Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā |
૧૦. અનિચ્ચતાકથાવણ્ણના
10. Aniccatākathāvaṇṇanā
૬૨૮. ઇદાનિ અનિચ્ચતાકથા નામ હોતિ. તત્થ ‘‘અનિચ્ચાનં રૂપાદીનં અનિચ્ચતાપિ રૂપાદયો વિય પરિનિપ્ફન્ના’’તિ યેસં લદ્ધિ, સેય્યથાપિ અન્ધકાનં; તે સન્ધાય પુચ્છા સકવાદિસ્સ, પટિઞ્ઞા ઇતરસ્સ. અથ નં ‘‘યદિ તે રૂપાદયો વિય અનિચ્ચતા પરિનિપ્ફન્ના, તસ્સાપિ અઞ્ઞાય પરિનિપ્ફન્નાય અનિચ્ચતાય ભવિતબ્બ’’ન્તિ ચોદેતું તાય અનિચ્ચતાયાતિઆદિમાહ. ઇતરો દ્વિન્નં અનિચ્ચતાય એકતો અભાવેન પટિક્ખિપિત્વા પુન યસ્મા સા અનિચ્ચતા નિચ્ચા ન હોતિ, તેનેવ અનિચ્ચેન સદ્ધિં અન્તરધાયતિ, તસ્મા પટિજાનાતિ. અથસ્સ સકવાદી લેસોકાસં અદત્વા યા તેન દુતિયા અનિચ્ચતા પટિઞ્ઞાતા , તાયપિ તતો પરાયપીતિ પરમ્પરવસેન અનુપચ્છેદદોસં આરોપેન્તો તાય તાયેવાતિઆદિમાહ. જરા પરિનિપ્ફન્નાતિઆદિ યસ્મા ઉપ્પન્નસ્સ જરામરણતો અઞ્ઞા અનિચ્ચતા નામ નત્થિ, તસ્મા અનિચ્ચતાવિભાગાનુયુઞ્જનવસેન વુત્તં. તત્રાપિ પરવાદિનો પુરિમનયેનેવ પટિઞ્ઞા ચ પટિક્ખેપો ચ વેદિતબ્બો.
628. Idāni aniccatākathā nāma hoti. Tattha ‘‘aniccānaṃ rūpādīnaṃ aniccatāpi rūpādayo viya parinipphannā’’ti yesaṃ laddhi, seyyathāpi andhakānaṃ; te sandhāya pucchā sakavādissa, paṭiññā itarassa. Atha naṃ ‘‘yadi te rūpādayo viya aniccatā parinipphannā, tassāpi aññāya parinipphannāya aniccatāya bhavitabba’’nti codetuṃ tāya aniccatāyātiādimāha. Itaro dvinnaṃ aniccatāya ekato abhāvena paṭikkhipitvā puna yasmā sā aniccatā niccā na hoti, teneva aniccena saddhiṃ antaradhāyati, tasmā paṭijānāti. Athassa sakavādī lesokāsaṃ adatvā yā tena dutiyā aniccatā paṭiññātā , tāyapi tato parāyapīti paramparavasena anupacchedadosaṃ āropento tāya tāyevātiādimāha. Jarā parinipphannātiādi yasmā uppannassa jarāmaraṇato aññā aniccatā nāma natthi, tasmā aniccatāvibhāgānuyuñjanavasena vuttaṃ. Tatrāpi paravādino purimanayeneva paṭiññā ca paṭikkhepo ca veditabbo.
૬૨૯. રૂપં પરિનિપ્ફન્નન્તિઆદિ યેસં સા અનિચ્ચતા, તેહિ સદ્ધિં સંસન્દનત્થં વુત્તં. તત્થ ‘‘યથા પરિનિપ્ફન્નાનં રૂપાદીનં અનિચ્ચતાજરામરણાનિ અત્થિ, એવં પરિનિપ્ફન્નાનં અનિચ્ચતાદીનં તાનિ નત્થી’’તિ મઞ્ઞમાનો એકન્તેન પટિક્ખિપતિયેવાતિ.
629. Rūpaṃ parinipphannantiādi yesaṃ sā aniccatā, tehi saddhiṃ saṃsandanatthaṃ vuttaṃ. Tattha ‘‘yathā parinipphannānaṃ rūpādīnaṃ aniccatājarāmaraṇāni atthi, evaṃ parinipphannānaṃ aniccatādīnaṃ tāni natthī’’ti maññamāno ekantena paṭikkhipatiyevāti.
અનિચ્ચતાકથાવણ્ણના.
Aniccatākathāvaṇṇanā.
એકાદસમો વગ્ગો.
Ekādasamo vaggo.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૧૫) ૧૦. અનિચ્ચતાકથા • (115) 10. Aniccatākathā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૧૦. અનિચ્ચતાકથાવણ્ણના • 10. Aniccatākathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૧૦. અનિચ્ચતાકથાવણ્ણના • 10. Aniccatākathāvaṇṇanā