Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૧૦. અનાથપિણ્ડિકસુત્તવણ્ણના
10. Anāthapiṇḍikasuttavaṇṇanā
૧૦૧. દસમે કામં દેવતાસંયુત્તેપિ ‘‘ઇદં હિ તં જેતવન’’ન્તિઆદિના ઇમા એવ ગાથા આગતા. તત્થ ‘‘અઞ્ઞતરા દેવતા’’તિ નિદાનં આરોપિતં. હેટ્ઠા આગતનયત્તા એવ હિ પોત્થકેસુ ન લિખિતં, ઇધ પન દેવપુત્તસંયુત્તે ‘‘અનાથપિણ્ડિકો દેવપુત્તો’’તિ નિદાને નિગમે ચ આગતં, તત્થ દેવપુત્તેન સત્થુ વુત્તપ્પકારગુણપવેદનવસેન વુત્તં. સત્થા પન ભિક્ખૂનં તમત્થં પવેદેન્તો ‘‘અઞ્ઞતરો દેવપુત્તો’’તિ આહ. તથા પવેદને પન કારણં દસ્સેન્તો ‘‘આનન્દત્થેરસ્સા’’તિઆદિમાહ. અનુમાનબુદ્ધિયાતિ અનુમાનઞાણસ્સ. આનુભાવપ્પકાસનત્થન્તિ બલદીપનત્થં.
101. Dasame kāmaṃ devatāsaṃyuttepi ‘‘idaṃ hi taṃ jetavana’’ntiādinā imā eva gāthā āgatā. Tattha ‘‘aññatarā devatā’’ti nidānaṃ āropitaṃ. Heṭṭhā āgatanayattā eva hi potthakesu na likhitaṃ, idha pana devaputtasaṃyutte ‘‘anāthapiṇḍiko devaputto’’ti nidāne nigame ca āgataṃ, tattha devaputtena satthu vuttappakāraguṇapavedanavasena vuttaṃ. Satthā pana bhikkhūnaṃ tamatthaṃ pavedento ‘‘aññataro devaputto’’ti āha. Tathā pavedane pana kāraṇaṃ dassento ‘‘ānandattherassā’’tiādimāha. Anumānabuddhiyāti anumānañāṇassa. Ānubhāvappakāsanatthanti baladīpanatthaṃ.
અનાથપિણ્ડિકસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Anāthapiṇḍikasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
દુતિયવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Dutiyavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧૦. અનાથપિણ્ડિકસુત્તં • 10. Anāthapiṇḍikasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૮-૧૦. કકુધસુત્તાદિવણ્ણના • 8-10. Kakudhasuttādivaṇṇanā