Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૫. અઞ્ઞતરબ્રહ્મસુત્તવણ્ણના

    5. Aññatarabrahmasuttavaṇṇanā

    ૧૭૬. પઞ્ચમે તેજોધાતું સમાપજ્જિત્વાતિ તેજોકસિણપરિકમ્મં કત્વા પાદકજ્ઝાનતો વુટ્ઠાય, ‘‘સરીરતો જાલા નિક્ખમન્તૂ’’તિ અધિટ્ઠહન્તો અધિટ્ઠાનચિત્તાનુભાવેન સકલસરીરતો જાલા નિક્ખમન્તિ, એવં તેજોધાતું સમાપન્નો નામ હોતિ, તથા સમાપજ્જિત્વા. તસ્મિં બ્રહ્મલોકેતિ કસ્મા થેરો તત્થ અગમાસિ? થેરસ્સ કિર તેજોધાતું સમાપજ્જિત્વા તસ્સ બ્રહ્મુનો ઉપરિ નિસિન્નં તથાગતં દિસ્વા ‘‘અટ્ઠિવેધી અયં પુગ્ગલો, મયાપેત્થ ગન્તબ્બ’’ન્તિ અહોસિ, તસ્મા અગમાસિ. સેસાનં ગમનેપિ એસેવ નયો. સો હિ બ્રહ્મા તથાગતસ્સ ચેવ તથાગતસાવકાનઞ્ચ આનુભાવં અદિસ્વા અભબ્બો વિનયં ઉપગન્તું, તેન સો સન્નિપાતો અહોસિ. તત્થ તથાગતસ્સ સરીરતો ઉગ્ગતજાલા સકલબ્રહ્મલોકં અતિક્કમિત્વા અજટાકાસે પક્ખન્દા, તા ચ પન છબ્બણ્ણા અહેસું, તથાગતસ્સ સાવકાનં આભા પકતિવણ્ણાવ.

    176. Pañcame tejodhātuṃ samāpajjitvāti tejokasiṇaparikammaṃ katvā pādakajjhānato vuṭṭhāya, ‘‘sarīrato jālā nikkhamantū’’ti adhiṭṭhahanto adhiṭṭhānacittānubhāvena sakalasarīrato jālā nikkhamanti, evaṃ tejodhātuṃ samāpanno nāma hoti, tathā samāpajjitvā. Tasmiṃ brahmaloketi kasmā thero tattha agamāsi? Therassa kira tejodhātuṃ samāpajjitvā tassa brahmuno upari nisinnaṃ tathāgataṃ disvā ‘‘aṭṭhivedhī ayaṃ puggalo, mayāpettha gantabba’’nti ahosi, tasmā agamāsi. Sesānaṃ gamanepi eseva nayo. So hi brahmā tathāgatassa ceva tathāgatasāvakānañca ānubhāvaṃ adisvā abhabbo vinayaṃ upagantuṃ, tena so sannipāto ahosi. Tattha tathāgatassa sarīrato uggatajālā sakalabrahmalokaṃ atikkamitvā ajaṭākāse pakkhandā, tā ca pana chabbaṇṇā ahesuṃ, tathāgatassa sāvakānaṃ ābhā pakativaṇṇāva.

    પસ્સસિ વીતિવત્તન્તન્તિ ઇમસ્મિં બ્રહ્મલોકે અઞ્ઞબ્રહ્મસરીરવિમાનાલઙ્કારાદીનં પભા અતિક્કમમાનં બુદ્ધસ્સ ભગવતો પભસ્સરં પભં પસ્સસીતિ પુચ્છતિ. ન મે, મારિસ, સા દિટ્ઠીતિ યા મેસા, ‘‘ઇધાગન્તું સમત્થો અઞ્ઞો સમણો વા બ્રાહ્મણો વા નત્થી’’તિ પુરે દિટ્ઠિ, નત્થિ મે સા. કથં વજ્જન્તિ કેન કારણેન વદેય્યં. નિચ્ચોમ્હિ સસ્સતોતિ ઇમસ્સ કિર બ્રહ્મુનો લદ્ધિદિટ્ઠિ સસ્સતદિટ્ઠિ ચાતિ દ્વે દિટ્ઠિયો. તત્રાસ્સ તથાગતઞ્ચેવ તથાગતસાવકે ચ પસ્સતો લદ્ધિદિટ્ઠિ પહીના. ભગવા પનેત્થ મહન્તં ધમ્મદેસનં દેસેસિ. બ્રહ્મા દેસનાપરિયોસાને સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠહિ. ઇતિસ્સ મગ્ગેન સસ્સતદિટ્ઠિ પહીના, તસ્મા એવમાહ.

    Passasi vītivattantanti imasmiṃ brahmaloke aññabrahmasarīravimānālaṅkārādīnaṃ pabhā atikkamamānaṃ buddhassa bhagavato pabhassaraṃ pabhaṃ passasīti pucchati. Na me, mārisa, sā diṭṭhīti yā mesā, ‘‘idhāgantuṃ samattho añño samaṇo vā brāhmaṇo vā natthī’’ti pure diṭṭhi, natthi me sā. Kathaṃ vajjanti kena kāraṇena vadeyyaṃ. Niccomhi sassatoti imassa kira brahmuno laddhidiṭṭhi sassatadiṭṭhi cāti dve diṭṭhiyo. Tatrāssa tathāgatañceva tathāgatasāvake ca passato laddhidiṭṭhi pahīnā. Bhagavā panettha mahantaṃ dhammadesanaṃ desesi. Brahmā desanāpariyosāne sotāpattiphale patiṭṭhahi. Itissa maggena sassatadiṭṭhi pahīnā, tasmā evamāha.

    બ્રહ્મપારિસજ્જન્તિ બ્રહ્મપારિચારિકં. થેરાનઞ્હિ ભણ્ડગાહકદહરા વિય બ્રહ્માનમ્પિ પારિસજ્જા બ્રહ્માનો નામ હોન્તિ. તેનુપસઙ્કમાતિ કસ્મા થેરસ્સેવ સન્તિકં પેસેસિ? થેરે કિરસ્સ તત્તકેનેવ કથાસલ્લાપેન વિસ્સાસો ઉદપાદિ, તસ્મા તસ્સેવ સન્તિકં પેસેસિ અઞ્ઞેપીતિ યથા તુમ્હે ચત્તારો જના, કિન્નુ ખો એવરૂપા અઞ્ઞેપિ અત્થિ, ઉદાહુ તુમ્હે ચત્તારો એવ મહિદ્ધિકાતિ? તેવિજ્જાતિ પુબ્બેનિવાસદિબ્બચક્ખુઆસવક્ખયસઙ્ખાતાહિ તીહિ વિજ્જાહિ સમન્નાગતા. ઇદ્ધિપત્તાતિ ઇદ્ધિવિધઞાણં પત્તા. ચેતોપરિયાયકોવિદાતિ પરેસં ચિત્તાચારે કુસલા. એવમેત્થ પઞ્ચ અભિઞ્ઞાપિ સરૂપેન વુત્તા. દિબ્બસોતં પન તાસં વસેન આગતમેવ હોતિ. બહૂતિ એવરૂપા છળભિઞ્ઞા બુદ્ધસાવકા બહૂ ગણનપથં અતિક્કન્તા, સકલં જમ્બુદીપં કાસાવપજ્જોતં કત્વા વિચરન્તીતિ. પઞ્ચમં.

    Brahmapārisajjanti brahmapāricārikaṃ. Therānañhi bhaṇḍagāhakadaharā viya brahmānampi pārisajjā brahmāno nāma honti. Tenupasaṅkamāti kasmā therasseva santikaṃ pesesi? There kirassa tattakeneva kathāsallāpena vissāso udapādi, tasmā tasseva santikaṃ pesesi aññepīti yathā tumhe cattāro janā, kinnu kho evarūpā aññepi atthi, udāhu tumhe cattāro eva mahiddhikāti? Tevijjāti pubbenivāsadibbacakkhuāsavakkhayasaṅkhātāhi tīhi vijjāhi samannāgatā. Iddhipattāti iddhividhañāṇaṃ pattā. Cetopariyāyakovidāti paresaṃ cittācāre kusalā. Evamettha pañca abhiññāpi sarūpena vuttā. Dibbasotaṃ pana tāsaṃ vasena āgatameva hoti. Bahūti evarūpā chaḷabhiññā buddhasāvakā bahū gaṇanapathaṃ atikkantā, sakalaṃ jambudīpaṃ kāsāvapajjotaṃ katvā vicarantīti. Pañcamaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૫. અઞ્ઞતરબ્રહ્મસુત્તં • 5. Aññatarabrahmasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૫. અઞ્ઞતરબ્રહ્મસુત્તવણ્ણના • 5. Aññatarabrahmasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact