Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૬-૭. અન્તેવાસિકસુત્તાદિવણ્ણના

    6-7. Antevāsikasuttādivaṇṇanā

    ૧૫૧-૧૫૨. અન્ત-સદ્દો સમીપત્થે વત્તતિ ‘‘ઉદકન્તં વનન્ત’’ન્તિઆદીસુ, કિલેસો પન અતિઆસન્ને વસતિ અબ્ભન્તરવુત્તિતાયાતિ ‘‘અન્તેવાસિક’’ન્તિ વુત્તો વિભત્તિઅલોપેન યથા ‘‘વનેકુસલો, કૂલેરુક્ખા’’તિ. તેનાહ – ‘‘અનન્તેવાસિકન્તિ અન્તોવસનકિલેસવિરહિત’’ન્તિ. આચરણકકિલેસવિરહિતન્તિ સમુદાચરણકિલેસરહિતં. અન્તો અસ્સ વસન્તીતિ અસ્સ પુગ્ગલસ્સ અન્તો અબ્ભન્તરે ચિત્તે વસન્તિ પવત્તન્તિ. તે એતં અધિભવન્તીતિ તે કિલેસા એતં પુગ્ગલં અભિભવિત્વા અત્તનો વસે વત્તેન્તિ. તેનાહ – ‘‘અજ્ઝોત્થરન્તિ સિક્ખાપેન્તિ વા’’તિ. તેહિ આચરિયેહીતિ તેહિ કિલેસસઙ્ખાતેહિ સત્તે અત્તનો ગતિયં ઠપેન્તેહિ આચરિયેહિ. સત્તમં હેટ્ઠા કથિતનયમેવાતિ યસ્મા હેટ્ઠા ખન્ધવસેન દેસના આગતા, ઇધ આયતનવસેનાતિ અયમેવ વિસેસો.

    151-152. Anta-saddo samīpatthe vattati ‘‘udakantaṃ vananta’’ntiādīsu, kileso pana atiāsanne vasati abbhantaravuttitāyāti ‘‘antevāsika’’nti vutto vibhattialopena yathā ‘‘vanekusalo, kūlerukkhā’’ti. Tenāha – ‘‘anantevāsikanti antovasanakilesavirahita’’nti. Ācaraṇakakilesavirahitanti samudācaraṇakilesarahitaṃ. Antoassa vasantīti assa puggalassa anto abbhantare citte vasanti pavattanti. Te etaṃ adhibhavantīti te kilesā etaṃ puggalaṃ abhibhavitvā attano vase vattenti. Tenāha – ‘‘ajjhottharanti sikkhāpenti vā’’ti. Tehi ācariyehīti tehi kilesasaṅkhātehi satte attano gatiyaṃ ṭhapentehi ācariyehi. Sattamaṃ heṭṭhā kathitanayamevāti yasmā heṭṭhā khandhavasena desanā āgatā, idha āyatanavasenāti ayameva viseso.

    અન્તેવાસિકસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Antevāsikasuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
    ૬. અન્તેવાસિકસુત્તં • 6. Antevāsikasuttaṃ
    ૭. કિમત્થિયબ્રહ્મચરિયસુત્તં • 7. Kimatthiyabrahmacariyasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૬-૭. અન્તેવાસિકસુત્તાદિવણ્ણના • 6-7. Antevāsikasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact