Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૫. અનોમસુત્તવણ્ણના

    5. Anomasuttavaṇṇanā

    ૪૫. અનોમનામન્તિ અનૂનનામં. ગુણનેમિત્તિકાનિ એવ હિ ભગવતો નામાનિ. ગુણાનઞ્ચસ્સ પરિપુણ્ણતાય અનૂનનામન્તિ આહ ‘‘સબ્બગુણસમન્નાગતત્તા’’તિઆદિ. અપિચ તથા તેવિજ્જો, છળભિઞ્ઞોતિઆદીનિ નામાનિ અનોમનામાનિ ન હોન્તિ પરિચ્છિન્નવિસયત્તા, ભગવતો પન સત્થા, સબ્બઞ્ઞૂ, સમ્માસમ્બુદ્ધોતિઆદીનિ નામાનિ અનોમનામાનિ નામ મહાવિસયત્તા અનૂનભાવતો. તેનાહ ‘‘અવેકલ્લનામ’’ન્તિ. ખન્ધન્તરાદયોતિ ખન્ધવિસેસાદિકે. ઞાણેન યાથાવતો અરણીયટ્ઠેન અત્થે. અન્વયપઞ્ઞાધિગમાયાતિ લોકુત્તરપઞ્ઞાપટિલાભાય. પટિપદન્તિ સમથવિપસ્સનાપટિપદં. કિલેસકામાનં વસેન અલ્લીયિતબ્બટ્ઠેન કામા એવ આલયો. અતીતકાલેયેવ કમનતં ગહેત્વા વુત્તં ‘‘કમમાન’’ન્તિ. ન એતરહિ તદભાવતોતિ આહ ‘‘અતીતં પન ઉપાદાય ઇદં વુત્ત’’ન્તિ. મહાનુભાવતાદિના મહન્તાનં.

    45.Anomanāmanti anūnanāmaṃ. Guṇanemittikāni eva hi bhagavato nāmāni. Guṇānañcassa paripuṇṇatāya anūnanāmanti āha ‘‘sabbaguṇasamannāgatattā’’tiādi. Apica tathā tevijjo, chaḷabhiññotiādīni nāmāni anomanāmāni na honti paricchinnavisayattā, bhagavato pana satthā, sabbaññū, sammāsambuddhotiādīni nāmāni anomanāmāni nāma mahāvisayattā anūnabhāvato. Tenāha ‘‘avekallanāma’’nti. Khandhantarādayoti khandhavisesādike. Ñāṇena yāthāvato araṇīyaṭṭhena atthe. Anvayapaññādhigamāyāti lokuttarapaññāpaṭilābhāya. Paṭipadanti samathavipassanāpaṭipadaṃ. Kilesakāmānaṃ vasena allīyitabbaṭṭhena kāmā eva ālayo. Atītakāleyeva kamanataṃ gahetvā vuttaṃ ‘‘kamamāna’’nti. Na etarahi tadabhāvatoti āha ‘‘atītaṃ pana upādāya idaṃ vutta’’nti. Mahānubhāvatādinā mahantānaṃ.

    અનોમસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Anomasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૫. અનોમસુત્તં • 5. Anomasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૫. અનોમસુત્તવણ્ણના • 5. Anomasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact