Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૭. અપ્પટિવિદિતસુત્તવણ્ણના

    7. Appaṭividitasuttavaṇṇanā

    . પવત્તિનિવત્તિતદુભયહેતુવિભાગસ્સ ધમ્મસ્સપિ ચતુસચ્ચન્તોગધત્તા આહ ‘‘ધમ્માતિ ચતુસચ્ચધમ્મા’’તિ. ચત્તારિપિ હિ અરિયસચ્ચાનિ ચતુસચ્ચન્તોગધાનિ. અપ્પટિવિદ્ધાતિ પરિઞ્ઞાભિસમયાદિવસેન અનભિસમિતા. દિટ્ઠિગતવાદેસૂતિ દિટ્ઠિગતસઞ્ઞિતેસુ વાદેસુ. દિટ્ઠિગતેહિ તે પવત્તિતા. ઇતો પરેસન્તિ ઇતો સાસનિકેહિ પરેસં અઞ્ઞેસં. ધમ્મતાયાતિ સભાવેન, સયમેવાતિ અત્થો. ગચ્છન્તીતિ પવત્તન્તિ દિટ્ઠિવાદં પગ્ગય્હ તિટ્ઠન્તિ. પરેનાતિ દિટ્ઠિગતિકેન. નીયન્તીતિ દિટ્ઠિવાદસઙ્ગણ્હને ઉય્યોજીયન્તિ. તેનાહ ‘‘તત્થા’’તિઆદિ. પબુજ્ઝિતુન્તિ પમાદનિદ્દાય પટિબુજ્ઝિતું. પટિપદા યથાદેસિતસ્સ ધમ્મસ્સ કથિતતાય, પટિબુજ્ઝિતું યોનિસો પવત્તિયમાનત્તા ભદ્દિકા.

    7. Pavattinivattitadubhayahetuvibhāgassa dhammassapi catusaccantogadhattā āha ‘‘dhammāti catusaccadhammā’’ti. Cattāripi hi ariyasaccāni catusaccantogadhāni. Appaṭividdhāti pariññābhisamayādivasena anabhisamitā. Diṭṭhigatavādesūti diṭṭhigatasaññitesu vādesu. Diṭṭhigatehi te pavattitā. Ito paresanti ito sāsanikehi paresaṃ aññesaṃ. Dhammatāyāti sabhāvena, sayamevāti attho. Gacchantīti pavattanti diṭṭhivādaṃ paggayha tiṭṭhanti. Parenāti diṭṭhigatikena. Nīyantīti diṭṭhivādasaṅgaṇhane uyyojīyanti. Tenāha ‘‘tatthā’’tiādi. Pabujjhitunti pamādaniddāya paṭibujjhituṃ. Paṭipadā yathādesitassa dhammassa kathitatāya, paṭibujjhituṃ yoniso pavattiyamānattā bhaddikā.

    હેતુનાતિ ઞાયેન. કારણેનાતિ ચતુસચ્ચાનં સમ્બોધયુત્તિયા. હત્થતલે આમલકં વિય સબ્બં ઞેય્યં જાનાતીતિ સબ્બઞ્ઞૂ, તેનેવ સબ્બઞ્ઞુતાભિસમ્બોધેન બુદ્ધોતિ સબ્બઞ્ઞુબુદ્ધો. પચ્ચેકં પરેહિ અસાધારણતાય વિસું સયમ્ભુઞાણેન સચ્ચાનિ બુદ્ધવાતિ પચ્ચેકબુદ્ધો. પરોપદેસેન ચતુસચ્ચં બુજ્ઝતીતિ ચતુસચ્ચબુદ્ધો. તથા હિ સો સયમ્ભુતાય અભાવતો કેવલં ચતુસચ્ચબુદ્ધોતિ વુચ્ચતિ. સુતેન સુતમયઞાણેન ખન્ધાદિભેદં ઞેય્યં બુદ્ધવાતિ સુતબુદ્ધો. સબ્બઞ્ઞુબુદ્ધપચ્ચેકબુદ્ધે ઠપેત્વા અવસેસા અગ્ગસાવકમહાસાવકાપિ પકતિસાવકાપિ વીતરાગા અવસેસા ખીણાસવા. તયોપિ પુરિમા વટ્ટન્તિ સમ્બુદ્ધાતિઆદિવચનતો. સન્નિવસતિ એતેનાતિ સન્નિવાસો, ચરિતં. લોકસ્સ સન્નિવાસો લોકસન્નિવાસો, તસ્મિં. કાયદુચ્ચરિતાદિભેદે વિસમે. સતિસમ્મોસેન વિસમે વા સત્તનિકાયે. સો હિ વિસમયોગતો વિસમો. રાગવિસમાદિકે વિસમે વા કિલેસજાતે. તં વિસમં પહાય તં વિસમં અજ્ઝુપેક્ખિત્વા સમં સદિસં યુત્તરૂપં, પુરિમકેહિ વા સમ્બુદ્ધેહિ સમં સદિસં ચરન્તિ વત્તન્તિ.

    Hetunāti ñāyena. Kāraṇenāti catusaccānaṃ sambodhayuttiyā. Hatthatale āmalakaṃ viya sabbaṃ ñeyyaṃ jānātīti sabbaññū, teneva sabbaññutābhisambodhena buddhoti sabbaññubuddho. Paccekaṃ parehi asādhāraṇatāya visuṃ sayambhuñāṇena saccāni buddhavāti paccekabuddho. Paropadesena catusaccaṃ bujjhatīti catusaccabuddho. Tathā hi so sayambhutāya abhāvato kevalaṃ catusaccabuddhoti vuccati. Sutena sutamayañāṇena khandhādibhedaṃ ñeyyaṃ buddhavāti sutabuddho. Sabbaññubuddhapaccekabuddhe ṭhapetvā avasesā aggasāvakamahāsāvakāpi pakatisāvakāpi vītarāgā avasesā khīṇāsavā. Tayopi purimā vaṭṭanti sambuddhātiādivacanato. Sannivasati etenāti sannivāso, caritaṃ. Lokassa sannivāso lokasannivāso, tasmiṃ. Kāyaduccaritādibhede visame. Satisammosena visame vā sattanikāye. So hi visamayogato visamo. Rāgavisamādike visame vā kilesajāte. Taṃ visamaṃ pahāya taṃ visamaṃ ajjhupekkhitvā samaṃ sadisaṃ yuttarūpaṃ, purimakehi vā sambuddhehi samaṃ sadisaṃ caranti vattanti.

    અપ્પટિવિદિતસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Appaṭividitasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૭. અપ્પટિવિદિતસુત્તં • 7. Appaṭividitasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૭. અપ્પટિવિદિતસુત્તવણ્ણના • 7. Appaṭividitasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact