Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૩. અઞ્ઞિન્દ્રિયસુત્તવણ્ણના

    3. Aññindriyasuttavaṇṇanā

    ૪૯૩. અજાનિતપુબ્બં ધમ્મન્તિ ચતુસચ્ચધમ્મમાહ, તથા તેસંયેવ ઞાતધમ્માનન્તિ. અયં પનેત્થ અત્થો – આજાનાતીતિ અઞ્ઞા, પઠમમગ્ગેન ઞાતમનતિક્કમિત્વા જાનાતીતિ અત્થો. સોતાપન્નાદીનં છઅરિયાનં એતં નામં. અઞ્ઞસ્સ ઇન્દ્રિયાનિ અઞ્ઞિન્દ્રિયાનિ. અઞ્ઞાતાવીસૂતિ આજાનિતવન્તેસુ. યસ્મા અગ્ગફલધમ્મેસુ ઞાણકિચ્ચં સાતિસયં, તસ્મા તં કિચ્ચં સેસધમ્મેસુપિ સમારોપેત્વા વુત્તં ‘‘અઞ્ઞાતાવીસુ અરહત્તફલધમ્મેસૂ’’તિ. તત્થ તત્થ તેસુ તેસુ મગ્ગફલેસુ. તેન તેનાકારેનાતિ અનઞ્ઞાતજાનનાદિઆકારેન.

    493.Ajānitapubbaṃ dhammanti catusaccadhammamāha, tathā tesaṃyeva ñātadhammānanti. Ayaṃ panettha attho – ājānātīti aññā, paṭhamamaggena ñātamanatikkamitvā jānātīti attho. Sotāpannādīnaṃ chaariyānaṃ etaṃ nāmaṃ. Aññassa indriyāni aññindriyāni. Aññātāvīsūti ājānitavantesu. Yasmā aggaphaladhammesu ñāṇakiccaṃ sātisayaṃ, tasmā taṃ kiccaṃ sesadhammesupi samāropetvā vuttaṃ ‘‘aññātāvīsu arahattaphaladhammesū’’ti. Tattha tattha tesu tesu maggaphalesu. Tena tenākārenāti anaññātajānanādiākārena.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૩. અઞ્ઞિન્દ્રિયસુત્તં • 3. Aññindriyasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૩. અઞ્ઞિન્દ્રિયસુત્તવણ્ણના • 3. Aññindriyasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact