Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya |
5. அனுஸோதஸுத்தங்
5. Anusotasuttaṃ
5. ‘‘சத்தாரோமே , பி⁴க்க²வே, புக்³க³லா ஸந்தோ ஸங்விஜ்ஜமானா லோகஸ்மிங். கதமே சத்தாரோ? அனுஸோதகா³மீ புக்³க³லோ, படிஸோதகா³மீ புக்³க³லோ, டி²தத்தோ புக்³க³லோ, திண்ணோ பாரங்க³தோ 1 த²லே திட்ட²தி ப்³ராஹ்மணோ. கதமோ ச, பி⁴க்க²வே, அனுஸோதகா³மீ புக்³க³லோ? இத⁴, பி⁴க்க²வே, ஏகச்சோ புக்³க³லோ காமே ச படிஸேவதி, பாபஞ்ச கம்மங் கரோதி. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, அனுஸோதகா³மீ புக்³க³லோ.
5. ‘‘Cattārome , bhikkhave, puggalā santo saṃvijjamānā lokasmiṃ. Katame cattāro? Anusotagāmī puggalo, paṭisotagāmī puggalo, ṭhitatto puggalo, tiṇṇo pāraṅgato 2 thale tiṭṭhati brāhmaṇo. Katamo ca, bhikkhave, anusotagāmī puggalo? Idha, bhikkhave, ekacco puggalo kāme ca paṭisevati, pāpañca kammaṃ karoti. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, anusotagāmī puggalo.
‘‘கதமோ ச, பி⁴க்க²வே, படிஸோதகா³மீ புக்³க³லோ? இத⁴, பி⁴க்க²வே, ஏகச்சோ புக்³க³லோ காமே ச நப்படிஸேவதி, பாபஞ்ச கம்மங் ந கரோதி, ஸஹாபி து³க்கே²ன ஸஹாபி தோ³மனஸ்ஸேன அஸ்ஸுமுகோ²பி ருத³மானோ பரிபுண்ணங் பரிஸுத்³த⁴ங் ப்³ரஹ்மசரியங் சரதி. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, படிஸோதகா³மீ புக்³க³லோ.
‘‘Katamo ca, bhikkhave, paṭisotagāmī puggalo? Idha, bhikkhave, ekacco puggalo kāme ca nappaṭisevati, pāpañca kammaṃ na karoti, sahāpi dukkhena sahāpi domanassena assumukhopi rudamāno paripuṇṇaṃ parisuddhaṃ brahmacariyaṃ carati. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, paṭisotagāmī puggalo.
‘‘கதமோ ச, பி⁴க்க²வே, டி²தத்தோ புக்³க³லோ? இத⁴, பி⁴க்க²வே, ஏகச்சோ புக்³க³லோ பஞ்சன்னங் ஓரம்பா⁴கி³யானங் ஸங்யோஜனானங் பரிக்க²யா ஓபபாதிகோ ஹோதி, தத்த² பரினிப்³பா³யீ, அனாவத்தித⁴ம்மோ தஸ்மா லோகா. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, டி²தத்தோ புக்³க³லோ.
‘‘Katamo ca, bhikkhave, ṭhitatto puggalo? Idha, bhikkhave, ekacco puggalo pañcannaṃ orambhāgiyānaṃ saṃyojanānaṃ parikkhayā opapātiko hoti, tattha parinibbāyī, anāvattidhammo tasmā lokā. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, ṭhitatto puggalo.
‘‘கதமோ ச, பி⁴க்க²வே, புக்³க³லோ திண்ணோ பாரங்க³தோ த²லே திட்ட²தி ப்³ராஹ்மணோ? இத⁴ , பி⁴க்க²வே, ஏகச்சோ புக்³க³லோ ஆஸவானங் க²யா அனாஸவங் சேதோவிமுத்திங் பஞ்ஞாவிமுத்திங் தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, புக்³க³லோ திண்ணோ பாரங்க³தோ த²லே திட்ட²தி ப்³ராஹ்மணோ. இமே கோ², பி⁴க்க²வே, சத்தாரோ புக்³க³லா ஸந்தோ ஸங்விஜ்ஜமானா லோகஸ்மி’’ந்தி.
‘‘Katamo ca, bhikkhave, puggalo tiṇṇo pāraṅgato thale tiṭṭhati brāhmaṇo? Idha , bhikkhave, ekacco puggalo āsavānaṃ khayā anāsavaṃ cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharati. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, puggalo tiṇṇo pāraṅgato thale tiṭṭhati brāhmaṇo. Ime kho, bhikkhave, cattāro puggalā santo saṃvijjamānā lokasmi’’nti.
‘‘யே கேசி காமேஸு அஸஞ்ஞதா ஜனா,
‘‘Ye keci kāmesu asaññatā janā,
அவீதராகா³ இத⁴ காமபோ⁴கி³னோ;
Avītarāgā idha kāmabhogino;
தண்ஹாதி⁴பன்னா அனுஸோதகா³மினோ.
Taṇhādhipannā anusotagāmino.
‘‘தஸ்மா ஹி தீ⁴ரோ இது⁴பட்டி²தஸ்ஸதீ,
‘‘Tasmā hi dhīro idhupaṭṭhitassatī,
காமே ச பாபே ச அஸேவமானோ;
Kāme ca pāpe ca asevamāno;
ஸஹாபி து³க்கே²ன ஜஹெய்ய காமே,
Sahāpi dukkhena jaheyya kāme,
படிஸோதகா³மீதி தமாஹு புக்³க³லங்.
Paṭisotagāmīti tamāhu puggalaṃ.
‘‘யோ வே கிலேஸானி பஹாய பஞ்ச,
‘‘Yo ve kilesāni pahāya pañca,
பரிபுண்ணஸேகோ² அபரிஹானத⁴ம்மோ;
Paripuṇṇasekho aparihānadhammo;
சேதோவஸிப்பத்தோ ஸமாஹிதிந்த்³ரியோ,
Cetovasippatto samāhitindriyo,
ஸ வே டி²தத்தோதி நரோ பவுச்சதி.
Sa ve ṭhitattoti naro pavuccati.
‘‘பரோபரா யஸ்ஸ ஸமேச்ச த⁴ம்மா,
‘‘Paroparā yassa samecca dhammā,
விதூ⁴பிதா அத்த²க³தா ந ஸந்தி;
Vidhūpitā atthagatā na santi;
லோகந்தகூ³ பாரக³தோதி வுச்சதீ’’தி. பஞ்சமங்;
Lokantagū pāragatoti vuccatī’’ti. pañcamaṃ;
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 5. அனுஸோதஸுத்தவண்ணனா • 5. Anusotasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 5. அனுஸோதஸுத்தவண்ணனா • 5. Anusotasuttavaṇṇanā