Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ઉત્તરવિનિચ્છય • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    અનિયતકથા

    Aniyatakathā

    ૫૪૨.

    542.

    રહો નિસજ્જસ્સાદેન, માતુગામસ્સ સન્તિકં;

    Raho nisajjassādena, mātugāmassa santikaṃ;

    ગન્તુકામો નિવાસેતિ, અક્ખિં અઞ્જેતિ ભુઞ્જતિ.

    Gantukāmo nivāseti, akkhiṃ añjeti bhuñjati.

    ૫૪૩.

    543.

    પયોગે ચ પયોગે ચ, હોતિ સબ્બત્થ દુક્કટં;

    Payoge ca payoge ca, hoti sabbattha dukkaṭaṃ;

    ગચ્છતો પદવારેન, ગન્ત્વા ચસ્સ નિસીદતો.

    Gacchato padavārena, gantvā cassa nisīdato.

    ૫૪૪.

    544.

    નિસજ્જાય ઉભિન્નમ્પિ, પયોગગણનાય ચ;

    Nisajjāya ubhinnampi, payogagaṇanāya ca;

    હોતિ પાચિત્તિયં તસ્સ, બહુકાનિ બહૂસ્વપિ.

    Hoti pācittiyaṃ tassa, bahukāni bahūsvapi.

    ૫૪૫.

    545.

    સમીપેપિ ઠિતો અન્ધો, અન્તોદ્વાદસહત્થકે;

    Samīpepi ṭhito andho, antodvādasahatthake;

    ન કરોતિ અનાપત્તિં, ઇત્થીનં તુ સતમ્પિ ચ.

    Na karoti anāpattiṃ, itthīnaṃ tu satampi ca.

    ૫૪૬.

    546.

    ચક્ખુમાપિ નિપજ્જિત્વા, નિદ્દાયન્તોપિ કેવલં;

    Cakkhumāpi nipajjitvā, niddāyantopi kevalaṃ;

    દ્વારે પિહિતગબ્ભસ્સ, નિસિન્નોપિ ન રક્ખતિ.

    Dvāre pihitagabbhassa, nisinnopi na rakkhati.

    ૫૪૭.

    547.

    અનન્ધે સતિ વિઞ્ઞુસ્મિં, ઠિતસ્સારહસઞ્ઞિનો;

    Anandhe sati viññusmiṃ, ṭhitassārahasaññino;

    નિસજ્જપચ્ચયા દોસો, નત્થિ વિક્ખિત્તચેતસો.

    Nisajjapaccayā doso, natthi vikkhittacetaso.

    ૫૪૮.

    548.

    ન દોસુમ્મત્તકાદીનં, આપત્તીહિપિ તીહિપિ;

    Na dosummattakādīnaṃ, āpattīhipi tīhipi;

    સમુટ્ઠાનાદયો તુલ્યા, પઠમન્તિમવત્થુના.

    Samuṭṭhānādayo tulyā, paṭhamantimavatthunā.

    પઠમાનિયતકથા.

    Paṭhamāniyatakathā.

    ૫૪૯.

    549.

    અનન્ધાબધિરો વિઞ્ઞૂ, ઇત્થી વા પુરિસોપિ વા;

    Anandhābadhiro viññū, itthī vā purisopi vā;

    અન્તોદ્વાદસહત્થટ્ઠો, અનાપત્તિકરો સિયા.

    Antodvādasahatthaṭṭho, anāpattikaro siyā.

    ૫૫૦.

    550.

    અન્ધો અબધિરો વાપિ, બધિરો વાપિ ચક્ખુમા;

    Andho abadhiro vāpi, badhiro vāpi cakkhumā;

    ન કરોતિ અનાપત્તિં, તિસમુટ્ઠાનમેવિદં.

    Na karoti anāpattiṃ, tisamuṭṭhānamevidaṃ.

    દુતિયાનિયતકથા.

    Dutiyāniyatakathā.

    ઇતિ વિનયવિનિચ્છયે અનિયતકથા નિટ્ઠિતા.

    Iti vinayavinicchaye aniyatakathā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact