Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā |
અનાપુચ્છાવરણવત્થુઆદિકથાવણ્ણના
Anāpucchāvaraṇavatthuādikathāvaṇṇanā
૧૦૮. પરસ્સ દુસ્સીલભિક્ખુસ્સપીતિ અત્થો. કેચિ ‘‘દુસ્સીલભિક્ખૂપી’’તિ લિખન્તિ, તં ન સુન્દરં. પોરાણા પન ‘‘યાવતતિયં વુચ્ચમાનો ચે ન ઓરમતિ, સઙ્ઘં અપલોકેત્વા નાસેતબ્બો, પુન પબ્બજ્જં યાચમાનોપિ અપલોકેત્વા પબ્બાજેતબ્બો’’તિ વદન્તિ. ભિક્ખૂનં ઉપસમ્પદકમ્મવાચાસદિસન્તિ એત્થ ‘‘યથા ઉપસમ્પન્નો સિક્ખં પચ્ચક્ખાય યથાનિવત્થપારુતોવ હુત્વા પચ્છા ઉપસમ્પન્નો પુબ્બે અત્તનો નવકતરસ્સ સમાનવસ્સિકસ્સ પુન વન્દનાદીનિ કરોતિ, એવં સામણેરોપિ પુન ગહિતસરણો તતો પુબ્બે અત્તનો નવકતરસ્સ સમાનવસ્સિકસ્સ સામણેરસ્સ પુન વન્દનાદીનિ કરોતિ. લિઙ્ગં પનેત્થ વુડ્ઢતરભાવં ન સાધેતીતિ વુત્તં હોતી’’તિ વુત્તં. વિકાલભોજનં સામણેરાનં વીતિક્કમેવાતિ એકે. ‘‘અચ્ચયો મં, ભન્તે, અચ્ચાગમા’’તિઆદિના નયેન અચ્ચયં દેસાપેતબ્બો. ‘‘દિટ્ઠિયા અનિસ્સજ્જનેન ‘ત્વં, સામણેર, ગચ્છા’તિ વુત્તેયેવ પારાજિકો હોતી’’તિ વુત્તં, ‘‘યાવતતિયન્તિ વુત્તત્તા બુદ્ધાદીનં અવણ્ણભાસિતમત્તેન ચ દિટ્ઠિગ્ગહિતમત્તેન ચ સરણાનિ ન ભિજ્જન્તીતિ વુત્તં હોતી’’તિ વદન્તિ. એવં સન્તે પાણાતિપાતાદિં કરોન્તસ્સાપિ તં સમ્ભોતીતિ મમ તક્કો. ‘‘નિસ્સીલસ્સ પુન નાસના વુત્તા’’તિ ચ કેચિ વદન્તિ, તં યુત્તં વિય. ન હિ ભગવા સીલવન્તસ્સ લિઙ્ગનાસનં અનુજાનાતીતિ વિચારેતબ્બં, ભિક્ખુનિદૂસકાપદેસેન ભબ્બાભબ્બે સઙ્ગણ્હાતીતિ પોરાણા. ‘‘પબ્બજ્જમ્પિ ન લભતીતિ યથા ચેત્થ અયમત્થો દસ્સિતો, તથા ‘પણ્ડકો, ભિક્ખવે, અનુપસમ્પન્નો ન ઉપસમ્પાદેતબ્બો, ઉપસમ્પન્નો નાસેતબ્બો’તિ (મહાવ॰ ૧૦૯) આદિના નયેન વુત્તાનમ્પિ પબ્બજ્જં નત્થીતિ દીપિતં હોતિ. ન હિ ઇદં ઠાનં ઠપેત્વા તેસં પબ્બજ્જાય વારિતટ્ઠાનં અત્થિ. ‘ભિક્ખુનિદૂસકો, ભિક્ખવે, અનુપસમ્પન્નો ન ઉપસમ્પાદેતબ્બો, ઉપસમ્પન્નો નાસેતબ્બો’તિ (મહાવ॰ ૧૧૪) વુત્તેનપિ સમાનત્તા તસ્સ પબ્બજ્જા વિય તેસમ્પિ પબ્બજ્જા વારિતાવ હોતીતિપિ દસ્સેતું પુન ભિક્ખુનિદૂસકોતિ ગહિતન્તિ અપરે’’તિ વુત્તં. કિં ઇમિના? નનુ અટ્ઠકથાયં વુત્તં ‘‘યસ્સ ચેત્થ પબ્બજ્જા વારિતા, તં સન્ધાય ઇદં વુત્તં અનુપસમ્પન્નો ન ઉપસમ્પાદેતબ્બો, ઉપસમ્પન્નો નાસેતબ્બો’’તિ.
108. Parassa dussīlabhikkhussapīti attho. Keci ‘‘dussīlabhikkhūpī’’ti likhanti, taṃ na sundaraṃ. Porāṇā pana ‘‘yāvatatiyaṃ vuccamāno ce na oramati, saṅghaṃ apaloketvā nāsetabbo, puna pabbajjaṃ yācamānopi apaloketvā pabbājetabbo’’ti vadanti. Bhikkhūnaṃ upasampadakammavācāsadisanti ettha ‘‘yathā upasampanno sikkhaṃ paccakkhāya yathānivatthapārutova hutvā pacchā upasampanno pubbe attano navakatarassa samānavassikassa puna vandanādīni karoti, evaṃ sāmaṇeropi puna gahitasaraṇo tato pubbe attano navakatarassa samānavassikassa sāmaṇerassa puna vandanādīni karoti. Liṅgaṃ panettha vuḍḍhatarabhāvaṃ na sādhetīti vuttaṃ hotī’’ti vuttaṃ. Vikālabhojanaṃ sāmaṇerānaṃ vītikkamevāti eke. ‘‘Accayo maṃ, bhante, accāgamā’’tiādinā nayena accayaṃ desāpetabbo. ‘‘Diṭṭhiyā anissajjanena ‘tvaṃ, sāmaṇera, gacchā’ti vutteyeva pārājiko hotī’’ti vuttaṃ, ‘‘yāvatatiyanti vuttattā buddhādīnaṃ avaṇṇabhāsitamattena ca diṭṭhiggahitamattena ca saraṇāni na bhijjantīti vuttaṃ hotī’’ti vadanti. Evaṃ sante pāṇātipātādiṃ karontassāpi taṃ sambhotīti mama takko. ‘‘Nissīlassa puna nāsanā vuttā’’ti ca keci vadanti, taṃ yuttaṃ viya. Na hi bhagavā sīlavantassa liṅganāsanaṃ anujānātīti vicāretabbaṃ, bhikkhunidūsakāpadesena bhabbābhabbe saṅgaṇhātīti porāṇā. ‘‘Pabbajjampi na labhatīti yathā cettha ayamattho dassito, tathā ‘paṇḍako, bhikkhave, anupasampanno na upasampādetabbo, upasampanno nāsetabbo’ti (mahāva. 109) ādinā nayena vuttānampi pabbajjaṃ natthīti dīpitaṃ hoti. Na hi idaṃ ṭhānaṃ ṭhapetvā tesaṃ pabbajjāya vāritaṭṭhānaṃ atthi. ‘Bhikkhunidūsako, bhikkhave, anupasampanno na upasampādetabbo, upasampanno nāsetabbo’ti (mahāva. 114) vuttenapi samānattā tassa pabbajjā viya tesampi pabbajjā vāritāva hotītipi dassetuṃ puna bhikkhunidūsakoti gahitanti apare’’ti vuttaṃ. Kiṃ iminā? Nanu aṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ ‘‘yassa cettha pabbajjā vāritā, taṃ sandhāya idaṃ vuttaṃ anupasampanno na upasampādetabbo, upasampanno nāsetabbo’’ti.
અનાપુચ્છાવરણવત્થુઆદિકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Anāpucchāvaraṇavatthuādikathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૪૪. અનાપુચ્છાવરણવત્થુ • 44. Anāpucchāvaraṇavatthu
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / અનાપુચ્છાવરણવત્થુઆદિકથા • Anāpucchāvaraṇavatthuādikathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / અનાપુચ્છાવરણવત્થુઆદિકથાવણ્ણના • Anāpucchāvaraṇavatthuādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અનાપુચ્છાવરણવત્થુઆદિકથાવણ્ણના • Anāpucchāvaraṇavatthuādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૪૩. અનાપુચ્છાવરણવત્થુઆદિકથા • 43. Anāpucchāvaraṇavatthuādikathā