Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૫. અરહન્તસુત્તવણ્ણના

    5. Arahantasuttavaṇṇanā

    ૨૫. કતાવીતિ કતવા, પરિઞ્ઞાદિકિચ્ચં કત્વા નિટ્ઠપેત્વા ઠિતોતિ અત્થો. તેનાહ ‘‘ચતૂહિ મગ્ગેહિ કતકિચ્ચો’’તિ. સ્વાયમત્થો અરહન્તિઆદિસદ્દસન્નિધાનતો વિઞ્ઞાયતિ. એવં ‘‘અહં વદામી’’તિઆદિઆકારેન પુચ્છતિ.

    25.Katāvīti katavā, pariññādikiccaṃ katvā niṭṭhapetvā ṭhitoti attho. Tenāha ‘‘catūhi maggehi katakicco’’ti. Svāyamattho arahantiādisaddasannidhānato viññāyati. Evaṃ ‘‘ahaṃ vadāmī’’tiādiākārena pucchati.

    ખન્ધાદીસુ કુસલોતિ ખન્ધાયતનાદીસુ સલક્ખણાદીસુ ચ સમૂહાદિવસેન પવત્તિયઞ્ચ છેકો યથાભૂતવેદી. ઉપલદ્ધિનિસ્સિતકથન્તિ અત્તુપલદ્ધિનિસ્સિતકથં હિત્વા. વોહારભેદં અકરોન્તોતિ ‘‘અહં પરમત્થં જાનામી’’તિ લોકવોહારં ભિન્દન્તો અવિનાસેન્તો લોકે લોકસમઞ્ઞમેવ નિસ્સાય ‘‘અહં, મમા’’તિ વદેય્ય. ખન્ધા ભુઞ્જન્તીતિઆદિના વોહારભેદં, તત્થ ચ આદીનવં દસ્સેતિ.

    Khandhādīsu kusaloti khandhāyatanādīsu salakkhaṇādīsu ca samūhādivasena pavattiyañca cheko yathābhūtavedī. Upaladdhinissitakathanti attupaladdhinissitakathaṃ hitvā. Vohārabhedaṃ akarontoti ‘‘ahaṃ paramatthaṃ jānāmī’’ti lokavohāraṃ bhindanto avināsento loke lokasamaññameva nissāya ‘‘ahaṃ, mamā’’ti vadeyya. Khandhā bhuñjantītiādinā vohārabhedaṃ, tattha ca ādīnavaṃ dasseti.

    માનો નામ દિટ્ઠિયા સમધુરો. તથા હિ દુતિયમગ્ગાદીસુ સમ્માદિટ્ઠિયા પહાનાભિસમયસ્સ પટિવિપચ્ચનીકે પટિપત્તિસિદ્ધિ. તેનાહ ‘‘યદિ દિટ્ઠિયા વસેન ન વદતિ, માનવસેન નુ ખો વદતીતિ ચિન્તેત્વા’’તિ. વિધૂપિતાતિ સન્તાપિતા ઞાણગ્ગિના દડ્ઢા. તે પન વિદ્ધંસિતા નામ હોન્તીતિ આહ ‘‘વિધમિતા’’તિ. મમઙ્કારાદયો મયન્તિ સત્તસન્તાને સતિ પવત્તન્તિ એતેનાતિ મયો, મઞ્ઞના. મયો એવ મયતાતિ આહ ‘‘મયતન્તિ મઞ્ઞન’’ન્તિ.

    Māno nāma diṭṭhiyā samadhuro. Tathā hi dutiyamaggādīsu sammādiṭṭhiyā pahānābhisamayassa paṭivipaccanīke paṭipattisiddhi. Tenāha ‘‘yadi diṭṭhiyā vasena na vadati, mānavasena nu kho vadatīti cintetvā’’ti. Vidhūpitāti santāpitā ñāṇagginā daḍḍhā. Te pana viddhaṃsitā nāma hontīti āha ‘‘vidhamitā’’ti. Mamaṅkārādayo mayanti sattasantāne sati pavattanti etenāti mayo, maññanā. Mayo eva mayatāti āha ‘‘mayatanti maññana’’nti.

    અરહન્તસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Arahantasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૫. અરહન્તસુત્તં • 5. Arahantasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૫. અરહન્તસુત્તવણ્ણના • 5. Arahantasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact