Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૬. અનુરુદ્ધસુત્તં

    6. Anuruddhasuttaṃ

    ૨૨૬. એકં સમયં આયસ્મા અનુરુદ્ધો કોસલેસુ વિહરતિ અઞ્ઞતરસ્મિં વનસણ્ડે. અથ ખો અઞ્ઞતરા તાવતિંસકાયિકા દેવતા જાલિની નામ આયસ્મતો અનુરુદ્ધસ્સ પુરાણદુતિયિકા યેનાયસ્મા અનુરુદ્ધો તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા આયસ્મન્તં અનુરુદ્ધં ગાથાય અજ્ઝભાસિ –

    226. Ekaṃ samayaṃ āyasmā anuruddho kosalesu viharati aññatarasmiṃ vanasaṇḍe. Atha kho aññatarā tāvatiṃsakāyikā devatā jālinī nāma āyasmato anuruddhassa purāṇadutiyikā yenāyasmā anuruddho tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā āyasmantaṃ anuruddhaṃ gāthāya ajjhabhāsi –

    ‘‘તત્થ ચિત્તં પણિધેહિ, યત્થ તે વુસિતં પુરે;

    ‘‘Tattha cittaṃ paṇidhehi, yattha te vusitaṃ pure;

    તાવતિંસેસુ દેવેસુ, સબ્બકામસમિદ્ધિસુ;

    Tāvatiṃsesu devesu, sabbakāmasamiddhisu;

    પુરક્ખતો પરિવુતો, દેવકઞ્ઞાહિ સોભસી’’તિ.

    Purakkhato parivuto, devakaññāhi sobhasī’’ti.

    ‘‘દુગ્ગતા દેવકઞ્ઞાયો, સક્કાયસ્મિં પતિટ્ઠિતા;

    ‘‘Duggatā devakaññāyo, sakkāyasmiṃ patiṭṭhitā;

    તે ચાપિ દુગ્ગતા સત્તા, દેવકઞ્ઞાહિ પત્થિતા’’તિ.

    Te cāpi duggatā sattā, devakaññāhi patthitā’’ti.

    ‘‘ન તે સુખં પજાનન્તિ, યે ન પસ્સન્તિ નન્દનં;

    ‘‘Na te sukhaṃ pajānanti, ye na passanti nandanaṃ;

    આવાસં નરદેવાનં, તિદસાનં યસસ્સિન’’ન્તિ.

    Āvāsaṃ naradevānaṃ, tidasānaṃ yasassina’’nti.

    ‘‘ન ત્વં બાલે વિજાનાસિ, યથા અરહતં વચો;

    ‘‘Na tvaṃ bāle vijānāsi, yathā arahataṃ vaco;

    અનિચ્ચા સબ્બસઙ્ખારા, ઉપ્પાદવયધમ્મિનો;

    Aniccā sabbasaṅkhārā, uppādavayadhammino;

    ઉપ્પજ્જિત્વા નિરુજ્ઝન્તિ, તેસં વૂપસમો સુખો.

    Uppajjitvā nirujjhanti, tesaṃ vūpasamo sukho.

    ‘‘નત્થિ દાનિ પુનાવાસો, દેવકાયસ્મિ જાલિનિ;

    ‘‘Natthi dāni punāvāso, devakāyasmi jālini;

    વિક્ખીણો જાતિસંસારો, નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવો’’તિ.

    Vikkhīṇo jātisaṃsāro, natthi dāni punabbhavo’’ti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૬. અનુરુદ્ધસુત્તવણ્ણના • 6. Anuruddhasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૬. અનુરુદ્ધસુત્તવણ્ણના • 6. Anuruddhasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact