Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૧૦. અનાથપિણ્ડિકસુત્તં

    10. Anāthapiṇḍikasuttaṃ

    ૧૦૧. એકમન્તં ઠિતો ખો અનાથપિણ્ડિકો દેવપુત્તો ભગવતો સન્તિકે ઇમા ગાથાયો અભાસિ –

    101. Ekamantaṃ ṭhito kho anāthapiṇḍiko devaputto bhagavato santike imā gāthāyo abhāsi –

    ‘‘ઇદઞ્હિ તં જેતવનં, ઇસિસઙ્ઘનિસેવિતં;

    ‘‘Idañhi taṃ jetavanaṃ, isisaṅghanisevitaṃ;

    આવુત્થં ધમ્મરાજેન, પીતિસઞ્જનનં મમ.

    Āvutthaṃ dhammarājena, pītisañjananaṃ mama.

    ‘‘કમ્મં વિજ્જા ચ ધમ્મો ચ, સીલં જીવિતમુત્તમં;

    ‘‘Kammaṃ vijjā ca dhammo ca, sīlaṃ jīvitamuttamaṃ;

    એતેન મચ્ચા સુજ્ઝન્તિ, ન ગોત્તેન ધનેન વા.

    Etena maccā sujjhanti, na gottena dhanena vā.

    ‘‘તસ્મા હિ પણ્ડિતો પોસો, સમ્પસ્સં અત્થમત્તનો;

    ‘‘Tasmā hi paṇḍito poso, sampassaṃ atthamattano;

    યોનિસો વિચિને ધમ્મં, એવં તત્થ વિસુજ્ઝતિ.

    Yoniso vicine dhammaṃ, evaṃ tattha visujjhati.

    ‘‘સારિપુત્તોવ પઞ્ઞાય, સીલેન ઉપસમેન ચ;

    ‘‘Sāriputtova paññāya, sīlena upasamena ca;

    યોપિ પારઙ્ગતો ભિક્ખુ, એતાવપરમો સિયા’’તિ.

    Yopi pāraṅgato bhikkhu, etāvaparamo siyā’’ti.

    ઇદમવોચ અનાથપિણ્ડિકો દેવપુત્તો. ઇદં વત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા પદક્ખિણં કત્વા તત્થેવન્તરધાયીતિ.

    Idamavoca anāthapiṇḍiko devaputto. Idaṃ vatvā bhagavantaṃ abhivādetvā padakkhiṇaṃ katvā tatthevantaradhāyīti.

    અથ ખો ભગવા તસ્સા રત્તિયા અચ્ચયેન ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘ઇમં, ભિક્ખવે, રત્તિં અઞ્ઞતરો દેવપુત્તો અભિક્કન્તાય રત્તિયા અભિક્કન્તવણ્ણો કેવલકપ્પં જેતવનં ઓભાસેત્વા યેનાહં તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા મં અભિવાદેત્વા એકમન્તં અટ્ઠાસિ. એકમન્તં ઠિતો ખો, ભિક્ખવે, સો દેવપુત્તો મમ સન્તિકે ઇમા ગાથાયો અભાસિ –

    Atha kho bhagavā tassā rattiyā accayena bhikkhū āmantesi – ‘‘imaṃ, bhikkhave, rattiṃ aññataro devaputto abhikkantāya rattiyā abhikkantavaṇṇo kevalakappaṃ jetavanaṃ obhāsetvā yenāhaṃ tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā maṃ abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Ekamantaṃ ṭhito kho, bhikkhave, so devaputto mama santike imā gāthāyo abhāsi –

    ‘‘ઇદઞ્હિ તં જેતવનં, ઇસિસઙ્ઘનિસેવિતં;

    ‘‘Idañhi taṃ jetavanaṃ, isisaṅghanisevitaṃ;

    આવુત્થં ધમ્મરાજેન, પીતિસઞ્જનનં મમ.

    Āvutthaṃ dhammarājena, pītisañjananaṃ mama.

    ‘‘કમ્મં વિજ્જા ચ ધમ્મો ચ, સીલં જીવિતમુત્તમં;

    ‘‘Kammaṃ vijjā ca dhammo ca, sīlaṃ jīvitamuttamaṃ;

    એતેન મચ્ચા સુજ્ઝન્તિ, ન ગોત્તેન ધનેન વા.

    Etena maccā sujjhanti, na gottena dhanena vā.

    ‘‘તસ્મા હિ પણ્ડિતો પોસો, સમ્પસ્સં અત્થમત્તનો;

    ‘‘Tasmā hi paṇḍito poso, sampassaṃ atthamattano;

    યોનિસો વિચિને ધમ્મં, એવં તત્થ વિસુજ્ઝતિ.

    Yoniso vicine dhammaṃ, evaṃ tattha visujjhati.

    ‘‘સારિપુત્તોવ પઞ્ઞાય, સીલેન ઉપસમેન ચ;

    ‘‘Sāriputtova paññāya, sīlena upasamena ca;

    યોપિ પારઙ્ગતો ભિક્ખુ, એતાવપરમો સિયા’’તિ.

    Yopi pāraṅgato bhikkhu, etāvaparamo siyā’’ti.

    ‘‘ઇદમવોચ, ભિક્ખવે, સો દેવપુત્તો. ઇદં વત્વા મં અભિવાદેત્વા પદક્ખિણં કત્વા તત્થેવન્તરધાયી’’તિ.

    ‘‘Idamavoca, bhikkhave, so devaputto. Idaṃ vatvā maṃ abhivādetvā padakkhiṇaṃ katvā tatthevantaradhāyī’’ti.

    એવં વુત્તે, આયસ્મા આનન્દો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘સો હિ નૂન, ભન્તે, અનાથપિણ્ડિકો દેવપુત્તો ભવિસ્સતિ. અનાથપિણ્ડિકો ગહપતિ આયસ્મન્તે સારિપુત્તે અભિપ્પસન્નો અહોસી’’તિ. ‘‘સાધુ સાધુ, આનન્દ, યાવતકં ખો, આનન્દ, તક્કાય પત્તબ્બં અનુપ્પત્તં તં તયા. અનાથપિણ્ડિકો હિ સો, આનન્દ, દેવપુત્તો’’તિ.

    Evaṃ vutte, āyasmā ānando bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘so hi nūna, bhante, anāthapiṇḍiko devaputto bhavissati. Anāthapiṇḍiko gahapati āyasmante sāriputte abhippasanno ahosī’’ti. ‘‘Sādhu sādhu, ānanda, yāvatakaṃ kho, ānanda, takkāya pattabbaṃ anuppattaṃ taṃ tayā. Anāthapiṇḍiko hi so, ānanda, devaputto’’ti.

    અનાથપિણ્ડિકવગ્ગો દુતિયો.

    Anāthapiṇḍikavaggo dutiyo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    ચન્દિમસો 1 ચ વેણ્ડુ 2 ચ, દીઘલટ્ઠિ ચ નન્દનો;

    Candimaso 3 ca veṇḍu 4 ca, dīghalaṭṭhi ca nandano;

    ચન્દનો વાસુદત્તો ચ, સુબ્રહ્મા કકુધેન ચ;

    Candano vāsudatto ca, subrahmā kakudhena ca;

    ઉત્તરો નવમો વુત્તો, દસમો અનાથપિણ્ડિકોતિ.

    Uttaro navamo vutto, dasamo anāthapiṇḍikoti.







    Footnotes:
    1. ચન્દિમાસો (પી॰ ક॰)
    2. વેણ્હુ (સી॰ ક॰)
    3. candimāso (pī. ka.)
    4. veṇhu (sī. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૮-૧૦. કકુધસુત્તાદિવણ્ણના • 8-10. Kakudhasuttādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧૦. અનાથપિણ્ડિકસુત્તવણ્ણના • 10. Anāthapiṇḍikasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact