Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā

    આપત્તિભેદવણ્ણના

    Āpattibhedavaṇṇanā

    ૧૨૨. તત્થ તત્થાતિ ભૂમટ્ઠથલટ્ઠાદીસુ. પાળિયં મનુસ્સપરિગ્ગહિતં સન્ધાય ‘‘પરપરિગ્ગહિત’’ન્તિ વુત્તં. આમસતિ ફન્દાપેતિ ઠાના ચાવેતીતિ ઇમેહિ તીહિ પદેહિ પુબ્બપયોગસહિતં પઞ્ચમં અવહારઙ્ગં વુત્તં, ઠાના ચાવેતીતિ ચ ઇદં ઉપલક્ખણમત્તં. આણત્તિકાદયો સબ્બેપિ પયોગા ધુરનિક્ખેપો ચ ઇધ સઙ્ગહેતબ્બાવાતિ દટ્ઠબ્બં.

    122.Tattha tatthāti bhūmaṭṭhathalaṭṭhādīsu. Pāḷiyaṃ manussapariggahitaṃ sandhāya ‘‘parapariggahita’’nti vuttaṃ. Āmasati phandāpeti ṭhānā cāvetīti imehi tīhi padehi pubbapayogasahitaṃ pañcamaṃ avahāraṅgaṃ vuttaṃ, ṭhānā cāvetīti ca idaṃ upalakkhaṇamattaṃ. Āṇattikādayo sabbepi payogā dhuranikkhepo ca idha saṅgahetabbāvāti daṭṭhabbaṃ.

    ૧૨૫. ઠાનાચાવનન્તિ ઇદં પાળિઅનુસારતો વુત્તં ધુરનિક્ખેપસ્સાપિ સઙ્ગહેતબ્બતો. એસ નયો ઉપરિપિ સબ્બત્થ. તત્થ હિ ન ચ સકસઞ્ઞીતિ ઇમિના પરપરિગ્ગહિતતા વુત્તા, ન ચ વિસ્સાસગ્ગાહી ન ચ તાવકાલિકન્તિ ઇમેહિ પરપરિગ્ગહિતસઞ્ઞિતા, તીહિ વા એતેહિ પરપરિગ્ગહિતતા પરપરિગ્ગહિતસઞ્ઞિતા ચ વુત્તાતિ વેદિતબ્બા. અનજ્ઝાવુત્થકન્તિ ‘‘મમેદ’’ન્તિ પરિગ્ગહવસેન અનજ્ઝાવુત્થકં અરઞ્ઞે દારુતિણપણ્ણાદિ. છડ્ડિતન્તિ પઠમં પરિગ્ગહેત્વા પચ્છા અનત્થિકતાય છડ્ડિતં યં કિઞ્ચિ. છિન્નમૂલકન્તિ નટ્ઠં પરિયેસિત્વા આલયસઙ્ખાતસ્સ મૂલસ્સ છિન્નત્તા છિન્નમૂલકં. અસ્સામિકન્તિ અનજ્ઝાવુત્થકાદીહિ તીહિ આકારેહિ દસ્સિતં અસ્સામિકવત્થુ. ઉભયમ્પીતિ અસ્સામિકં અત્તનો સન્તકઞ્ચ.

    125.Ṭhānācāvananti idaṃ pāḷianusārato vuttaṃ dhuranikkhepassāpi saṅgahetabbato. Esa nayo uparipi sabbattha. Tattha hi na ca sakasaññīti iminā parapariggahitatā vuttā, na ca vissāsaggāhī na ca tāvakālikanti imehi parapariggahitasaññitā, tīhi vā etehi parapariggahitatā parapariggahitasaññitā ca vuttāti veditabbā. Anajjhāvutthakanti ‘‘mameda’’nti pariggahavasena anajjhāvutthakaṃ araññe dārutiṇapaṇṇādi. Chaḍḍitanti paṭhamaṃ pariggahetvā pacchā anatthikatāya chaḍḍitaṃ yaṃ kiñci. Chinnamūlakanti naṭṭhaṃ pariyesitvā ālayasaṅkhātassa mūlassa chinnattā chinnamūlakaṃ. Assāmikanti anajjhāvutthakādīhi tīhi ākārehi dassitaṃ assāmikavatthu. Ubhayampīti assāmikaṃ attano santakañca.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / આપત્તિભેદવણ્ણના • Āpattibhedavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / આપત્તિભેદવણ્ણના • Āpattibhedavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact