Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā |
૯. અપરિયાપન્નકથાવણ્ણના
9. Apariyāpannakathāvaṇṇanā
૭૦૯-૭૧૦. તસ્મા દિટ્ઠિ લોકિયપરિયાપન્ના ન હોતીતિ અત્થં વદન્તિ, એવં સતિ અતિપ્પસઙ્ગો હોતિ વીતદોસાદિવોહારભાવતોતિ. તતો અઞ્ઞથા અત્થં વદન્તો ‘‘રૂપદિટ્ઠિયા’’તિઆદિમાહ. તત્થ આદિ-સદ્દેન અરૂપદિટ્ઠિઆદિં સઙ્ગણ્હાતિ. પરવાદિઅધિપ્પાયવસેન અયમત્થવિભાવનાતિ આહ ‘‘યદિ ચ પરિયાપન્ના સિયા’’તિ. તથા ચ સતીતિ દિટ્ઠિયા કામધાતુપરિયાપન્નત્તે સતીતિ અત્થો. તસ્માતિ ‘‘વીતદિટ્ઠિકો’’તિ એવં વોહારાભાવતો. ન હિ સા તસ્સ અવિગતા દિટ્ઠિ, યતો સો વીતદિટ્ઠિકોતિ ન વુચ્ચતિ. યેનાતિ કામદિટ્ઠિભાવેન.
709-710. Tasmā diṭṭhi lokiyapariyāpannā na hotīti atthaṃ vadanti, evaṃ sati atippasaṅgo hoti vītadosādivohārabhāvatoti. Tato aññathā atthaṃ vadanto ‘‘rūpadiṭṭhiyā’’tiādimāha. Tattha ādi-saddena arūpadiṭṭhiādiṃ saṅgaṇhāti. Paravādiadhippāyavasena ayamatthavibhāvanāti āha ‘‘yadi ca pariyāpannā siyā’’ti. Tathā ca satīti diṭṭhiyā kāmadhātupariyāpannatte satīti attho. Tasmāti ‘‘vītadiṭṭhiko’’ti evaṃ vohārābhāvato. Na hi sā tassa avigatā diṭṭhi, yato so vītadiṭṭhikoti na vuccati. Yenāti kāmadiṭṭhibhāvena.
અપરિયાપન્નકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Apariyāpannakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
ચુદ્દસમવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Cuddasamavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૪૪) ૯. અપરિયાપન્નકથા • (144) 9. Apariyāpannakathā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૯. અપરિયાપન્નકથાવણ્ણના • 9. Apariyāpannakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૯. અપરિયાપન્નકથાવણ્ણના • 9. Apariyāpannakathāvaṇṇanā