Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā |
અનુપઞ્ઞત્તિવણ્ણના
Anupaññattivaṇṇanā
પારાજિકવત્થુભૂતાતિ યેસં તીસુ મગ્ગેસુ તિલબીજમત્તમ્પિ નિમિત્તસ્સ પવેસોકાસો હોતિ, તે ઇત્થિપુરિસાદિભેદા સબ્બે સઙ્ગય્હન્તિ, ન ઇતરે. ઇધ પન તિરચ્છાનગતાયાતિ-પાળિપદાનુરૂપતો ન સબ્બાતિઆદિના ઇત્થિલિઙ્ગવસેન વુત્તં. ગોનસાતિ સપ્પવિસેસા, યેસં પિટ્ઠીસુ મહન્તમહન્તાનિ મણ્ડલાનિ હોન્તિ. કચ્છપમણ્ડૂકાનં ચતુપ્પદત્તેપિ ઓદકતાસામઞ્ઞેન અપદેહિ સહ ગહણં. મુખસણ્ઠાનન્તિ ઓટ્ઠચમ્મસણ્ઠાનં. વણસઙ્ખેપન્તિ વણસઙ્ગહં. વણે થુલ્લચ્ચયઞ્ચ ‘‘અમગ્ગેન અમગ્ગં પવેસેતિ, આપત્તિ થુલ્લચ્ચયસ્સા’’તિ (પારા॰ ૬૬) ઇમસ્સ સુત્તસ્સ વસેન વેદિતબ્બં. મઙ્ગુસાતિ નકુલા. એતમેવ હિ અત્થન્તિ યો નં અજ્ઝાપજ્જતિ, તં પરાજેતીતિ ઇમમત્થં વુત્તાનંયેવ પારાજિકાદિસદ્દાનં નિબ્બચનપ્પસઙ્ગે ઇમિસ્સા પરિવારગાથાય પવત્તત્તા. ભટ્ઠોતિ સાસનતો પરિહીનો. નિરઙ્કતોતિ નિરાકતો. એતન્તિ આપત્તિરૂપં પારાજિકં. છિન્નોતિ અન્તરાખણ્ડિતો.
Pārājikavatthubhūtāti yesaṃ tīsu maggesu tilabījamattampi nimittassa pavesokāso hoti, te itthipurisādibhedā sabbe saṅgayhanti, na itare. Idha pana tiracchānagatāyāti-pāḷipadānurūpato na sabbātiādinā itthiliṅgavasena vuttaṃ. Gonasāti sappavisesā, yesaṃ piṭṭhīsu mahantamahantāni maṇḍalāni honti. Kacchapamaṇḍūkānaṃ catuppadattepi odakatāsāmaññena apadehi saha gahaṇaṃ. Mukhasaṇṭhānanti oṭṭhacammasaṇṭhānaṃ. Vaṇasaṅkhepanti vaṇasaṅgahaṃ. Vaṇe thullaccayañca ‘‘amaggena amaggaṃ paveseti, āpatti thullaccayassā’’ti (pārā. 66) imassa suttassa vasena veditabbaṃ. Maṅgusāti nakulā. Etameva hi atthanti yo naṃ ajjhāpajjati, taṃ parājetīti imamatthaṃ vuttānaṃyeva pārājikādisaddānaṃ nibbacanappasaṅge imissā parivāragāthāya pavattattā. Bhaṭṭhoti sāsanato parihīno. Niraṅkatoti nirākato. Etanti āpattirūpaṃ pārājikaṃ. Chinnoti antarākhaṇḍito.
પકતત્તેહિ ભિક્ખૂહીતિ એત્થ પકતત્તા નામ પારાજિકં અનાપન્ના અનુક્ખિત્તા ચ. કેચિ પન ‘‘પકતત્તેહિ ભિક્ખૂહિ એકતો કત્તબ્બત્તાતિ અટ્ઠકથાયં વુત્તત્તા પકતત્તભૂતેહિ અલજ્જીહિપિ સદ્ધિં ઉપોસથાદિસઙ્ઘકમ્મકરણે દોસો નત્થી’’તિ વદન્તિ, તં ન યુત્તં, ઇમિના વચનેન તસ્સ અત્થસ્સ અસિજ્ઝનતો. યદિ હિ સઙ્ઘકમ્મં કરીયતિ, પકતત્તેહેવ કરીયતિ, ન અપકતત્તેહીતિ એવં અપકતત્તેહિ સહસંવાસપટિક્ખેપપરં ઇદં વચનં, ન પન પકતત્તેહિ સબ્બેહિ અલજ્જીઆદીહિ એકતો સઙ્ઘકમ્મં કત્તબ્બમેવાતિ. એવં સંવાસવિધાનપરં પકતત્તેસુપિ સભાગાપત્તિં આપન્નેહિ અઞ્ઞમઞ્ઞઞ્ચ અલજ્જીહિ ચ સદ્ધિં એકતો કમ્મકરણસ્સ પટિક્ખિત્તત્તા. વુત્તઞ્હિ ‘‘સચે સબ્બો સઙ્ઘો સભાગાપત્તિયા સતિ વુત્તવિધિં અકત્વા ઉપોસથં કરોતિ, વુત્તનયેનેવ સબ્બો સઙ્ઘો આપત્તિં આપજ્જતી’’તિઆદિ (કઙ્ખા॰ અટ્ઠ॰ નિદાનવણ્ણના). ‘‘યત્થ આમિસપરિભોગો વટ્ટતિ, ધમ્મપરિભોગોપિ તત્થ વટ્ટતી’’તિ અલજ્જીહિ સહ પરિભોગો ચ અટ્ઠકથાયં પટિક્ખિત્તો એકતો કમ્મકરણસ્સાપિ ધમ્મપરિભોગત્તા. તસ્મા યથા હિ પાળિયં પારાજિકાપત્તિઆપજ્જનકપુગ્ગલનિયમત્થં ય્વાયં ઞત્તિચતુત્થેન કમ્મેન…પે॰… ઉપસમ્પન્નો, અયં ઇમસ્મિં અત્થે અધિપ્પેતો ભિક્ખૂતિ ઇમસ્મિં વચને સબ્બેપિ ઞત્તિચતુત્થકમ્મેન ઉપસમ્પન્ના પારાજિકાપજ્જનકપુગ્ગલાયેવાતિ નિયમો ન સિજ્ઝતિ પારાજિકાનાપજ્જનકાનમ્પિ સેક્ખાદીનં સમ્ભવા, અથ ખો ઞત્તિચતુત્થકમ્મેન ઉપસમ્પન્નેસુયેવ પારાજિકાપત્તિઆપજ્જનકા અલજ્જી બાલપુથુજ્જના લબ્ભન્તિ, ન પન એહિભિક્ખુઆદીસૂતિ એવં નિયમો સિજ્ઝતિ, એવમિધાપિ પકતત્તેસુયેવ એકતો કમ્મકરણારહા અનાપત્તિકા લજ્જી કુક્કુચ્ચકા સિક્ખાકામા ઉપલબ્ભન્તિ , ન અપકતત્તેસૂતિ એવમેવ નિયમો સિજ્ઝતિ અપકતત્તાનં ગણપૂરણત્તાભાવેન અસંવાસિકત્તનિયમતો. અલજ્જિનો પન ગણપૂરકા હુત્વા કમ્મસ્સ સાધનતો અસંવાસિકેસુ ન ગહિતા કત્તબ્બવિધિં અકત્વા તેહિ સહ મદ્દિત્વા કમ્મં કરોન્તાનં આપત્તિ અલજ્જિતા ચ ન વિગચ્છતીતિ વેદિતબ્બં. ‘‘એકો અલજ્જી અલજ્જીસતમ્પિ કરોતી’’તિ (પારા॰ અટ્ઠ॰ ૨.૫૮૫) હિ વુત્તં, તેનેવ વક્ખતિ ‘‘સબ્બેપિ લજ્જિનો એતેસુ કમ્માદીસુ સહ વસન્તી’’તિઆદિ. અયઞ્ચત્થો ઉપરિ વિત્થારતો આવિ ભવિસ્સતિ.
Pakatattehi bhikkhūhīti ettha pakatattā nāma pārājikaṃ anāpannā anukkhittā ca. Keci pana ‘‘pakatattehi bhikkhūhi ekato kattabbattāti aṭṭhakathāyaṃ vuttattā pakatattabhūtehi alajjīhipi saddhiṃ uposathādisaṅghakammakaraṇe doso natthī’’ti vadanti, taṃ na yuttaṃ, iminā vacanena tassa atthassa asijjhanato. Yadi hi saṅghakammaṃ karīyati, pakatatteheva karīyati, na apakatattehīti evaṃ apakatattehi sahasaṃvāsapaṭikkhepaparaṃ idaṃ vacanaṃ, na pana pakatattehi sabbehi alajjīādīhi ekato saṅghakammaṃ kattabbamevāti. Evaṃ saṃvāsavidhānaparaṃ pakatattesupi sabhāgāpattiṃ āpannehi aññamaññañca alajjīhi ca saddhiṃ ekato kammakaraṇassa paṭikkhittattā. Vuttañhi ‘‘sace sabbo saṅgho sabhāgāpattiyā sati vuttavidhiṃ akatvā uposathaṃ karoti, vuttanayeneva sabbo saṅgho āpattiṃ āpajjatī’’tiādi (kaṅkhā. aṭṭha. nidānavaṇṇanā). ‘‘Yattha āmisaparibhogo vaṭṭati, dhammaparibhogopi tattha vaṭṭatī’’ti alajjīhi saha paribhogo ca aṭṭhakathāyaṃ paṭikkhitto ekato kammakaraṇassāpi dhammaparibhogattā. Tasmā yathā hi pāḷiyaṃ pārājikāpattiāpajjanakapuggalaniyamatthaṃ yvāyaṃ ñatticatutthena kammena…pe… upasampanno, ayaṃ imasmiṃ atthe adhippeto bhikkhūti imasmiṃ vacane sabbepi ñatticatutthakammena upasampannā pārājikāpajjanakapuggalāyevāti niyamo na sijjhati pārājikānāpajjanakānampi sekkhādīnaṃ sambhavā, atha kho ñatticatutthakammena upasampannesuyeva pārājikāpattiāpajjanakā alajjī bālaputhujjanā labbhanti, na pana ehibhikkhuādīsūti evaṃ niyamo sijjhati, evamidhāpi pakatattesuyeva ekato kammakaraṇārahā anāpattikā lajjī kukkuccakā sikkhākāmā upalabbhanti , na apakatattesūti evameva niyamo sijjhati apakatattānaṃ gaṇapūraṇattābhāvena asaṃvāsikattaniyamato. Alajjino pana gaṇapūrakā hutvā kammassa sādhanato asaṃvāsikesu na gahitā kattabbavidhiṃ akatvā tehi saha madditvā kammaṃ karontānaṃ āpatti alajjitā ca na vigacchatīti veditabbaṃ. ‘‘Eko alajjī alajjīsatampi karotī’’ti (pārā. aṭṭha. 2.585) hi vuttaṃ, teneva vakkhati ‘‘sabbepi lajjino etesu kammādīsu saha vasantī’’tiādi. Ayañcattho upari vitthārato āvi bhavissati.
તથાતિ સીમાપરિચ્છિન્નેહીતિઆદિં પરામસતિ. એકતો વન્દનભુઞ્જનગામપ્પવેસનવત્તાપટિવત્તકરણઉગ્ગહપરિપુચ્છાસજ્ઝાયકરણાદિસામગ્ગિકિરિયાવસેન ભગવતા પઞ્ઞત્તસિક્ખાપદસિક્ખનં સમસિક્ખતા નામ, તઞ્ચ લજ્જીહેવ સમં સિક્ખિતબ્બં, ન અલજ્જીહીતિ દસ્સેતું ‘‘પઞ્ઞત્તં પન…પે॰… સમસિક્ખતા નામા’’તિ વુત્તં. તત્થ અનતિક્કમનવસેન ઉગ્ગહપરિપુચ્છાદિવસેન ચ લજ્જીપુગ્ગલેહિ સમં એકતો સિક્ખિતબ્બા સમસિક્ખાતિ સિક્ખાપદાનિ વુત્તાનિ, તાસં સમસિક્ખનં યથાવુત્તનયેન લજ્જીહિ સિક્ખિતબ્બભાવો સમસિક્ખતા નામાતિ અધિપ્પાયો. યથાવુત્તેસુ એકકમ્માદીસુ અલજ્જીનં લજ્જિધમ્મે અનોક્કન્તે લજ્જીહિ સહ સંવાસો નત્થિ, તતો બહિયેવ તે સન્દિસ્સન્તીતિ આહ સબ્બેપિ લજ્જિનોતિઆદિ.
Tathāti sīmāparicchinnehītiādiṃ parāmasati. Ekato vandanabhuñjanagāmappavesanavattāpaṭivattakaraṇauggahaparipucchāsajjhāyakaraṇādisāmaggikiriyāvasena bhagavatā paññattasikkhāpadasikkhanaṃ samasikkhatā nāma, tañca lajjīheva samaṃ sikkhitabbaṃ, na alajjīhīti dassetuṃ ‘‘paññattaṃ pana…pe… samasikkhatā nāmā’’ti vuttaṃ. Tattha anatikkamanavasena uggahaparipucchādivasena ca lajjīpuggalehi samaṃ ekato sikkhitabbā samasikkhāti sikkhāpadāni vuttāni, tāsaṃ samasikkhanaṃ yathāvuttanayena lajjīhi sikkhitabbabhāvo samasikkhatā nāmāti adhippāyo. Yathāvuttesu ekakammādīsu alajjīnaṃ lajjidhamme anokkante lajjīhi saha saṃvāso natthi, tato bahiyeva te sandissantīti āha sabbepi lajjinotiādi.
૫૬. યં તં વુત્તન્તિ સમ્બન્ધો. વત્થુમેવ ન હોતીતિ સુવણ્ણાદીહિ કતઇત્થિરૂપાનં અઙ્ગજાતેસુપિ નિમિત્તવોહારદસ્સનતો તત્થ પારાજિકાસઙ્કાનિવત્તનત્થં વુત્તં. તેનેવ વિનીતવત્થૂસુ લેપચિત્તાદિવત્થૂસુ સઞ્જાતકુક્કુચ્ચસ્સ પારાજિકેન અનાપત્તિ વુત્તા.
56. Yaṃ taṃ vuttanti sambandho. Vatthumeva na hotīti suvaṇṇādīhi kataitthirūpānaṃ aṅgajātesupi nimittavohāradassanato tattha pārājikāsaṅkānivattanatthaṃ vuttaṃ. Teneva vinītavatthūsu lepacittādivatthūsu sañjātakukkuccassa pārājikena anāpatti vuttā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૧. પઠમપારાજિકં • 1. Paṭhamapārājikaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૧. પઠમપારાજિકં • 1. Paṭhamapārājikaṃ
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / અનુપઞ્ઞત્તિવણ્ણના • Anupaññattivaṇṇanā