Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૭. અપ્પટિવિદિતસુત્તવણ્ણના

    7. Appaṭividitasuttavaṇṇanā

    . સત્તમે ધમ્માતિ ચતુસચ્ચધમ્મા. અપ્પટિવિદિતાતિ ઞાણેન અપ્પટિવિદ્ધા. પરવાદેસૂતિ દ્વાસટ્ઠિદિટ્ઠિગતવાદેસુ. તે હિ ઇતો પરેસં તિત્થિયાનં વાદત્તા પરવાદા નામ. નીયરેતિ અત્તનો ધમ્મતાયપિ ગચ્છન્તિ, પરેનપિ નીયન્તિ. તત્થ સયમેવ સસ્સતાદીનિ ગણ્હન્તા ગચ્છન્તિ નામ, પરસ્સ વચનેન તાનિ ગણ્હન્તા નીયન્તિ નામ. કાલો તેસં પબુજ્ઝિતુન્તિ તેસં પુગ્ગલાનં પબુજ્ઝિતું અયં કાલો. લોકસ્મિઞ્હિ બુદ્ધો ઉપ્પન્નો, ધમ્મો દેસિયતિ, સઙ્ઘો સુપ્પટિપન્નો, પટિપદા ભદ્દિકા, ઇમે ચ પન મહાજના વટ્ટે સુત્તા નપ્પબુજ્ઝન્તીતિ દેવતા આહ. સમ્બુદ્ધાતિ સમ્મા હેતુના કારણેન બુદ્ધા. ચત્તારો હિ બુદ્ધા – સબ્બઞ્ઞુબુદ્ધો, પચ્ચેકબુદ્ધો, ચતુસચ્ચબુદ્ધો, સુતબુદ્ધોતિ. તત્થ સમતિંસપારમિયો પૂરેત્વા સમ્માસમ્બોધિં પત્તો સબ્બઞ્ઞુબુદ્ધો નામ. કપ્પસતસહસ્સાધિકાનિ દ્વે અસઙ્ખ્યેય્યાનિ પારમિયો પૂરેત્વા સયમ્ભુતં પત્તો પચ્ચેકબુદ્ધો નામ. અવસેસા ખીણાસવા ચતુસચ્ચબુદ્ધા નામ. બહુસ્સુતો સુતબુદ્ધો નામ. ઇમસ્મિં અત્થે તયોપિ પુરિમા વટ્ટન્તિ. સમ્મદઞ્ઞાતિ સમ્મા હેતુના કારણેન જાનિત્વા. ચરન્તિ વિસમે સમન્તિ વિસમે વા લોકસન્નિવાસે વિસમે વા સત્તનિકાયે વિસમે વા કિલેસજાતે સમં ચરન્તીતિ.

    7. Sattame dhammāti catusaccadhammā. Appaṭividitāti ñāṇena appaṭividdhā. Paravādesūti dvāsaṭṭhidiṭṭhigatavādesu. Te hi ito paresaṃ titthiyānaṃ vādattā paravādā nāma. Nīyareti attano dhammatāyapi gacchanti, parenapi nīyanti. Tattha sayameva sassatādīni gaṇhantā gacchanti nāma, parassa vacanena tāni gaṇhantā nīyanti nāma. Kālo tesaṃ pabujjhitunti tesaṃ puggalānaṃ pabujjhituṃ ayaṃ kālo. Lokasmiñhi buddho uppanno, dhammo desiyati, saṅgho suppaṭipanno, paṭipadā bhaddikā, ime ca pana mahājanā vaṭṭe suttā nappabujjhantīti devatā āha. Sambuddhāti sammā hetunā kāraṇena buddhā. Cattāro hi buddhā – sabbaññubuddho, paccekabuddho, catusaccabuddho, sutabuddhoti. Tattha samatiṃsapāramiyo pūretvā sammāsambodhiṃ patto sabbaññubuddho nāma. Kappasatasahassādhikāni dve asaṅkhyeyyāni pāramiyo pūretvā sayambhutaṃ patto paccekabuddho nāma. Avasesā khīṇāsavā catusaccabuddhā nāma. Bahussuto sutabuddho nāma. Imasmiṃ atthe tayopi purimā vaṭṭanti. Sammadaññāti sammā hetunā kāraṇena jānitvā. Caranti visame samanti visame vā lokasannivāse visame vā sattanikāye visame vā kilesajāte samaṃ carantīti.

    અપ્પટિવિદિતસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Appaṭividitasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૭. અપ્પટિવિદિતસુત્તં • 7. Appaṭividitasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૭. અપ્પટિવિદિતસુત્તવણ્ણના • 7. Appaṭividitasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact