Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā |
૯. અનુપુબ્બાભિસમયકથાવણ્ણના
9. Anupubbābhisamayakathāvaṇṇanā
૩૩૯. ‘‘તાનિ વા ચત્તારિપિ ઞાણાનિ એકો સોતાપત્તિમગ્ગોયેવાતિ પટિજાનાતી’’તિ ઇમં સન્ધાયાહ ‘‘અથ વા’’તિઆદિ. ચતુન્નં ઞાણાનન્તિ દુક્ખેઞાણાદીનં ચતુન્નં ઞાણાનં. એકમગ્ગભાવતોતિ સોતાપત્તિઆદિએકમગ્ગભાવતો. કમેન પવત્તમાનાનિપિ હિ તાનિ ઞાણાનિ તંતંમગ્ગકિચ્ચસ્સ સાધનતો એકોયેવ મગ્ગો હોતીતિ અધિપ્પાયો. તેનાહ ‘‘એકમગ્ગસ્સ…પે॰… પટિજાનાતી’’તિ.
339. ‘‘Tāni vā cattāripi ñāṇāni eko sotāpattimaggoyevāti paṭijānātī’’ti imaṃ sandhāyāha ‘‘atha vā’’tiādi. Catunnaṃ ñāṇānanti dukkheñāṇādīnaṃ catunnaṃ ñāṇānaṃ. Ekamaggabhāvatoti sotāpattiādiekamaggabhāvato. Kamena pavattamānānipi hi tāni ñāṇāni taṃtaṃmaggakiccassa sādhanato ekoyeva maggo hotīti adhippāyo. Tenāha ‘‘ekamaggassa…pe… paṭijānātī’’ti.
૩૪૪. દસ્સનેતિ મગ્ગદસ્સને.
344. Dassaneti maggadassane.
૩૪૫. ધમ્મત્થાનં હેતુફલભાવતો ધમ્મત્થપટિસમ્ભિદાનં સિયા સોતાપત્તિફલહેતુતા, તદભાવતો ન ઇતરપટિસમ્ભિદાનન્તિ આહ ‘‘નિરુત્તિ…પે॰… વિચારેતબ્બ’’ન્તિ. સબ્બાસમ્પિ પન પટિસમ્ભિદાનં પઠમફલસચ્છિકિરિયાહેતુતા વિચારેતબ્બા મગ્ગાધિગમેનેવ લદ્ધબ્બત્તા ફલાનં વિય, તસ્મા ‘‘અટ્ઠહિ ઞાણેહી’’તિ એત્થ નિક્ખેપકણ્ડે આગતનયેન દુક્ખાદિઞાણાનં પુબ્બન્તાદિઞાણાનઞ્ચ વસેન ‘‘અટ્ઠહિ ઞાણેહી’’તિ યુત્તં વિય દિસ્સતિ.
345. Dhammatthānaṃ hetuphalabhāvato dhammatthapaṭisambhidānaṃ siyā sotāpattiphalahetutā, tadabhāvato na itarapaṭisambhidānanti āha ‘‘nirutti…pe… vicāretabba’’nti. Sabbāsampi pana paṭisambhidānaṃ paṭhamaphalasacchikiriyāhetutā vicāretabbā maggādhigameneva laddhabbattā phalānaṃ viya, tasmā ‘‘aṭṭhahi ñāṇehī’’ti ettha nikkhepakaṇḍe āgatanayena dukkhādiñāṇānaṃ pubbantādiñāṇānañca vasena ‘‘aṭṭhahi ñāṇehī’’ti yuttaṃ viya dissati.
અનુપુબ્બાભિસમયકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Anupubbābhisamayakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૮) ૯. અનુપુબ્બાભિસમયકથા • (18) 9. Anupubbābhisamayakathā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૯. અનુપુબ્બાભિસમયકથાવણ્ણના • 9. Anupubbābhisamayakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૯. અનુપુબ્બાભિસમયકથાવણ્ણના • 9. Anupubbābhisamayakathāvaṇṇanā