Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરીગાથા-અટ્ઠકથા • Therīgāthā-aṭṭhakathā |
૫. પઞ્ચકનિપાતો
5. Pañcakanipāto
૧. અઞ્ઞતરાથેરીગાથાવણ્ણના
1. Aññatarātherīgāthāvaṇṇanā
પઞ્ચકનિપાતે પણ્ણવીસતિ વસ્સાનીતિઆદિકા અઞ્ઞતરાય થેરિયા ગાથા. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારા તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયં કુસલં ઉપચિનન્તી ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે દેવદહનગરે મહાપજાપતિગોતમિયા ધાતી હુત્વા વડ્ઢેસિ. નામગોત્તતો પન અપઞ્ઞાતા અહોસિ. સા મહાપજાપતિગોતમિયા પબ્બજિતકાલે સયમ્પિ પબ્બજિત્વા પઞ્ચવીસતિ સંવચ્છરાનિ કામરાગેન ઉપદ્દુતા અચ્છરાસઙ્ઘાતમત્તમ્પિ કાલં ચિત્તેકગ્ગતં અલભન્તી બાહા પગ્ગય્હ કન્દમાના ધમ્મદિન્નાથેરિયા સન્તિકે ધમ્મં સુત્વા કામેહિ વિનિવત્તિતમાનસા કમ્મટ્ઠાનં ગહેત્વા ભાવનમનુયઞ્જન્તી ન ચિરસ્સેવ છળભિઞ્ઞા હુત્વા અત્તનો પટિપત્તિં પચ્ચવેક્ખિત્વા ઉદાનવસેન –
Pañcakanipāte paṇṇavīsati vassānītiādikā aññatarāya theriyā gāthā. Ayampi purimabuddhesu katādhikārā tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ kusalaṃ upacinantī imasmiṃ buddhuppāde devadahanagare mahāpajāpatigotamiyā dhātī hutvā vaḍḍhesi. Nāmagottato pana apaññātā ahosi. Sā mahāpajāpatigotamiyā pabbajitakāle sayampi pabbajitvā pañcavīsati saṃvaccharāni kāmarāgena upaddutā accharāsaṅghātamattampi kālaṃ cittekaggataṃ alabhantī bāhā paggayha kandamānā dhammadinnātheriyā santike dhammaṃ sutvā kāmehi vinivattitamānasā kammaṭṭhānaṃ gahetvā bhāvanamanuyañjantī na cirasseva chaḷabhiññā hutvā attano paṭipattiṃ paccavekkhitvā udānavasena –
૬૭.
67.
‘‘પણ્ણવીસતિ વસ્સાનિ, યતો પબ્બજિતા અહં;
‘‘Paṇṇavīsati vassāni, yato pabbajitā ahaṃ;
નાચ્છરાસઙ્ઘાતમત્તમ્પિ, ચિત્તસ્સૂપસમજ્ઝગં.
Nāccharāsaṅghātamattampi, cittassūpasamajjhagaṃ.
૬૮.
68.
‘‘અલદ્ધા ચેતસો સન્તિં, કામરાગેનવસ્સુતા;
‘‘Aladdhā cetaso santiṃ, kāmarāgenavassutā;
બાહા પગ્ગય્હ કન્દન્તી, વિહારં પાવિસિં અહં.
Bāhā paggayha kandantī, vihāraṃ pāvisiṃ ahaṃ.
૬૯.
69.
‘‘સા ભિક્ખુનિં ઉપાગચ્છિં, યા મે સદ્ધાયિકા અહુ;
‘‘Sā bhikkhuniṃ upāgacchiṃ, yā me saddhāyikā ahu;
સા મે ધમ્મમદેસેસિ, ખન્ધાયતનધાતુયો.
Sā me dhammamadesesi, khandhāyatanadhātuyo.
૭૦.
70.
‘‘તસ્સા ધમ્મં સુણિત્વાન, એકમન્તે ઉપાવિસિં;
‘‘Tassā dhammaṃ suṇitvāna, ekamante upāvisiṃ;
પુબ્બેનિવાસં જાનામિ, દિબ્બચક્ખુ વિસોધિતં.
Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhu visodhitaṃ.
૭૧.
71.
‘‘ચેતોપરિચ્ચઞાણઞ્ચ , સોતધાતુ વિસોધિતા;
‘‘Cetopariccañāṇañca , sotadhātu visodhitā;
ઇદ્ધીપિ મે સચ્છિકતા, પત્તો મે આસવક્ખયો;
Iddhīpi me sacchikatā, patto me āsavakkhayo;
છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસન’’ન્તિ. –
Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsana’’nti. –
ઇમા ગાથા અભાસિ.
Imā gāthā abhāsi.
તત્થ નાચ્છરાસઙ્ઘાતમત્તમ્પીતિ અચ્છરાઘટિતમત્તમ્પિ ખણં અઙ્ગુલિફોટનમત્તમ્પિ કાલન્તિ અત્થો. ચિત્તસ્સૂપસમજ્ઝગન્તિ ચિત્તસ્સ ઉપસમં ચિત્તેકગ્ગં ન અજ્ઝગન્તિ યોજના, ન પટિલભિન્તિ અત્થો.
Tattha nāccharāsaṅghātamattampīti accharāghaṭitamattampi khaṇaṃ aṅguliphoṭanamattampi kālanti attho. Cittassūpasamajjhaganti cittassa upasamaṃ cittekaggaṃ na ajjhaganti yojanā, na paṭilabhinti attho.
કામરાગેનવસ્સુતાતિ કામગુણસઙ્ખાતેસુ વત્થુકામેસુ દળ્હતરાભિનિવેસિતાય બહલેન છન્દરાગેન તિન્તચિત્તા.
Kāmarāgenavassutāti kāmaguṇasaṅkhātesu vatthukāmesu daḷhatarābhinivesitāya bahalena chandarāgena tintacittā.
ભિક્ખુનિન્તિ ધમ્મદિન્નત્થેરિં સન્ધાય વદતિ.
Bhikkhuninti dhammadinnattheriṃ sandhāya vadati.
ચેતોપરિચ્ચઞાણઞ્ચાતિ ચેતોપરિયઞાણઞ્ચ વિસોધિતન્તિ સમ્બન્ધો, અધિગતન્તિ અત્થો. સેસં વુત્તનયમેવ.
Cetopariccañāṇañcāti cetopariyañāṇañca visodhitanti sambandho, adhigatanti attho. Sesaṃ vuttanayameva.
અઞ્ઞતરાથેરીગાથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Aññatarātherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / થેરીગાથાપાળિ • Therīgāthāpāḷi / ૧. અઞ્ઞતરાથેરીગાથા • 1. Aññatarātherīgāthā