Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૧૦. અનિચ્ચસઞ્ઞાસુત્તવણ્ણના
10. Aniccasaññāsuttavaṇṇanā
૧૦૨. દસમે અનિચ્ચસઞ્ઞાતિ અનિચ્ચં અનિચ્ચન્તિ ભાવેન્તસ્સ ઉપ્પન્નસઞ્ઞા. પરિયાદિયતીતિ ખેપયતિ. સબ્બં અસ્મિમાનન્તિ નવવિધં અસ્મિમાનં. મૂલસન્તાનકાનીતિ સન્તાનેત્વા ઠિતમૂલાનિ. મહાનઙ્ગલં વિય હિ અનિચ્ચસઞ્ઞા, ખુદ્દાનુખુદ્દકાનિ મૂલસન્તાનકાનિ વિય કિલેસા, યથા કસ્સકો કસન્તો નઙ્ગલેન તાનિ પદાલેતિ, એવં યોગી અનિચ્ચસઞ્ઞં ભાવેન્તો અનિચ્ચસઞ્ઞાઞાણેન કિલેસે પદાલેતીતિ ઇદમેત્થ ઓપમ્મસંસન્દનં.
102. Dasame aniccasaññāti aniccaṃ aniccanti bhāventassa uppannasaññā. Pariyādiyatīti khepayati. Sabbaṃ asmimānanti navavidhaṃ asmimānaṃ. Mūlasantānakānīti santānetvā ṭhitamūlāni. Mahānaṅgalaṃ viya hi aniccasaññā, khuddānukhuddakāni mūlasantānakāni viya kilesā, yathā kassako kasanto naṅgalena tāni padāleti, evaṃ yogī aniccasaññaṃ bhāvento aniccasaññāñāṇena kilese padāletīti idamettha opammasaṃsandanaṃ.
ઓધુનાતીતિ હેટ્ઠા ધુનાતિ. નિદ્ધુનાતીતિ પપ્ફોટેતિ. નિચ્છોટેતીતિ પપ્ફોટેત્વા છડ્ડેતિ. ઇધાપિ પબ્બજાનિ વિય કિલેસા, લાયનં નિચ્છોટનં વિય અનિચ્ચસઞ્ઞાઞાણન્તિ ઇમિના અત્થેન ઉપમા સંસન્દેતબ્બા.
Odhunātīti heṭṭhā dhunāti. Niddhunātīti papphoṭeti. Nicchoṭetīti papphoṭetvā chaḍḍeti. Idhāpi pabbajāni viya kilesā, lāyanaṃ nicchoṭanaṃ viya aniccasaññāñāṇanti iminā atthena upamā saṃsandetabbā.
વણ્ટચ્છિન્નાયાતિ તિણ્હેન ખુરપ્પેન વણ્ટચ્છિન્નાય. તદન્વયાનિ ભવન્તીતિ તં અમ્બપિણ્ડિં અનુગચ્છન્તિ, તસ્સા પતમાનાય અમ્બાનિ ભૂમિયં પતન્તિ. ઇધાપિ અમ્બપિણ્ડિ વિય કિલેસા, તિણ્હખુરપ્પો વિય અનિચ્ચસઞ્ઞા, યથા ખુરપ્પેન છિન્નાય અમ્બપિણ્ડિયા સબ્બાનિ અમ્બાનિ ભૂમિયં પતન્તિ, એવં અનિચ્ચસઞ્ઞાઞાણેન કિલેસાનં મૂલભૂતાય અવિજ્જાય છિન્નાય સબ્બકિલેસા સમુગ્ઘાતં ગચ્છન્તીતિ, ઇદં ઓપમ્મસંસન્દનં.
Vaṇṭacchinnāyāti tiṇhena khurappena vaṇṭacchinnāya. Tadanvayāni bhavantīti taṃ ambapiṇḍiṃ anugacchanti, tassā patamānāya ambāni bhūmiyaṃ patanti. Idhāpi ambapiṇḍi viya kilesā, tiṇhakhurappo viya aniccasaññā, yathā khurappena chinnāya ambapiṇḍiyā sabbāni ambāni bhūmiyaṃ patanti, evaṃ aniccasaññāñāṇena kilesānaṃ mūlabhūtāya avijjāya chinnāya sabbakilesā samugghātaṃ gacchantīti, idaṃ opammasaṃsandanaṃ.
કૂટઙ્ગમાતિ કૂટં ગચ્છન્તિ. કૂટનિન્નાતિ કૂટં પવિસનભાવેન કૂટે નિન્ના. કૂટસમોસરણાતિ કૂટે સમોસરિત્વા ઠિતા. ઇધાપિ કૂટં વિય અનિચ્ચસઞ્ઞા, ગોપાનસિયો વિય ચતુભૂમકકુસલધમ્મા, યથા સબ્બગોપાનસીનં કૂટં અગ્ગં, એવં કુસલધમ્માનં અનિચ્ચસઞ્ઞા અગ્ગા. નનુ ચ અનિચ્ચસઞ્ઞા લોકિયા, સા લોકિયકુસલાનં તાવ અગ્ગં હોતુ, લોકુત્તરાનં કથં અગ્ગન્તિ? તેસમ્પિ પટિલાભકરણત્થેન અગ્ગન્તિ વેદિતબ્બા. ઇમિના ઉપાયેન સબ્બાસુ ઉપમાસુ ઓપમ્મસંસન્દનં વેદિતબ્બં. પુરિમાહિ પનેત્થ તીહિ અનિચ્ચસઞ્ઞાય કિચ્ચં, પચ્છિમાહિ બલન્તિ. દસમં.
Kūṭaṅgamāti kūṭaṃ gacchanti. Kūṭaninnāti kūṭaṃ pavisanabhāvena kūṭe ninnā. Kūṭasamosaraṇāti kūṭe samosaritvā ṭhitā. Idhāpi kūṭaṃ viya aniccasaññā, gopānasiyo viya catubhūmakakusaladhammā, yathā sabbagopānasīnaṃ kūṭaṃ aggaṃ, evaṃ kusaladhammānaṃ aniccasaññā aggā. Nanu ca aniccasaññā lokiyā, sā lokiyakusalānaṃ tāva aggaṃ hotu, lokuttarānaṃ kathaṃ agganti? Tesampi paṭilābhakaraṇatthena agganti veditabbā. Iminā upāyena sabbāsu upamāsu opammasaṃsandanaṃ veditabbaṃ. Purimāhi panettha tīhi aniccasaññāya kiccaṃ, pacchimāhi balanti. Dasamaṃ.
પુપ્ફવગ્ગો દસમો.
Pupphavaggo dasamo.
મજ્ઝિમપણ્ણાસકો સમત્તો.
Majjhimapaṇṇāsako samatto.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧૦. અનિચ્ચસઞ્ઞાસુત્તં • 10. Aniccasaññāsuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧૦. અનિચ્ચસઞ્ઞાસુત્તવણ્ણના • 10. Aniccasaññāsuttavaṇṇanā