Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરીગાથાપાળિ • Therīgāthāpāḷi

    ૫. અનોપમાથેરીગાથા

    5. Anopamātherīgāthā

    ૧૫૧.

    151.

    ‘‘ઉચ્ચે કુલે અહં જાતા, બહુવિત્તે મહદ્ધને;

    ‘‘Ucce kule ahaṃ jātā, bahuvitte mahaddhane;

    વણ્ણરૂપેન સમ્પન્ના, ધીતા મજ્ઝસ્સ 1 અત્રજા.

    Vaṇṇarūpena sampannā, dhītā majjhassa 2 atrajā.

    ૧૫૨.

    152.

    ‘‘પત્થિતા રાજપુત્તેહિ, સેટ્ઠિપુત્તેહિ ગિજ્ઝિતા 3;

    ‘‘Patthitā rājaputtehi, seṭṭhiputtehi gijjhitā 4;

    પિતુ મે પેસયી દૂતં, દેથ મય્હં અનોપમં.

    Pitu me pesayī dūtaṃ, detha mayhaṃ anopamaṃ.

    ૧૫૩.

    153.

    ‘‘યત્તકં તુલિતા એસા, તુય્હં ધીતા અનોપમા;

    ‘‘Yattakaṃ tulitā esā, tuyhaṃ dhītā anopamā;

    તતો અટ્ઠગુણં દસ્સં, હિરઞ્ઞં રતનાનિ ચ.

    Tato aṭṭhaguṇaṃ dassaṃ, hiraññaṃ ratanāni ca.

    ૧૫૪.

    154.

    ‘‘સાહં દિસ્વાન સમ્બુદ્ધં, લોકજેટ્ઠં અનુત્તરં;

    ‘‘Sāhaṃ disvāna sambuddhaṃ, lokajeṭṭhaṃ anuttaraṃ;

    તસ્સ પાદાનિ વન્દિત્વા, એકમન્તં ઉપાવિસિં.

    Tassa pādāni vanditvā, ekamantaṃ upāvisiṃ.

    ૧૫૫.

    155.

    ‘‘સો મે ધમ્મમદેસેસિ, અનુકમ્પાય ગોતમો;

    ‘‘So me dhammamadesesi, anukampāya gotamo;

    નિસિન્ના આસને તસ્મિં, ફુસયિં તતિયં ફલં.

    Nisinnā āsane tasmiṃ, phusayiṃ tatiyaṃ phalaṃ.

    ૧૫૬.

    156.

    ‘‘તતો કેસાનિ છેત્વાન, પબ્બજિં અનગારિયં;

    ‘‘Tato kesāni chetvāna, pabbajiṃ anagāriyaṃ;

    અજ્જ મે સત્તમી રત્તિ, યતો તણ્હા વિસોસિતા’’તિ.

    Ajja me sattamī ratti, yato taṇhā visositā’’ti.

    … અનોપમા થેરી….

    … Anopamā therī….







    Footnotes:
    1. મેઘસ્સ (સી॰), મેઘિસ્સ (સ્યા॰)
    2. meghassa (sī.), meghissa (syā.)
    3. સેટ્ઠિપુત્તેહિ ભિજ્ઝિતા (સી॰)
    4. seṭṭhiputtehi bhijjhitā (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરીગાથા-અટ્ઠકથા • Therīgāthā-aṭṭhakathā / ૫. અનોપમાથેરીગાથાવણ્ણના • 5. Anopamātherīgāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact