Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā

    ૯. અપરિનિપ્ફન્નકથાવણ્ણના

    9. Aparinipphannakathāvaṇṇanā

    ૯૧૭-૯૧૮. અનિચ્ચાદિભાવન્તિ એત્થ અનિચ્ચાદિકો ભાવો એતસ્સાતિ અનિચ્ચાદિભાવન્તિ રૂપં વુત્તં. ‘‘ન કેવલઞ્હિ પઠમસચ્ચમેવ દુક્ખ’’ન્તિ વદન્તેન ‘‘દુક્ખઞ્ઞેવ પરિનિપ્ફન્ન’’ન્તિ દુક્ખસચ્ચં સન્ધાય પુચ્છા કતાતિ દસ્સિતં હોતિ. એવં સતિ તેન ‘‘ચક્ખાયતનં અપરિનિપ્ફન્ન’’ન્તિઆદિ ન વત્તબ્બં સિયા. ન હિ ચક્ખાયતનાદીનિ અનુપાદિન્નાનિ લોકુત્તરાનિ વા. ન્તિ ‘‘દુક્ખઞ્ઞેવ પરિનિપ્ફન્નં, ન પન રૂપ’’ન્તિ એતં રૂપસ્સ ચ દુક્ખત્તા નો વત રે વત્તબ્બેતિ અત્થો.

    917-918. Naaniccādibhāvanti ettha aniccādiko bhāvo etassāti aniccādibhāvanti rūpaṃ vuttaṃ. ‘‘Na kevalañhi paṭhamasaccameva dukkha’’nti vadantena ‘‘dukkhaññeva parinipphanna’’nti dukkhasaccaṃ sandhāya pucchā katāti dassitaṃ hoti. Evaṃ sati tena ‘‘cakkhāyatanaṃ aparinipphanna’’ntiādi na vattabbaṃ siyā. Na hi cakkhāyatanādīni anupādinnāni lokuttarāni vā. Tanti ‘‘dukkhaññeva parinipphannaṃ, na pana rūpa’’nti etaṃ rūpassa ca dukkhattā no vata re vattabbeti attho.

    અપરિનિપ્ફન્નકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Aparinipphannakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    તેવીસતિમવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Tevīsatimavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.

    કથાવત્થુપકરણ-મૂલટીકા સમત્તા.

    Kathāvatthupakaraṇa-mūlaṭīkā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૨૨૬) ૯. અપરિનિપ્ફન્નકથા • (226) 9. Aparinipphannakathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૯. અપરિનિપ્ફન્નકથાવણ્ણના • 9. Aparinipphannakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૯. અપરિનિપ્ફન્નકથાવણ્ણના • 9. Aparinipphannakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact