Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
2. து³தியவக்³கோ³
2. Dutiyavaggo
11. அனுஸயஸுத்தவண்ணனா
11. Anusayasuttavaṇṇanā
200. து³தியவக்³கே³ அத்தனோதி ஆயஸ்மா ராஹுலோ அத்தனோ ஸவிஞ்ஞாணகங் காயங் த³ஸ்ஸேதி. பரஸ்ஸாதி பரஸ்ஸ அவிஞ்ஞாணககாயங் த³ஸ்ஸேதி. பரஸந்தானே வா அரூபே த⁴ம்மே அக்³க³ஹெத்வா ரூபகாயமேவ க³ண்ஹந்தோ வத³தி. அபரே ‘‘அஸஞ்ஞஸத்தானங் அத்தபா⁴வங் ஸந்தா⁴ய ததா² வுத்த’’ந்தி வத³ந்தி. புரிமேனாதி ‘‘இமஸ்மிங் ஸவிஞ்ஞாணகே காயே’’தி இமினா பதே³ன. பச்சி²மேனாதி ‘‘ப³ஹித்³தா⁴’’தி இமினா பதே³ன. ஏதே கிலேஸாதி ஏதே தி³ட்டி²தண்ஹாமானஸஞ்ஞிதா கிலேஸா. ஏதேஸு வத்தூ²ஸூதி அஜ்ஜ²த்தப³ஹித்³தா⁴வத்தூ²ஸு. ஸம்ம…பே॰… பஸ்ஸதீதி புப்³ப³பா⁴கே³ விபஸ்ஸனாஞாணேன ஸம்மஸனவஸேன, மக்³க³க்க²ணே அபி⁴ஸமயவஸேன ஸுட்டு² அத்தபச்சக்கே²ன ஞாணேன பஸ்ஸதி.
200. Dutiyavagge attanoti āyasmā rāhulo attano saviññāṇakaṃ kāyaṃ dasseti. Parassāti parassa aviññāṇakakāyaṃ dasseti. Parasantāne vā arūpe dhamme aggahetvā rūpakāyameva gaṇhanto vadati. Apare ‘‘asaññasattānaṃ attabhāvaṃ sandhāya tathā vutta’’nti vadanti. Purimenāti ‘‘imasmiṃ saviññāṇake kāye’’ti iminā padena. Pacchimenāti ‘‘bahiddhā’’ti iminā padena. Ete kilesāti ete diṭṭhitaṇhāmānasaññitā kilesā. Etesu vatthūsūti ajjhattabahiddhāvatthūsu. Samma…pe… passatīti pubbabhāge vipassanāñāṇena sammasanavasena, maggakkhaṇe abhisamayavasena suṭṭhu attapaccakkhena ñāṇena passati.
அனுஸயஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Anusayasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 11. அனுஸயஸுத்தங் • 11. Anusayasuttaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 11. அனுஸயஸுத்தவண்ணனா • 11. Anusayasuttavaṇṇanā