Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā |
અનાપત્તિપન્નરસકાદિકથાવણ્ણના
Anāpattipannarasakādikathāvaṇṇanā
‘‘તસ્સા ચ પવારણાય આરોચિતાય સઙ્ઘેન ચ પવારિતે સબ્બેસં સુપ્પવારિતં હોતીતિ વચનતો કેવલં પવારણાય પવારણાદાયકોપિ પવારિતોવ હોતી’’તિ વદન્તીતિ.
‘‘Tassā ca pavāraṇāya ārocitāya saṅghena ca pavārite sabbesaṃ suppavāritaṃ hotīti vacanato kevalaṃ pavāraṇāya pavāraṇādāyakopi pavāritova hotī’’ti vadantīti.
૨૨૨. અવુટ્ઠિતાય પરિસાયાતિ પવારેત્વા પચ્છા અઞ્ઞમઞ્ઞં કથેન્તિયા. એકચ્ચાય વુટ્ઠિતાયાતિ એકચ્ચેસુ યથાનિસિન્નેસુ એકચ્ચેસુ સકસકટ્ઠાનં ગતેસુ. પુન પવારેતબ્બન્તિ પુનપિ સબ્બેહિ સમાગન્ત્વા પવારેતબ્બં. આગચ્છન્તિ સમસમા, તેસં સન્તિકે પવારેતબ્બન્તિ ‘‘ગતે અનાનેત્વા નિસિન્નાનંયેવ સન્તિકે પવારેતબ્બં, ઉપોસથક્ખન્ધકેપિ એસેવ નયો’’તિ લિખિતં. સબ્બાય વુટ્ઠિતાય પરિસાય આગચ્છન્તિ સમસમા, તેસં સન્તિકે પવારેતબ્બન્તિ ‘‘યદિ સબ્બે વુટ્ઠહિત્વા ગતા, સન્નિપાતેતુઞ્ચ ન સક્કા, એકચ્ચે સન્નિપાતાપેત્વા પવારેતું વટ્ટતી’’તિ વદન્તિ. કસ્મા? ઞત્તિં ઠપેત્વા કત્તબ્બસઙ્ઘકમ્માભાવા વગ્ગં ન હોતિ કિર. એત્થ પન એકચ્ચેસુ ગતેસુપિ સબ્બેસુ ગતેસુપિ સબ્બે સન્નિપાતાપેત્વા ઞત્તિં અટ્ઠપેત્વા કેવલં પવારેતબ્બં. એકચ્ચે સન્નિપાતાપેત્વા પવારેતું ન વટ્ટતિ ‘‘સઙ્ઘં, ભન્તે, પવારેમી’’તિ વચનતો. સબ્બેપિ હિ સન્નિપતિતા પચ્છા દિટ્ઠં વા સુતં વા પરિસઙ્કિતં વા વત્તારો હોન્તિ. અનાગતાનં અત્થિભાવં ઞત્વાપિ એકચ્ચાનં સન્તિકે પવારણાવચનં વિય હોતિ. સમ્મુખીભૂતે ચત્તારો સન્નિપાતાપેત્વા નિસ્સગ્ગિયં આપન્નચીવરાદિનિસ્સજ્જનં વિય પવારણા ન હોતિ સબ્બાયત્તત્તા. ‘‘સમગ્ગાનં પવારણા પઞ્ઞત્તા’’તિ વચનઞ્ચેત્થ સાધકં. ‘‘ઇતો અઞ્ઞથા ન વટ્ટતિ અટ્ઠકથાયં અનનુઞ્ઞાતત્તા’’તિ ઉપતિસ્સત્થેરો વદતિ. ‘‘થોકતરેહિ તેસં સન્તિકે પવારેતબ્બં ઞત્તિં અટ્ઠપેત્વાવા’’તિ વુત્તં. આગન્તુકા નામ નવમિતો પટ્ઠાયાગતા વા વજસત્થનાવાસુ વુત્થવસ્સા વા હોન્તિ.
222.Avuṭṭhitāya parisāyāti pavāretvā pacchā aññamaññaṃ kathentiyā. Ekaccāya vuṭṭhitāyāti ekaccesu yathānisinnesu ekaccesu sakasakaṭṭhānaṃ gatesu. Puna pavāretabbanti punapi sabbehi samāgantvā pavāretabbaṃ. Āgacchanti samasamā, tesaṃ santike pavāretabbanti ‘‘gate anānetvā nisinnānaṃyeva santike pavāretabbaṃ, uposathakkhandhakepi eseva nayo’’ti likhitaṃ. Sabbāya vuṭṭhitāya parisāya āgacchanti samasamā, tesaṃ santike pavāretabbanti ‘‘yadi sabbe vuṭṭhahitvā gatā, sannipātetuñca na sakkā, ekacce sannipātāpetvā pavāretuṃ vaṭṭatī’’ti vadanti. Kasmā? Ñattiṃ ṭhapetvā kattabbasaṅghakammābhāvā vaggaṃ na hoti kira. Ettha pana ekaccesu gatesupi sabbesu gatesupi sabbe sannipātāpetvā ñattiṃ aṭṭhapetvā kevalaṃ pavāretabbaṃ. Ekacce sannipātāpetvā pavāretuṃ na vaṭṭati ‘‘saṅghaṃ, bhante, pavāremī’’ti vacanato. Sabbepi hi sannipatitā pacchā diṭṭhaṃ vā sutaṃ vā parisaṅkitaṃ vā vattāro honti. Anāgatānaṃ atthibhāvaṃ ñatvāpi ekaccānaṃ santike pavāraṇāvacanaṃ viya hoti. Sammukhībhūte cattāro sannipātāpetvā nissaggiyaṃ āpannacīvarādinissajjanaṃ viya pavāraṇā na hoti sabbāyattattā. ‘‘Samaggānaṃ pavāraṇā paññattā’’ti vacanañcettha sādhakaṃ. ‘‘Ito aññathā na vaṭṭati aṭṭhakathāyaṃ ananuññātattā’’ti upatissatthero vadati. ‘‘Thokatarehi tesaṃ santike pavāretabbaṃ ñattiṃ aṭṭhapetvāvā’’ti vuttaṃ. Āgantukā nāma navamito paṭṭhāyāgatā vā vajasatthanāvāsu vutthavassā vā honti.
૨૩૭. ‘‘દસવત્થુકા મિચ્છાદિટ્ઠિ હોતિ તથાગતોતિઆદી’’તિ લિખિતં. ‘‘નત્થિ દિન્નન્તિઆદી’’તિ વુત્તં.
237. ‘‘Dasavatthukā micchādiṭṭhi hoti tathāgatotiādī’’ti likhitaṃ. ‘‘Natthi dinnantiādī’’ti vuttaṃ.
૨૩૯. ‘‘ઉપપરિક્ખિત્વા જાનિસ્સામાતિ તેન સહ પવારેતબ્બ’’ન્તિ લિખિતં.
239. ‘‘Upaparikkhitvā jānissāmāti tena saha pavāretabba’’nti likhitaṃ.
પવારણાક્ખન્ધકવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Pavāraṇākkhandhakavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
૧૨૮. અનાપત્તિપન્નરસકં • 128. Anāpattipannarasakaṃ
૧૪૧. પવારણાઠપનં • 141. Pavāraṇāṭhapanaṃ
૧૪૩. વત્થુઠપનાદિ • 143. Vatthuṭhapanādi
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā
અનાપત્તિપન્નરસકાદિકથા • Anāpattipannarasakādikathā
પવારણાઠપનકથા • Pavāraṇāṭhapanakathā
વત્થુઠપનાદિકથા • Vatthuṭhapanādikathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā
અનાપત્તિપન્નરસકકથાવણ્ણના • Anāpattipannarasakakathāvaṇṇanā
પવારણાઠપનકથાવણ્ણના • Pavāraṇāṭhapanakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અફાસુવિહારકથાદિવણ્ણના • Aphāsuvihārakathādivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi
૧૨૧. પવારણાભેદકથા • 121. Pavāraṇābhedakathā
૧૪૧. પવારણાટ્ઠપનકથા • 141. Pavāraṇāṭṭhapanakathā
૧૪૩. વત્થુટ્ઠપનાદિકથા • 143. Vatthuṭṭhapanādikathā