Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    5. அனுதப்பியஸுத்தங்

    5. Anutappiyasuttaṃ

    15. தத்ர கோ² ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘ததா² ததா²வுஸோ, பி⁴க்கு² விஹாரங் கப்பேதி யதா² யதா²ஸ்ஸ விஹாரங் கப்பயதோ காலகிரியா அனுதப்பா ஹோதி. கத²ஞ்சாவுஸோ, பி⁴க்கு² ததா² ததா² விஹாரங் கப்பேதி யதா² யதா²ஸ்ஸ விஹாரங் கப்பயதோ காலகிரியா அனுதப்பா ஹோதி?

    15. Tatra kho āyasmā sāriputto bhikkhū āmantesi – ‘‘tathā tathāvuso, bhikkhu vihāraṃ kappeti yathā yathāssa vihāraṃ kappayato kālakiriyā anutappā hoti. Kathañcāvuso, bhikkhu tathā tathā vihāraṃ kappeti yathā yathāssa vihāraṃ kappayato kālakiriyā anutappā hoti?

    ‘‘இதா⁴வுஸோ, பி⁴க்கு² கம்மாராமோ ஹோதி கம்மரதோ கம்மாராமதங் அனுயுத்தோ, ப⁴ஸ்ஸாராமோ ஹோதி…பே॰… நித்³தா³ராமோ ஹோதி… ஸங்க³ணிகாராமோ ஹோதி… ஸங்ஸக்³கா³ராமோ ஹோதி… பபஞ்சாராமோ ஹோதி பபஞ்சரதோ பபஞ்சாராமதங் அனுயுத்தோ. ஏவங் கோ², ஆவுஸோ, பி⁴க்கு² ததா² ததா² விஹாரங் கப்பேதி யதா² யதா²ஸ்ஸ விஹாரங் கப்பயதோ காலகிரியா அனுதப்பா ஹோதி . அயங் வுச்சதாவுஸோ – ‘பி⁴க்கு² ஸக்காயாபி⁴ரதோ நப்பஜஹாஸி ஸக்காயங் ஸம்மா து³க்க²ஸ்ஸ அந்தகிரியாய’’’.

    ‘‘Idhāvuso, bhikkhu kammārāmo hoti kammarato kammārāmataṃ anuyutto, bhassārāmo hoti…pe… niddārāmo hoti… saṅgaṇikārāmo hoti… saṃsaggārāmo hoti… papañcārāmo hoti papañcarato papañcārāmataṃ anuyutto. Evaṃ kho, āvuso, bhikkhu tathā tathā vihāraṃ kappeti yathā yathāssa vihāraṃ kappayato kālakiriyā anutappā hoti . Ayaṃ vuccatāvuso – ‘bhikkhu sakkāyābhirato nappajahāsi sakkāyaṃ sammā dukkhassa antakiriyāya’’’.

    ‘‘ததா² ததா²வுஸோ, பி⁴க்கு² விஹாரங் கப்பேதி யதா² யதா²ஸ்ஸ விஹாரங் கப்பயதோ காலகிரியா அனநுதப்பா ஹோதி. கத²ஞ்சாவுஸோ, பி⁴க்கு² ததா² ததா² விஹாரங் கப்பேதி யதா² யதா²ஸ்ஸ விஹாரங் கப்பயதோ காலகிரியா அனநுதப்பா ஹோதி?

    ‘‘Tathā tathāvuso, bhikkhu vihāraṃ kappeti yathā yathāssa vihāraṃ kappayato kālakiriyā ananutappā hoti. Kathañcāvuso, bhikkhu tathā tathā vihāraṃ kappeti yathā yathāssa vihāraṃ kappayato kālakiriyā ananutappā hoti?

    ‘‘இதா⁴வுஸோ, பி⁴க்கு² ந கம்மாராமோ ஹோதி ந கம்மரதோ ந கம்மாராமதங் அனுயுத்தோ, ந ப⁴ஸ்ஸாராமோ ஹோதி…பே॰… ந நித்³தா³ராமோ ஹோதி… ந ஸங்க³ணிகாராமோ ஹோதி… ந ஸங்ஸக்³கா³ராமோ ஹோதி… ந பபஞ்சாராமோ ஹோதி ந பபஞ்சரதோ ந பபஞ்சாராமதங் அனுயுத்தோ. ஏவங் கோ², ஆவுஸோ, பி⁴க்கு² ததா² ததா² விஹாரங் கப்பேதி யதா² யதா²ஸ்ஸ விஹாரங் கப்பயதோ காலகிரியா அனநுதப்பா ஹோதி. அயங் வுச்சதாவுஸோ – ‘பி⁴க்கு² நிப்³பா³னாபி⁴ரதோ பஜஹாஸி ஸக்காயங் ஸம்மா து³க்க²ஸ்ஸ அந்தகிரியாயா’’’தி.

    ‘‘Idhāvuso, bhikkhu na kammārāmo hoti na kammarato na kammārāmataṃ anuyutto, na bhassārāmo hoti…pe… na niddārāmo hoti… na saṅgaṇikārāmo hoti… na saṃsaggārāmo hoti… na papañcārāmo hoti na papañcarato na papañcārāmataṃ anuyutto. Evaṃ kho, āvuso, bhikkhu tathā tathā vihāraṃ kappeti yathā yathāssa vihāraṃ kappayato kālakiriyā ananutappā hoti. Ayaṃ vuccatāvuso – ‘bhikkhu nibbānābhirato pajahāsi sakkāyaṃ sammā dukkhassa antakiriyāyā’’’ti.

    ‘‘யோ பபஞ்சமனுயுத்தோ, பபஞ்சாபி⁴ரதோ மகோ³;

    ‘‘Yo papañcamanuyutto, papañcābhirato mago;

    விராத⁴யீ ஸோ நிப்³பா³னங், யோக³க்கே²மங் அனுத்தரங்.

    Virādhayī so nibbānaṃ, yogakkhemaṃ anuttaraṃ.

    ‘‘யோ ச பபஞ்சங் ஹித்வான, நிப்பபஞ்சபதே³ ரதோ;

    ‘‘Yo ca papañcaṃ hitvāna, nippapañcapade rato;

    ஆராத⁴யீ ஸோ நிப்³பா³னங், யோக³க்கே²மங் அனுத்தர’’ந்தி. பஞ்சமங்;

    Ārādhayī so nibbānaṃ, yogakkhemaṃ anuttara’’nti. pañcamaṃ;







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 5. அனுதப்பியஸுத்தவண்ணனா • 5. Anutappiyasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 4-5. ப⁴த்³த³கஸுத்தாதி³வண்ணனா • 4-5. Bhaddakasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact