Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā |
આનાપાનસ્સતિસમાધિકથાવણ્ણના
Ānāpānassatisamādhikathāvaṇṇanā
૧૬૫. દસાનુસ્સતીસુ અન્તોગધાપિ આનાપાનસ્સતિ તદા ભિક્ખૂનં બહૂનં સપ્પાયતં દસ્સેતું પુન ગહિતા. તથા હિ તં ભગવા તેસં દેસેસિ. આહારે પટિક્કૂલસઞ્ઞા અસુભકમ્મટ્ઠાનસદિસા, ચત્તારો પન આરુપ્પા આદિકમ્મિકાનં અનનુરૂપાતિ તેસં ઇધ અગ્ગહણં દટ્ઠબ્બં. અઞ્ઞં પરિયાયન્તિ અરહત્તાધિગમત્થાય અઞ્ઞં કારણં. અત્થયોજનાક્કમન્તિ અત્થઞ્ચ યોજનાક્કમઞ્ચ. અસ્સાસવસેનાતિ અસ્સાસં આરમ્મણં કત્વાતિ વુત્તં હોતિ. ઉપટ્ઠાનં સતીતિ અપ્પમુસ્સનતાય તમેવ અસ્સાસં પસ્સાસઞ્ચ ઉપગન્ત્વા ઠાનં, તથા તિટ્ઠનકધમ્મો સતિ નામાતિ અત્થો. ઇદાનિ સતિવસેનેવ પુગ્ગલં નિદ્દિસિતુકામેન યો અસ્સસતીતિઆદિ વુત્તં. તત્થ યો અસ્સસતિ, તસ્સ સતિ અસ્સાસં ઉપગન્ત્વા તિટ્ઠતીતિઆદિના અત્થો ગહેતબ્બો. અકોસલ્લસમ્ભૂતેતિ અવિજ્જાસમ્ભૂતે . ખણેનેવાતિ અત્તનો પવત્તિક્ખણેનેવ. અરિયમગ્ગસ્સ પાદકભૂતો અયં સમાધિ અનુક્કમેન વડ્ઢિત્વા અરિયમગ્ગભાવં ઉપગતો વિય હોતીતિ આહ ‘‘અરિયમગ્ગવુડ્ઢિપ્પત્તો’’તિ. ઓપમ્મનિદસ્સનન્તિ એત્થ ઉપમાવ ઓપમ્મં, તસ્સ નિદસ્સનં.
165. Dasānussatīsu antogadhāpi ānāpānassati tadā bhikkhūnaṃ bahūnaṃ sappāyataṃ dassetuṃ puna gahitā. Tathā hi taṃ bhagavā tesaṃ desesi. Āhāre paṭikkūlasaññā asubhakammaṭṭhānasadisā, cattāro pana āruppā ādikammikānaṃ ananurūpāti tesaṃ idha aggahaṇaṃ daṭṭhabbaṃ. Aññaṃ pariyāyanti arahattādhigamatthāya aññaṃ kāraṇaṃ. Atthayojanākkamanti atthañca yojanākkamañca. Assāsavasenāti assāsaṃ ārammaṇaṃ katvāti vuttaṃ hoti. Upaṭṭhānaṃ satīti appamussanatāya tameva assāsaṃ passāsañca upagantvā ṭhānaṃ, tathā tiṭṭhanakadhammo sati nāmāti attho. Idāni sativaseneva puggalaṃ niddisitukāmena yo assasatītiādi vuttaṃ. Tattha yo assasati, tassa sati assāsaṃ upagantvā tiṭṭhatītiādinā attho gahetabbo. Akosallasambhūteti avijjāsambhūte . Khaṇenevāti attano pavattikkhaṇeneva. Ariyamaggassa pādakabhūto ayaṃ samādhi anukkamena vaḍḍhitvā ariyamaggabhāvaṃ upagato viya hotīti āha ‘‘ariyamaggavuḍḍhippatto’’ti. Opammanidassananti ettha upamāva opammaṃ, tassa nidassanaṃ.
બાહિરકા આનાપાનસ્સતિં જાનન્તા આદિતો ચતુપ્પકારમેવ જાનન્તિ, ન સબ્બં સોળસપ્પકારન્તિ આહ સબ્બપ્પકારઇચ્ચાદિ. એવમસ્સેતં સેનાસનન્તિ એત્થ એવન્તિ ભાવનાસતિયા યથાવુત્તનયેન આરમ્મણે ચિત્તસ્સ નિબન્ધને સતિયેવ, નાસતીતિ અત્થો, તેન મુટ્ઠસ્સતિસ્સ અરઞ્ઞવાસો નિરત્થકો અનનુરૂપોતિ દસ્સેતિ. અવસેસસત્તવિધસેનાસનન્તિ ‘‘પબ્બતં કન્દરં ગિરિગુહં સુસાનં વનપત્થં અબ્ભોકાસં પલાલપુઞ્જ’’ન્તિ (વિભ॰ ૫૦૮) એવં વુત્તં. ઉતુત્તયાનુકૂલં ધાતુચરિયાનુકૂલન્તિ ગિમ્હાનાદિઉતુત્તયસ્સ સેમ્હાદિધાતુત્તયસ્સ મોહાદિચરિયત્તયસ્સ ચ અનુકૂલં. નિસજ્જાય દળ્હભાવં પલ્લઙ્કાભુજનેન, અસ્સાસપસ્સાસાનં પવત્તનસુખતં ઉપરિમકાયસ્સ ઉજુકં ઠપનેન, આરમ્મણપરિગ્ગહૂપાયં પરિમુખં સતિયા ઠપનેન ઉપદિસન્તો. ન પણમન્તીતિ ન ઓણમન્તિ. પરિગ્ગહિતનિય્યાનં સતિન્તિ સબ્બથા ગહિતં સમ્મોસપટિપક્ખતો નિગ્ગમનસઙ્ખાતં સતિં કત્વા, પરમં સતિનેપક્કં ઉપટ્ઠપેત્વાતિ અત્થો.
Bāhirakā ānāpānassatiṃ jānantā ādito catuppakārameva jānanti, na sabbaṃ soḷasappakāranti āha sabbappakāraiccādi. Evamassetaṃ senāsananti ettha evanti bhāvanāsatiyā yathāvuttanayena ārammaṇe cittassa nibandhane satiyeva, nāsatīti attho, tena muṭṭhassatissa araññavāso niratthako ananurūpoti dasseti. Avasesasattavidhasenāsananti ‘‘pabbataṃ kandaraṃ giriguhaṃ susānaṃ vanapatthaṃ abbhokāsaṃ palālapuñja’’nti (vibha. 508) evaṃ vuttaṃ. Ututtayānukūlaṃ dhātucariyānukūlanti gimhānādiututtayassa semhādidhātuttayassa mohādicariyattayassa ca anukūlaṃ. Nisajjāya daḷhabhāvaṃ pallaṅkābhujanena, assāsapassāsānaṃ pavattanasukhataṃ uparimakāyassa ujukaṃ ṭhapanena, ārammaṇapariggahūpāyaṃ parimukhaṃ satiyā ṭhapanena upadisanto. Na paṇamantīti na oṇamanti. Pariggahitaniyyānaṃ satinti sabbathā gahitaṃ sammosapaṭipakkhato niggamanasaṅkhātaṃ satiṃ katvā, paramaṃ satinepakkaṃ upaṭṭhapetvāti attho.
સતોવાતિ સતિયા સમન્નાગતો એવ. બાત્તિંસાય આકારેહીતિ ચતૂસુ ચતુક્કેસુ આગતાનિ દીઘરસ્સાદીનિ સોળસ પદાનિ અસ્સાસપસ્સાસવસેન દ્વિધા વિભજિત્વા વુત્તેહિ દ્વત્તિંસાકારેહિ. દીઘંઅસ્સાસવસેનાતિ દીઘઅસ્સાસવસેન, વિભત્તિઅલોપં કત્વા નિદ્દેસો, દીઘન્તિ વા ભગવતા વુત્તઅસ્સાસવસેન. ચિત્તસ્સ એકગ્ગતં અવિક્ખેપન્તિ વિક્ખેપપટિપક્ખભાવતો ‘‘અવિક્ખેપો’’તિ લદ્ધનામં ચિત્તસ્સ એકગ્ગભાવં પજાનતો. પટિનિસ્સગ્ગાનુપસ્સી અસ્સાસવસેનાતિ પટિનિસ્સગ્ગાનુપસ્સી હુત્વા અસ્સાસવસેન, ‘‘પટિનિસ્સગ્ગાનુપસ્સિઅસ્સાસનવસેના’’તિ વા પાઠો, તસ્સ પટિનિસ્સગ્ગાનુપસ્સિનો અસ્સાસવસેનાતિ અત્થો. આ પઠમં બહિમુખં સસનં અસ્સાસો, તતો અન્તોમુખં પટિસસનં પસ્સાસોતિ આહ અસ્સાસોતિ બહિનિક્ખમનવાતોતિઆદિ, સુત્તન્તટ્ઠકથાસુ પન આકડ્ઢનવસેન અન્તો સસનં અસ્સાસો, બહિ પટિસસનં પસ્સાસોતિ કત્વા ઉપ્પટિપાટિયા વુત્તં.
Satovāti satiyā samannāgato eva. Bāttiṃsāya ākārehīti catūsu catukkesu āgatāni dīgharassādīni soḷasa padāni assāsapassāsavasena dvidhā vibhajitvā vuttehi dvattiṃsākārehi. Dīghaṃassāsavasenāti dīghaassāsavasena, vibhattialopaṃ katvā niddeso, dīghanti vā bhagavatā vuttaassāsavasena. Cittassa ekaggataṃ avikkhepanti vikkhepapaṭipakkhabhāvato ‘‘avikkhepo’’ti laddhanāmaṃ cittassa ekaggabhāvaṃ pajānato. Paṭinissaggānupassī assāsavasenāti paṭinissaggānupassī hutvā assāsavasena, ‘‘paṭinissaggānupassiassāsanavasenā’’ti vā pāṭho, tassa paṭinissaggānupassino assāsavasenāti attho. Ā paṭhamaṃ bahimukhaṃ sasanaṃ assāso, tato antomukhaṃ paṭisasanaṃ passāsoti āha assāsoti bahinikkhamanavātotiādi, suttantaṭṭhakathāsu pana ākaḍḍhanavasena anto sasanaṃ assāso, bahi paṭisasanaṃ passāsoti katvā uppaṭipāṭiyā vuttaṃ.
તત્થાતિ બહિનિક્ખમનઅન્તોપવિસનવાતેસુ, તસ્સ ચ પઠમં અબ્ભન્તરવાતો નિક્ખમતીતિ ઇમિના સમ્બન્ધો. ‘‘સબ્બેસમ્પિ ગબ્ભસેય્યકાનન્તિઆદિના દારકાનં પવત્તિક્કમેન અસ્સાસો બહિનિક્ખમનવાતોતિ ગહેતબ્બન્તિ દીપેતી’’તિ કેચિ વદન્તિ. સુત્તનયો એવ ચેત્થ ‘‘અસ્સાસાદિમજ્ઝપરિયોસાનં સતિયા અનુગચ્છતો અજ્ઝત્તં વિક્ખેપગતેન ચિત્તેન કાયોપિ ચિત્તમ્પિ સારદ્ધા ચ હોન્તિ ઇઞ્જિતા ચ ફન્દિતા ચ પસ્સાસાદિમજ્ઝપરિયોસાનં સતિયા અનુગચ્છતો બહિદ્ધા વિક્ખેપગતેન ચિત્તેન કાયોપિ ચિત્તમ્પિ સારદ્ધા ચ હોન્તિ ઇઞ્જિતા ચ ફન્દિતા ચા’’તિ ઇમાય પાળિયા સમેતીતિ ગહેતબ્બં. અદ્ધાનવસેનાતિ કાલદ્ધાનવસેન. અયઞ્હિ અદ્ધાન-સદ્દો કાલસ્સ દેસસ્સ ચ વાચકો. તત્થ યથા હીતિઆદિના દેસદ્ધાનં ઉપમાવસેન દસ્સિતં. ઇદાનિ તબ્બિસિટ્ઠકાલદ્ધાનવસેન અસ્સાસપસ્સાસાનં દીઘરસ્સતં ઉપમેય્યવસેન વિભાવેતું એવન્તિઆદિ વુત્તં. ચુણ્ણવિચુણ્ણા અનેકકલાપભાવેન. એત્થ ચ હત્થિઆદિસરીરે સુનખાદિસરીરે ચ અસ્સાસપસ્સાસાનં દેસદ્ધાનવિસિટ્ઠકાલદ્ધાનવસેનેવ દીઘરસ્સતા વુત્તાતિ વેદિતબ્બા અત્તભાવસઙ્ખાતં દીઘં અદ્ધાનં સણિકં પૂરેત્વાતિઆદિવચનતો. તેસન્તિ સત્તાનં. તેતિ અસ્સાસપસ્સાસા. ઇત્તરમદ્ધાનન્તિ અપ્પકં કાલં. નવહાકારેહીતિ ભાવનમનુયુઞ્જન્તસ્સ પુબ્બેનાપરં અલદ્ધવિસેસસ્સ કેવલં અદ્ધાનવસેન આદિતો વુત્તા તયો આકારા, તે ચ કસ્સચિ અસ્સાસોવ, કસ્સચિ પસ્સાસોવ, કસ્સચિ તદુભયમ્પિ ઉપટ્ઠાતીતિ તિણ્ણં પુગ્ગલાનં વસેન વુત્તા, તથા છન્દવસેન તયો, તથા પામોજ્જવસેનાતિ ઇમેહિ નવહિ આકારેહિ. એકેનાકારેનાતિ દીઘં અસ્સાસાદીસુ એકેનાકારેન.
Tatthāti bahinikkhamanaantopavisanavātesu, tassa ca paṭhamaṃ abbhantaravāto nikkhamatīti iminā sambandho. ‘‘Sabbesampi gabbhaseyyakānantiādinā dārakānaṃ pavattikkamena assāso bahinikkhamanavātoti gahetabbanti dīpetī’’ti keci vadanti. Suttanayo eva cettha ‘‘assāsādimajjhapariyosānaṃ satiyā anugacchato ajjhattaṃ vikkhepagatena cittena kāyopi cittampi sāraddhā ca honti iñjitā ca phanditā ca passāsādimajjhapariyosānaṃ satiyā anugacchato bahiddhā vikkhepagatena cittena kāyopi cittampi sāraddhā ca honti iñjitā ca phanditā cā’’ti imāya pāḷiyā sametīti gahetabbaṃ. Addhānavasenāti kāladdhānavasena. Ayañhi addhāna-saddo kālassa desassa ca vācako. Tattha yathā hītiādinā desaddhānaṃ upamāvasena dassitaṃ. Idāni tabbisiṭṭhakāladdhānavasena assāsapassāsānaṃ dīgharassataṃ upameyyavasena vibhāvetuṃ evantiādi vuttaṃ. Cuṇṇavicuṇṇā anekakalāpabhāvena. Ettha ca hatthiādisarīre sunakhādisarīre ca assāsapassāsānaṃ desaddhānavisiṭṭhakāladdhānavaseneva dīgharassatā vuttāti veditabbā attabhāvasaṅkhātaṃ dīghaṃ addhānaṃ saṇikaṃ pūretvātiādivacanato. Tesanti sattānaṃ. Teti assāsapassāsā. Ittaramaddhānanti appakaṃ kālaṃ. Navahākārehīti bhāvanamanuyuñjantassa pubbenāparaṃ aladdhavisesassa kevalaṃ addhānavasena ādito vuttā tayo ākārā, te ca kassaci assāsova, kassaci passāsova, kassaci tadubhayampi upaṭṭhātīti tiṇṇaṃ puggalānaṃ vasena vuttā, tathā chandavasena tayo, tathā pāmojjavasenāti imehi navahi ākārehi. Ekenākārenāti dīghaṃ assāsādīsu ekenākārena.
અદ્ધાનસઙ્ખાતેતિ દીઘે ઓકાસદ્ધાનસઙ્ખાતે અત્તભાવે કાલદ્ધાનેપિ વા, એવં ઉપરિ ઇત્તરસઙ્ખાતેતિ એત્થાપિ. છન્દો ઉપ્પજ્જતીતિ ભાવનાય પુબ્બેનાપરં વિસેસં આવહન્તિયા લદ્ધસ્સાદત્તા તત્થ સાતિસયો કત્તુકામતાલક્ખણો કુસલચ્છન્દો ઉપ્પજ્જતિ. છન્દવસેનાતિ તથાપવત્તછન્દસ્સ વસેન. પામોજ્જં ઉપ્પજ્જતીતિ અસ્સાસપસ્સાસાનં સુખુમતરભાવે આરમ્મણસ્સ સન્તતરતાય, કમ્મટ્ઠાનસ્સ ચ વીથિપટિપન્નતાય ભાવનાચિત્તસહગતો પમોદો ખુદ્દકાદિભેદા તરુણા પીતિ ઉપ્પજ્જતિ. ચિત્તં વિવત્તતીતિ પટિભાગનિમિત્તે ઉપ્પન્ને પકતિઅસ્સાસપસ્સાસતો ચિત્તં નિવત્તતિ. ઉપેક્ખા સણ્ઠાતીતિ તસ્મિં પટિભાગનિમિત્તે ઉપચારપ્પનાભેદે સમાધિમ્હિ ઉપ્પન્ને પુન ઝાનનિબ્બત્તનત્થં બ્યાપારાભાવતો અજ્ઝુપેક્ખનં હોતિ, સા પનાયં ઉપેક્ખા તત્રમજ્ઝત્તુપેક્ખાતિ વેદિતબ્બા. અનુપસ્સનાઞાણન્તિ સમથવસેન નિમિત્તસ્સ અનુપસ્સના, વિપસ્સનાવસેન અસ્સાસપસ્સાસમુખેન તન્નિસ્સયનામરૂપસ્સ અનુપસ્સના ચ ઞાણં. કાયો ઉપટ્ઠાનન્તિ અસ્સાસપસ્સાસસઙ્ખાતો કાયો ઉપગન્ત્વા તિટ્ઠતિ એત્થ સતીતિ ઉપટ્ઠાનં, નો સતિ, સતિ પન સરસતો ઉપતિટ્ઠનટ્ઠેન સરણટ્ઠેન ચ ઉપટ્ઠાનઞ્ચેવ સતિ ચ. તેન વુચ્ચતીતિઆદીસુ યા અયં યથાવુત્તઅસ્સાસપસ્સાસકાયે, તન્નિસ્સયભૂતે કરજકાયે ચ કાયસ્સેવ અનુપસ્સના નિચ્ચાદિભાવં વા ઇત્થિપુરિસસત્તજીવાદિભાવં વા અનનુપસ્સિત્વા અસ્સાસપસ્સાસકાયમત્તસ્સેવ અનિચ્ચાદિભાવસ્સ ચ અનુપસ્સના, તાય કાયાનુપસ્સનાય સતિસઙ્ખાતસ્સ પટ્ઠાનસ્સ ભાવના વડ્ઢના કાયે કાયાનુપસ્સના સતિપટ્ઠાનભાવનાતિ અયં સઙ્ખેપત્થો.
Addhānasaṅkhāteti dīghe okāsaddhānasaṅkhāte attabhāve kāladdhānepi vā, evaṃ upari ittarasaṅkhāteti etthāpi. Chando uppajjatīti bhāvanāya pubbenāparaṃ visesaṃ āvahantiyā laddhassādattā tattha sātisayo kattukāmatālakkhaṇo kusalacchando uppajjati. Chandavasenāti tathāpavattachandassa vasena. Pāmojjaṃ uppajjatīti assāsapassāsānaṃ sukhumatarabhāve ārammaṇassa santataratāya, kammaṭṭhānassa ca vīthipaṭipannatāya bhāvanācittasahagato pamodo khuddakādibhedā taruṇā pīti uppajjati. Cittaṃ vivattatīti paṭibhāganimitte uppanne pakatiassāsapassāsato cittaṃ nivattati. Upekkhā saṇṭhātīti tasmiṃ paṭibhāganimitte upacārappanābhede samādhimhi uppanne puna jhānanibbattanatthaṃ byāpārābhāvato ajjhupekkhanaṃ hoti, sā panāyaṃ upekkhā tatramajjhattupekkhāti veditabbā. Anupassanāñāṇanti samathavasena nimittassa anupassanā, vipassanāvasena assāsapassāsamukhena tannissayanāmarūpassa anupassanā ca ñāṇaṃ. Kāyo upaṭṭhānanti assāsapassāsasaṅkhāto kāyo upagantvā tiṭṭhati ettha satīti upaṭṭhānaṃ, no sati, sati pana sarasato upatiṭṭhanaṭṭhena saraṇaṭṭhena ca upaṭṭhānañceva sati ca. Tena vuccatītiādīsu yā ayaṃ yathāvuttaassāsapassāsakāye, tannissayabhūte karajakāye ca kāyasseva anupassanā niccādibhāvaṃ vā itthipurisasattajīvādibhāvaṃ vā ananupassitvā assāsapassāsakāyamattasseva aniccādibhāvassa ca anupassanā, tāya kāyānupassanāya satisaṅkhātassa paṭṭhānassa bhāvanā vaḍḍhanā kāye kāyānupassanā satipaṭṭhānabhāvanāti ayaṃ saṅkhepattho.
ઇત્તરવસેનાતિ પરિત્તકાલવસેન. તાદિસોતિ દીઘો રસ્સો ચ. વણ્ણાતિ દીઘાદિઆકારા. નાસિકગ્ગેવ ભિક્ખુનોતિ નાસિકગ્ગે વા, વા-સદ્દેન ઉત્તરોટ્ઠે વાતિ અત્થો. તસ્માતિ યસ્મા ‘‘આદિમજ્ઝપરિયોસાનવસેન સબ્બં અસ્સાસપસ્સાસકાયં વિદિતં પાકટં કરિસ્સામી’’તિ પુબ્બે પવત્તઆભોગવસેન પચ્છા તથા સમુપ્પન્નેન ઞાણસમ્પયુત્તચિત્તેન તં અસ્સાસપસ્સાસકાયં એવં વિદિતં પાકટં કરોન્તો અસ્સસતિ ચેવ પસ્સસતિ ચ, તસ્મા એવંભૂતો સબ્બકાયપટિસંવેદી અસ્સસિસ્સામિ પસ્સસિસ્સામીતિ સિક્ખતિ નામ, ન પન ‘‘અનાગતે એવં કરિસ્સામી’’તિ ચિન્તનમત્તેન સો એવં વુચ્ચતીતિ અધિપ્પાયો. તથાભૂતસ્સાતિ આદિમજ્ઝપરિયોસાનં વિદિતં કરોન્તસ્સ. સંવરોતિ સતિ વીરિયમ્પિ વા. ન અઞ્ઞં કિઞ્ચીતિ સબ્બકાયં વિદિતં કરિસ્સામીતિઆદિકં પુબ્બાભોગં સન્ધાય વદતિ. ઞાણુપ્પાદનાદીસૂતિ આદિ-સદ્દેન કાયસઙ્ખારપસ્સમ્ભનપીતિપટિસંવેદનાદિં સઙ્ગણ્હાતિ. કાયસઙ્ખારન્તિ અસ્સાસપસ્સાસં. સો હિ ચિત્તસમુટ્ઠાનોપિ સમાનો કરજકાયપટિબદ્ધવુત્તિતાય તેન સઙ્ખરીયતીતિ કાયસઙ્ખારોતિ વુચ્ચતિ. અપરિગ્ગહિતકાલેતિ કમ્મટ્ઠાનસ્સ અનારદ્ધકાલે, તદારમ્ભત્થાય કાયચિત્તાનમ્પિ અપરિગ્ગહિતકાલેતિ અત્થો. નિસીદતિ પલ્લઙ્કં આભુજિત્વા ઉજું કાયં પણિધાયાતિ હિ ઇમિના કાયપરિગ્ગહો, પરિમુખં સતિં ઉપટ્ઠપેત્વાતિ ઇમિના ચિત્તપરિગ્ગહો વુત્તો. અધિમત્તન્તિ બલવં ઓળારિકં, લિઙ્ગવિપલ્લાસેન વુત્તં. કાયસઙ્ખારો હિ અધિપ્પેતો. અધિમત્તં હુત્વા પવત્તતીતિ કિરિયાવિસેસનં વા એતં. સબ્બેસંયેવાતિ ઉભયેસમ્પિ.
Ittaravasenāti parittakālavasena. Tādisoti dīgho rasso ca. Vaṇṇāti dīghādiākārā. Nāsikaggeva bhikkhunoti nāsikagge vā, vā-saddena uttaroṭṭhe vāti attho. Tasmāti yasmā ‘‘ādimajjhapariyosānavasena sabbaṃ assāsapassāsakāyaṃ viditaṃ pākaṭaṃ karissāmī’’ti pubbe pavattaābhogavasena pacchā tathā samuppannena ñāṇasampayuttacittena taṃ assāsapassāsakāyaṃ evaṃ viditaṃ pākaṭaṃ karonto assasati ceva passasati ca, tasmā evaṃbhūto sabbakāyapaṭisaṃvedī assasissāmi passasissāmīti sikkhati nāma, na pana ‘‘anāgate evaṃ karissāmī’’ti cintanamattena so evaṃ vuccatīti adhippāyo. Tathābhūtassāti ādimajjhapariyosānaṃ viditaṃ karontassa. Saṃvaroti sati vīriyampi vā. Na aññaṃ kiñcīti sabbakāyaṃ viditaṃ karissāmītiādikaṃ pubbābhogaṃ sandhāya vadati. Ñāṇuppādanādīsūti ādi-saddena kāyasaṅkhārapassambhanapītipaṭisaṃvedanādiṃ saṅgaṇhāti. Kāyasaṅkhāranti assāsapassāsaṃ. So hi cittasamuṭṭhānopi samāno karajakāyapaṭibaddhavuttitāya tena saṅkharīyatīti kāyasaṅkhāroti vuccati. Apariggahitakāleti kammaṭṭhānassa anāraddhakāle, tadārambhatthāya kāyacittānampi apariggahitakāleti attho. Nisīdati pallaṅkaṃ ābhujitvā ujuṃ kāyaṃ paṇidhāyāti hi iminā kāyapariggaho, parimukhaṃ satiṃ upaṭṭhapetvāti iminā cittapariggaho vutto. Adhimattanti balavaṃ oḷārikaṃ, liṅgavipallāsena vuttaṃ. Kāyasaṅkhāro hi adhippeto. Adhimattaṃ hutvā pavattatīti kiriyāvisesanaṃ vā etaṃ. Sabbesaṃyevāti ubhayesampi.
મહાભૂતપરિગ્ગહે સુખુમોતિ ચતુધાતુમુખેન વિપસ્સનાભિનિવેસં સન્ધાય વુત્તં. લક્ખણારમ્મણિકવિપસ્સનાયાતિ કલાપસમ્મસનમાહ. નિબ્બિદાનુપસ્સનતો પટ્ઠાય બલવવિપસ્સના, તતો ઓરં દુબ્બલવિપસ્સના. પુબ્બે વુત્તનયેનાતિ અપરિગ્ગહિતકાલેતિઆદિના સમથનયે વુત્તનયેન.
Mahābhūtapariggahe sukhumoti catudhātumukhena vipassanābhinivesaṃ sandhāya vuttaṃ. Lakkhaṇārammaṇikavipassanāyāti kalāpasammasanamāha. Nibbidānupassanato paṭṭhāya balavavipassanā, tato oraṃ dubbalavipassanā. Pubbe vuttanayenāti apariggahitakāletiādinā samathanaye vuttanayena.
ચોદનાસોધનાહીતિ અનુયોગપરિહારેહિ. કથન્તિઆદિ પટિસમ્ભિદાપાળિ, તત્થ કથં સિક્ખતીતિ સમ્બન્ધો. ઇતિ કિરાતિઆદિ ચોદકવચનં. ઇતિ કિરાતિ એવઞ્ચેતિ અત્થો. અસ્સાસપસ્સાસો સબ્બથા અભાવં ઉપનેતિ ચેતિ ચોદકસ્સ અધિપ્પાયો. વાતૂપલદ્ધિયાતિ અસ્સાસપસ્સાસવાતસ્સ અભાવેન તબ્બિસયાય ઉપલદ્ધિયા ભાવનાચિત્તસ્સ ઉપ્પાદો વડ્ઢિ ચ ન હોતીતિ અત્થો. ન ચ નન્તિ એત્થ નન્તિ નિપાતમત્તં. પુન ઇતિ કિરાતિઆદિ યથાવુત્તાય ચોદનાય વિસ્સજ્જના, તત્થ ઇતિ કિર સિક્ખતીતિ મયા વુત્તાકારેન યદિ સિક્ખતીતિ અત્થો. પભાવના હોતીતિ યદિપિ ઓળારિકા કાયસઙ્ખારા પટિપ્પસ્સમ્ભન્તિ, સુખુમા પન અત્થેવાતિ ભાવનાયપિ વડ્ઢિ હોતેવાતિ અધિપ્પાયો. કંસેતિ કંસભાજને. નિમિત્તન્તિ નિમિત્તસ્સ, તેસં સદ્દાનં પવત્તિઆકારસ્સાતિ અત્થો. સુખુમકા સદ્દાતિ અનુરવે આહ. સુખુમસદ્દનિમિત્તારમ્મણતાપીતિ સુખુમો સદ્દોવ નિમિત્તં તદારમ્મણતાયપિ.
Codanāsodhanāhīti anuyogaparihārehi. Kathantiādi paṭisambhidāpāḷi, tattha kathaṃ sikkhatīti sambandho. Iti kirātiādi codakavacanaṃ. Iti kirāti evañceti attho. Assāsapassāso sabbathā abhāvaṃ upaneti ceti codakassa adhippāyo. Vātūpaladdhiyāti assāsapassāsavātassa abhāvena tabbisayāya upaladdhiyā bhāvanācittassa uppādo vaḍḍhi ca na hotīti attho. Na ca nanti ettha nanti nipātamattaṃ. Puna iti kirātiādi yathāvuttāya codanāya vissajjanā, tattha iti kira sikkhatīti mayā vuttākārena yadi sikkhatīti attho. Pabhāvanā hotīti yadipi oḷārikā kāyasaṅkhārā paṭippassambhanti, sukhumā pana atthevāti bhāvanāyapi vaḍḍhi hotevāti adhippāyo. Kaṃseti kaṃsabhājane. Nimittanti nimittassa, tesaṃ saddānaṃ pavattiākārassāti attho. Sukhumakā saddāti anurave āha. Sukhumasaddanimittārammaṇatāpīti sukhumo saddova nimittaṃ tadārammaṇatāyapi.
આભિસમાચારિકસીલન્તિ એત્થ અભિસમાચારોતિ ઉત્તમસમાચારો, તદેવ આભિસમાચારિકં સીલં, ખન્ધકવત્તપરિયાપન્નસ્સ સીલસ્સેતં અધિવચનં. અહં સીલં રક્ખામીતિ ઉભતોવિભઙ્ગપરિયાપન્નં સીલં સન્ધાય વુત્તં. આવાસોતિ આવાસપલિબોધો. કુલન્તિઆદીસુપિ એસેવ નયો. કમ્મન્તિ નવકમ્મં. ઇદ્ધીતિ પોથુજ્જનિકા ઇદ્ધિ, સા વિપસ્સનાય પલિબોધો. સો ઉપચ્છિન્દિતબ્બોતિ વિસુદ્ધિમગ્ગે (વિસુદ્ધિ॰ ૧.૪૧) વુત્તેન તસ્સ તસ્સ પલિબોધસ્સ ઉપચ્છેદપ્પકારેન ઉપચ્છિન્દિતબ્બો. યોગાનુયોગોતિ યોગસ્સ ભાવનાય અનુયુઞ્જનં. અટ્ઠતિંસારમ્મણેસૂતિ આલોકાકાસકસિણદ્વયં વજ્જેત્વા પાળિયં આગતાનં અટ્ઠન્નં કસિણાનં વસેન વુત્તં, ચત્તારીસઞ્ઞેવ પન કમ્મટ્ઠાનાનિ. યથાવુત્તેનેવ નયેનાતિ યોગાનુયોગકમ્મસ્સ પદટ્ઠાનત્તાતિ ઇમમત્થં અતિદિસતિ. ઇમિનાવ કમ્મટ્ઠાનેનાતિ ઇમિના આનાપાનસ્સતિકમ્મટ્ઠાનેન. મહાહત્થિપથં નીહરન્તો વિયાતિ કમ્મટ્ઠાનવીથિં મહાહત્થિમગ્ગં કત્વા દસ્સેન્તો વિય.
Ābhisamācārikasīlanti ettha abhisamācāroti uttamasamācāro, tadeva ābhisamācārikaṃ sīlaṃ, khandhakavattapariyāpannassa sīlassetaṃ adhivacanaṃ. Ahaṃ sīlaṃ rakkhāmīti ubhatovibhaṅgapariyāpannaṃ sīlaṃ sandhāya vuttaṃ. Āvāsoti āvāsapalibodho. Kulantiādīsupi eseva nayo. Kammanti navakammaṃ. Iddhīti pothujjanikā iddhi, sā vipassanāya palibodho. So upacchinditabboti visuddhimagge (visuddhi. 1.41) vuttena tassa tassa palibodhassa upacchedappakārena upacchinditabbo. Yogānuyogoti yogassa bhāvanāya anuyuñjanaṃ. Aṭṭhatiṃsārammaṇesūti ālokākāsakasiṇadvayaṃ vajjetvā pāḷiyaṃ āgatānaṃ aṭṭhannaṃ kasiṇānaṃ vasena vuttaṃ, cattārīsaññeva pana kammaṭṭhānāni. Yathāvutteneva nayenāti yogānuyogakammassa padaṭṭhānattāti imamatthaṃ atidisati. Imināva kammaṭṭhānenāti iminā ānāpānassatikammaṭṭhānena. Mahāhatthipathaṃ nīharanto viyāti kammaṭṭhānavīthiṃ mahāhatthimaggaṃ katvā dassento viya.
વુત્તપ્પકારમાચરિયન્તિ ‘‘ઇમિનાવ કમ્મટ્ઠાનેન ચતુત્થજ્ઝાનં નિબ્બત્તેત્વા વિપસ્સનં વડ્ઢેત્વા અરહત્તં પત્તસ્સા’’તિઆદિના હેટ્ઠા વુત્તપ્પકારં આચરિયં. ‘‘પિયો ગરુ ભાવનીયો’’તિઆદિના (અ॰ નિ॰ ૭.૩૭; નેત્તિ॰ ૧૧૩; મિ॰ પ॰ ૬.૧.૧૦) વિસુદ્ધિમગ્ગે (વિસુદ્ધિ॰ ૧.૪૨) વુત્તપ્પકારમાચરિયન્તિપિ વદન્તિ. પઞ્ચસન્ધિકન્તિ પઞ્ચપબ્બં, પઞ્ચભાગન્તિ અત્થો. કમ્મટ્ઠાનસ્સ ઉગ્ગણ્હનન્તિ કમ્મટ્ઠાનગન્થસ્સ ઉગ્ગણ્હનં. તદત્થપરિપુચ્છા કમ્મટ્ઠાનસ્સ પરિપુચ્છા, તત્થ સંસયપરિપુચ્છા વા. કમ્મટ્ઠાનસ્સ ઉપટ્ઠાનન્તિ એવં ભાવનમનુયુઞ્જન્તસ્સ એવમિધ નિમિત્તં ઉપતિટ્ઠતીતિ ઉપધારણં. તથા કમ્મટ્ઠાનપ્પના એવં ઝાનમપ્પેતીતિ. કમ્મટ્ઠાનસ્સ લક્ખણન્તિ ગણનાનુબન્ધનાફુસનાનં વસેન ભાવનં ઉસ્સુક્કાપેત્વા ઠપનાવસેન મત્થકપ્પત્તિ ઇધ ભાવનાતિ કમ્મટ્ઠાનસભાવસ્સ સલ્લક્ખણં, તેનાહ ‘‘કમ્મટ્ઠાનસભાવૂપધારણન્તિ વુત્તં હોતી’’તિ.
Vuttappakāramācariyanti ‘‘imināva kammaṭṭhānena catutthajjhānaṃ nibbattetvā vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ pattassā’’tiādinā heṭṭhā vuttappakāraṃ ācariyaṃ. ‘‘Piyo garu bhāvanīyo’’tiādinā (a. ni. 7.37; netti. 113; mi. pa. 6.1.10) visuddhimagge (visuddhi. 1.42) vuttappakāramācariyantipi vadanti. Pañcasandhikanti pañcapabbaṃ, pañcabhāganti attho. Kammaṭṭhānassa uggaṇhananti kammaṭṭhānaganthassa uggaṇhanaṃ. Tadatthaparipucchā kammaṭṭhānassa paripucchā, tattha saṃsayaparipucchā vā. Kammaṭṭhānassa upaṭṭhānanti evaṃ bhāvanamanuyuñjantassa evamidha nimittaṃ upatiṭṭhatīti upadhāraṇaṃ. Tathā kammaṭṭhānappanā evaṃ jhānamappetīti. Kammaṭṭhānassa lakkhaṇanti gaṇanānubandhanāphusanānaṃ vasena bhāvanaṃ ussukkāpetvā ṭhapanāvasena matthakappatti idha bhāvanāti kammaṭṭhānasabhāvassa sallakkhaṇaṃ, tenāha ‘‘kammaṭṭhānasabhāvūpadhāraṇanti vuttaṃ hotī’’ti.
અટ્ઠારસસેનાસનદોસવિવજ્જિતન્તિ મહત્તં નવત્તં જિણ્ણત્તં પન્થનિસ્સિતત્તં સોણ્ડિપણ્ણપુપ્ફફલયુત્તતા પત્થનીયતા નગરદારુખેત્તસન્નિસ્સિતતા વિસભાગાનં પુગ્ગલાનં અત્થિતા પટ્ટનસન્નિસ્સિતતા પચ્ચન્તસન્નિસ્સિતતા રજ્જસીમસન્નિસ્સિતતા અસપ્પાયતા કલ્યાણમિત્તાનં અલાભોતિ ઇમેહિ અટ્ઠારસહિ સેનાસનદોસેહિ વિવજ્જિતં. પઞ્ચસેનાસનઙ્ગસમન્નાગતન્તિ –
Aṭṭhārasasenāsanadosavivajjitanti mahattaṃ navattaṃ jiṇṇattaṃ panthanissitattaṃ soṇḍipaṇṇapupphaphalayuttatā patthanīyatā nagaradārukhettasannissitatā visabhāgānaṃ puggalānaṃ atthitā paṭṭanasannissitatā paccantasannissitatā rajjasīmasannissitatā asappāyatā kalyāṇamittānaṃ alābhoti imehi aṭṭhārasahi senāsanadosehi vivajjitaṃ. Pañcasenāsanaṅgasamannāgatanti –
‘‘ઇધ, ભિક્ખવે, સેનાસનં નાતિદૂરં હોતિ નાચ્ચાસન્નં ગમનાગમનસમ્પન્નં દિવા અપ્પાકિણ્ણં રત્તિં અપ્પસદ્દં અપ્પનિગ્ઘોસં અપ્પડંસમકસવાતાતપસરીસપસમ્ફસ્સં, તસ્મિં ખો પન સેનાસને વિહરન્તસ્સ અપ્પકસિરેન ઉપ્પજ્જન્તિ ચીવરપિણ્ડપાતસેનાસનગિલાનપચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારા, તસ્મિં ખો પન સેનાસને થેરા ભિક્ખૂ વિહરન્તિ …પે॰… એવં ખો, ભિક્ખવે, સેનાસનં પઞ્ચઙ્ગસમન્નાગતં હોતી’’તિ (અ॰ નિ॰ ૧૦.૧૧) –
‘‘Idha, bhikkhave, senāsanaṃ nātidūraṃ hoti nāccāsannaṃ gamanāgamanasampannaṃ divā appākiṇṇaṃ rattiṃ appasaddaṃ appanigghosaṃ appaḍaṃsamakasavātātapasarīsapasamphassaṃ, tasmiṃ kho pana senāsane viharantassa appakasirena uppajjanti cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānapaccayabhesajjaparikkhārā, tasmiṃ kho pana senāsane therā bhikkhū viharanti …pe… evaṃ kho, bhikkhave, senāsanaṃ pañcaṅgasamannāgataṃ hotī’’ti (a. ni. 10.11) –
એવં ભગવતા વુત્તેહિ પઞ્ચહિ સેનાસનઙ્ગેહિ સમન્નાગતં, એત્થ ચ નાતિદૂરતાદિ એકં, દિવા અપ્પાકિણ્ણતાદિ એકં, અપ્પડંસાદિતા એકં, ચીવરાદિલાભો એકં, થેરાનં ભિક્ખૂનં નિવાસો એકન્તિ એવં પઞ્ચઙ્ગાનિ વેદિતબ્બાનિ.
Evaṃ bhagavatā vuttehi pañcahi senāsanaṅgehi samannāgataṃ, ettha ca nātidūratādi ekaṃ, divā appākiṇṇatādi ekaṃ, appaḍaṃsāditā ekaṃ, cīvarādilābho ekaṃ, therānaṃ bhikkhūnaṃ nivāso ekanti evaṃ pañcaṅgāni veditabbāni.
ઉપચ્છિન્નખુદ્દકપલિબોધેનાતિ દીઘાનં કેસાદીનં હરણેન પત્તચીવરાદીનં પચનતુન્નકરણરજનાદિકરણેહિ ચ ઉપચ્છિન્ના ખુદ્દકા પલિબોધા યેન, તેન. ભત્તસમ્મદન્તિ ભોજનનિમિત્તં પરિસ્સમં. આચરિયતો ઉગ્ગહો આચરિયુગ્ગહો, સબ્બોપિ કમ્મટ્ઠાનવિધિ, ન પુબ્બે વુત્તઉગ્ગહમત્તં, તતો. એકપદમ્પીતિ એકકોટ્ઠાસમ્પિ.
Upacchinnakhuddakapalibodhenāti dīghānaṃ kesādīnaṃ haraṇena pattacīvarādīnaṃ pacanatunnakaraṇarajanādikaraṇehi ca upacchinnā khuddakā palibodhā yena, tena. Bhattasammadanti bhojananimittaṃ parissamaṃ. Ācariyato uggaho ācariyuggaho, sabbopi kammaṭṭhānavidhi, na pubbe vuttauggahamattaṃ, tato. Ekapadampīti ekakoṭṭhāsampi.
અનુવહનાતિ અસ્સાસપસ્સાસાનં અનુગમનવસેન સતિયા નિરન્તરં અનુપ્પવત્તના. યસ્મા પન ગણનાદિવસેન વિય ફુસનાવસેન વિસું મનસિકારો નત્થિ, ફુટ્ઠફુટ્ઠટ્ઠાને એવ ગણનાદિ કાતબ્બન્તિ દસ્સેતું ઇધ ફુસનાગહણન્તિ દીપેન્તો ‘‘ફુસનાતિ ફુટ્ઠટ્ઠાન’’ન્તિ આહ. ઠપનાતિ સમાધાનં, સમાધિપ્પધાના પન અપ્પનાતિ આહ ‘‘ઠપનાતિ અપ્પના’’તિ. અનિચ્ચતાદીનં લક્ખણતો સલ્લક્ખણા વિપસ્સના. પવત્તતો નિમિત્તતો ચ વિનિવટ્ટનતો વિનિવટ્ટના મગ્ગો. કિલેસપટિપ્પસ્સદ્ધિભાવતો પારિસુદ્ધિ ફલં. તેસન્તિ વિનિવટ્ટનાપારિસુદ્ધીનં. ખણ્ડન્તિ ‘‘એકં તીણિ પઞ્ચા’’તિ એકન્તરિકાદિભાવેન ગણનાય ખણ્ડનં. અથ વા ખણ્ડન્તિ અન્તરન્તરા કતિપયકાલં અગણેત્વા પુન ગણનવસેન અન્તરા ઓધિપરિચ્છેદો ન દસ્સેતબ્બો. તથા ખણ્ડં દસ્સેન્તસ્સ હિ ‘‘કમ્મટ્ઠાનનિન્નં પવત્તતિ નુ ખો મે ચિત્તં, નો’’તિ વીમંસુપ્પત્તિયા વિક્ખેપો હોતિ, તેનાહ સિખાપ્પત્તં નુ ખો મેતિઆદિ, ઇદઞ્ચ એવં ખણ્ડં દસ્સેત્વા ચિરતરં ગણનાય મનસિકરોન્તસ્સ વસેન વુત્તં. સો હિ તથા લદ્ધં અવિક્ખેપમત્તં નિસ્સાય એવં મઞ્ઞેય્ય. યો ઉપટ્ઠાતિ, તં ગહેત્વાતિ ઇદં અસ્સાસપસ્સાસેસુ યસ્સ એકોવ પઠમં ઉપટ્ઠાતિ, તં સન્ધાય વુત્તં, યસ્સ પન ઉભોપિ ઉપટ્ઠહન્તિ, તેન ઉભયમ્પિ ગહેત્વા ગણિતબ્બં. યો ઉપટ્ઠાતીતિ ઇમિનાવ દ્વીસુ નાસાપુટવાતેસુ યો પાકટો હોતિ, સો ગહેતબ્બોતિ અયમ્પિ અત્થો દીપિતોતિ ગહેતબ્બં. પઠમં એકેકસ્મિં ઉપટ્ઠિતેપિ ઉપલક્ખેત્વા ગણન્તસ્સેવ કમેન ઉભોપિ પાકટા હોન્તીતિ આહ ‘‘અસ્સાસપસ્સાસા પાકટા હોન્તી’’તિ. એવં સીઘં સીઘં ગણેતબ્બમેવાતિ સમ્બન્ધો. એવં સીઘગણનારમ્ભસ્સ ઓકાસં દસ્સેતું ઇમસ્સાપિ પુરિમનયેન ગણયતોતિઆદિ વુત્તં. તત્થ પુરિમનયેનાતિ દન્ધગણનાય, પાકટા હુત્વાતિ ઇમિના દન્ધગણનાય આરદ્ધકાલે ચિત્તસ્સ અવિસદતાય સુખુમસ્સાસાદીનં અપાકટતં, પચ્છા વિસદકાલે પાકટતઞ્ચ તેસુ ચ પાકટેસુ દન્ધગણનં પહાય સીઘગણના કાતબ્બાતિ દસ્સેતિ. સીઘગણનાય નિપ્પરિયાયતો નિરન્તરપ્પવત્તિ અપ્પનાવીથિયમેવ, ન કામાવચરે ભવઙ્ગન્તરિકત્તાતિ આહ ‘‘નિરન્તરપ્પવત્તં વિયા’’તિ. પુરિમનયેનેવાતિ સીઘગણનાય. અન્તો પવિસન્તં વાતં મનસિકરોન્તો અન્તો ચિત્તં પવેસેતિ નામ.
Anuvahanāti assāsapassāsānaṃ anugamanavasena satiyā nirantaraṃ anuppavattanā. Yasmā pana gaṇanādivasena viya phusanāvasena visuṃ manasikāro natthi, phuṭṭhaphuṭṭhaṭṭhāne eva gaṇanādi kātabbanti dassetuṃ idha phusanāgahaṇanti dīpento ‘‘phusanāti phuṭṭhaṭṭhāna’’nti āha. Ṭhapanāti samādhānaṃ, samādhippadhānā pana appanāti āha ‘‘ṭhapanāti appanā’’ti. Aniccatādīnaṃ lakkhaṇato sallakkhaṇā vipassanā. Pavattato nimittato ca vinivaṭṭanato vinivaṭṭanā maggo. Kilesapaṭippassaddhibhāvato pārisuddhi phalaṃ. Tesanti vinivaṭṭanāpārisuddhīnaṃ. Khaṇḍanti ‘‘ekaṃ tīṇi pañcā’’ti ekantarikādibhāvena gaṇanāya khaṇḍanaṃ. Atha vā khaṇḍanti antarantarā katipayakālaṃ agaṇetvā puna gaṇanavasena antarā odhiparicchedo na dassetabbo. Tathā khaṇḍaṃ dassentassa hi ‘‘kammaṭṭhānaninnaṃ pavattati nu kho me cittaṃ, no’’ti vīmaṃsuppattiyā vikkhepo hoti, tenāha sikhāppattaṃ nu kho metiādi, idañca evaṃ khaṇḍaṃ dassetvā cirataraṃ gaṇanāya manasikarontassa vasena vuttaṃ. So hi tathā laddhaṃ avikkhepamattaṃ nissāya evaṃ maññeyya. Yo upaṭṭhāti, taṃ gahetvāti idaṃ assāsapassāsesu yassa ekova paṭhamaṃ upaṭṭhāti, taṃ sandhāya vuttaṃ, yassa pana ubhopi upaṭṭhahanti, tena ubhayampi gahetvā gaṇitabbaṃ. Yo upaṭṭhātīti imināva dvīsu nāsāpuṭavātesu yo pākaṭo hoti, so gahetabboti ayampi attho dīpitoti gahetabbaṃ. Paṭhamaṃ ekekasmiṃ upaṭṭhitepi upalakkhetvā gaṇantasseva kamena ubhopi pākaṭā hontīti āha ‘‘assāsapassāsā pākaṭā hontī’’ti. Evaṃ sīghaṃ sīghaṃ gaṇetabbamevāti sambandho. Evaṃ sīghagaṇanārambhassa okāsaṃ dassetuṃ imassāpi purimanayena gaṇayatotiādi vuttaṃ. Tattha purimanayenāti dandhagaṇanāya, pākaṭā hutvāti iminā dandhagaṇanāya āraddhakāle cittassa avisadatāya sukhumassāsādīnaṃ apākaṭataṃ, pacchā visadakāle pākaṭatañca tesu ca pākaṭesu dandhagaṇanaṃ pahāya sīghagaṇanā kātabbāti dasseti. Sīghagaṇanāya nippariyāyato nirantarappavatti appanāvīthiyameva, na kāmāvacare bhavaṅgantarikattāti āha ‘‘nirantarappavattaṃ viyā’’ti. Purimanayenevāti sīghagaṇanāya. Anto pavisantaṃ vātaṃ manasikaronto anto cittaṃ paveseti nāma.
એતન્તિ એતં અસ્સાસપસ્સાસજાતં. અનુગમનન્તિ ફુટ્ઠટ્ઠાને મનસિકરણમેવ, ન અસ્સાસપસ્સાસાનં અનુવત્તનં, તેનાહ – ‘‘તઞ્ચ ખો ન આદિમજ્ઝપરિયોસાનાનુગમનવસેના’’તિ. ફુસનાઠપનાવસેન વિસું મનસિકારો નત્થીતિ ઇમિના યથા ગણનાય ફુસનાય ચ મનસિકરોતિ, એવં અનુબન્ધનં વિના કેવલં ઠપનાય ચ ફુસનાય ચ મનસિકારોપિ નત્થીતિ દસ્સેન્તેન ગણનં પટિસંહરિત્વા યાવ અપ્પના ઉપ્પજ્જતિ, તાવ અનુબન્ધનાય ચ ફુસનાય ચ મનસિકરોતિ, અપ્પનાય પન ઉપ્પન્નાય અનુબન્ધનાય ઠપનાય ચ મનસિકરોતિ નામાતિ દીપિતં હોતિ, અટ્ઠકથાયં પન અનુબન્ધનાય વિના ઠપનાય મનસિકારો નત્થીતિ દસ્સનત્થં ‘‘અનુબન્ધનાય ચ ફુસનાય ચ ઠપનાય ચ મનસિકરોતીતિ વુચ્ચતી’’તિ એત્તકમેવ વુત્તન્તિ ગહેતબ્બં . યા અચ્ચન્તાય ન મિનોતિ ન વિનિચ્છનતિ, સા માનસ્સ સમીપેતિ ઉપમાનં સિદ્ધસાદિસેન સાધ્યસાધનં યથા ગો વિય ગવયોતિ. પઙ્ગુળોતિ પીઠસપ્પી. દોલાતિ પેઙ્ખોલો. કીળતન્તિ કીળન્તાનં. ઉપનિબન્ધનત્થમ્ભમૂલેતિ નાસિકગ્ગં મુખનિમિત્તઞ્ચ સન્ધાય વુત્તં. આદિતો પભુતીતિ ઉપમેય્યત્થદસ્સનતો પટ્ઠાય. નિમિત્તન્તિ ઉપનિબન્ધનનિમિત્તં નાસિકગ્ગં, મુખનિમિત્તં વા. અનારમ્મણમેકચિત્તસ્સાતિ અસ્સાસપસ્સાસાનં એકક્ખણે અપ્પવત્તનતો એકસ્સ ચિત્તસ્સ તયોપિ આરમ્મણં ન હોન્તિ, નિમિત્તેન સહ અસ્સાસો પસ્સાસો વાતિ દ્વેયેવ એકક્ખણે આરમ્મણં હોન્તીતિ અત્થો. અજાનતો ચ તયો ધમ્મેતિ નિમિત્તં અસ્સાસો પસ્સાસોતિ ઇમે તયો ધમ્મે આરમ્મણકરણવસેન અવિન્દન્તસ્સ, ચ-સદ્દો બ્યતિરેકો, તેન એવઞ્ચ સતિ અયં અનિટ્ઠપ્પસઙ્ગોતિ બ્યતિરેકં દસ્સેતિ. ભાવનાતિ આનાપાનસ્સતિભાવના.
Etanti etaṃ assāsapassāsajātaṃ. Anugamananti phuṭṭhaṭṭhāne manasikaraṇameva, na assāsapassāsānaṃ anuvattanaṃ, tenāha – ‘‘tañca kho na ādimajjhapariyosānānugamanavasenā’’ti. Phusanāṭhapanāvasena visuṃ manasikāro natthīti iminā yathā gaṇanāya phusanāya ca manasikaroti, evaṃ anubandhanaṃ vinā kevalaṃ ṭhapanāya ca phusanāya ca manasikāropi natthīti dassentena gaṇanaṃ paṭisaṃharitvā yāva appanā uppajjati, tāva anubandhanāya ca phusanāya ca manasikaroti, appanāya pana uppannāya anubandhanāya ṭhapanāya ca manasikaroti nāmāti dīpitaṃ hoti, aṭṭhakathāyaṃ pana anubandhanāya vinā ṭhapanāya manasikāro natthīti dassanatthaṃ ‘‘anubandhanāya ca phusanāya ca ṭhapanāya ca manasikarotīti vuccatī’’ti ettakameva vuttanti gahetabbaṃ . Yā accantāya na minoti na vinicchanati, sā mānassa samīpeti upamānaṃ siddhasādisena sādhyasādhanaṃ yathā go viya gavayoti. Paṅguḷoti pīṭhasappī. Dolāti peṅkholo. Kīḷatanti kīḷantānaṃ. Upanibandhanatthambhamūleti nāsikaggaṃ mukhanimittañca sandhāya vuttaṃ. Ādito pabhutīti upameyyatthadassanato paṭṭhāya. Nimittanti upanibandhananimittaṃ nāsikaggaṃ, mukhanimittaṃ vā. Anārammaṇamekacittassāti assāsapassāsānaṃ ekakkhaṇe appavattanato ekassa cittassa tayopi ārammaṇaṃ na honti, nimittena saha assāso passāso vāti dveyeva ekakkhaṇe ārammaṇaṃ hontīti attho. Ajānato ca tayo dhammeti nimittaṃ assāso passāsoti ime tayo dhamme ārammaṇakaraṇavasena avindantassa, ca-saddo byatireko, tena evañca sati ayaṃ aniṭṭhappasaṅgoti byatirekaṃ dasseti. Bhāvanāti ānāpānassatibhāvanā.
કથં ઇમે…પે॰… વિસેસમધિગચ્છતીતિ ઇદં પરિહારગાથાય વુત્તમેવત્થં કકચોપમાય (મ॰ નિ॰ ૧.૨૨૨ આદયો) વિવરિતું પુચ્છાઠપનં. તત્થ કથં-સદ્દો પચ્ચેકં યોજેતબ્બો ‘‘કથમિમે અવિદિતા…પે॰… કથં વિસેસમધિગચ્છતી’’તિ. પધાનન્તિ ભાવનાનિપ્ફાદકં વીરિયં. પયોગન્તિ નીવરણવિક્ખમ્ભકં ભાવનાનુયોગં. વિસેસન્તિ અરહત્તપરિયોસાનવિસેસં. પધાનન્તિ રુક્ખસ્સ છેદનવીરિયં. પયોગન્તિ તસ્સેવ છેદનકકિરિયં. કિઞ્ચાપેત્થ ‘‘વિસેસમધિગચ્છતી’’તિ ઉપમાયં ન વુત્તં, તથાપિ અત્થતો યોજેતબ્બમેવ. યથા રુક્ખોતિઆદિ ઉપમાસંસન્દનં. નાસિકગ્ગે વા મુખનિમિત્તે વાતિ દીઘનાસિકો નાસિકગ્ગે, ઇતરો મુખં નિમિયતિ છાદિયતિ એતેનાતિ મુખનિમિત્તન્તિ લદ્ધનામે ઉત્તરોટ્ઠે.
Kathaṃ ime…pe… visesamadhigacchatīti idaṃ parihāragāthāya vuttamevatthaṃ kakacopamāya (ma. ni. 1.222 ādayo) vivarituṃ pucchāṭhapanaṃ. Tattha kathaṃ-saddo paccekaṃ yojetabbo ‘‘kathamime aviditā…pe… kathaṃ visesamadhigacchatī’’ti. Padhānanti bhāvanānipphādakaṃ vīriyaṃ. Payoganti nīvaraṇavikkhambhakaṃ bhāvanānuyogaṃ. Visesanti arahattapariyosānavisesaṃ. Padhānanti rukkhassa chedanavīriyaṃ. Payoganti tasseva chedanakakiriyaṃ. Kiñcāpettha ‘‘visesamadhigacchatī’’ti upamāyaṃ na vuttaṃ, tathāpi atthato yojetabbameva. Yathā rukkhotiādi upamāsaṃsandanaṃ. Nāsikagge vā mukhanimitte vāti dīghanāsiko nāsikagge, itaro mukhaṃ nimiyati chādiyati etenāti mukhanimittanti laddhanāme uttaroṭṭhe.
ઇદં પધાનન્તિ યેન વીરિયારમ્ભેન કાયોપિ ચિત્તમ્પિ ભાવનાકમ્મસ્સ અરહં ઇધ પધાનન્તિ ફલેન હેતું દસ્સેતિ. ઉપક્કિલેસાતિ નીવરણા. વિતક્કાતિ કામવિતક્કાદિમિચ્છાવિતક્કા, નીવરણપ્પહાનેન વા પઠમજ્ઝાનાધિગમં દસ્સેત્વા વિતક્કૂપસમાપદેસેન દુતિયજ્ઝાનાદીનમધિગમમાહ. અયં પયોગોતિ અયં ઝાનાધિગમસ્સ હેતુભૂતો કમ્મટ્ઠાનાનુયોગસઙ્ખાતો પયોગો. સંયોજના પહીયન્તીતિ દસપિ સંયોજનાનિ મગ્ગપઅપાટિયા સમુચ્છેદવસેન પહીયન્તિ. બ્યન્તી હોન્તીતિ તથા સત્તપિ અનુસયા ભઙ્ગમત્તસ્સપિ અનવસેસતો વિગતન્તા હોન્તિ. અયં વિસેસોતિ ઇમં સમાધિં નિસ્સાય અનુક્કમેન લબ્ભમાનો અયં સંયોજનપ્પહાનાદિકો ઇમસ્સ સમાધિસ્સ વિસેસોતિ અત્થો. એવં ઇમે તયો ધમ્માતિઆદિ નિગમનવચનં. પરિપુણ્ણાતિ સોળસન્નં વત્થૂનં પારિપૂરિયા સબ્બસો પુણ્ણા. અનુપુબ્બન્તિ અનુક્કમેન. પરિચિતાતિ પરિચિણ્ણા. ઇમં લોકન્તિ ખન્ધાદિલોકં પઞ્ઞાપભાસેન પભાસેતિ.