Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મપદપાળિ • Dhammapadapāḷi

    ૨. અપ્પમાદવગ્ગો

    2. Appamādavaggo

    ૨૧.

    21.

    અપ્પમાદો અમતપદં 1, પમાદો મચ્ચુનો પદં;

    Appamādo amatapadaṃ 2, pamādo maccuno padaṃ;

    અપ્પમત્તા ન મીયન્તિ, યે પમત્તા યથા મતા.

    Appamattā na mīyanti, ye pamattā yathā matā.

    ૨૨.

    22.

    એવં 3 વિસેસતો ઞત્વા, અપ્પમાદમ્હિ પણ્ડિતા;

    Evaṃ 4 visesato ñatvā, appamādamhi paṇḍitā;

    અપ્પમાદે પમોદન્તિ, અરિયાનં ગોચરે રતા.

    Appamāde pamodanti, ariyānaṃ gocare ratā.

    ૨૩.

    23.

    તે ઝાયિનો સાતતિકા, નિચ્ચં દળ્હપરક્કમા;

    Te jhāyino sātatikā, niccaṃ daḷhaparakkamā;

    ફુસન્તિ ધીરા નિબ્બાનં, યોગક્ખેમં અનુત્તરં.

    Phusanti dhīrā nibbānaṃ, yogakkhemaṃ anuttaraṃ.

    ૨૪.

    24.

    ઉટ્ઠાનવતો સતીમતો 5, સુચિકમ્મસ્સ નિસમ્મકારિનો;

    Uṭṭhānavato satīmato 6, sucikammassa nisammakārino;

    સઞ્ઞતસ્સ ધમ્મજીવિનો, અપ્પમત્તસ્સ 7 યસોભિવડ્ઢતિ.

    Saññatassa dhammajīvino, appamattassa 8 yasobhivaḍḍhati.

    ૨૫.

    25.

    ઉટ્ઠાનેનપ્પમાદેન , સંયમેન દમેન ચ;

    Uṭṭhānenappamādena , saṃyamena damena ca;

    દીપં કયિરાથ મેધાવી, યં ઓઘો નાભિકીરતિ.

    Dīpaṃ kayirātha medhāvī, yaṃ ogho nābhikīrati.

    ૨૬.

    26.

    પમાદમનુયુઞ્જન્તિ, બાલા દુમ્મેધિનો જના;

    Pamādamanuyuñjanti, bālā dummedhino janā;

    અપ્પમાદઞ્ચ મેધાવી, ધનં સેટ્ઠંવ રક્ખતિ.

    Appamādañca medhāvī, dhanaṃ seṭṭhaṃva rakkhati.

    ૨૭.

    27.

    મા પમાદમનુયુઞ્જેથ, મા કામરતિસન્થવં 9;

    Mā pamādamanuyuñjetha, mā kāmaratisanthavaṃ 10;

    અપ્પમત્તો હિ ઝાયન્તો, પપ્પોતિ વિપુલં સુખં.

    Appamatto hi jhāyanto, pappoti vipulaṃ sukhaṃ.

    ૨૮.

    28.

    પમાદં અપ્પમાદેન, યદા નુદતિ પણ્ડિતો;

    Pamādaṃ appamādena, yadā nudati paṇḍito;

    પઞ્ઞાપાસાદમારુય્હ, અસોકો સોકિનિં પજં;

    Paññāpāsādamāruyha, asoko sokiniṃ pajaṃ;

    પબ્બતટ્ઠોવ ભૂમટ્ઠે 11, ધીરો બાલે અવેક્ખતિ.

    Pabbataṭṭhova bhūmaṭṭhe 12, dhīro bāle avekkhati.

    ૨૯.

    29.

    અપ્પમત્તો પમત્તેસુ, સુત્તેસુ બહુજાગરો;

    Appamatto pamattesu, suttesu bahujāgaro;

    અબલસ્સંવ સીઘસ્સો, હિત્વા યાતિ સુમેધસો.

    Abalassaṃva sīghasso, hitvā yāti sumedhaso.

    ૩૦.

    30.

    અપ્પમાદેન મઘવા, દેવાનં સેટ્ઠતં ગતો;

    Appamādena maghavā, devānaṃ seṭṭhataṃ gato;

    અપ્પમાદં પસંસન્તિ, પમાદો ગરહિતો સદા.

    Appamādaṃ pasaṃsanti, pamādo garahito sadā.

    ૩૧.

    31.

    અપ્પમાદરતો ભિક્ખુ, પમાદે ભયદસ્સિ વા;

    Appamādarato bhikkhu, pamāde bhayadassi vā;

    સંયોજનં અણું થૂલં, ડહં અગ્ગીવ ગચ્છતિ.

    Saṃyojanaṃ aṇuṃ thūlaṃ, ḍahaṃ aggīva gacchati.

    ૩૨.

    32.

    અપ્પમાદરતો ભિક્ખુ, પમાદે ભયદસ્સિ વા;

    Appamādarato bhikkhu, pamāde bhayadassi vā;

    અભબ્બો પરિહાનાય, નિબ્બાનસ્સેવ સન્તિકે.

    Abhabbo parihānāya, nibbānasseva santike.

    અપ્પમાદવગ્ગો દુતિયો નિટ્ઠિતો.

    Appamādavaggo dutiyo niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. અમતં પદં (ક॰)
    2. amataṃ padaṃ (ka.)
    3. એતં (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    4. etaṃ (sī. syā. kaṃ. pī.)
    5. સતિમતો (સી॰ સ્યા॰ ક॰)
    6. satimato (sī. syā. ka.)
    7. અપમત્તસ્સ (?)
    8. apamattassa (?)
    9. સન્ધવં (ક)
    10. sandhavaṃ (ka)
    11. ભુમ્મટ્ઠે (સી॰ સ્યા॰)
    12. bhummaṭṭhe (sī. syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ધમ્મપદ-અટ્ઠકથા • Dhammapada-aṭṭhakathā / ૨. અપ્પમાદવગ્ગો • 2. Appamādavaggo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact