Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya |
૧૦. આપણસુત્તં
10. Āpaṇasuttaṃ
૫૨૦. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા અઙ્ગેસુ વિહરતિ આપણં નામ અઙ્ગાનં નિગમો. તત્ર ખો ભગવા આયસ્મન્તં સારિપુત્તં આમન્તેસિ – ‘‘યો સો, સારિપુત્ત, અરિયસાવકો તથાગતે એકન્તગતો 1 અભિપ્પસન્નો, ન સો તથાગતે વા તથાગતસાસને વા કઙ્ખેય્ય વા વિચિકિચ્છેય્ય વા’’તિ?
520. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā aṅgesu viharati āpaṇaṃ nāma aṅgānaṃ nigamo. Tatra kho bhagavā āyasmantaṃ sāriputtaṃ āmantesi – ‘‘yo so, sāriputta, ariyasāvako tathāgate ekantagato 2 abhippasanno, na so tathāgate vā tathāgatasāsane vā kaṅkheyya vā vicikiccheyya vā’’ti?
‘‘યો સો, ભન્તે, અરિયસાવકો તથાગતે એકન્તગતો અભિપ્પસન્નો, ન સો તથાગતે વા તથાગતસાસને વા કઙ્ખેય્ય વા વિચિકિચ્છેય્ય વા. સદ્ધસ્સ હિ, ભન્તે, અરિયસાવકસ્સ એવં પાટિકઙ્ખં યં આરદ્ધવીરિયો વિહરિસ્સતિ – અકુસલાનં ધમ્માનં પહાનાય, કુસલાનં ધમ્માનં ઉપસમ્પદાય, થામવા દળ્હપરક્કમો અનિક્ખિત્તધુરો કુસલેસુ ધમ્મેસુ. યં હિસ્સ, ભન્તે, વીરિયં તદસ્સ વીરિયિન્દ્રિયં.
‘‘Yo so, bhante, ariyasāvako tathāgate ekantagato abhippasanno, na so tathāgate vā tathāgatasāsane vā kaṅkheyya vā vicikiccheyya vā. Saddhassa hi, bhante, ariyasāvakassa evaṃ pāṭikaṅkhaṃ yaṃ āraddhavīriyo viharissati – akusalānaṃ dhammānaṃ pahānāya, kusalānaṃ dhammānaṃ upasampadāya, thāmavā daḷhaparakkamo anikkhittadhuro kusalesu dhammesu. Yaṃ hissa, bhante, vīriyaṃ tadassa vīriyindriyaṃ.
‘‘સદ્ધસ્સ હિ , ભન્તે, અરિયસાવકસ્સ આરદ્ધવીરિયસ્સ એતં પાટિકઙ્ખં યં સતિમા ભવિસ્સતિ, પરમેન સતિનેપક્કેન સમન્નાગતો, ચિરકતમ્પિ ચિરભાસિતમ્પિ સરિતા અનુસ્સરિતા. યા હિસ્સ, ભન્તે, સતિ તદસ્સ સતિન્દ્રિયં.
‘‘Saddhassa hi , bhante, ariyasāvakassa āraddhavīriyassa etaṃ pāṭikaṅkhaṃ yaṃ satimā bhavissati, paramena satinepakkena samannāgato, cirakatampi cirabhāsitampi saritā anussaritā. Yā hissa, bhante, sati tadassa satindriyaṃ.
‘‘સદ્ધસ્સ હિ, ભન્તે, અરિયસાવકસ્સ આરદ્ધવીરિયસ્સ ઉપટ્ઠિતસ્સતિનો એતં પાટિકઙ્ખં યં વોસ્સગ્ગારમ્મણં કરિત્વા લભિસ્સતિ સમાધિં, લભિસ્સતિ ચિત્તસ્સ એકગ્ગતં. યો હિસ્સ, ભન્તે, સમાધિ તદસ્સ સમાધિન્દ્રિયં.
‘‘Saddhassa hi, bhante, ariyasāvakassa āraddhavīriyassa upaṭṭhitassatino etaṃ pāṭikaṅkhaṃ yaṃ vossaggārammaṇaṃ karitvā labhissati samādhiṃ, labhissati cittassa ekaggataṃ. Yo hissa, bhante, samādhi tadassa samādhindriyaṃ.
‘‘સદ્ધસ્સ હિ, ભન્તે, અરિયસાવકસ્સ આરદ્ધવીરિયસ્સ ઉપટ્ઠિતસ્સતિનો સમાહિતચિત્તસ્સ એતં પાટિકઙ્ખં યં એવં પજાનિસ્સતિ – અનમતગ્ગો ખો સંસારો. પુબ્બા કોટિ ન પઞ્ઞાયતિ અવિજ્જાનીવરણાનં સત્તાનં તણ્હાસંયોજનાનં સન્ધાવતં સંસરતં. અવિજ્જાય ત્વેવ તમોકાયસ્સ અસેસવિરાગનિરોધો સન્તમેતં પદં પણીતમેતં પદં, યદિદં – સબ્બસઙ્ખારસમથો સબ્બૂપધિપટિનિસ્સગ્ગો તણ્હાક્ખયો વિરાગો નિરોધો નિબ્બાનં 3. યા હિસ્સ, ભન્તે, પઞ્ઞા તદસ્સ પઞ્ઞિન્દ્રિયં.
‘‘Saddhassa hi, bhante, ariyasāvakassa āraddhavīriyassa upaṭṭhitassatino samāhitacittassa etaṃ pāṭikaṅkhaṃ yaṃ evaṃ pajānissati – anamataggo kho saṃsāro. Pubbā koṭi na paññāyati avijjānīvaraṇānaṃ sattānaṃ taṇhāsaṃyojanānaṃ sandhāvataṃ saṃsarataṃ. Avijjāya tveva tamokāyassa asesavirāganirodho santametaṃ padaṃ paṇītametaṃ padaṃ, yadidaṃ – sabbasaṅkhārasamatho sabbūpadhipaṭinissaggo taṇhākkhayo virāgo nirodho nibbānaṃ 4. Yā hissa, bhante, paññā tadassa paññindriyaṃ.
‘‘સદ્ધો સો 5, ભન્તે, અરિયસાવકો એવં પદહિત્વા પદહિત્વા એવં સરિત્વા સરિત્વા એવં સમાદહિત્વા સમાદહિત્વા એવં પજાનિત્વા પજાનિત્વા એવં અભિસદ્દહતિ – ‘ઇમે ખો તે ધમ્મા યે મે પુબ્બે સુતવા અહેસું. તેનાહં એતરહિ કાયેન ચ ફુસિત્વા વિહરામિ, પઞ્ઞાય ચ અતિવિજ્ઝ 6 પસ્સામી’તિ. યા હિસ્સ, ભન્તે, સદ્ધા તદસ્સ સદ્ધિન્દ્રિય’’ન્તિ.
‘‘Saddho so 7, bhante, ariyasāvako evaṃ padahitvā padahitvā evaṃ saritvā saritvā evaṃ samādahitvā samādahitvā evaṃ pajānitvā pajānitvā evaṃ abhisaddahati – ‘ime kho te dhammā ye me pubbe sutavā ahesuṃ. Tenāhaṃ etarahi kāyena ca phusitvā viharāmi, paññāya ca ativijjha 8 passāmī’ti. Yā hissa, bhante, saddhā tadassa saddhindriya’’nti.
‘‘સાધુ સાધુ, સારિપુત્ત! યો સો, સારિપુત્ત, અરિયસાવકો તથાગતે એકન્તગતો અભિપ્પસન્નો, ન સો તથાગતે વા તથાગતસાસને વા કઙ્ખેય્ય વા વિચિકિચ્છેય્ય વા. સદ્ધસ્સ હિ, સારિપુત્ત, અરિયસાવકસ્સ એતં પાટિકઙ્ખં યં આરદ્ધવીરિયો વિહરિસ્સતિ – અકુસલાનં ધમ્માનં પહાનાય, કુસલાનં ધમ્માનં ઉપસમ્પદાય, થામવા દળ્હપરક્કમો અનિક્ખિત્તધુરો કુસલેસુ ધમ્મેસુ. યં હિસ્સ, સારિપુત્ત, વીરિયં તદસ્સ વીરિયિન્દ્રિયં.
‘‘Sādhu sādhu, sāriputta! Yo so, sāriputta, ariyasāvako tathāgate ekantagato abhippasanno, na so tathāgate vā tathāgatasāsane vā kaṅkheyya vā vicikiccheyya vā. Saddhassa hi, sāriputta, ariyasāvakassa etaṃ pāṭikaṅkhaṃ yaṃ āraddhavīriyo viharissati – akusalānaṃ dhammānaṃ pahānāya, kusalānaṃ dhammānaṃ upasampadāya, thāmavā daḷhaparakkamo anikkhittadhuro kusalesu dhammesu. Yaṃ hissa, sāriputta, vīriyaṃ tadassa vīriyindriyaṃ.
‘‘સદ્ધસ્સ હિ, સારિપુત્ત, અરિયસાવકસ્સ આરદ્ધવીરિયસ્સ એતં પાટિકઙ્ખં યં સતિમા ભવિસ્સતિ, પરમેન સતિનેપક્કેન સમન્નાગતો, ચિરકતમ્પિ ચિરભાસિતમ્પિ સરિતા અનુસ્સરિતા. યા હિસ્સ, સારિપુત્ત, સતિ તદસ્સ સતિન્દ્રિયં.
‘‘Saddhassa hi, sāriputta, ariyasāvakassa āraddhavīriyassa etaṃ pāṭikaṅkhaṃ yaṃ satimā bhavissati, paramena satinepakkena samannāgato, cirakatampi cirabhāsitampi saritā anussaritā. Yā hissa, sāriputta, sati tadassa satindriyaṃ.
‘‘સદ્ધસ્સ હિ, સારિપુત્ત, અરિયસાવકસ્સ આરદ્ધવીરિયસ્સ ઉપટ્ઠિતસ્સતિનો એતં પાટિકઙ્ખં યં વોસ્સગ્ગારમ્મણં કરિત્વા લભિસ્સતિ સમાધિં, લભિસ્સતિ ચિત્તસ્સ એકગ્ગતં. યો હિસ્સ, સારિપુત્ત, સમાધિ તદસ્સ સમાધિન્દ્રિયં.
‘‘Saddhassa hi, sāriputta, ariyasāvakassa āraddhavīriyassa upaṭṭhitassatino etaṃ pāṭikaṅkhaṃ yaṃ vossaggārammaṇaṃ karitvā labhissati samādhiṃ, labhissati cittassa ekaggataṃ. Yo hissa, sāriputta, samādhi tadassa samādhindriyaṃ.
‘‘સદ્ધસ્સ હિ, સારિપુત્ત, અરિયસાવકસ્સ આરદ્ધવીરિયસ્સ ઉપટ્ઠિતસ્સતિનો સમાહિતચિત્તસ્સ એતં પાટિકઙ્ખં યં એવં પજાનિસ્સતિ – અનમતગ્ગો ખો સંસારો. પુબ્બા કોટિ ન પઞ્ઞાયતિ અવિજ્જાનીવરણાનં સત્તાનં તણ્હાસંયોજનાનં સન્ધાવતં સંસરતં. અવિજ્જાય ત્વેવ તમોકાયસ્સ અસેસવિરાગનિરોધો સન્તમેતં પદં પણીતમેતં પદં, યદિદં – સબ્બસઙ્ખારસમથો સબ્બૂપધિપટિનિસ્સગ્ગો તણ્હાક્ખયો વિરાગો નિરોધો નિબ્બાનં. યા હિસ્સ, સારિપુત્ત, પઞ્ઞા તદસ્સ પઞ્ઞિન્દ્રિયં.
‘‘Saddhassa hi, sāriputta, ariyasāvakassa āraddhavīriyassa upaṭṭhitassatino samāhitacittassa etaṃ pāṭikaṅkhaṃ yaṃ evaṃ pajānissati – anamataggo kho saṃsāro. Pubbā koṭi na paññāyati avijjānīvaraṇānaṃ sattānaṃ taṇhāsaṃyojanānaṃ sandhāvataṃ saṃsarataṃ. Avijjāya tveva tamokāyassa asesavirāganirodho santametaṃ padaṃ paṇītametaṃ padaṃ, yadidaṃ – sabbasaṅkhārasamatho sabbūpadhipaṭinissaggo taṇhākkhayo virāgo nirodho nibbānaṃ. Yā hissa, sāriputta, paññā tadassa paññindriyaṃ.
‘‘સદ્ધો સો 9, સારિપુત્ત, અરિયસાવકો એવં પદહિત્વા પદહિત્વા એવં સરિત્વા સરિત્વા એવં સમાદહિત્વા સમાદહિત્વા એવં પજાનિત્વા પજાનિત્વા એવં અભિસદ્દહતિ – ‘ઇમે ખો તે ધમ્મા યે મે પુબ્બે સુતવા અહેસું. તેનાહં એતરહિ કાયેન ચ ફુસિત્વા વિહરામિ, પઞ્ઞાય ચ અતિવિજ્ઝ 10 પસ્સામી’તિ. યા હિસ્સ, સારિપુત્ત, સદ્ધા તદસ્સ સદ્ધિન્દ્રિય’’ન્તિ. દસમં.
‘‘Saddho so 11, sāriputta, ariyasāvako evaṃ padahitvā padahitvā evaṃ saritvā saritvā evaṃ samādahitvā samādahitvā evaṃ pajānitvā pajānitvā evaṃ abhisaddahati – ‘ime kho te dhammā ye me pubbe sutavā ahesuṃ. Tenāhaṃ etarahi kāyena ca phusitvā viharāmi, paññāya ca ativijjha 12 passāmī’ti. Yā hissa, sāriputta, saddhā tadassa saddhindriya’’nti. Dasamaṃ.
જરાવગ્ગો પઞ્ચમો.
Jarāvaggo pañcamo.
તસ્સુદ્દાનં –
Tassuddānaṃ –
જરા ઉણ્ણાભો બ્રાહ્મણો, સાકેતો પુબ્બકોટ્ઠકો;
Jarā uṇṇābho brāhmaṇo, sāketo pubbakoṭṭhako;
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. આપણસુત્તવણ્ણના • 10. Āpaṇasuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧૦. આપણસુત્તવણ્ણના • 10. Āpaṇasuttavaṇṇanā