Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૩. અનિચ્ચસુત્તવણ્ણના

    3. Aniccasuttavaṇṇanā

    ૪૫. વિરાગો નામ મગ્ગો, વિમુત્તિફલન્તિ આહ – ‘‘મગ્ગક્ખણે વિરજ્જતિ, ફલક્ખણે વિમુચ્ચતી’’તિ. અગ્ગહેત્વાતિ એવં નિરુજ્ઝમાનેહિ આસવેહિ ‘‘અહં મમા’’તિ કઞ્ચિ ધમ્મં અનાદિયિત્વા. ‘‘ચિત્તં વિરત્તં, વિમુત્તં હોતી’’તિ વુત્તત્તા ફલં ગય્હતિ, ‘‘ખીણા જાતી’’તિઆદિના પચ્ચવેક્ખણાતિ આહ ‘‘સહ ફલેન પચ્ચવેક્ખણદસ્સનત્થ’’ન્તિ. ઉપરિ કત્તબ્બકિચ્ચાભાવેન ઠિતં. તેનાહ ‘‘વિમુત્તત્તા ઠિત’’ન્તિ. યં પત્તબ્બં, તં અગ્ગફલસ્સ પત્તભાવેન અધિગતત્તા સન્તુટ્ઠં પરિતુટ્ઠં.

    45. Virāgo nāma maggo, vimuttiphalanti āha – ‘‘maggakkhaṇe virajjati, phalakkhaṇe vimuccatī’’ti. Aggahetvāti evaṃ nirujjhamānehi āsavehi ‘‘ahaṃ mamā’’ti kañci dhammaṃ anādiyitvā. ‘‘Cittaṃ virattaṃ, vimuttaṃ hotī’’ti vuttattā phalaṃ gayhati, ‘‘khīṇā jātī’’tiādinā paccavekkhaṇāti āha ‘‘saha phalena paccavekkhaṇadassanattha’’nti. Upari kattabbakiccābhāvena ṭhitaṃ. Tenāha ‘‘vimuttattā ṭhita’’nti. Yaṃ pattabbaṃ, taṃ aggaphalassa pattabhāvena adhigatattā santuṭṭhaṃ parituṭṭhaṃ.

    અનિચ્ચસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Aniccasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૩. અનિચ્ચસુત્તં • 3. Aniccasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૩. અનિચ્ચસુત્તવણ્ણના • 3. Aniccasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact