Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā |
ચૂળસઙ્ગામવણ્ણના
Cūḷasaṅgāmavaṇṇanā
અનુવિજ્જકસ્સપટિપત્તિવણ્ણના
Anuvijjakassapaṭipattivaṇṇanā
૩૬૫. ઠાનનિસજ્જવત્થાદિનિસ્સિતાતિ ‘‘એવં ઠાતબ્બં એવં નિસીદિતબ્બ’’ન્તિ એવમાદિકા. સઞ્ઞાજનનત્થન્તિ ‘‘એવં વત્તબ્બ’’ન્તિ એવં સઞ્જાનનત્થં. અનુવિધિયન્તેનાતિ ચિત્તે ઠપેન્તેનાતિ અત્થો. લજ્જા સા નુ ખોતિ કિં સા લજ્જા અયં પરિસાતિ અધિપ્પાયો. અનુયોગવત્તં કથાપેત્વાતિ ‘‘કિમનુયોગવત્તં જાનાસી’’તિ પુચ્છિત્વા તેનેવ કથાપેત્વા. અજાનનપ્પસઙ્ગા નામ અઞ્ઞાણં.
365.Ṭhānanisajjavatthādinissitāti ‘‘evaṃ ṭhātabbaṃ evaṃ nisīditabba’’nti evamādikā. Saññājananatthanti ‘‘evaṃ vattabba’’nti evaṃ sañjānanatthaṃ. Anuvidhiyantenāti citte ṭhapentenāti attho. Lajjā sā nu khoti kiṃ sā lajjā ayaṃ parisāti adhippāyo. Anuyogavattaṃ kathāpetvāti ‘‘kimanuyogavattaṃ jānāsī’’ti pucchitvā teneva kathāpetvā. Ajānanappasaṅgā nāma aññāṇaṃ.
૩૬૭. ‘‘ભયેન ભયા ગચ્છતી’’તિ ભયેન ભયહેતુ ભયા ગચ્છતીતિ હેતુવસેન વુત્તં. યથા ‘‘રત્તત્તા પન દુટ્ઠત્તા ચ છન્દા દોસા ચ ગચ્છતી’’તિ હિ વુત્તં, એવં.
367.‘‘Bhayena bhayā gacchatī’’ti bhayena bhayahetu bhayā gacchatīti hetuvasena vuttaṃ. Yathā ‘‘rattattā pana duṭṭhattā ca chandā dosā ca gacchatī’’ti hi vuttaṃ, evaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૧. અનુવિજ્જકસ્સપટિપત્તિ • 1. Anuvijjakassapaṭipatti
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / અનુવિજ્જકસ્સ પટિપત્તિવણ્ણના • Anuvijjakassa paṭipattivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / સઙ્ગામદ્વયવણ્ણના • Saṅgāmadvayavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અનુવિજ્જકસ્સ પટિપત્તિવણ્ણના • Anuvijjakassa paṭipattivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / અનુવિજ્જકસ્સ પટિપત્તિવણ્ણના • Anuvijjakassa paṭipattivaṇṇanā