Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૭. અપ્પમાદસુત્તવણ્ણના

    7. Appamādasuttavaṇṇanā

    ૧૨૮. સમધિગ્ગય્હાતિ સમ્મા અતિવિય ગહેત્વા, ઞાયેન વિસેસતો ગણ્હિત્વા. કારાપકઅપ્પમાદોતિ તિણ્ણં પુઞ્ઞકિરિયવત્થૂનં પવત્તકઅપ્પમાદો. સમવધાનન્તિ સમવરોધં અન્તોગધં. ઉપક્ખેપન્તિ બહિ અહુત્વા પક્ખિપિતબ્બતં. સેસપદજાતાનિ વિય અવ…પે॰… ધમ્મા સપ્પદેસત્તા. અપ્પમાદે સમોધાનં ગચ્છન્તિ તસ્સ નિપ્પદેસત્તા. અગ્ગં સેટ્ઠં મહન્તં સેસધમ્માનં અપ્પમાદો. પટિલાભકટ્ઠેનાતિ અધિગમહેતુતાય. લોકિયોપિ સમાનોતિ કામાવચરોપિ સમાનો. મહગ્ગતાનુત્તરાનં પુબ્બભાગે પવત્તઅપ્પમાદો હિ ઇધાધિપ્પેતો.

    128.Samadhiggayhāti sammā ativiya gahetvā, ñāyena visesato gaṇhitvā. Kārāpakaappamādoti tiṇṇaṃ puññakiriyavatthūnaṃ pavattakaappamādo. Samavadhānanti samavarodhaṃ antogadhaṃ. Upakkhepanti bahi ahutvā pakkhipitabbataṃ. Sesapadajātāni viya ava…pe… dhammā sappadesattā. Appamāde samodhānaṃ gacchanti tassa nippadesattā. Aggaṃ seṭṭhaṃ mahantaṃ sesadhammānaṃappamādo. Paṭilābhakaṭṭhenāti adhigamahetutāya. Lokiyopi samānoti kāmāvacaropi samāno. Mahaggatānuttarānaṃ pubbabhāge pavattaappamādo hi idhādhippeto.

    પસંસન્તિ પણ્ડિતાતિ યોજના. અપ્પમાદસ્સ પાસંસભાવે એકન્તતો કત્તબ્બતાય પન ‘‘એતાની’’તિઆદિના કારણં આહ. ઇમિસ્સા યોજનાય ‘‘પુઞ્ઞકિરિયાસૂ’’તિ પદસ્સ ‘‘અપ્પમત્તો’’તિ ઇમિના સમ્બન્ધો. યસ્મા પણ્ડિતા અપ્પમાદં પસંસન્તિ, યસ્મા ચ પુઞ્ઞકિરિયાસુ અપ્પમત્તો ઉભો અત્થે અધિગ્ગણ્હાતિ, તસ્મા આયુઆદીનિ પત્થયન્તેન અપ્પમાદોવ કાતબ્બોતિ. દુતિયયોજનાય પન પણ્ડિતા અપ્પમાદં પસંસન્તિ. કત્થ? પુઞ્ઞકિરિયાસુ. કસ્માતિ ચે? અપ્પમત્તોતિઆદિ. તેનાહ ‘‘યસ્મા…પે॰… અત્થો’’તિ. અત્થપટિલાભાતિ દિટ્ઠધમ્મિકાદિહિતપટિલાભા.

    Pasaṃsanti paṇḍitāti yojanā. Appamādassa pāsaṃsabhāve ekantato kattabbatāya pana ‘‘etānī’’tiādinā kāraṇaṃ āha. Imissā yojanāya ‘‘puññakiriyāsū’’ti padassa ‘‘appamatto’’ti iminā sambandho. Yasmā paṇḍitā appamādaṃ pasaṃsanti, yasmā ca puññakiriyāsu appamatto ubho atthe adhiggaṇhāti, tasmā āyuādīni patthayantena appamādova kātabboti. Dutiyayojanāya pana paṇḍitā appamādaṃ pasaṃsanti. Kattha? Puññakiriyāsu. Kasmāti ce? Appamattotiādi. Tenāha ‘‘yasmā…pe… attho’’ti. Atthapaṭilābhāti diṭṭhadhammikādihitapaṭilābhā.

    અપ્પમાદસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Appamādasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૭. અપ્પમાદસુત્તં • 7. Appamādasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૭. અપ્પમાદસુત્તવણ્ણના • 7. Appamādasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact