Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૯. અનિમિત્તપઞ્હાસુત્તવણ્ણના

    9. Animittapañhāsuttavaṇṇanā

    ૩૪૦. અનિમિત્તં ચેતોસમાધિન્તિ નિચ્ચનિમિત્તાદીનિ પહાય પવત્તં વિપસ્સનાસમાધિંયેવ સન્ધાયેતં વુત્તન્તિ. નિમિત્તાનુસારિ વિઞ્ઞાણં હોતીતિ એવં ઇમિના વિપસ્સનાસમાધિવિહારેન વિહરતો વિપસ્સનાઞાણે તિક્ખે સૂરે વહમાને. યથા નામ પુરિસસ્સ તિખિણેન ફરસુના રુક્ખં છિન્દન્તસ્સ ‘‘સુટ્ઠુ વત મે ફરસુ વહતી’’તિ ખણે ખણે ફરસુધારં ઓલોકેન્તસ્સ છેજ્જકિચ્ચં ન નિપ્ફજ્જતિ, એવં થેરસ્સાપિ ‘‘સૂરં વત મે હુત્વા ઞાણં વહતી’’તિ વિપસ્સનં આરબ્ભ નિકન્તિ ઉપ્પજ્જતિ. અથ વિપસ્સનાકિચ્ચં સાધેતું નાસક્ખિ. તં સન્ધાય વુત્તં ‘‘નિમિત્તાનુસારિ વિઞ્ઞાણં હોતી’’તિ. સબ્બનિમિત્તાનં અમનસિકારા અનિમિત્તં ચેતોસમાધિં ઉપસમ્પજ્જ વિહાસિન્તિ સબ્બેસં નિચ્ચસુખઅત્તનિમિત્તાનં અમનસિકારેન અનિમિત્તં વુટ્ઠાનગામિનિવિપસ્સનાસમ્પયુત્તં ચેતોસમાધિં નિબ્બાનારમ્મણં ઉપરિમગ્ગફલસમાધિં ઉપસમ્પજ્જ વિહાસિં.

    340.Animittaṃ cetosamādhinti niccanimittādīni pahāya pavattaṃ vipassanāsamādhiṃyeva sandhāyetaṃ vuttanti. Nimittānusāri viññāṇaṃ hotīti evaṃ iminā vipassanāsamādhivihārena viharato vipassanāñāṇe tikkhe sūre vahamāne. Yathā nāma purisassa tikhiṇena pharasunā rukkhaṃ chindantassa ‘‘suṭṭhu vata me pharasu vahatī’’ti khaṇe khaṇe pharasudhāraṃ olokentassa chejjakiccaṃ na nipphajjati, evaṃ therassāpi ‘‘sūraṃ vata me hutvā ñāṇaṃ vahatī’’ti vipassanaṃ ārabbha nikanti uppajjati. Atha vipassanākiccaṃ sādhetuṃ nāsakkhi. Taṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘nimittānusāri viññāṇaṃ hotī’’ti. Sabbanimittānaṃ amanasikārā animittaṃ cetosamādhiṃ upasampajja vihāsinti sabbesaṃ niccasukhaattanimittānaṃ amanasikārena animittaṃ vuṭṭhānagāminivipassanāsampayuttaṃ cetosamādhiṃ nibbānārammaṇaṃ uparimaggaphalasamādhiṃ upasampajja vihāsiṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૯. અનિમિત્તપઞ્હાસુત્તં • 9. Animittapañhāsuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૯. અનિમિત્તપઞ્હસુત્તવણ્ણના • 9. Animittapañhasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact