Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi

    ૨. દુતિયવગ્ગો

    2. Dutiyavaggo

    (૧૮) ૯. અનુપુબ્બાભિસમયકથા

    (18) 9. Anupubbābhisamayakathā

    ૩૩૯. અનુપુબ્બાભિસમયોતિ ? આમન્તા. અનુપુબ્બેન સોતાપત્તિમગ્ગં ભાવેતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે. અનુપુબ્બેન સોતાપત્તિમગ્ગં ભાવેતીતિ? આમન્તા. અનુપુબ્બેન સોતાપત્તિફલં સચ્છિકરોતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે.

    339. Anupubbābhisamayoti ? Āmantā. Anupubbena sotāpattimaggaṃ bhāvetīti? Na hevaṃ vattabbe. Anupubbena sotāpattimaggaṃ bhāvetīti? Āmantā. Anupubbena sotāpattiphalaṃ sacchikarotīti? Na hevaṃ vattabbe.

    અનુપુબ્બાભિસમયોતિ? આમન્તા. અનુપુબ્બેન સકદાગામિમગ્ગં ભાવેતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે. અનુપુબ્બેન સકદાગામિમગ્ગં ભાવેતીતિ? આમન્તા. અનુપુબ્બેન સકદાગામિફલં સચ્છિકરોતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે.

    Anupubbābhisamayoti? Āmantā. Anupubbena sakadāgāmimaggaṃ bhāvetīti? Na hevaṃ vattabbe. Anupubbena sakadāgāmimaggaṃ bhāvetīti? Āmantā. Anupubbena sakadāgāmiphalaṃ sacchikarotīti? Na hevaṃ vattabbe.

    અનુપુબ્બાભિસમયોતિ? આમન્તા. અનુપુબ્બેન અનાગામિમગ્ગં ભાવેતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે. અનુપુબ્બેન અનાગામિમગ્ગં ભાવેતીતિ? આમન્તા. અનુપુબ્બેન અનાગામિફલં સચ્છિકરોતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે.

    Anupubbābhisamayoti? Āmantā. Anupubbena anāgāmimaggaṃ bhāvetīti? Na hevaṃ vattabbe. Anupubbena anāgāmimaggaṃ bhāvetīti? Āmantā. Anupubbena anāgāmiphalaṃ sacchikarotīti? Na hevaṃ vattabbe.

    અનુપુબ્બાભિસમયોતિ ? આમન્તા. અનુપુબ્બેન અરહત્તમગ્ગં ભાવેતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે. અનુપુબ્બેન અરહત્તમગ્ગં ભાવેતીતિ? આમન્તા. અનુપુબ્બેન અરહત્તફલં સચ્છિકરોતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે.

    Anupubbābhisamayoti ? Āmantā. Anupubbena arahattamaggaṃ bhāvetīti? Na hevaṃ vattabbe. Anupubbena arahattamaggaṃ bhāvetīti? Āmantā. Anupubbena arahattaphalaṃ sacchikarotīti? Na hevaṃ vattabbe.

    ૩૪૦. સોતાપત્તિફલસચ્છિકિરિયાય પટિપન્નો પુગ્ગલો દુક્ખદસ્સનેન કિં જહતીતિ? સક્કાયદિટ્ઠિં, વિચિકિચ્છં, સીલબ્બતપરામાસં, તદેકટ્ઠે ચ કિલેસે ચતુભાગં જહતીતિ. ચતુભાગં સોતાપન્નો, ચતુભાગં ન સોતાપન્નો, ચતુભાગં સોતાપત્તિફલપ્પત્તો પટિલદ્ધો અધિગતો સચ્છિકતો ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ, કાયેન ફુસિત્વા વિહરતિ, ચતુભાગં ન કાયેન ફુસિત્વા વિહરતિ, ચતુભાગં સત્તક્ખત્તુપરમો કોલઙ્કોલો એકબીજી બુદ્ધે અવેચ્ચપ્પસાદેન સમન્નાગતો, ધમ્મે…પે॰… સઙ્ઘે…પે॰… અરિયકન્તેહિ સીલેહિ સમન્નાગતો ચતુભાગં ન અરિયકન્તેહિ સીલેહિ સમન્નાગતોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે.

    340. Sotāpattiphalasacchikiriyāya paṭipanno puggalo dukkhadassanena kiṃ jahatīti? Sakkāyadiṭṭhiṃ, vicikicchaṃ, sīlabbataparāmāsaṃ, tadekaṭṭhe ca kilese catubhāgaṃ jahatīti. Catubhāgaṃ sotāpanno, catubhāgaṃ na sotāpanno, catubhāgaṃ sotāpattiphalappatto paṭiladdho adhigato sacchikato upasampajja viharati, kāyena phusitvā viharati, catubhāgaṃ na kāyena phusitvā viharati, catubhāgaṃ sattakkhattuparamo kolaṅkolo ekabījī buddhe aveccappasādena samannāgato, dhamme…pe… saṅghe…pe… ariyakantehi sīlehi samannāgato catubhāgaṃ na ariyakantehi sīlehi samannāgatoti? Na hevaṃ vattabbe.

    સમુદયદસ્સનેન…પે॰… નિરોધદસ્સનેન…પે॰… મગ્ગદસ્સનેન કિં જહતીતિ? સક્કાયદિટ્ઠિં, વિચિકિચ્છં, સીલબ્બતપરામાસં, તદેકટ્ઠે ચ કિલેસે ચતુભાગં જહતીતિ. ચતુભાગં સોતાપન્નો, ચતુભાગં ન સોતાપન્નો, ચતુભાગં સોતાપત્તિફલપ્પત્તો પટિલદ્ધો અધિગતો સચ્છિકતો ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ, કાયેન ફુસિત્વા વિહરતિ, ચતુભાગં ન કાયેન ફુસિત્વા વિહરતિ, ચતુભાગં સત્તક્ખત્તુપરમો કોલઙ્કોલો એકબીજી બુદ્ધે અવેચ્ચપ્પસાદેન સમન્નાગતો, ધમ્મે…પે॰… સઙ્ઘે…પે॰… અરિયકન્તેહિ સીલેહિ સમન્નાગતો, ચતુભાગં ન અરિયકન્તેહિ સીલેહિ સમન્નાગતોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Samudayadassanena…pe… nirodhadassanena…pe… maggadassanena kiṃ jahatīti? Sakkāyadiṭṭhiṃ, vicikicchaṃ, sīlabbataparāmāsaṃ, tadekaṭṭhe ca kilese catubhāgaṃ jahatīti. Catubhāgaṃ sotāpanno, catubhāgaṃ na sotāpanno, catubhāgaṃ sotāpattiphalappatto paṭiladdho adhigato sacchikato upasampajja viharati, kāyena phusitvā viharati, catubhāgaṃ na kāyena phusitvā viharati, catubhāgaṃ sattakkhattuparamo kolaṅkolo ekabījī buddhe aveccappasādena samannāgato, dhamme…pe… saṅghe…pe… ariyakantehi sīlehi samannāgato, catubhāgaṃ na ariyakantehi sīlehi samannāgatoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૩૪૧. સકદાગામિફલસચ્છિકિરિયાય પટિપન્નો પુગ્ગલો દુક્ખદસ્સનેન કિં જહતીતિ? ઓળારિકં કામરાગં, ઓળારિકં બ્યાપાદં, તદેકટ્ઠે ચ કિલેસે ચતુભાગં જહતીતિ. ચતુભાગં સકદાગામી, ચતુભાગં ન સકદાગામી, ચતુભાગં સકદાગામિફલપ્પત્તો પટિલદ્ધો અધિગતો સચ્છિકતો ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ, કાયેન ફુસિત્વા વિહરતિ, ચતુભાગં ન કાયેન ફુસિત્વા વિહરતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સમુદયદસ્સનેન…પે॰… નિરોધદસ્સનેન…પે॰… મગ્ગદસ્સનેન કિં જહતીતિ? ઓળારિકં કામરાગં, ઓળારિકં બ્યાપાદં, તદેકટ્ઠે ચ કિલેસે ચતુભાગં જહતીતિ. ચતુભાગં સકદાગામી, ચતુભાગં ન સકદાગામી, ચતુભાગં સકદાગામિફલપ્પત્તો પટિલદ્ધો અધિગતો સચ્છિકતો ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ , કાયેન ફુસિત્વા વિહરતિ, ચતુભાગં ન કાયેન ફુસિત્વા વિહરતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    341. Sakadāgāmiphalasacchikiriyāya paṭipanno puggalo dukkhadassanena kiṃ jahatīti? Oḷārikaṃ kāmarāgaṃ, oḷārikaṃ byāpādaṃ, tadekaṭṭhe ca kilese catubhāgaṃ jahatīti. Catubhāgaṃ sakadāgāmī, catubhāgaṃ na sakadāgāmī, catubhāgaṃ sakadāgāmiphalappatto paṭiladdho adhigato sacchikato upasampajja viharati, kāyena phusitvā viharati, catubhāgaṃ na kāyena phusitvā viharatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… samudayadassanena…pe… nirodhadassanena…pe… maggadassanena kiṃ jahatīti? Oḷārikaṃ kāmarāgaṃ, oḷārikaṃ byāpādaṃ, tadekaṭṭhe ca kilese catubhāgaṃ jahatīti. Catubhāgaṃ sakadāgāmī, catubhāgaṃ na sakadāgāmī, catubhāgaṃ sakadāgāmiphalappatto paṭiladdho adhigato sacchikato upasampajja viharati , kāyena phusitvā viharati, catubhāgaṃ na kāyena phusitvā viharatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૩૪૨. અનાગામિફલસચ્છિકિરિયાય પટિપન્નો પુગ્ગલો દુક્ખદસ્સનેન કિં જહતીતિ? અણુસહગતં કામરાગં, અણુસહગતં બ્યાપાદં, તદેકટ્ઠે ચ કિલેસે ચતુભાગં જહતીતિ. ચતુભાગં અનાગામી, ચતુભાગં ન અનાગામી, ચતુભાગં અનાગામિફલપ્પત્તો પટિલદ્ધો અધિગતો સચ્છિકતો ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ, કાયેન ફુસિત્વા વિહરતિ, ચતુભાગં ન કાયેન ફુસિત્વા વિહરતિ, ચતુભાગં અન્તરાપરિનિબ્બાયી…પે॰… ઉપહચ્ચપરિનિબ્બાયી… અસઙ્ખારપરિનિબ્બાયી… સસઙ્ખારપરિનિબ્બાયી… ઉદ્ધંસોતો અકનિટ્ઠગામી, ચતુભાગં ન ઉદ્ધંસોતો ન અકનિટ્ઠગામીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    342. Anāgāmiphalasacchikiriyāya paṭipanno puggalo dukkhadassanena kiṃ jahatīti? Aṇusahagataṃ kāmarāgaṃ, aṇusahagataṃ byāpādaṃ, tadekaṭṭhe ca kilese catubhāgaṃ jahatīti. Catubhāgaṃ anāgāmī, catubhāgaṃ na anāgāmī, catubhāgaṃ anāgāmiphalappatto paṭiladdho adhigato sacchikato upasampajja viharati, kāyena phusitvā viharati, catubhāgaṃ na kāyena phusitvā viharati, catubhāgaṃ antarāparinibbāyī…pe… upahaccaparinibbāyī… asaṅkhāraparinibbāyī… sasaṅkhāraparinibbāyī… uddhaṃsoto akaniṭṭhagāmī, catubhāgaṃ na uddhaṃsoto na akaniṭṭhagāmīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    સમુદયદસ્સનેન…પે॰… નિરોધદસ્સનેન…પે॰… મગ્ગદસ્સનેન કિં જહતીતિ? અણુસહગતં કામરાગં, અણુસહગતં બ્યાપાદં, તદેકટ્ઠે ચ કિલેસે ચતુભાગં જહતીતિ. ચતુભાગં અનાગામી, ચતુભાગં ન અનાગામી, ચતુભાગં અનાગામિફલપ્પત્તો પટિલદ્ધો અધિગતો સચ્છિકતો ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ, કાયેન ફુસિત્વા વિહરતિ, ચતુભાગં ન કાયેન ફુસિત્વા વિહરતિ, ચતુભાગં અન્તરાપરિનિબ્બાયી…પે॰… ઉપહચ્ચપરિનિબ્બાયી… અસઙ્ખારપરિનિબ્બાયી… સસઙ્ખારપરિનિબ્બાયી… ઉદ્ધંસોતો અકનિટ્ઠગામી, ચતુભાગં ન ઉદ્ધંસોતો અકનિટ્ઠગામીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Samudayadassanena…pe… nirodhadassanena…pe… maggadassanena kiṃ jahatīti? Aṇusahagataṃ kāmarāgaṃ, aṇusahagataṃ byāpādaṃ, tadekaṭṭhe ca kilese catubhāgaṃ jahatīti. Catubhāgaṃ anāgāmī, catubhāgaṃ na anāgāmī, catubhāgaṃ anāgāmiphalappatto paṭiladdho adhigato sacchikato upasampajja viharati, kāyena phusitvā viharati, catubhāgaṃ na kāyena phusitvā viharati, catubhāgaṃ antarāparinibbāyī…pe… upahaccaparinibbāyī… asaṅkhāraparinibbāyī… sasaṅkhāraparinibbāyī… uddhaṃsoto akaniṭṭhagāmī, catubhāgaṃ na uddhaṃsoto akaniṭṭhagāmīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૩૪૩. અરહત્તસચ્છિકિરિયાય પટિપન્નો પુગ્ગલો દુક્ખદસ્સનેન કિં જહતીતિ? રૂપરાગં, અરૂપરાગં, માનં, ઉદ્ધચ્ચં, અવિજ્જં, તદેકટ્ઠે ચ કિલેસે ચતુભાગં જહતીતિ. ચતુભાગં અરહા, ચતુભાગં ન અરહા, ચતુભાગં અરહત્તપ્પત્તો પટિલદ્ધો અધિગતો સચ્છિકતો ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ, કાયેન ફુસિત્વા વિહરતિ, ચતુભાગં ન કાયેન ફુસિત્વા વિહરતિ, ચતુભાગં વીતરાગો…પે॰… વીતદોસો… વીતમોહો…પે॰… કતકરણીયો ઓહિતભારો અનુપ્પત્તસદત્થો પરિક્ખીણભવસંયોજનો સમ્મદઞ્ઞાવિમુત્તો ઉક્ખિત્તપલિઘો સઙ્કિણ્ણપરિખો અબ્બૂળ્હેસિકો નિરગ્ગળો અરિયો પન્નદ્ધજો પન્નભારો વિસઞ્ઞુત્તો સુવિજિતવિજયો, દુક્ખં તસ્સ પરિઞ્ઞાતં, સમુદયો પહીનો, નિરોધો સચ્છિકતો, મગ્ગો ભાવિતો, અભિઞ્ઞેય્યં અભિઞ્ઞાતં, પરિઞ્ઞેય્યં પરિઞ્ઞાતં, પહાતબ્બં પહીનં, ભાવેતબ્બં ભાવિતં…પે॰… સચ્છિકાતબ્બં સચ્છિકતં, ચતુભાગં સચ્છિકાતબ્બં ન સચ્છિકતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    343. Arahattasacchikiriyāya paṭipanno puggalo dukkhadassanena kiṃ jahatīti? Rūparāgaṃ, arūparāgaṃ, mānaṃ, uddhaccaṃ, avijjaṃ, tadekaṭṭhe ca kilese catubhāgaṃ jahatīti. Catubhāgaṃ arahā, catubhāgaṃ na arahā, catubhāgaṃ arahattappatto paṭiladdho adhigato sacchikato upasampajja viharati, kāyena phusitvā viharati, catubhāgaṃ na kāyena phusitvā viharati, catubhāgaṃ vītarāgo…pe… vītadoso… vītamoho…pe… katakaraṇīyo ohitabhāro anuppattasadattho parikkhīṇabhavasaṃyojano sammadaññāvimutto ukkhittapaligho saṅkiṇṇaparikho abbūḷhesiko niraggaḷo ariyo pannaddhajo pannabhāro visaññutto suvijitavijayo, dukkhaṃ tassa pariññātaṃ, samudayo pahīno, nirodho sacchikato, maggo bhāvito, abhiññeyyaṃ abhiññātaṃ, pariññeyyaṃ pariññātaṃ, pahātabbaṃ pahīnaṃ, bhāvetabbaṃ bhāvitaṃ…pe… sacchikātabbaṃ sacchikataṃ, catubhāgaṃ sacchikātabbaṃ na sacchikatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    સમુદયદસ્સનેન … નિરોધદસ્સનેન… મગ્ગદસ્સનેન કિં જહતીતિ? રૂપરાગં, અરૂપરાગં, માનં, ઉદ્ધચ્ચં, અવિજ્જં, તદેકટ્ઠે ચ કિલેસે ચતુભાગં જહતીતિ. ચતુભાગં અરહા, ચતુભાગં ન અરહા, ચતુભાગં અરહત્તપ્પત્તો પટિલદ્ધો અધિગતો સચ્છિકતો ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ, કાયેન ફુસિત્વા વિહરતિ, ચતુભાગં ન કાયેન ફુસિત્વા વિહરતિ, ચતુભાગં વીતરાગો… વીતદોસો… વીતમોહો… કતકરણીયો ઓહિતભારો અનુપ્પત્તસદત્થો પરિક્ખીણભવસંયોજનો સમ્મદઞ્ઞાવિમુત્તો ઉક્ખિત્તપલિઘો સઙ્કિણ્ણપરિખો અબ્બૂળ્હેસિકો નિરગ્ગળો અરિયો પન્નદ્ધજો પન્નભારો વિસઞ્ઞુત્તો સુવિજિતવિજયો, દુક્ખં તસ્સ પરિઞ્ઞાતં, સમુદયો પહીનો, નિરોધો સચ્છિકતો, મગ્ગો ભાવિતો, અભિઞ્ઞેય્યં અભિઞ્ઞાતં, પરિઞ્ઞેય્યં પરિઞ્ઞાતં, પહાતબ્બં પહીનં, ભાવેતબ્બં ભાવિતં…પે॰… સચ્છિકાતબ્બં સચ્છિકતં, ચતુભાગં સચ્છિકાતબ્બં ન સચ્છિકતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Samudayadassanena … nirodhadassanena… maggadassanena kiṃ jahatīti? Rūparāgaṃ, arūparāgaṃ, mānaṃ, uddhaccaṃ, avijjaṃ, tadekaṭṭhe ca kilese catubhāgaṃ jahatīti. Catubhāgaṃ arahā, catubhāgaṃ na arahā, catubhāgaṃ arahattappatto paṭiladdho adhigato sacchikato upasampajja viharati, kāyena phusitvā viharati, catubhāgaṃ na kāyena phusitvā viharati, catubhāgaṃ vītarāgo… vītadoso… vītamoho… katakaraṇīyo ohitabhāro anuppattasadattho parikkhīṇabhavasaṃyojano sammadaññāvimutto ukkhittapaligho saṅkiṇṇaparikho abbūḷhesiko niraggaḷo ariyo pannaddhajo pannabhāro visaññutto suvijitavijayo, dukkhaṃ tassa pariññātaṃ, samudayo pahīno, nirodho sacchikato, maggo bhāvito, abhiññeyyaṃ abhiññātaṃ, pariññeyyaṃ pariññātaṃ, pahātabbaṃ pahīnaṃ, bhāvetabbaṃ bhāvitaṃ…pe… sacchikātabbaṃ sacchikataṃ, catubhāgaṃ sacchikātabbaṃ na sacchikatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૩૪૪. સોતાપત્તિફલસચ્છિકિરિયાય પટિપન્નો પુગ્ગલો દુક્ખં દક્ખન્તો પટિપન્નકોતિ વત્તબ્બોતિ? આમન્તા. દુક્ખે દિટ્ઠે ફલે ઠિતોતિ વત્તબ્બોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે. સમુદયં દક્ખન્તો…પે॰… નિરોધં દક્ખન્તો પટિપન્નકોતિ વત્તબ્બોતિ? આમન્તા . નિરોધે દિટ્ઠે ફલે ઠિતોતિ વત્તબ્બોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે.

    344. Sotāpattiphalasacchikiriyāya paṭipanno puggalo dukkhaṃ dakkhanto paṭipannakoti vattabboti? Āmantā. Dukkhe diṭṭhe phale ṭhitoti vattabboti? Na hevaṃ vattabbe. Samudayaṃ dakkhanto…pe… nirodhaṃ dakkhanto paṭipannakoti vattabboti? Āmantā . Nirodhe diṭṭhe phale ṭhitoti vattabboti? Na hevaṃ vattabbe.

    સોતાપત્તિફલસચ્છિકિરિયાય પટિપન્નો પુગ્ગલો મગ્ગં દક્ખન્તો પટિપન્નકોતિ વત્તબ્બો, મગ્ગે દિટ્ઠે ફલે ઠિતોતિ વત્તબ્બોતિ? આમન્તા. દુક્ખં દક્ખન્તો પટિપન્નકોતિ વત્તબ્બો, દુક્ખે દિટ્ઠે ફલે ઠિતોતિ વત્તબ્બોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… મગ્ગં દક્ખન્તો પટિપન્નકોતિ વત્તબ્બો, મગ્ગે દિટ્ઠે ફલે ઠિતોતિ વત્તબ્બોતિ? આમન્તા. સમુદયં દક્ખન્તો…પે॰… નિરોધં દક્ખન્તો પટિપન્નકોતિ વત્તબ્બો, નિરોધે દિટ્ઠે ફલે ઠિતોતિ વત્તબ્બોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Sotāpattiphalasacchikiriyāya paṭipanno puggalo maggaṃ dakkhanto paṭipannakoti vattabbo, magge diṭṭhe phale ṭhitoti vattabboti? Āmantā. Dukkhaṃ dakkhanto paṭipannakoti vattabbo, dukkhe diṭṭhe phale ṭhitoti vattabboti? Na hevaṃ vattabbe…pe… maggaṃ dakkhanto paṭipannakoti vattabbo, magge diṭṭhe phale ṭhitoti vattabboti? Āmantā. Samudayaṃ dakkhanto…pe… nirodhaṃ dakkhanto paṭipannakoti vattabbo, nirodhe diṭṭhe phale ṭhitoti vattabboti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    સોતાપત્તિફલસચ્છિકિરિયાય પટિપન્નો પુગ્ગલો દુક્ખં દક્ખન્તો પટિપન્નકોતિ વત્તબ્બો, દુક્ખે દિટ્ઠે ન વત્તબ્બં – ‘‘ફલે ઠિતોતિ વત્તબ્બો’’તિ? આમન્તા. મગ્ગં દક્ખન્તો પટિપન્નકોતિ વત્તબ્બો, મગ્ગે દિટ્ઠે ન વત્તબ્બં – ‘‘ફલે ઠિતોતિ વત્તબ્બો’’તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સમુદયં દક્ખન્તો… નિરોધં દક્ખન્તો પટિપન્નકોતિ વત્તબ્બો, નિરોધે દિટ્ઠે ન વત્તબ્બં – ‘‘ફલે ઠિતોતિ વત્તબ્બો’’તિ? આમન્તા. મગ્ગં દક્ખન્તો ‘‘પટિપન્નકો’’તિ વત્તબ્બો, મગ્ગે દિટ્ઠે ન વત્તબ્બં – ‘‘ફલે ઠિતોતિ વત્તબ્બો’’તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Sotāpattiphalasacchikiriyāya paṭipanno puggalo dukkhaṃ dakkhanto paṭipannakoti vattabbo, dukkhe diṭṭhe na vattabbaṃ – ‘‘phale ṭhitoti vattabbo’’ti? Āmantā. Maggaṃ dakkhanto paṭipannakoti vattabbo, magge diṭṭhe na vattabbaṃ – ‘‘phale ṭhitoti vattabbo’’ti? Na hevaṃ vattabbe…pe… samudayaṃ dakkhanto… nirodhaṃ dakkhanto paṭipannakoti vattabbo, nirodhe diṭṭhe na vattabbaṃ – ‘‘phale ṭhitoti vattabbo’’ti? Āmantā. Maggaṃ dakkhanto ‘‘paṭipannako’’ti vattabbo, magge diṭṭhe na vattabbaṃ – ‘‘phale ṭhitoti vattabbo’’ti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    1 સોતાપત્તિફલસચ્છિકિરિયાય પટિપન્નો પુગ્ગલો દુક્ખં દક્ખન્તો પટિપન્નકોતિ વત્તબ્બો, દુક્ખે દિટ્ઠે ન વત્તબ્બં – ‘‘ફલે ઠિતોતિ વત્તબ્બો’’તિ? આમન્તા. નિરત્થિયં દુક્ખદસ્સનન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સમુદયં દક્ખન્તો…પે॰… નિરોધં દક્ખન્તો પટિપન્નકોતિ વત્તબ્બો, નિરોધે દિટ્ઠે ન વત્તબ્બં – ‘‘ફલે ઠિતોતિ વત્તબ્બો’’તિ? આમન્તા. નિરત્થિયં નિરોધદસ્સનન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    2 Sotāpattiphalasacchikiriyāya paṭipanno puggalo dukkhaṃ dakkhanto paṭipannakoti vattabbo, dukkhe diṭṭhe na vattabbaṃ – ‘‘phale ṭhitoti vattabbo’’ti? Āmantā. Niratthiyaṃ dukkhadassananti? Na hevaṃ vattabbe…pe… samudayaṃ dakkhanto…pe… nirodhaṃ dakkhanto paṭipannakoti vattabbo, nirodhe diṭṭhe na vattabbaṃ – ‘‘phale ṭhitoti vattabbo’’ti? Āmantā. Niratthiyaṃ nirodhadassananti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૩૪૫. 3 દુક્ખે દિટ્ઠે ચત્તારિ સચ્ચાનિ દિટ્ઠાનિ હોન્તીતિ? આમન્તા. દુક્ખસચ્ચં ચત્તારિ સચ્ચાનીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    345. 4 Dukkhe diṭṭhe cattāri saccāni diṭṭhāni hontīti? Āmantā. Dukkhasaccaṃ cattāri saccānīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    5 રૂપક્ખન્ધે અનિચ્ચતો દિટ્ઠે પઞ્ચક્ખન્ધા અનિચ્ચતો દિટ્ઠા હોન્તીતિ? આમન્તા. રૂપક્ખન્ધો પઞ્ચક્ખન્ધાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    6 Rūpakkhandhe aniccato diṭṭhe pañcakkhandhā aniccato diṭṭhā hontīti? Āmantā. Rūpakkhandho pañcakkhandhāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    7 ચક્ખાયતને અનિચ્ચતો દિટ્ઠે દ્વાદસાયતનાનિ અનિચ્ચતો દિટ્ઠાનિ હોન્તીતિ? આમન્તા. ચક્ખાયતનં દ્વાદસાયતનાનીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    8 Cakkhāyatane aniccato diṭṭhe dvādasāyatanāni aniccato diṭṭhāni hontīti? Āmantā. Cakkhāyatanaṃ dvādasāyatanānīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    9 ચક્ખુધાતુયા અનિચ્ચતો દિટ્ઠાય અટ્ઠારસ ધાતુયો અનિચ્ચતો દિટ્ઠા હોન્તીતિ? આમન્તા. ચક્ખુધાતુ અટ્ઠારસ ધાતુયોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    10 Cakkhudhātuyā aniccato diṭṭhāya aṭṭhārasa dhātuyo aniccato diṭṭhā hontīti? Āmantā. Cakkhudhātu aṭṭhārasa dhātuyoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    11 ચક્ખુન્દ્રિયે અનિચ્ચતો દિટ્ઠે બાવીસતિન્દ્રિયાનિ અનિચ્ચતો દિટ્ઠાનિ હોન્તીતિ? આમન્તા. ચક્ખુન્દ્રિયં બાવીસતિન્દ્રિયાનીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    12 Cakkhundriye aniccato diṭṭhe bāvīsatindriyāni aniccato diṭṭhāni hontīti? Āmantā. Cakkhundriyaṃ bāvīsatindriyānīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    13 ચતૂહિ ઞાણેહિ સોતાપત્તિફલં સચ્છિકરોતીતિ? આમન્તા. ચત્તારિ સોતાપત્તિફલાનીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અટ્ઠહિ ઞાણેહિ સોતાપત્તિફલં સચ્છિકરોતીતિ? આમન્તા . અટ્ઠ સોતાપત્તિફલાનીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… દ્વાદસહિ ઞાણેહિ સોતાપત્તિફલં સચ્છિકરોતીતિ? આમન્તા. દ્વાદસ સોતાપત્તિફલાનીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… ચતુચત્તારીસાય ઞાણેહિ સોતાપત્તિફલં સચ્છિકરોતીતિ ? આમન્તા. ચતુચત્તારીસં સોતાપત્તિફલાનીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સત્તસત્તતિયા ઞાણેહિ સોતાપત્તિફલં સચ્છિકરોતીતિ? આમન્તા. સત્તસત્તતિ સોતાપત્તિફલાનીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    14 Catūhi ñāṇehi sotāpattiphalaṃ sacchikarotīti? Āmantā. Cattāri sotāpattiphalānīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… aṭṭhahi ñāṇehi sotāpattiphalaṃ sacchikarotīti? Āmantā . Aṭṭha sotāpattiphalānīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… dvādasahi ñāṇehi sotāpattiphalaṃ sacchikarotīti? Āmantā. Dvādasa sotāpattiphalānīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… catucattārīsāya ñāṇehi sotāpattiphalaṃ sacchikarotīti ? Āmantā. Catucattārīsaṃ sotāpattiphalānīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sattasattatiyā ñāṇehi sotāpattiphalaṃ sacchikarotīti? Āmantā. Sattasattati sotāpattiphalānīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૩૪૬. ન વત્તબ્બં – ‘‘અનુપુબ્બાભિસમયો’’તિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘સેય્યથાપિ, ભિક્ખવે, મહાસમુદ્દો અનુપુબ્બનિન્નો અનુપુબ્બપોણો અનુપુબ્બપબ્ભારો, ન આયતકેનેવ પપાતો; એવમેવ ખો, ભિક્ખવે, ઇમસ્મિં ધમ્મવિનયે અનુપુબ્બસિક્ખા અનુપુબ્બકિરિયા અનુપુબ્બપટિપદા, ન આયતકેનેવ અઞ્ઞાપટિવેધો’’તિ 15. અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ અનુપુબ્બાભિસમયોતિ.

    346. Na vattabbaṃ – ‘‘anupubbābhisamayo’’ti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘seyyathāpi, bhikkhave, mahāsamuddo anupubbaninno anupubbapoṇo anupubbapabbhāro, na āyatakeneva papāto; evameva kho, bhikkhave, imasmiṃ dhammavinaye anupubbasikkhā anupubbakiriyā anupubbapaṭipadā, na āyatakeneva aññāpaṭivedho’’ti 16. Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi anupubbābhisamayoti.

    ન વત્તબ્બં – ‘‘અનુપુબ્બાભિસમયો’’તિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા –

    Na vattabbaṃ – ‘‘anupubbābhisamayo’’ti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā –

    ‘‘અનુપુબ્બેન મેધાવી, થોકં થોકં ખણે ખણે;

    ‘‘Anupubbena medhāvī, thokaṃ thokaṃ khaṇe khaṇe;

    કમ્મારો રજતસ્સેવ, નિદ્ધમે મલમત્તનો’’તિ 17.

    Kammāro rajatasseva, niddhame malamattano’’ti 18.

    અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ અનુપુબ્બાભિસમયોતિ.

    Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi anupubbābhisamayoti.

    અનુપુબ્બાભિસમયોતિ ? આમન્તા. નન્વાયસ્મા ગવમ્પતિ થેરો ભિક્ખૂ એતદવોચ – ‘‘સમ્મુખા મેતં, આવુસો, ભગવતો સુતં સમ્મુખા પટિગ્ગહિતં – ‘યો, ભિક્ખવે, દુક્ખં પસ્સતિ દુક્ખસમુદયમ્પિ સો પસ્સતિ, દુક્ખનિરોધમ્પિ પસ્સતિ, દુક્ખનિરોધગામિનિં પટિપદમ્પિ પસ્સતિ; યો દુક્ખસમુદયં પસ્સતિ દુક્ખમ્પિ સો પસ્સતિ, દુક્ખનિરોધમ્પિ પસ્સતિ, દુક્ખનિરોધગામિનિં પટિપદમ્પિ પસ્સતિ; યો દુક્ખનિરોધં પસ્સતિ દુક્ખમ્પિ સો પસ્સતિ, દુક્ખસમુદયમ્પિ પસ્સતિ, દુક્ખનિરોધગામિનિં પટિપદમ્પિ પસ્સતિ; યો દુક્ખનિરોધગામિનિં પટિપદં પસ્સતિ દુક્ખમ્પિ સો પસ્સતિ, દુક્ખસમુદયમ્પિ પસ્સતિ, દુક્ખનિરોધમ્પિ પસ્સતી’’’તિ 19! અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ ન વત્તબ્બં – ‘‘અનુપુબ્બાભિસમયો’’તિ.

    Anupubbābhisamayoti ? Āmantā. Nanvāyasmā gavampati thero bhikkhū etadavoca – ‘‘sammukhā metaṃ, āvuso, bhagavato sutaṃ sammukhā paṭiggahitaṃ – ‘yo, bhikkhave, dukkhaṃ passati dukkhasamudayampi so passati, dukkhanirodhampi passati, dukkhanirodhagāminiṃ paṭipadampi passati; yo dukkhasamudayaṃ passati dukkhampi so passati, dukkhanirodhampi passati, dukkhanirodhagāminiṃ paṭipadampi passati; yo dukkhanirodhaṃ passati dukkhampi so passati, dukkhasamudayampi passati, dukkhanirodhagāminiṃ paṭipadampi passati; yo dukkhanirodhagāminiṃ paṭipadaṃ passati dukkhampi so passati, dukkhasamudayampi passati, dukkhanirodhampi passatī’’’ti 20! Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi na vattabbaṃ – ‘‘anupubbābhisamayo’’ti.

    અનુપુબ્બાભિસમયોતિ ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા –

    Anupubbābhisamayoti ? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā –

    ‘‘સહાવસ્સ દસ્સનસમ્પદાય,

    ‘‘Sahāvassa dassanasampadāya,

    તયસ્સુ ધમ્મા જહિતા ભવન્તિ;

    Tayassu dhammā jahitā bhavanti;

    સક્કાયદિટ્ઠી વિચિકિચ્છિતઞ્ચ,

    Sakkāyadiṭṭhī vicikicchitañca,

    સીલબ્બતં વાપિ યદત્થિ કિઞ્ચિ;

    Sīlabbataṃ vāpi yadatthi kiñci;

    ચતૂહપાયેહિ ચ વિપ્પમુત્તો,

    Catūhapāyehi ca vippamutto,

    છચ્ચાભિઠાનાનિ અભબ્બ કાતુ’’ન્તિ.

    Chaccābhiṭhānāni abhabba kātu’’nti.

    અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ ન વત્તબ્બં – ‘‘અનુપુબ્બાભિસમયો’’તિ.

    Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi na vattabbaṃ – ‘‘anupubbābhisamayo’’ti.

    અનુપુબ્બાભિસમયોતિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘યસ્મિં, ભિક્ખવે, સમયે અરિયસાવકસ્સ વિરજં વીતમલં ધમ્મચક્ખું ઉદપાદિ – ‘યં કિઞ્ચિ સમુદયધમ્મં સબ્બં તં નિરોધધમ્મ’ન્તિ, સહ દસ્સનુપ્પાદા, ભિક્ખવે, અરિયસાવકસ્સ તીણિ સંયોજનાનિ પહીયન્તિ – સક્કાયદિટ્ઠિ, વિચિકિચ્છા, સીલબ્બતપરામાસો’’તિ! અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ ન વત્તબ્બં – ‘‘અનુપુબ્બાભિસમયો’’તિ.

    Anupubbābhisamayoti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘yasmiṃ, bhikkhave, samaye ariyasāvakassa virajaṃ vītamalaṃ dhammacakkhuṃ udapādi – ‘yaṃ kiñci samudayadhammaṃ sabbaṃ taṃ nirodhadhamma’nti, saha dassanuppādā, bhikkhave, ariyasāvakassa tīṇi saṃyojanāni pahīyanti – sakkāyadiṭṭhi, vicikicchā, sīlabbataparāmāso’’ti! Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi na vattabbaṃ – ‘‘anupubbābhisamayo’’ti.

    અનુપુબ્બાભિસમયકથા નિટ્ઠિતા.

    Anupubbābhisamayakathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. સકવાદીપુચ્છાલક્ખણં
    2. sakavādīpucchālakkhaṇaṃ
    3. પરવાદીપુચ્છાલક્ખણં
    4. paravādīpucchālakkhaṇaṃ
    5. સકવાદીપુચ્છાલક્ખણં
    6. sakavādīpucchālakkhaṇaṃ
    7. સકવાદીપુચ્છાલક્ખણં
    8. sakavādīpucchālakkhaṇaṃ
    9. સકવાદીપુચ્છાલક્ખણં
    10. sakavādīpucchālakkhaṇaṃ
    11. સકવાદીપુચ્છાલક્ખણં
    12. sakavādīpucchālakkhaṇaṃ
    13. સકવાદીપુચ્છાલક્ખણં
    14. sakavādīpucchālakkhaṇaṃ
    15. ચૂળવ॰ ૩૮૫; અ॰ નિ॰ ૮.૨૦; ઉદા॰ ૪૫ ઉદાને ચ
    16. cūḷava. 385; a. ni. 8.20; udā. 45 udāne ca
    17. ધ॰ પ॰ ૨૩૯ ધમ્મપદે
    18. dha. pa. 239 dhammapade
    19. સં॰ નિ॰ ૫.૧૧૦૦
    20. saṃ. ni. 5.1100



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૯. અનુપુબ્બાભિસમયકથાવણ્ણના • 9. Anupubbābhisamayakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૯. અનુપુબ્બાભિસમયકથાવણ્ણના • 9. Anupubbābhisamayakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૯. અનુપુબ્બાભિસમયકથાવણ્ણના • 9. Anupubbābhisamayakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact