Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૧૦. આપણસુત્તવણ્ણના
10. Āpaṇasuttavaṇṇanā
૫૨૦. ઉપરિ સહ વિપસ્સનાય તયો મગ્ગાતિ વિપસ્સનાય સહ સોતાપત્તિફલતો ઉપરિ તયો મગ્ગા. મગ્ગાધિગમેન ઇદાનિ પચ્ચક્ખભૂતત્તા ‘‘ઇમે ખો તે ધમ્મા’’તિ વુત્તા. તત્થ યં અગ્ગભૂતં, તસ્સ વસેન દસ્સેતું ‘‘અરહત્તફલિન્દ્રિયં નામા’’તિ વુત્તં ઇન્દ્રિયભાવસામઞ્ઞેન એકજ્ઝં કત્વા. અતિવિજ્ઝિત્વા પસ્સામીતિ સચ્છિકત્વા યાથાવતો પસ્સામિ. ચતૂહિ ઇન્દ્રિયેહીતિ વીરિયિન્દ્રિયાદીહિ ચતૂહિ ઇન્દ્રિયેહિ. સા વિપસ્સનામગ્ગફલસહગતા સિયાતિ મિસ્સકા વુત્તા.
520.Uparisaha vipassanāya tayo maggāti vipassanāya saha sotāpattiphalato upari tayo maggā. Maggādhigamena idāni paccakkhabhūtattā ‘‘ime kho te dhammā’’ti vuttā. Tattha yaṃ aggabhūtaṃ, tassa vasena dassetuṃ ‘‘arahattaphalindriyaṃ nāmā’’ti vuttaṃ indriyabhāvasāmaññena ekajjhaṃ katvā. Ativijjhitvā passāmīti sacchikatvā yāthāvato passāmi. Catūhi indriyehīti vīriyindriyādīhi catūhi indriyehi. Sā vipassanāmaggaphalasahagatā siyāti missakā vuttā.
જરાવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Jarāvaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧૦. આપણસુત્તં • 10. Āpaṇasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. આપણસુત્તવણ્ણના • 10. Āpaṇasuttavaṇṇanā