Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³னபாளி • Udānapāḷi

    2. அப்பாயுகஸுத்தங்

    2. Appāyukasuttaṃ

    42. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. அத² கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ ஸாயன்ஹஸமயங் படிஸல்லானா 1 வுட்டி²தோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘அச்ச²ரியங், ப⁴ந்தே, அப்³பு⁴தங், ப⁴ந்தே! யாவ அப்பாயுகா ஹி, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வதோ மாதா அஹோஸி, ஸத்தாஹஜாதே ப⁴க³வதி ப⁴க³வதோ மாதா காலமகாஸி, துஸிதங் காயங் உபபஜ்ஜீ’’தி.

    42. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Atha kho āyasmā ānando sāyanhasamayaṃ paṭisallānā 2 vuṭṭhito yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho āyasmā ānando bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘acchariyaṃ, bhante, abbhutaṃ, bhante! Yāva appāyukā hi, bhante, bhagavato mātā ahosi, sattāhajāte bhagavati bhagavato mātā kālamakāsi, tusitaṃ kāyaṃ upapajjī’’ti.

    ‘‘ஏவமேதங், ஆனந்த³ 3, அப்பாயுகா ஹி, ஆனந்த³, போ³தி⁴ஸத்தமாதரோ ஹொந்தி. ஸத்தாஹஜாதேஸு போ³தி⁴ஸத்தேஸு போ³தி⁴ஸத்தமாதரோ காலங் கரொந்தி, துஸிதங் காயங் உபபஜ்ஜந்தீ’’தி.

    ‘‘Evametaṃ, ānanda 4, appāyukā hi, ānanda, bodhisattamātaro honti. Sattāhajātesu bodhisattesu bodhisattamātaro kālaṃ karonti, tusitaṃ kāyaṃ upapajjantī’’ti.

    அத² கோ² ப⁴க³வா ஏதமத்த²ங் விதி³த்வா தாயங் வேலாயங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி –

    Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –

    ‘‘யே கேசி பூ⁴தா ப⁴விஸ்ஸந்தி யே வாபி,

    ‘‘Ye keci bhūtā bhavissanti ye vāpi,

    ஸப்³பே³ க³மிஸ்ஸந்தி பஹாய தே³ஹங்;

    Sabbe gamissanti pahāya dehaṃ;

    தங் ஸப்³ப³ஜானிங் குஸலோ விதி³த்வா,

    Taṃ sabbajāniṃ kusalo viditvā,

    ஆதாபியோ ப்³ரஹ்மசரியங் சரெய்யா’’தி. து³தியங்;

    Ātāpiyo brahmacariyaṃ careyyā’’ti. dutiyaṃ;







    Footnotes:
    1. படிஸல்லாணா (ஸீ॰)
    2. paṭisallāṇā (sī.)
    3. ஏவமேதங் ஆனந்த³ ஏவமேதங் ஆனந்த³ (ஸ்யா॰)
    4. evametaṃ ānanda evametaṃ ānanda (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā / 2. அப்பாயுகஸுத்தவண்ணனா • 2. Appāyukasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact