Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય (અટ્ઠકથા) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā)

    ૭. અનુરુદ્ધસુત્તવણ્ણના

    7. Anuruddhasuttavaṇṇanā

    ૨૩૦. એવં મે સુતન્તિ અનુરુદ્ધસુત્તં. તત્થ એવમાહંસૂતિ તસ્સ ઉપાસકસ્સ અફાસુકકાલો અહોસિ, તદા ઉપસઙ્કમિત્વા એવમાહંસુ. અપણ્ણકન્તિ અવિરાધિતં. એકત્થાતિ અપ્પમાણાતિ વા મહગ્ગતાતિ વા ઝાનમેવ ચિત્તેકગ્ગતાયેવ એવં વુચ્ચતીતિ ઇમં સન્ધાય એવમાહ.

    230.Evaṃme sutanti anuruddhasuttaṃ. Tattha evamāhaṃsūti tassa upāsakassa aphāsukakālo ahosi, tadā upasaṅkamitvā evamāhaṃsu. Apaṇṇakanti avirādhitaṃ. Ekatthāti appamāṇāti vā mahaggatāti vā jhānameva cittekaggatāyeva evaṃ vuccatīti imaṃ sandhāya evamāha.

    ૨૩૧. યાવતા એકં રુક્ખમૂલં મહગ્ગતન્તિ ફરિત્વા અધિમુચ્ચિત્વા વિહરતીતિ એકરુક્ખમૂલપમાણટ્ઠાનં કસિણનિમિત્તેન ઓત્થરિત્વા તસ્મિં કસિણનિમિત્તે મહગ્ગતજ્ઝાનં ફરિત્વા અધિમુચ્ચિત્વા વિહરતિ. મહગ્ગતન્તિ પનસ્સ આભોગો નત્થિ, કેવલં મહગ્ગતજ્ઝાનપવત્તિવસેન પનેતં વુત્તં. એસ નયો સબ્બત્થ. ઇમિના ખો એતં ગહપતિ પરિયાયેનાતિ ઇમિના કારણેન. એત્થ હિ અપ્પમાણાતિ વુત્તાનં બ્રહ્મવિહારાનં નિમિત્તં ન વડ્ઢતિ, ઉગ્ઘાટનં ન જાયતિ, તાનિ ઝાનાનિ અભિઞ્ઞાનં વા નિરોધસ્સ વા પાદકાનિ ન હોન્તિ, વિપસ્સનાપાદકાનિ પન વટ્ટપાદકાનિ ભવોક્કમનાનિ ચ હોન્તિ. ‘‘મહગ્ગતા’’તિ વુત્તાનં પન કસિણજ્ઝાનાનં નિમિત્તં વડ્ઢતિ, ઉગ્ઘાટનં જાયતિ, સમતિક્કમા હોન્તિ, અભિઞ્ઞાપાદકાનિ નિરોધપાદકાનિ વટ્ટપાદકાનિ ભવોક્કમનાનિ ચ હોન્તિ. એવમિમે ધમ્મા નાનત્થા, અપ્પમાણા મહગ્ગતાતિ એવં નાનાબ્યઞ્જના ચ.

    231.Yāvatāekaṃ rukkhamūlaṃ mahaggatanti pharitvā adhimuccitvā viharatīti ekarukkhamūlapamāṇaṭṭhānaṃ kasiṇanimittena ottharitvā tasmiṃ kasiṇanimitte mahaggatajjhānaṃ pharitvā adhimuccitvā viharati. Mahaggatanti panassa ābhogo natthi, kevalaṃ mahaggatajjhānapavattivasena panetaṃ vuttaṃ. Esa nayo sabbattha. Iminā kho etaṃ gahapati pariyāyenāti iminā kāraṇena. Ettha hi appamāṇāti vuttānaṃ brahmavihārānaṃ nimittaṃ na vaḍḍhati, ugghāṭanaṃ na jāyati, tāni jhānāni abhiññānaṃ vā nirodhassa vā pādakāni na honti, vipassanāpādakāni pana vaṭṭapādakāni bhavokkamanāni ca honti. ‘‘Mahaggatā’’ti vuttānaṃ pana kasiṇajjhānānaṃ nimittaṃ vaḍḍhati, ugghāṭanaṃ jāyati, samatikkamā honti, abhiññāpādakāni nirodhapādakāni vaṭṭapādakāni bhavokkamanāni ca honti. Evamime dhammā nānatthā, appamāṇā mahaggatāti evaṃ nānābyañjanā ca.

    ૨૩૨. ઇદાનિ મહગ્ગતસમાપત્તિતો નીહરિત્વા ભવૂપપત્તિકારણં દસ્સેન્તો ચતસ્સો ખો ઇમાતિઆદિમાહ. પરિત્તાભાતિ ફરિત્વા જાનન્તસ્સ અયમાભોગો અત્થિ, પરિત્તાભેસુ પન દેવેસુ નિબ્બત્તિકારણં ઝાનં ભાવેન્તો એવં વુત્તો. એસ નયો સબ્બત્થ. પરિત્તાભા સિયા સંકિલિટ્ઠાભા હોન્તિ સિયા પરિસુદ્ધાભા, અપ્પમાણાભા સિયા સંકિલિટ્ઠાભા હોન્તિ સિયા પરિસુદ્ધાભા. કથં? સુપ્પમત્તે વા સરાવમત્તે વા કસિણપરિકમ્મં કત્વા સમાપત્તિં નિબ્બત્તેત્વા પઞ્ચહાકારેહિ આચિણ્ણવસિભાવો પચ્ચનીકધમ્માનં સુટ્ઠુ અપરિસોધિતત્તા દુબ્બલમેવ સમાપત્તિં વળઞ્જિત્વા અપ્પગુણજ્ઝાને ઠિતો કાલં કત્વા પરિત્તાભેસુ નિબ્બત્તતિ, વણ્ણો પનસ્સ પરિત્તો ચેવ હોતિ સંકિલિટ્ઠો ચ. પઞ્ચહિ પનાકારેહિ આચિણ્ણવસિભાવો પચ્ચનીકધમ્માનં સુટ્ઠુ પરિસોધિતત્તા સુવિસુદ્ધં સમાપત્તિં વળઞ્જિત્વા પગુણજ્ઝાને ઠિતો કાલં કત્વા પરિત્તાભેસુ નિબ્બત્તતિ, વણ્ણો પનસ્સ પરિત્તો ચેવ હોતિ પરિસુદ્ધો ચ. એવં પરિત્તાભા સિયા સંકિલિટ્ઠાભા હોન્તિ સિયા પરિસુદ્ધાભા. કસિણે પન વિપુલપરિકમ્મં કત્વા સમાપત્તિં નિબ્બત્તેત્વા પઞ્ચહાકારેહિ આચિણ્ણવસિભાવોતિ સબ્બં પુરિમસદિસમેવ વેદિતબ્બં. એવં અપ્પમાણાભા સિયા સંકિલિટ્ઠાભા હોન્તિ સિયા પરિસુદ્ધાભાતિ.

    232. Idāni mahaggatasamāpattito nīharitvā bhavūpapattikāraṇaṃ dassento catasso kho imātiādimāha. Parittābhāti pharitvā jānantassa ayamābhogo atthi, parittābhesu pana devesu nibbattikāraṇaṃ jhānaṃ bhāvento evaṃ vutto. Esa nayo sabbattha. Parittābhā siyā saṃkiliṭṭhābhā honti siyā parisuddhābhā, appamāṇābhā siyā saṃkiliṭṭhābhā honti siyā parisuddhābhā. Kathaṃ? Suppamatte vā sarāvamatte vā kasiṇaparikammaṃ katvā samāpattiṃ nibbattetvā pañcahākārehi āciṇṇavasibhāvo paccanīkadhammānaṃ suṭṭhu aparisodhitattā dubbalameva samāpattiṃ vaḷañjitvā appaguṇajjhāne ṭhito kālaṃ katvā parittābhesu nibbattati, vaṇṇo panassa paritto ceva hoti saṃkiliṭṭho ca. Pañcahi panākārehi āciṇṇavasibhāvo paccanīkadhammānaṃ suṭṭhu parisodhitattā suvisuddhaṃ samāpattiṃ vaḷañjitvā paguṇajjhāne ṭhito kālaṃ katvā parittābhesu nibbattati, vaṇṇo panassa paritto ceva hoti parisuddho ca. Evaṃ parittābhā siyā saṃkiliṭṭhābhā honti siyā parisuddhābhā. Kasiṇe pana vipulaparikammaṃ katvā samāpattiṃ nibbattetvā pañcahākārehi āciṇṇavasibhāvoti sabbaṃ purimasadisameva veditabbaṃ. Evaṃ appamāṇābhā siyā saṃkiliṭṭhābhā honti siyā parisuddhābhāti.

    વણ્ણનાનત્તન્તિ સરીરવણ્ણસ્સ નાનત્તં. નો ચ આભાનાનત્તન્તિ આલોકે નાનત્તં ન પઞ્ઞાયતિ. અચ્ચિનાનત્તન્તિ દીઘરસ્સઅણુથૂલવસેન અચ્ચિયા નાનત્તં.

    Vaṇṇanānattanti sarīravaṇṇassa nānattaṃ. No ca ābhānānattanti āloke nānattaṃ na paññāyati. Accinānattanti dīgharassaaṇuthūlavasena acciyā nānattaṃ.

    યત્થ યત્થાતિ ઉય્યાનવિમાનકપ્પરુક્ખનદીતીરપોક્ખરણીતીરેસુ યત્થ યત્થ. અભિનિવિસન્તીતિ વસન્તિ. અભિરમન્તીતિ રમન્તિ ન ઉક્કણ્ઠન્તિ. કાજેનાતિ યાગુભત્તતેલફાણિતમચ્છમંસકાજેસુ યેન કેનચિ કાજેન. ‘‘કાચેનાતિ’’પિ પાઠો, અયમેવ અત્થો. પિટકેનાતિ પચ્છિયા. તત્થ તત્થેવાતિ સપ્પિમધુફાણિતાદીનં સુલભટ્ઠાનતો લોણપૂતિમચ્છાદીનં ઉસ્સન્નટ્ઠાનં નીતા ‘‘પુબ્બે અમ્હાકં વસનટ્ઠાનં ફાસુકં, તત્થ સુખં વસિમ્હા, ઇધ લોણં વા નો બાધતિ પૂતિમચ્છગન્ધો વા સીસરોગં ઉપ્પાદેતી’’તિ એવં ચિત્તં અનુપ્પાદેત્વા તત્થ તત્થેવ રમન્તિ.

    Yattha yatthāti uyyānavimānakapparukkhanadītīrapokkharaṇītīresu yattha yattha. Abhinivisantīti vasanti. Abhiramantīti ramanti na ukkaṇṭhanti. Kājenāti yāgubhattatelaphāṇitamacchamaṃsakājesu yena kenaci kājena. ‘‘Kācenāti’’pi pāṭho, ayameva attho. Piṭakenāti pacchiyā. Tattha tatthevāti sappimadhuphāṇitādīnaṃ sulabhaṭṭhānato loṇapūtimacchādīnaṃ ussannaṭṭhānaṃ nītā ‘‘pubbe amhākaṃ vasanaṭṭhānaṃ phāsukaṃ, tattha sukhaṃ vasimhā, idha loṇaṃ vā no bādhati pūtimacchagandho vā sīsarogaṃ uppādetī’’ti evaṃ cittaṃ anuppādetvā tattha tattheva ramanti.

    ૨૩૪. આભાતિ આભાસમ્પન્ના. તદઙ્ગેનાતિ તસ્સા ભવૂપપત્તિયા અઙ્ગેન, ભવૂપપત્તિકારણેનાતિ અત્થો. ઇદાનિ તં કારણં પુચ્છન્તો કો નુ ખો, ભન્તેતિઆદિમાહ.

    234.Ābhāti ābhāsampannā. Tadaṅgenāti tassā bhavūpapattiyā aṅgena, bhavūpapattikāraṇenāti attho. Idāni taṃ kāraṇaṃ pucchanto ko nu kho, bhantetiādimāha.

    કાયદુટ્ઠુલ્લન્તિ કાયાલસિયભાવો. ઝાયતોતિ જલતો.

    Kāyaduṭṭhullanti kāyālasiyabhāvo. Jhāyatoti jalato.

    ૨૩૫. દીઘરત્તં ખો મેતિ થેરો કિર પારમિયો પૂરેન્તો ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા સમાપત્તિં નિબ્બત્તેત્વા નિરન્તરં તીણિ અત્તભાવસતાનિ બ્રહ્મલોકે પટિલભિ, તં સન્ધાયેતં આહ. વુત્તમ્પિ ચેતં –

    235.Dīgharattaṃ kho meti thero kira pāramiyo pūrento isipabbajjaṃ pabbajitvā samāpattiṃ nibbattetvā nirantaraṃ tīṇi attabhāvasatāni brahmaloke paṭilabhi, taṃ sandhāyetaṃ āha. Vuttampi cetaṃ –

    ‘‘અવોકિણ્ણં તીણિ સતં, યં પબ્બજિં ઇસિપબ્બજ્જં;

    ‘‘Avokiṇṇaṃ tīṇi sataṃ, yaṃ pabbajiṃ isipabbajjaṃ;

    અસઙ્ખતં ગવેસન્તો, પુબ્બે સઞ્ચરિતં મમ’’ન્તિ.

    Asaṅkhataṃ gavesanto, pubbe sañcaritaṃ mama’’nti.

    સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનમેવાતિ.

    Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.

    પપઞ્ચસૂદનિયા મજ્ઝિમનિકાયટ્ઠકથાય

    Papañcasūdaniyā majjhimanikāyaṭṭhakathāya

    અનુરુદ્ધસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Anuruddhasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય • Majjhimanikāya / ૭. અનુરુદ્ધસુત્તં • 7. Anuruddhasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / મજ્ઝિમનિકાય (ટીકા) • Majjhimanikāya (ṭīkā) / ૭. અનુરુદ્ધસુત્તવણ્ણના • 7. Anuruddhasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact