Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi |
૧૧. એકાદસમવગ્ગો
11. Ekādasamavaggo
(૧૧૫) ૧૦. અનિચ્ચતાકથા
(115) 10. Aniccatākathā
૬૨૮. અનિચ્ચતા પરિનિપ્ફન્નાતિ? આમન્તા. તાય અનિચ્ચતાય અનિચ્ચતા પરિનિપ્ફન્નાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… તાય અનિચ્ચતાય અનિચ્ચતા પરિનિપ્ફન્નાતિ? આમન્તા. તાય તાયેવ નત્થિ દુક્ખસ્સન્તકિરિયા, નત્થિ વટ્ટુપચ્છેદો, નત્થિ અનુપાદાપરિનિબ્બાનન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે.
628. Aniccatā parinipphannāti? Āmantā. Tāya aniccatāya aniccatā parinipphannāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… tāya aniccatāya aniccatā parinipphannāti? Āmantā. Tāya tāyeva natthi dukkhassantakiriyā, natthi vaṭṭupacchedo, natthi anupādāparinibbānanti? Na hevaṃ vattabbe.
જરા પરિનિપ્ફન્નાતિ? આમન્તા. તાય જરાય જરા પરિનિપ્ફન્નાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… તાય જરાય જરા પરિનિપ્ફન્નાતિ? આમન્તા. તાય તાયેવ નત્થિ દુક્ખસ્સન્તકિરિયા , નત્થિ વટ્ટુપચ્છેદો, નત્થિ અનુપાદાપરિનિબ્બાનન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Jarā parinipphannāti? Āmantā. Tāya jarāya jarā parinipphannāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… tāya jarāya jarā parinipphannāti? Āmantā. Tāya tāyeva natthi dukkhassantakiriyā , natthi vaṭṭupacchedo, natthi anupādāparinibbānanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
મરણં પરિનિપ્ફન્નન્તિ? આમન્તા. તસ્સ મરણસ્સ મરણં પરિનિપ્ફન્નન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે. તસ્સ મરણસ્સ મરણં પરિનિપ્ફન્નન્તિ? આમન્તા. તસ્સ તસ્સેવ નત્થિ દુક્ખસ્સન્તકિરિયા, નત્થિ વટ્ટુપચ્છેદો, નત્થિ અનુપાદાપરિનિબ્બાનન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Maraṇaṃ parinipphannanti? Āmantā. Tassa maraṇassa maraṇaṃ parinipphannanti? Na hevaṃ vattabbe. Tassa maraṇassa maraṇaṃ parinipphannanti? Āmantā. Tassa tasseva natthi dukkhassantakiriyā, natthi vaṭṭupacchedo, natthi anupādāparinibbānanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
૬૨૯. રૂપં પરિનિપ્ફન્નં, રૂપસ્સ અનિચ્ચતા અત્થીતિ? આમન્તા. અનિચ્ચતા પરિનિપ્ફન્ના, અનિચ્ચતાય અનિચ્ચતા અત્થીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… રૂપં પરિનિપ્ફન્નં, રૂપસ્સ જરા અત્થીતિ? આમન્તા. જરા પરિનિપ્ફન્ના, જરાય જરા અત્થીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
629. Rūpaṃ parinipphannaṃ, rūpassa aniccatā atthīti? Āmantā. Aniccatā parinipphannā, aniccatāya aniccatā atthīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… rūpaṃ parinipphannaṃ, rūpassa jarā atthīti? Āmantā. Jarā parinipphannā, jarāya jarā atthīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
રૂપં પરિનિપ્ફન્નં, રૂપસ્સ ભેદો અત્થિ, અન્તરધાનં અત્થીતિ? આમન્તા. મરણં પરિનિપ્ફન્નં, મરણસ્સ ભેદો અત્થિ, અન્તરધાનં અત્થીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Rūpaṃ parinipphannaṃ, rūpassa bhedo atthi, antaradhānaṃ atthīti? Āmantā. Maraṇaṃ parinipphannaṃ, maraṇassa bhedo atthi, antaradhānaṃ atthīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
વેદના …પે॰… સઞ્ઞા… સઙ્ખારા…પે॰… વિઞ્ઞાણં પરિનિપ્ફન્નં, વિઞ્ઞાણસ્સ અનિચ્ચતા અત્થીતિ? આમન્તા. અનિચ્ચતા પરિનિપ્ફન્ના, અનિચ્ચતાય અનિચ્ચતા અત્થીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે …પે॰… વિઞ્ઞાણં પરિનિપ્ફન્નં, વિઞ્ઞાણસ્સ જરા અત્થીતિ? આમન્તા. જરા પરિનિપ્ફન્ના, જરાય જરા અત્થીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Vedanā …pe… saññā… saṅkhārā…pe… viññāṇaṃ parinipphannaṃ, viññāṇassa aniccatā atthīti? Āmantā. Aniccatā parinipphannā, aniccatāya aniccatā atthīti? Na hevaṃ vattabbe …pe… viññāṇaṃ parinipphannaṃ, viññāṇassa jarā atthīti? Āmantā. Jarā parinipphannā, jarāya jarā atthīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
વિઞ્ઞાણં પરિનિપ્ફન્નં, વિઞ્ઞાણસ્સ ભેદો અત્થિ, અન્તરધાનં અત્થીતિ? આમન્તા. મરણં પરિનિપ્ફન્નં, મરણસ્સ ભેદો અત્થિ, અન્તરધાનં અત્થીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Viññāṇaṃ parinipphannaṃ, viññāṇassa bhedo atthi, antaradhānaṃ atthīti? Āmantā. Maraṇaṃ parinipphannaṃ, maraṇassa bhedo atthi, antaradhānaṃ atthīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અનિચ્ચતાકથા નિટ્ઠિતા.
Aniccatākathā niṭṭhitā.
એકાદસમવગ્ગો.
Ekādasamavaggo.
તસ્સુદ્દાનં –
Tassuddānaṃ –
અનુસયા અબ્યાકતા, અહેતુકા, ચિત્તવિપ્પયુત્તા, અઞ્ઞાણે વિગતે ઞાણી, ઞાણં ચિત્તવિપ્પયુત્તં, યત્થ સદ્દે 1 ઞાણં પવત્તતિ, ઇદ્ધિબલેન સમન્નાગતો કપ્પં તિટ્ઠેય્ય, ચિત્તસન્તતિ સમાધિ, ધમ્મટ્ઠિતતા, અનિચ્ચતાતિ.
Anusayā abyākatā, ahetukā, cittavippayuttā, aññāṇe vigate ñāṇī, ñāṇaṃ cittavippayuttaṃ, yattha sadde 2 ñāṇaṃ pavattati, iddhibalena samannāgato kappaṃ tiṭṭheyya, cittasantati samādhi, dhammaṭṭhitatā, aniccatāti.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૧૦. અનિચ્ચતાકથાવણ્ણના • 10. Aniccatākathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૧૦. અનિચ્ચતાકથાવણ્ણના • 10. Aniccatākathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૧૦. અનિચ્ચતાકથાવણ્ણના • 10. Aniccatākathāvaṇṇanā