukkapañcakajjhānanibbattanena bhāvito. Evaṃ sabbākāraparipuṇṇaṃ katvā bhāvito. Vipassanāmaggapaccavekkhaṇakālesupi pavattaassāsamukheneva sabbaṃ dassitaṃ upāyakusalena bhagavatā.
૧૬૮. કસ્મા ઇદં વુચ્ચતિ અમ્હેહીતિ અધિપ્પાયો.
168.Kasmā idaṃ vuccati amhehīti adhippāyo.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૩. તતિયપારાજિકં • 3. Tatiyapārājikaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૩. તતિયપારાજિકં • 3. Tatiyapārājikaṃ
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā
આનાપાનસ્સતિસમાધિકથાવણ્ણના • Ānāpānassatisamādhikathāvaṇṇanā
અનુપઞ્ઞત્તિકથાવણ્ણના • Anupaññattikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / આનાપાનસ્સતિસમાધિકથાવણ્ણના • Ānāpānassatisamādhikathāvaṇṇanā