Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā |
૪. પવારણાક્ખન્ધકો
4. Pavāraṇākkhandhako
અફાસુવિહારકથાદિવણ્ણના
Aphāsuvihārakathādivaṇṇanā
૨૦૯. પવારણાક્ખન્ધકે પાળિયં પિણ્ડાય પટિક્કમેય્યાતિ પિણ્ડાય ચરિત્વા પટિક્કમેય્ય. અવક્કારપાતિન્તિ અતિરેકપિણ્ડપાતઠપનકં એકં ભાજનં. અવિસય્હન્તિ ઉક્ખિપિતું અસક્કુણેય્યં. વિલઙ્ઘનં ઉક્ખિપનં વિલઙ્ઘો, સો એવ વિલઙ્ઘકો, હત્થેહિ વિલઙ્ઘકો હત્થવિલઙ્ઘકોતિ આહ ‘‘હત્થુક્ખેપકેના’’તિ. અથ વા વિલઙ્ઘકેન ઉક્ખેપકેન હત્થેનાતિપિ અત્થો, અઞ્ઞમઞ્ઞં સંસિબ્બિતહત્થેહીતિ વુત્તં હોતિ.
209. Pavāraṇākkhandhake pāḷiyaṃ piṇḍāya paṭikkameyyāti piṇḍāya caritvā paṭikkameyya. Avakkārapātinti atirekapiṇḍapātaṭhapanakaṃ ekaṃ bhājanaṃ. Avisayhanti ukkhipituṃ asakkuṇeyyaṃ. Vilaṅghanaṃ ukkhipanaṃ vilaṅgho, so eva vilaṅghako, hatthehi vilaṅghako hatthavilaṅghakoti āha ‘‘hatthukkhepakenā’’ti. Atha vā vilaṅghakena ukkhepakena hatthenātipi attho, aññamaññaṃ saṃsibbitahatthehīti vuttaṃ hoti.
૨૧૩. સચે પન વુડ્ઢતરો હોતીતિ પવારણાદાયકો ભિક્ખુ વુડ્ઢતરો હોતિ. એવઞ્હિ તેન તસ્સત્થાય પવારિતં હોતીતિ એત્થ એવં તેન અપ્પવારિતોપિ તસ્સ સઙ્ઘપ્પત્તિમત્તેન સઙ્ઘપવારણાકમ્મં સમગ્ગકમ્મમેવ હોતીતિ દટ્ઠબ્બં. તેન ચ ભિક્ખુનાતિ પવારણાદાયકેન ભિક્ખુના.
213.Sace pana vuḍḍhataro hotīti pavāraṇādāyako bhikkhu vuḍḍhataro hoti. Evañhi tena tassatthāya pavāritaṃ hotīti ettha evaṃ tena appavāritopi tassa saṅghappattimattena saṅghapavāraṇākammaṃ samaggakammameva hotīti daṭṭhabbaṃ. Tena ca bhikkhunāti pavāraṇādāyakena bhikkhunā.
૨૩૪. બહૂપિ સમાનવસ્સા એકતો પવારેતું લભન્તીતિ એકસ્મિં સંવચ્છરે લદ્ધૂપસમ્પદતાય સમાનુપસમ્પન્નવસ્સા સબ્બે એકતો પવારેતું લભન્તીતિ અત્થો.
234.Bahūpi samānavassā ekato pavāretuṃ labhantīti ekasmiṃ saṃvacchare laddhūpasampadatāya samānupasampannavassā sabbe ekato pavāretuṃ labhantīti attho.
૨૩૭. પાળિયં મિચ્છાદિટ્ઠીતિ ‘‘નત્થિ દિન્ન’’ન્તિઆદિ (દી॰ નિ॰ ૧.૧૭૧; મ॰ નિ॰ ૧.૪૪૫; ૨.૯૪, ૯૫, ૨૨૫; ૩.૯૧, ૧૧૬, ૧૩૬; સં॰ નિ॰ ૩.૨૧૦; ધ॰ સ॰ ૧૨૨૧) નયપ્પવત્તા. અન્તગ્ગાહિકાતિ સસ્સતુચ્છેદસઙ્ખાતસ્સ અન્તસ્સ ગાહિકા. યં ખો ત્વન્તિઆદીસુ યં પવારણં ઠપેસિ, તં દિટ્ઠેન ઠપેસીતિ તં-સદ્દં અજ્ઝાહરિત્વા યોજેતબ્બં.
237. Pāḷiyaṃ micchādiṭṭhīti ‘‘natthi dinna’’ntiādi (dī. ni. 1.171; ma. ni. 1.445; 2.94, 95, 225; 3.91, 116, 136; saṃ. ni. 3.210; dha. sa. 1221) nayappavattā. Antaggāhikāti sassatucchedasaṅkhātassa antassa gāhikā. Yaṃ kho tvantiādīsu yaṃ pavāraṇaṃ ṭhapesi, taṃ diṭṭhena ṭhapesīti taṃ-saddaṃ ajjhāharitvā yojetabbaṃ.
૨૩૯. વત્થું પકાસેન્તોતિ પુગ્ગલે પરિસઙ્કુપ્પત્તિયા નિમિત્તભૂતં વત્થુમત્તંયેવ સન્ધાય વુત્તં . યં પન વત્થું સન્ધાય ‘‘પુગ્ગલો પઞ્ઞાયતિ, ન વત્થૂ’’તિ આહ, ન તં સન્ધાયેતં વુત્તં. યદિ પન તસ્સ ભિક્ખુનો વસનટ્ઠાને પોક્ખરણિતો મચ્છગ્ગહણાદિ દિસ્સેય્ય, તદા ‘‘વત્થુ ચ પુગ્ગલો ચ પઞ્ઞાયતી’’તિ વત્તબ્બં ભવેય્ય. તેનાહ ‘‘પુરિમનયેનેવ ચોરેહી’’તિઆદિ. ભિક્ખુનો સરીરે માલાગન્ધઞ્ચ અરિટ્ઠગન્ધઞ્ચ દિસ્વા એવં ‘‘વત્થુ ચ પુગ્ગલો ચ પઞ્ઞાયતી’’તિ વુત્તન્તિ વેદિતબ્બં.
239.Vatthuṃ pakāsentoti puggale parisaṅkuppattiyā nimittabhūtaṃ vatthumattaṃyeva sandhāya vuttaṃ . Yaṃ pana vatthuṃ sandhāya ‘‘puggalo paññāyati, na vatthū’’ti āha, na taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Yadi pana tassa bhikkhuno vasanaṭṭhāne pokkharaṇito macchaggahaṇādi disseyya, tadā ‘‘vatthu ca puggalo ca paññāyatī’’ti vattabbaṃ bhaveyya. Tenāha ‘‘purimanayeneva corehī’’tiādi. Bhikkhuno sarīre mālāgandhañca ariṭṭhagandhañca disvā evaṃ ‘‘vatthu ca puggalo ca paññāyatī’’ti vuttanti veditabbaṃ.
અફાસુવિહારકથાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Aphāsuvihārakathādivaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
૧૨૦. અફાસુકવિહારો • 120. Aphāsukavihāro
૧૨૨. પવારણાદાનાનુજાનના • 122. Pavāraṇādānānujānanā
૧૪૦. દ્વેવાચિકાદિપવારણા • 140. Dvevācikādipavāraṇā
૧૪૧. પવારણાઠપનં • 141. Pavāraṇāṭhapanaṃ
૧૪૩. વત્થુઠપનાદિ • 143. Vatthuṭhapanādi
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā
અફાસુકવિહારકથા • Aphāsukavihārakathā
પવારણાદાનાનુજાનનકથા • Pavāraṇādānānujānanakathā
દ્વેવાચિકાદિપવારણાકથા • Dvevācikādipavāraṇākathā
પવારણાઠપનકથા • Pavāraṇāṭhapanakathā
વત્થુઠપનાદિકથા • Vatthuṭhapanādikathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā
અફાસુકવિહારકથાવણ્ણના • Aphāsukavihārakathāvaṇṇanā
પવારણાદાનાનુજાનનકથાવણ્ણના • Pavāraṇādānānujānanakathāvaṇṇanā
પવારણાઠપનકથાવણ્ણના • Pavāraṇāṭhapanakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā
પવારણાદાનાનુજાનનકથાવણ્ણના • Pavāraṇādānānujānanakathāvaṇṇanā
અનાપત્તિપન્નરસકાદિકથાવણ્ણના • Anāpattipannarasakādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi
૧૨૦. અફાસુકવિહારકથા • 120. Aphāsukavihārakathā
૧૨૧. પવારણાભેદકથા • 121. Pavāraṇābhedakathā
૧૪૦. દ્વેવાચિકાદિપવારણાકથા • 140. Dvevācikādipavāraṇākathā
૧૪૧. પવારણાટ્ઠપનકથા • 141. Pavāraṇāṭṭhapanakathā
૧૪૩. વત્થુટ્ઠપનાદિકથા • 143. Vatthuṭṭhapanādikathā